15.07.18
16:42
Здравейте, на 26 години съм, 1.70 висока, 83.2 кг. Обичам движението, винаги съм спортувала нещо, но обичам и да хапвам, затова от пубертета се боря не много успешно с наднорменото тегло. В началото на тази година се заех по-сериозно с хранителен режим, броя калориите, и направих този дневник, за да следя прогреса и грешките си. Съвети и критики са повече от добре дошли. Утре започва третият ми цикъл на отслабване, който ще продължи 12 седмици. Първите два бяха по 10 седмици и от 15 януари свалих общо 16 кг- от 96 до 80. Между тези цикли си давах известно време почивка със свободно хранене, като последната ми почивка продължи 3 седмици, приключва днес и в резултат качих 3.1 кг, от които се надявам по-голяма част да са основно вода и да си заминат за 8-10 дни.
Какво хапвам:
Стремя се да се храня високомазнинно с до 50 гр въглехидрат дневно- ям основно пиле, мазно месо, яйца, сирена, кашкавал, сметана, майонеза, краве и кокосово масло, салати, понякога някакъв плод без банан, понякога шоколад 80%, кафето си пия с подсладител и прясно мляко, което ми се иска да намаля до минимум в някакъв момент, но много го обичам. Не пуша, супер рядко пия по чаша бяло вино или джин със спрайт. Чийтвам веднъж в месеца, но брутално и по цял уикенд, имам склонност да не мога да спра, когато започна, затова като цяло избягвам малки почерпки от рода на “само” един бонбон или бисквита. Не броя калории от зеленчуци и пия около 2.5л вода на ден.
Как тренирам:
Работя на бюро, но като цяло не бих казала, че водя застоял начин на живот. Ходя пеша често, а от година и половина правя по 3-4 фитнес тренировки седмично. Избягвам уредите, предпочитам свободните тежести и определено не ми допада да правя кардио, но когато успея да направя четвърта тренировка, то тя е само кардио, а останалите ги разделям на 2 тренировки за долна и 1 за горна част. Понякога разнообразявам с някоя групова функционална тренировка, която не винаги издържам без почивка.
Целта ми:
Искам до края на септември да тежа под 73 кг, което са точно 10 кг надолу от днешното ми тегло, смятам го за постижимо за 12 седмици. Калориите ми няма да падат под 1400 и да надвишават 1700, което е около 700-1000 калории дефицит. Ще се меря всяка неделя и ще записвам тук храна и тренировки редовно.
Хубава неделна вечер от един коконут 🙂)
15.07.18
17:39
Добре дошла!
Поздравления за постигнатото дотук и успех с оставащото 🙂
15.07.18
19:35
Добре дошла и от мен. 🙂
Понеже и аз се храня по сходен начин, ще си позволя да те посъветвам да си включваш зеленчуците в сметката. Първо, само от тях имаш поне още 30-40-50 гр. въглен, което автоматично те вади от НВД, второ имаш и калории. Хапвай повече растителни мазнини и авокадо и избягвай кокосовото- то съдържа повече наситени мазнини дори от сланината. А балансът между наситени и ненаситени е много важен за здравето.
казано от Queen Cobra на 15.07.18, 19:35:
. Хапвай повече растителни мазнини и авокадо и избягвай кокосовото- то съдържа повече наситени мазнини дори от сланината. А балансът между наситени и ненаситени е много важен за здравето.
Точно по отношение на отслабване и подобряване на метаболизма, кокосовото масло е безценно. Изобщо няма нищо общо със сланината, за да бъдат сравнявани. Богато е на срвдноверижни триглицериди, които хората продават отделно като добавка за отслабване. 🙂
15.07.18
19:59
Доста странно мнение от образован в темата човек като теб. Средноверижните мастни киселини са доста малък % от продукта и не бива да прехвърляш техния ефект върху тази мазнина.
https://offnews.bg/zdrave-i-krasota/polezno-li-e-kokosovoto-maslo-za-sartceto-659279.html
15.07.18
20:43
Невероятни източници на информация , точно както с козите 🙂 Ползвайте scholar.google хора, просто е 🙂
Това не е източник на информация, а източник на сарказъм срещу сляпото вярване на всичко излязло “официално” от свещените писания на религията “scientism”.
И аз така, случайно страдам от здраве вече години наред ползвайки кокосово масло...минимум 3 с.л. дневно.
Мнението беше редактирано от Margi на 15.07.18 20:49.
Случайно и за това няма ,как да се определи възрастта ти от снимките ,които постваш...
Поздравления за напредъка и самоосъзнаването и успех!
Ще успееш 🙂
Иначе най-тъпия съвет в областта на храненето, който съм срещала: “яж обезмаслено мляко с авокадо”. А ако не обичам авокадо - не може, много е полезно.
Добре заварили на всички!
@Queen Cobra Досега не съм смятала никога калории от зеленчуци, основно са краставици, айсберг, лук, тиквички и малко домати, не надхвърлят общо 400 гр дневно зеленчуците ми. Накара ме да се замисля и тази седмица ще пробвам да броя и калориите от тях. Малко ми клони към вманиачване, но пък ми стана интересно дали наистина би имало такава значителна разлика във въглехидратите. Кокосовото масло го хапвам по-рядко, предпочитам краве, но съм по-склонна да се съглася с Марги. А авокадо обичам само намачкано с чесън и намазано на хляб 😄
16.07.18
15:47
казано от Коконут на 16.07.18, 13:37:
Накара ме да се замисля и тази седмица ще пробвам да броя и калориите от тях. Малко ми клони към вманиачване, но пък ми стана интересно дали наистина би имало такава значителна разлика във въглехидратите.
Ако не ги броиш, няма да направиш фуга между плочките, най-много да изкараш вените на гърба.
казано от Brown Bomber на 16.07.18, 15:47:
казано от Коконут на 16.07.18, 13:37:
Накара ме да се замисля и тази седмица ще пробвам да броя и калориите от тях. Малко ми клони към вманиачване, но пък ми стана интересно дали наистина би имало такава значителна разлика във въглехидратите.
Ако не ги броиш, няма да направиш фуга между плочките, най-много да изкараш вените на гърба.
Ех, от два дни съм тук, а се намери кой да ми попари надеждите 😄
То той този пост няма нищо общо с теб. Просто ако разровиш да видиш на Кобрата съветите от преди година и от сега, ще се зачудиш много дали не е някакъв странен сарказъм това и изказване.
Същественото за теб от цялата работа е, че не е кой знае колко важно дали си изяла два домата или един пакет броколи. На любителско ниво, както казва Кобрата, не би трябвало да е особено съществена разлика. С’а, ако не броиш по 200гр ориз или сланина е друго, ама за салатите точно...
Миналото лято бойкотирах всички плодове и зеленчуци, за да им избягам от въглена, но не беше някакъв еба си келепира.
Поне на мен, разнообразната храна ми действа много по-добре от точно изчислената като макроси.
Мнението беше редактирано от БПН на 17.07.18 07:53.
400 грама краставици или айсберг на ден не са кой знае какво (моите зеленчуци си ги смятам, но аз мога да изям и 2 кила на ядене - кило салата и кило тиквички за гарнитура на месото примерно)
Ако искаш пък да си още по-прецизна в сметките без да се вманиачаваш да ти се налага да теглиш и пишеш по няколко пъти на ден по половин краставица или четвъртинка айсберг, си ги пиши наведнъж някаква осреднена стойност. Аз така си пиша млякото в кафетата. Сипвам на око и не знам точно колко съм сипал, но съм приел че е 100мл ако са 1-2 кафета или 200мл ако са над 2 за деня и така ги и пиша.
17.07.18
09:25
казано от БПН на 17.07.18, 07:48:
То той този пост няма нищо общо с теб. Просто ако разровиш да видиш на Кобрата съветите от преди година и от сега, ще се зачудиш много дали не е някакъв странен сарказъм това и изказване.
.
Хмм, преди година не, по-скоро преди 2-3-4год.
Определено научих много оттогава, промених начина си на хранене и трениране и най-сетне започнах да виждам някакъв напредък. Тогава нямах нито изразена преса, нито толкова мускулна маса в бедрата и като цяло не бях в същата кондиция в много отношения. Не се срамувам да призная , че съм грешила през по-голямата част от времето.
Да, трябва да се мери и тегли храната, АКО искаш някакви съществени промени. Спокойно може да извадиш и фуги и вени по корема, може би и по гърба, просто не е полезно да ги задържиш за постоянно. Ако те задоволява просто да си здрава и активна, не се занимавай изобщо. Така или иначе приблизителните количества и калории се наизустяват неусетно след само няколко дни мерене.
Както каза Димо 400 гр. на ден зеленчук наистина не са много , при високопротеиново хранене е добре да имаш повече зеленчуци в диетата. Плодовете от друга страна не са толкова задължителни и могат да се ограничат до тези с по-малко захар и повече антиоксиданти - боровинки, малини, ягоди, киви,грейпфрут, евентуално малко праскови, пъпеш и пр.
Дали ще ядеш ежедневно кокосово масло си е твой избор,фактите за състава му са си факти. Аз не ям и също “страдам” от сериозно здраве и не изглеждам състарена 🙂
17.07.18
09:59
Извода е, че в каквато и тема да пишеш (а аз ще съм там за да те опровергая), винаги завършваш със сравнения и обяснения за себе си и тялото си. След толкова мислене и опит, неядене на кокосово масло, мерене на “въглени” от зеленчуци и баммм изкара пресата, а ако мускулите ти не бяха толкова “издължени”, щеше да изкараш и бедра, но нейсе.
17.07.18
10:16
Бедрата ми са точно такива, каквито искам. Мерси за загрижеността, но явно имаме различни идеали за женска физика.
Не мисля, че в случая е удачно да си отправяме лични нападки, а да дадем най-качествен съвет на дамата.
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 17.07.18 10:51.
Иии официално първият ми пост-отчет за вчера, понеделник. Смятах и зеленчуците, разликата с тях и без тях са 12гр въглехидрат и 60 калории. Наистина не ям повече от половин кило общо на ден, от днес пак няма да ги смятам. Имам брутална мускулна треска на предно и задно бедро, както и на гърба. Най-накрая пробвах да си пия кафето с кокосово масло вместо мляко, което искам да поспра поне у дома, и се прехвърлям към него, доста е вкусно.
Храна:
200гр обелена краставица, 100 необелена 😄
100гр домати
кафе със 100мл мляко, кафе с 5гр кокосово масло
2 кебабчета и 1 кюфте (общо 180гр)
4 дребни яйца, бъркани с 15 гр масло
130гр (измерено сурово) пилешко филе в 5гр масло на тиган
50гр краве сирене
20гр фъстъци
3л вода
Общо: 1500ккал, Б 107, М 105, В 46
Тренировка: 50 мин
загрявка
4 кръга:
клек с лост 10х15кг
тяга с прави крака 10х15кг (беше ми лека)
сумо клек с пудовка 10х8кг
къси коремни преси 10
повдигане на прави крака от лег 10
наклони встрани 10х8кг на страна
15 мин колело накрая
17.07.18
10:46
Браво, а и какъв коконут ще си ако не наблягаш на кокосовото масло ;-)
Добре де, някой поглежда ли въобще човека в чиято тема пише ? Или си има разбиране и си го слага ей така, да демонстрира колко е фит и в час. Жената сваля от 90кг, последното което и е нужно е да цепи калориите от зеленчуците. Все един и същ омагьосан кръг - много труд, броене на калории (12гр въглехидрат от зеленчуци ffs !?!) и съответния стрес, резки и дълготрайни дефицити, прецакани хормони, още стрес щот не става, rinse and repeat. В България можем да ядем хубави плодове и зеленчуци два-три месеца в годината и да ги избягваш или да ядеш айсберги, щото малко въглени не ми се вижда разумно. Към Коконут, трябва да намериш баланса за себе си - пробвай, наблюдавай как реагира тялото ти и прави промени ако се налага, постепенно и с постоянство ще станат нещата. И се образовай по отношение на храненето, по възможност далеч от билдърските форуми и групи 🙂
Мнението беше редактирано от Splash на 17.07.18 10:48.
казано от Queen Cobra на 17.07.18, 09:25:
Дали ще ядеш ежедневно кокосово масло си е твой избор,фактите за състава му са си факти. Аз не ям и също “страдам” от сериозно здраве и не изглеждам състарена 🙂
Не че нещо, ама човек когато работи, откакто е завършил университета, в държавния сектор, какво да го състари?
Как въобще отворихте тази тема за състаряването?
Баси женския пазар е станал форума. Лошото е че панаира всъщност не се прави от жените.
Откога не е дискутирана тема без простотии, нарцистични изказвания или плюене по нещо/някой непознат?
казано от Margi на 17.07.18, 11:24:
Как въобще отворихте тази тема за състаряването?
Ти се похвали в какво цветущо здраве си ядейки години наред кокосово масло (то според мен всякакво масло освен може би машинното не би си проличало ако го ядеш, ама айде) и после Нервака каза че не може да ти се определи възрастта.
17.07.18
11:30
Не че нещо, ама човек когато работи, откакто е завършил университета, в държавния сектор, какво да го състари?
Не, че нещо ама се убеждавам, че хората са в голяма и тотална заблуда по отношение работата в държавната администрация - еле пък в министерство, комисия, агенция и т.н., а за общинска администрация в голям град пък да не говорим. Бил съм къде ли не, с над 12 г. стаж по министерства, комисии и др, като в момента съм от 7-8 г. в частния сектор. Обобщено, работата в частния сектор е като някаква забавачница и детска игра, сравнено с другото. Нямат нищо общо като обем, напрежение, бюрокрация и т.н., като сравнението някъде е 1 към 10-без да преувеличавам.
казано от Deyan на 17.07.18, 11:30:
Не че нещо, ама човек когато работи, откакто е завършил университета, в държавния сектор, какво да го състари?Не, че нещо ама се убеждавам, че хората са в голяма и тотална заблуда по отношение работата в държавната администрация - еле пък в министерство, комисия, агенция и т.н., а за общинска администрация в голям град пък да не говорим. Бил съм къде ли не, с над 12 г. стаж по министерства, комисии и др, като в момента съм от 7-8 г. в частния сектор. Обобщено, работата в частния сектор е като някаква забавачница и детска игра, сравнено с другото. Нямат нищо общо като обем, напрежение, бюрокрация и т.н., като сравнението някъде е 1 към 10-без да преувеличавам.
Имам малк по-сериозни познания и преки впечатения от тези неща, отколкотоможеш да си представиш. Инче не бих си позволила да се изказвам.
17.07.18
11:41
казано от Margi на 17.07.18, 11:35:
Имам малк по-сериозни познания и преки впечатения от тези неща, отколкотоможеш да си представиш. Инче не бих си позволила да се изказвам.
Ами и аз така-бил съм и експерт и директор в министерства и какви ли не институции, та имам бая опит. Мои близки също са били от двете страни, многобройни приятели, състуденти и т.н.-също. Затова и казвам “обобщено”. Ясно е, че има скътани места в държавната администрация, но повечето не са така. Ясно е, че и в частния сектор има напрегнати позиции с доста обем на работа, но и това не е принцип. В държавната администрация както казах /особено в по-сериозните институции/, обемът на възложените задачи, напрежението, бюрокрацията и какво ли не още са многократно повече сравнено с една нормална частна компания. И като сравняваме, да сравняваме сходни позиции в двете посоки-например главен счетоводител в министерство, с такъв в някое акционерно дружество, дори и голямо; обикновен експерт в държавна комисия, с такъв в частна компания. А не например предприемач, който сам мисли за бизнеса си, кое и как, да го сравняваш с обикновен работещ в държавната администрация.
Не искам да спорим, просто по този въпрос никой не може да ме убеди в противното.
Извинявам се за спама!
Мнението беше редактирано от Деян на 17.07.18 11:47.
Скоро не е имало толкова оспамен нов дневник 😀
Колко състарен изглежда някой се определя в огромна степен от ген, ген, ген, а другият важен фактор е, за жалост, слънчева радиация.
Има и още, разбира се (например използване на спирт върху кожата, хранене и тн), но те влияят в по-малка степен - все пак значима.
Всички вегани,че и вегетарианци изглеждат 10-15г по-възрастни.
Това със слънчевата радиация ,аре и неутрони примерно, бих го приел за населението на Перу ...да живееш на 3-4000м не е шега.
То за ,кои ли неща нямаш по-сериозни познания...
Баси женския пазар е станал форума. Лошото е че панаира всъщност не се прави от жените.
Е ,как пък винаги и ти си в центъра на пазара?
Мнението беше редактирано от nervak на 17.07.18 12:57.
17.07.18
13:18
Всеки, който иска да отслабне трябва да се храни като културист и да си мери киселото зеле ли?
Всичко тръгва от там, че ми е трудно да се въздържам, четейки научно издържаните мнения на “мъже”, които наричат мъжкия задник - дупе, и други които не спират да ни занимават с плочките си.
казано от nervak на 17.07.18, 12:55:
Всички вегани,че и вегетарианци изглеждат 10-15г по-възрастни.
Това със слънчевата радиация ,аре и неутрони примерно, бих го приел за населението на Перу ...да живееш на 3-4000м не е шега.
Как от кокосовото масло стигнахме до там, че съм сбръчкана? Не съм убедена че знаеш на колко години съм, а дори и да предполагаш, възрастта и “сбръчкването” не са нещо, което може да стане за обект на саркастични подмятания от нормални хора. Да, пекла съм се на доста слънце - от Южна Америка до Югоизточна Азия и не съжалявам за нито една минута. А също съм от Варна и от малка всяко лято съм излагана на много слънце - също нещо, за което не съжалявам.
Като цяло, да изглеждаш по-възрастен отколкото си, не е нещо, с което човек да се срамува. Виж, да си по-прост, арогантен и циничен отколкото си мислиш че си, е нещо, което не ти прави чест.
То за ,кои ли неща нямаш по-сериозни познания...
За някои, по които се въздържам да се изкажа...
Е ,как пък винаги и ти си в центъра на пазара?
Явно ти си там преди мен, щом на всяко мое изказване извън дневника ми (където, разбира се, би било изтрито), веднага си насреща да се изкажеш умно за неща, които хич не ти са ясни.
Мнението беше редактирано от Margi на 17.07.18 18:09.
казано от nervak на 17.07.18, 18:30:
Като пишеш високопарни глупости разбира се,че ще съм там.)
52?
Не са високопарни изобщо, пълни глупости са в на момичето дневника и абсолютно нищо, от което тя би имала каквато и да е полза...освен може би да спре да пише тук.
Една жена никога не се пита за възрастта...това, разбира се ако насреща е мъж.
52, да - толкова са килограмите ми.
Мнението беше редактирано от Margi на 17.07.18 18:39.
17.07.18
18:59
Имаше моменти, в които си позволих да се усъмня в себе си, обаче това “място” е сериозно сбъркано.
17.07.18
19:55
Коконут, и повече от 500 г зеленчуци да ядеш, не се вманиачавай да ги включваш в сметките, еле пък от типа на краставиците.
Наистина не ти е необходимо и съм на мнението на Splash. 🙂
Хора, в какво се превърна една дискусия за кокосовото масло... След малко отчет за днес.
Коконут, може да поискаш да ти се разчисти дневника от нежелани мнения (има бутон да ги докладваш).
Така ще ти е по-прегледно и полезно.
Днес без тренировка, с кратка разходка. Мускулната ми треска се засили и едвам слезнах по стълбите, освен това съм ааадски жадна.
Храна:
две кафета с общо 20гр кокосово масло, вкусотийка
3 дребни яйца бъркани със спанак, 85гр сирене, 10гр масло
навън- зелена салата с краставички, половин варено яйце и към 10мл олио сигурно (забравих да си я поръчам неовкусена); едричко татарско кюфте, смятах 150гр кайма, и по 25 кашкавал и бекон
3л вода
Общо: 1500 ккал, Б 71, М 126, В 23 (без зеленчуците 😄 )
Много кето съм го докарала днес😄
казано от Коконут на 17.07.18, 21:02:
Хора, в какво се превърна една дискусия за кокосовото масло... След малко отчет за днес.
Само за пример да вземем краставицата , която съдържа около 2 гр въглехидрат на 100 гр .Кобрата говори за до 50гр въглехидрат дневно от зелено...ти си сметни колко краставица е това.За останалите зеленчуци , нещата са сходни.Те естествено имат своето място в диетата на всеки човек ценящ здравето си , но да им смяташ въглехидрат , протеин е откачена работа.
За кокосовото масло , Марги ми се струва да е права , защото неведнъж съм виждал как се котира това масло на британския пазар за здравословно хранене , добавки и изобщо , независимо от високата си пазарна цена, а не ми идва англичаните да са прости и да се увреждат умишлено!
Кобрата е обсебена от собствените си заблуди и неще и да чуе...ако не вярваш , то погледни и храната и ще видиш , че нито има тенденция , нито качествен протеин и въглехидрат си набавя в необходимото количество.Калориите и варират в голям диапазон ама нема значение...нали ползва калкулатор , което и гарантира успех.Сега тя решила , че зеленчуците са ключа към успеха и на всеки новодошъл прокарва идеите си.Затова ти не приемай всеки съвет за гениален...наблегни на тренировки с прогрес във времето , ограничи вредните храни.Приемай въглехидрат толкова колкото трябва , за да си следваш целите , качествен животински протеин и не прекалявай с мазното.За кое-колко си има тонове информация , коя храна какво съдържа и колко...Тренирай редовно и с някаква конкретна цел , описвай как се храниш и след време , когато вече следваш някакъв конкретен модел , тук ще се намерят хора , които да ти помогнат със насоки или да ти посочат евентуално грешки.Успех ти желая!
17.07.18
22:40
казано от XXL на 17.07.18, 21:45:
За кокосовото масло , Марги ми се струва да е права , защото неведнъж съм виждал как се котира това масло на британския пазар за здравословно хранене , добавки и изобщо , независимо от високата си пазарна цена, а не ми идва англичаните да са прости и да се увреждат умишлено!
Англичаните не са някакви суперхора, които за нищо на света не се поддават на настоятелен маркетинг. Не че се увреждат умишлено, но ако идеята, че кокосовото масло е вредно беше по-широко разпространена от идеята, че е супер-мега-гига полезно, нямаше да си го купуват и цената щеше да е в пъти по-ниска. Масите навсякъде се водят по широките тенденции и крещящи заглавия. Не знам как е английската образователна система, при съседите в Уелс съм забелязала, че има вкарани здравословно хранене и начин на живот в програмите на началните училища, но пък и познавам учителки, които си купуват зелен чай със сена за отслабване. Това какво хората си купуват масово се дължи най-вече на маркетинг. Просто отбелязвам. Надявам се да е от полза, ако не си се замислял над начина, по който стигаш до заключения на база кой какво си купува. Българите не са по-прости от англичаните. Навсякъде има всякакви хора. Апропро, аз нямам идея дали и в какви количества кокосовото масло е вредно/полезно, но както повечето неща - в модерация за средностатистическия човек най-вероятно е просто ок. Нищо скандално.
Успех с дневника, Коконут! Във форума всеки има мнение и е свободен да го сподели, но хубавото е, че ти си имаш свободата да разучиш и прецениш кое е най-доброто за теб самата. Дано не те стряска тази дискусия, не сме всички луди тук, просто имаме време за губене. А и всеки иска да помогне с каквото може.