03.08.18
23:10
Здравейте, форум! Отново ще питам разни работи, но този път по тренировките. Ектоморф съм. За 1 месец качих 2 килограма с програмата горна/долна и хранене 3250+ калории (особена разлика не виждам освен в краката 2-3 санта по-големи). Правя я 4 пъти в седмицата 2 пъти горна 2 пъти долна състои се от 3x3x6-10 упражнения за основните мускули (гърдите, гърбът, рамото, предно, задно бедро, прасецът) + 2 оформящи и по 2x3 за бицепса и трицепса. Искам да попитам за тренировките следващите 2 месеца да продължа ли тази програма, защото леко ми омръзва или да я заменя с тази:
Тренировка А:
1.Клек 2х10-15
2.Частична мъртва тяга 1х6-8
3.Придърпване на скрипец пред гърди 2х6-8
4.Коремни преси тип „крънч“ 2х 15-20
Тренировка Б:
1.Бенч-преса 2х6-8
2.Милитъри прес 2х6-8
3.Сгъване с щанга 2х6-8
4.Повдигане на един крак за прасец 2х10-15
Целта ми е покачване на сила и маса, храненето няма да го барам и съня ми е 8-9 часа. Мерси предварително!
04.08.18
00:24
С общо 7-8 работни серии на тренировка, от които по 2 серии на движение и то с тежест за по 6-8 повторения, които дори да приемем, че са макса.......сила и маса-абсурд. Хем нямаш обем, хем не е и интензивно, т.е. тежко като за възможностите ти.
казано от Deyan на 04.08.18, 00:24:
С общо 7-8 работни серии на тренировка, от които по 2 серии на движение и то с тежест за по 6-8 повторения, които дори да приемем, че са макса.......сила и маса-абсурд. Хем нямаш обем, хем не е и интензивно, т.е. тежко като за възможностите ти.
Абсурд , ама друг път!!!Сериите му са напълно достатъчни , а и ако на последно повторение е до отказ или близо до него , то и сила и маса ще си качва момчето без проблеми.Аз лично правя по-малко работни серии от него в тренировка , както и по-малък обем имам , пък и сила и маса си качвам съвсем порядъчно.Ако си му чел предишни постове , ще забележиш , че той самия до скоро се оплакваше , че не успява да качи тегло , а сега от месец има 2кг качени!Моя съвет е да не сменя програмата , защото явно работи , както и тази частична или незнам там ква тяга , да я спре и да си изпълнява класическото изпитано движение.Също на клека да намали повторенията малко за сметка на тежестта и да кляка с тежест , с която може да достигне максимум 6-7 повторения преди отказ.Както и да забрави за това , че бил ектоморф...няма такива работи , тази глупост отдавна е оборена , а дори самата теория принадлежи на човек , който няма никакви познания за бодибилдинг , нито самата му теза е имала за цел да определя типове в спортни занимания.
Мнението беше редактирано от XXL на 04.08.18 03:12.
04.08.18
09:28
ХХЛ, ти май не си чел добре, нито мен, нито него 😎-качил е 2 кг., ама с горна-долна и с повече трениране/обем, поне от описаното. С новата схема колко сила ще качи-нея коментираме конкретно. И ти не правиш по-малко серии-клека, тягата и т.н. са ти по 4-6 серии, а не 1-2. Освен ако човека не брои загряващи и вработващи, които също да не са много леки и така да събере някакъв обем. То неговото не е нито в единия протокол, като 5х5, 5х3, 3х3, 3х5, ако ще вдига тежко и т.н., нито в другия-4х6-8-10 с по-леко да кажем, но с повече серии. Тук имаме малко серии и леки килограми, какво като последните и явно единствени са с отказ.
Пък знае ли човек, може и тази схема да проработи добре.
Мнението беше редактирано от Деян на 04.08.18 10:53.
казано от Deyan на 04.08.18, 09:28:
ХХЛ, ти май не си чел добре, нито мен, нито него 😎-качил е 2 кг., ама с горна-долна и с повече трениране/обем, поне от описаното. С новата схема колко сила ще качи-нея коментираме конкретно. И ти не правиш по-малко серии-клека, тягата и т.н. са ти по 4-6 серии, а не 1-2. Освен ако човека не брои загряващи и вработващи, които също да не са много леки и така да събере някакъв обем. То неговото не е нито в единия протокол, като 5х5, 5х3, 3х3, 3х5, ако ще вдига тежко и т.н., нито в другия-4х6-8-10 с по-леко да кажем, но с повече серии. Тук имаме малко серии и леки килограми, какво като последните и явно единствени са с отказ.
Пък знае ли човек, може и тази схема да проработи добре.
Как разбра , че са му леки тежестите , след като той не е дал информация с какви работи на отделните упражнения?
Класическите протоколи работят , затова и съществуват като основен ориентир за трениращия , но на мен ми се струва че ти ги възприемаш като единствените , които работят , а това не е така.Така се получава , че трябва да се придържаш в някакъв строг план на тренировки , иначе нещата няма да станат и се получава сложно , често се чудиш дали това е правилно , дали онова...грешно ли правиш нещата...дали ще постигнеш прогрес ако не спазваш точно програмата...Всъщност е много просто качването на мускул , поне в първите години на сериозни тренировки и адекватна храна.Фалшивите гурута с безброй канали в ютюб са виновни , които постоянно инжектират субскрайбърите си с тонове философия относно тренировките , а всъщност не правят нищо друго , освен да подобряват доходите си...да , те затова са там , защото се изкарват луди пари , повярвай ми.
Достатъчно е да правиш основните базови многоставни с по две тежки работни серии на 5-6ПМ , по два пъти седмично.През останалото време третираш по-малките мускули , както ти е удобно на теб , но те така и няма да имат голяма заслуга за общата картинка.Можеш дори всеки ден да влизаш в залата , колкото да направиш по няколко опита на 90-95%ПМ на клек , тяга и лег , което с подготвителните опити , няма да ти отнеме повече от 20 минути и пак ще качваш сила и мускул , стига да имаш достатъчно условия да се възстановяваш и ще прогресираш повече от хора , които да речем прекарват по час и половина или повече в залата.Примери за такива има , както в твоята зала , така и във всяка друга.Идеята е да станеш по-силен , като постепенно покачваш работната тежест , а ставаш ли по-силен , значи и мускула става по-голям.Това е всичко , което е нужно.А хората , правещи по 10-15 упражнения с общо безброй серии и повторения , нека продължават да съсипват собственото си тяло чрез системно унищожаване на гликоген и плавно разрушаване на ставите , то си е за тях.Те ще си стоят дълго в платото.
04.08.18
12:39
На мен основните принципи са ми ясни, както и това, че не всичко работи еднакво добре за всеки. Не знам и това конкретно ще работи ли, ама аз никъде, включително и тук не съм видял да препоръчват подобно трениране, което дори да се доближава до това-4 упражнения в тренировка, от които само 2 базови с по 2 серии в 6-8 повторения-лега и раменната в едната тренировка, а даже тягата в 1 серия в другата тренировка. Да не говорим, че няма нито гребане, нито кофи, нито набирания и т.н. Ти също така поставяш и много условности, с разни допълнителни упражнения и т.н., които авторът не упоменава. Гледам обаче, че който трябва те е лайкнал, т.е. програмата 1 към 1 както е описана, явно е супер......даже се чудя защо няма подобна статия с препоръка за такава схема, насочена именно към начинаещите 😀
Очевидно грам нищо не съм научил-съвсем сериозно започвам да си го мисля, поради което няма да взимам и отношение повече 😎
ПС....ще бъда благодарен, ако някоя от водещите фигури тук ми копне мнение, дори и от преди години да е, в което за начинаещ човек с ниско тегло, а и не само, препоръчва за покачване на сила и маса програма с по 2 серии на движенията раменна, клек и лег, в посочените повторения, с 1 серия на тяга и в която липсват останалите базови. Ама не да ми набутат сумати други условности с допълнитално доста серии преди работните, разни асистиращи и др.-авторът ясно е посочил програмата, която аз не намирам за най-ок за целите. Ако се намери такъв човек тук, аз си закривам профила, тъй като очевидно ще е безмислено да седя, след като нищо не съм научил за толкова време. Съвсем отговорно го заявявам.
Мнението беше редактирано от Деян на 04.08.18 13:00.
Дидо , извинявай ако съм те засегнал , не съм имал такава нагласа.Написах какво мисля...ти кво сега изпадаш в крайности.Не гледай негативно на нещата.Написах го това , защото при мен работи , но аз съм дърво и не слушам много какво твърдят останалите , а експериментирам.Неговата програма работи и ще работи още дълго , ако спазва определени условия.
А ти се подготви да ставаме с теб топ модели , без да мрънкаш , че понеделник ей го къде е ))))
04.08.18
13:10
Не се нервирам-ти обаче не тренираш в по 2 серии-отново прегледах дневника ти. Озадачен съм, че определяш описаната програма за добра и определени хора са съгласни с теб. Не с другите условности, кое и как, а конкретно с мнението ти за посочената схема.
Спокойно, не съм се засегнал, а няма и защо-не се караме 😉 Обаче ако наистина съм в чак такова неведение, нямя спасение за мен 😎
Мнението беше редактирано от Деян на 04.08.18 13:12.
казано от Deyan на 04.08.18, 13:10:
Не се нервирам-ти обаче не тренираш в по 2 серии-отново прегледах дневника ти. Озадачен съм, че определяш описаната програма за добра и определени хора са съгласни с теб. Не с другите условности, кое и как, а конкретно мнението ти за посочената схема.
Спокойно, не съм се засегнал, а няма и защо-не се караме 😉 Обаче ако наистина съм в чак такова неведение, нямя спасение за мен 😎
Даже основно имам по една работна серия на упражнение , предварителните са подготвителни , за да настроя тялото и психиката и да избегна евентуални резки промени в здравословния статус.Има спасение и за теб братле...светът е голям и спасение дебне отвсякъде)))Честно ти казвам , че ми се ще да ти попроменя възгледите , а даже бих те посъветвал напълно радикално да смениш подхода при тренировките , като имам конкретни идеи точно за теб , но не го правя , защото не желая да отприщя тук някаква война от критики , да оакаме на момчето дневничето и общо взето да стане мазало.Ти прекалено много слушаш гурута , но схващаш ли че тяхното ниво и начина им на трениране е такъв , какъвто на теб не ти трябва сега!
Мнението беше редактирано от XXL на 04.08.18 13:21.
04.08.18
13:27
Ако,приемем условието,че това са истински работни серии и повторенията са почти отказ - да,достатъчно е за момента на момчето. Но,според мен е да НЕ намаля повторенията при клека .Това е моето мнение 🙂
Защото : Маса се прави на маса !
Дидо,ще ти дам пример за такава програма за маса, но без такива крайности със закриване на профил/дневник 🙂 : Клек в 20 повт. ( Клек и мляко ).
04.08.18
13:29
Много спам стана, ама тамън авторът ще има тема за размисъл, както и да поясни тия 2 серии какви са и от какво се предхождат. Или пък да иска да се разчисти темата от спама.
Иначе аз в момента тренирам по-леко от преди, когато правех плоска възходяща пирамида в 3-4 серии, след които при достигане на съответната тежес правя още 4х4 с еднаква тежест. Сега общо взето е плоска пирамида до най-тежка петица, след която може още една тежка тройка и това е. И съм доволен, а и се чувствам ок.
Да, ще ставаме “топ атлетик фитнес”, ама ник,ва тема не си създал 😉
Иво, при “клека в 20” има и пуловъри, и кофи, и гребане, набирания и т.н. и т.н. в различните му разновидности.
Мнението беше редактирано от Деян на 04.08.18 13:39.
казано от Ivaylo на 04.08.18, 13:27:
Ако,приемем условието,че това са истински работни серии и повторенията са почти отказ - да,достатъчно е за момента на момчето. Но,според мен е да НЕ намаля повторенията при клека .Това е моето мнение 🙂
Защото : Маса се прави на маса !
Дидо,ще ти дам пример за такава програма за маса, но без такива крайности със закриване на профил/дневник 🙂 : Клек в 20 повт. ( Клек и мляко ).
Това че маса се прави на маса , какво общо има с високия брой повторения на клек?
Сега пък аз ще ти дам на теб пример с тази навикана схема с клека и мляко.При тези 20 повторения , да речем че са с тежест , с която повече почти не са възможни в момента , то наистина ефикасни ще са последните 5-6 повторения...защо ли , еми защото така.А ако това е така , то защо да не направиш 5-6ПМ , което ще ти даде същото , но ще пощади тялото ти от редица деструктивни фактори! Пък ти мляко си пий колко ти душа иска.
04.08.18
13:54
Дидо,прав си има различни разновидности.Но,дори само клека и още 1-2 базови в 2 серии са достатъчни.
XXL,то по твоята логика защо да прави 5-6 повт. ,като само последните 2 са ефективни?! Да направи само тях,а ?
А,да си се замислял за различни мускулни влакна( кои,как,кога ),енергийно обезпечаване,нови кръвоносни съдове в мускулите ?
Давам за пример програмата,защото съм я пробвал и видял ефекта от нея.
От мен толкова 🙂
казано от Ivaylo на 04.08.18, 13:54:
XXL,то по твоята логика защо да прави 5-6 повт. ,като само последните 2 са ефективни?! Да направи само тях,а ?
Принципа не е такъв.Помисли за % ПМ...не става въпрос да извадиш 30-40% от обема на серията.
Мускулните влакна ги остави настрана , защото работата не е така , както ти си мислиш.Преди години в един друг форум имахме подобен спор но алуминиево-железен ако ме разбираш.Та там важните фигури се опитваха да ми обяснят как турбото на агрегата с принудително атмосферно пълнене се било включвало на определени работни обороти на мотора и общо взето беше българска работа.Отказваха да приемат логиката , че оста с лопатките на турбото започва да се движи още от запалването на мотора , заради движението на изгорели газове , преминаващи през изпускателните колектори и чак когато тяхната скорост достигне такава , че остта да се завърти с такава скорост , че да надвиши налягането , което атмосферния агрегат възпроизвежда , чак тогава се получава надналягане и турбото започва да регистрира коефициент на полезно действие и е налице принудително пълнене.Те твърдяха , че се било включвало на определени обороти , едва ли не с някакъв червен бууст бутон))).Турбокомпресора работи още от запалването на мотора , но въпроса е кога става ефективно.
Мнението беше редактирано от XXL на 04.08.18 14:24.
04.08.18
15:49
казано от XXL на 04.08.18, 14:01:
как турбото на агрегата с принудително атмосферно пълнене се било включвало на
Няма такъв двигател. Или е атмосферен или е с принудително пълнене 🙂
казано от Brown Bomber на 04.08.18, 15:49:
казано от XXL на 04.08.18, 14:01:
как турбото на агрегата с принудително атмосферно пълнене се било включвало на
Няма такъв двигател. Или е атмосферен или е с принудително пълнене 🙂
по терминология да , но това не прави казаното от мен неправилно.Нека да не коментираме такава тема.Аз само дадох пример на колегата по мой си начин.
Добре, ясно няма да стане с тази програма. Да добавя, че преди всички работни серии има 3 загряващи 1х15, 1х12, 1х10. Ще се опитам да си направя някаква хибридна, колкото и тъпо да звучи, та въпросът ми е дали няма да претренирам с толкова базови упражнения. Ще е хибрид между горна/долна и базовите. Ще я правя 4 пъти на седмица.
Понеделник:
3х6-8: Лег
3х6-8: Гребане
3х6-8: Раменни преси
2х10-12: Флайс с дъмбели (не съм сигурен дали така се нарича)
2х10-12: Придърпване на скрипец с V-bar приставката, която е по тясната и се ползва за долния скрипец.
2х10-12: Разтваряне на дъмбели прав
3х8-10: Drag curl за бицепс е упражнението не мога да го обясня
3х8-10: Разгъване за трицепс
Вторник:
3х8-10: Клек
3х8-10: Тяга с прави крака
3х12-15: Повдигане на щанга прав за прасци
2х10-12: Разгъване за предно бедро
2х10-12: Сгъване за задно бедро
2х12-15: Повдигане на 1 крак за прасец
3х20: Коремни преси
Четвъртък:
3х6-8: Полу-лег
3х6-8: Набирания с тежест
3х6-8: Раменни преси с дъмбели седнал
2х10-12: Кофички с тежест
2х10-12: Долен скрипец
2х10-12: Вдигане на дъмбели напред, като разтварянето прав но ръцете напред
3х8-10: 1 друго упражнения за бицепс на скрипеца
3х8-10: Skull crusher или френско с крив лост
Петък:
3х8-10: Лег преса
3х8-10: Мъртва тяга
3х12-15: Повдигане на щанга прав за прасци
2х10-12: Разгъване за предно бедро
2х10-12: Сгъване за задно бедро
2х12-15: Повдигане на 1 крак за прасец
3х20: Крака от вис
Тази програма наподобява моята, но в тази добавих повече базови упражнения. Та мнения по тази или просто да си тръгвам 5 пъти в седмицата на лостчета и да си бъда типичен “лостаджия” както преди. 😄
04.08.18
18:12
казано от Vv5 на 04.08.18, 17:55:
Добре, ясно няма да стане с тази програма. Да добавя, че преди всички работни серии има 3 загряващи 1х15, 1х12, 1х10.
Ааа, нимой тъй 😎 , че ще ме обвинят да съм те разколебал. Явно програмата ти е ок, щом такива са повечето мнения и лайкове на сериозно трениращи. Даже и 3 предходни серии имаш 🤗
Мнението беше редактирано от Деян на 04.08.18 18:24.
04.08.18
20:32
Vv5 според мен правиш прекалено малко серии.Да може и с малко да се получи но е по сложничко доста и трябва да си прогресирал бая и да товариш щангите прилично.Ако искаш ще ти пусна моята програма по която тренирам аз също не съм напреднал но прогреса не спира.
...
Преди време Хинкс , каза че отдавна е спрял с безплатните съвети...чак сега почва да ми става ясно защо !!!Съжалявам , че изписах толкова за едното нищо...ти вместо да позакърпиш дупките в сегашната програма , скачаш на напълно различна...поне си млад и имаш време да грешиш многократно.
казано от XXL на 04.08.18, 21:52:
...
Преди време Хинкс , каза че отдавна е спрял с безплатните съвети...чак сега почва да ми става ясно защо !!!Съжалявам , че изписах толкова за едното нищо...ти вместо да позакърпиш дупките в сегашната програма , скачаш на напълно различна...поне си млад и имаш време да грешиш многократно.
Аз просто питам не съм казал, че почвам програмата. Плюс това тази горна/долна наподобява сегашната ми, а от нея ми омръзна, тъй като не съм качил сила за 1 месец никъде в горната част, малко увеличих на задното бедро и клека нищо повече. Днес ми е втори ден почивка, така че утре трябва да съм в залата. Затова най-вероятно още утре почвам базовите. Имам “стратегия” за прогресивното натоварване ще редувам тренировка А и Б като ще почивам по 2 дни между тях. И ще изпълнявам упражненията с 3 загряващи. Храната мисля, че ми е добре, съня също. След 2 месеца, в края на програмата ще направя справка. МЕРСИ за отговорите.
казано от v_0 на 03.08.18, 23:10:
Ектоморф съм. За 1 месец качих 2 килограма с програмата горна/долна ...Искам да попитам за тренировките следващите 2 месеца да продължа ли тази програма, защото леко ми омръзва или да я заменя с тази:
Тренировка А:
Аз така и не разбрах, каква е била досегашната ти програма горна/долна. Чудя се как можем да ти дадем съвет, дали да продължиш с тази досегашна програма след като не знаем каква е била тя.
И също. Качил си 2 кг. Ама от колко до колко. Преди си бил 60 и може би си станал 62? Или си стигнал през това време 70 и за месец си станал 72? Или може би от 75 на 77? 🙂
Мнението беше редактирано от Миро на 05.08.18 22:58.