06.07.18
18:35
Здравейте правя мъртва тяга от 1 месец и искам да ви попитам дали формата ми е добра, защото упражнението е много рисковано ако не е изпълнявано правилно
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 06.07.18 19:36.
На първо място смени дисковете с такива с по-голям диаметър. Очевидно това доста ти пречи. И в негативната фаза спускай първо от гърба и чак като подминеш коленете с лоста, клякай надолу.
Който разбира повече, ще коментира постановката. От този ъгъл не успявам да видя какво се случва с гърба и не се наемам да коментирам. Направи си дневник и поствай клипчета регулярно,определено ще е от полза.
Аз се научих да дърпам тяга, основно благодарение на коментари по клипове, качени тук. Успех!
Доста лоша форма. Не се обезсърчавай, просто трябва да знаеш че не ти е добра и да се опитваш да я оправяш.
BPN е права за дисковете - слагай от тези с по- големия диаметър да не се налага да се навеждаш толкова.
Малко си изгърбен в горната част на гърба - гледай се отстрани на огледалата и пробвай с по- прав гръб да дърпаш.
Разгъваш първо от краката до много високо и чак тогава на кръст дърпаш разгъвайки в таза.
Не знам ръцете ли са ти много дълги или краката или някаква друга е причината, но много наведен напред тръгваш и после придърпваш в правия път щангата от гърба или от кръста, което не е добре. Траекторията на щангата трябва да е вертикална и движението плавно и равномерно. Няма такива обикаляния на коленете и тласъци.
06.07.18
21:00
казано от Димо на 06.07.18, 20:13:
Малко си изгърбен в горната част на гърба - гледай се отстрани на огледалата и пробвай с по- прав гръб да дърпаш.
Точно това в никакъв случай не трябва да прави 🙂 И също движението няма как да е абсолютно вертикално.
Мнението беше редактирано от Иван Благов на 06.07.18 21:02.
06.07.18
23:18
Благодаря ви за отговорите, следващата тренировка вместо 10 кг ще сложа 25 и пак ще кача клип, до колкото за тягата аз имам дълги ръце и дълги крака и къс торс, което е перфектния билт за конвенционална тяга, така че би трябвало се приспособя лесно към движението!
Мнението беше редактирано от Iwan Petkow на 06.07.18 23:20.
Ако изкарваш гърдите напред , тялото ще е в по-изгодна позиция силово.Също можеш да изпънеш малко повече краката при заключване , защото така създаваш впечатление , че оставяш товара да лежи на бедрата и упражнението не изглежда завършено докрай.
За пръв път чувам че е добре да се гърбиш при тяга. За вертикалното движение на лоста много е далеч.
казано от Димо на 07.07.18, 01:35:
За пръв път чувам че е добре да се гърбиш при тяга. За вертикалното движение на лоста много е далеч.
Според мен , Иван говореше за гледането встрани , а не че е добре да се гърби...
07.07.18
03:14
Тема за размисъл:
казано от XXL на 07.07.18, 01:41:
Според мен , Иван говореше за гледането встрани , а не че е добре да се гърби...
Ааа... ужас, и аз нямах предвид главата му да е извита настрани докато дърпа за да се гледа, даже не съм си представил че някой така може да си го изтълкува.
Да се види да е изправил гърба преди да тръгне да дърпа. Или пък да застане на ъглови огледала, в Атлетика имаше една зона където можеш да се гледаш отстрани с изправена напред глава.
07.07.18
11:47
Да започнем с позицията на краката - много са събрани и пръстите ти сочат навън. Разшири разкрача малко - гоер-долу ширинаната на раменете, и насочи пръстите напред, стъпалата да са успоредни. Един добър начин да си прецениш позицията накраката е да пробваш да направиш висок скок от място - началната позиция на скоска ти е позата, в която трябва да са ти краката.
Дръж главата в една линия с тялото, а кръста изправен. Не свивай ръцете в лактите. Навеждаш се леко назад в горна позиция и лоста остава на бедрата - в горна позиция тялото трябва да е право, краката заключени, а лоста - над пръстите.
07.07.18
16:37
казано от Димо на 06.07.18, 20:13:
Разгъваш първо от краката до много високо и чак тогава на кръст дърпаш разгъвайки в таза.
Траекторията на щангата трябва да е вертикална
Няма такива неща в тягата.
Разгъването е от таза, еректорите са само стабилизатор.
Строго вертикална траектория е невъзможна с правилната механика на изпълнение при поне 90% от хората.