12.08.18
15:25
Привет на всички,
Следя форума от много години и преди време водих даже нередовен дневник с много прекъсвания, като най-вероятно и с този ще е така, но нека си дам шанс. Идеята е да ми помага с дисциплината, да си следя прогреса и да обменяме информация, знания и съвети.
За мен:
На 27 год, 177см, 101.8кг (към 11.08.18), живея в София, работя на компютър и като цяло водя заседнал начин на живот. Прексънах с тренировките горе-долу миналата година по това време. Ям каквото ми падне, включително много боклуци, хубавото е, че сладко като торти, шоколади, вафли и т.н. не обичам много и не изпитвам нужда да ям. Пуша, доста. Започвам със социално пушене и нещата ескалират бързо до кутия на ден, както е в момента. Ограничавам се в момента и ще опитам да спра напълно.
Тренировки:
Почитател съм на силовите тренировки - многоставните упражнения с висока интензивност и малък обем. Не обичам и не ползвам машини. Кардио - никога или много, много рядко. Голям фен съм на трибоя, вдигането на тежести и стронгмен.
Тренировките ми ще се състоят главно от: клек, тяга и военна преса, с която реших да заменя лежанката като основно за горната част. Допълнителни упражнения - набирания и кофички (със и без тежест), обръщане, преден клек, лежанка, пуш преса, високо изтегляне, тръстъри и други от този сорт. Колани и фитили не ползвам; тягата - бос, смесен хват; клек и военна с щангети asics.
Винаги до сега, с всеки нов тренировъчен цикъл след голяма пауза, съм успявал да си възстановя силата и даже да я подобря. Надявам се да стане и сега. Предишни постижения за гонене, пак на същите килограми (100-105), са: К: 180, Л: 150, Т: 240, ВП: 95.
Диети и тренировъчни програми не спазвам. Правя каквото, когато и колкото ми се прави, в зависимост от това как се чувствам, колко съм ял, спал и възстановил.
Цели:
Както преди, една единствена - сила (или както я разбирам аз: да вдигам възможно най-тежко за единица повторение). Не търся нито релеф, нито обем, нито отслабване, нито покачване.
Темата беше редактирана от Koцето на 12.08.18 15:32.
Първа тренировка от вчера, 11.08.18:
Клек - 5x60, 5x80, 5,5,5 x 100
Военна преса: 5х40, 5х50, 3,3,3 х 60
Кофички: 5,5,5,5,5 х СТ
Коментар:
Започвам постепенно с въвеждащи и по-леки тренировки. Не че мога и повече, защото тези килограми ми тежат, но ще бъде така в началото докато се адаптирам. Надявам се и мускулната памет изиграе своята роля. Днес вече съм с мускулна треска - нормално, очаквам това да продължи за първите няколко седмици.
В нов фитнес съм. Прилични цени. Има всичко което ми трябва. Най-хубавото е, че стойката за клека е с ограничители отстрани и няма да се притеснявам, че ще се пребия на по-тежките серии и опити.
Тренировката от вчера 16.08.18:
Тяга: 5х60, 5х100, 4,3,3,3,3,4 х 140
Набирания (неут. хв.): 5,5,5,4,4 х СТ
Коментар:
Набързо и без много настроение. Тягата си тежеше, чак на последната серия се усети малко по-лека, като да бях загрял и свикнал с тази тежест. Хвата и ръцете ми са се поизнежили, кръстът също леко ме дърпаше, не бях се възстановил напълно и от мускулната. Като цяло ядрото го усещам отслабнало и ще трябва да поработя допълнително с планкове, колелце (ще си купувам скоро за унас) и др, защото е изключително важно и неведнъж преди кръстът си е патил на тяга и клек заради слаб корем, който изпуска. Набиранията плачевни, не само като бройка, а и като техника; не мога да се балансирам, клатя се и губя и малката инереция, която имам, хем неутралният хват ми е най-удобен и лесен. Продължаваме напред.
Мнението беше редактирано от Koцето на 17.08.18 14:14.
Тренировката днес:
Клек: 5х60, 5х80, 5,5 х 100, 3,3 х 110, 2,2 х 120, 1,1 х 130
Лег: 10х50, 7х80, 5х90, 2х100
Военна преса: 5х40, 5х50, 4,4,4,4 х 60
Тръстър: 5,5,5,5 х 40
Колелце от коляно: 10,8,9
Коментар:
По-добре в сравнение с миналия път, повече енергия и сила. Гледам все още да не правя много серии и тежки единици, за да не трупам умора и да се възтановявам по-бързо; възможно най-свежо е целта за момента. Тръстърът, а и предният клек, по-принцип са присъствали много рядко в тренировките ми, но предвид че бутането над глава става основно за горната част е грехота да не го включа. Беше що-годе добре, като изключим дърварската техника на държене на лоста заради лоша мобилност на китките (и не само). Макар че за преден клек специално и при обръщанията пускам лоста още по-назад, така че да легне добре на рамото и да не е във въздуха. В тази позиция обаче прикрепям лоста само с няколко пръста и при тръстерите това би наложило смяна на позицията на лоста (за да легне отново в дланите точно преди тласкането нагоре), което при мен отнема време, е неудобно и неестествено и се губи плавността на цялото движение в прехода между клека и тласкането.
Та като говорим за бутане над глава, от скоро следя Larry Wheels - трибоец, културист... много кораво момче, с големи постижения, килограми и визия. Наскоро си подобри личния рекорд на вонната на 193кг (425lbs), което за 23-годишен, на 110-115кг е меко казано впечатляващо. Интересното е, че началната позиция на лоста е малко над раменете и преди да тръгне да бута го спуска надолу до раменете и тогава тръгва нагоре. Така използва предполагам инерцията и пружинираща сила на лоста и тялото, макар да не се забелязва сериозно удряне във и оттласкване от раменете.
ПП. Да не говорим, че този рекорд идва след сесия с тяга, където Лари има невероятна скорост, но това е друга тема вече.
Мнението беше редактирано от Koцето на 20.08.18 21:32.
Лари е як, ама е и яко назобен. 🙂, но си признава поне.
Много естетичен е, но няма как да си толкова изчистен и толкова як на това лично тегло и на 23 да дърпаш 400 тяга.
казано от Боян на 20.08.18, 22:52:
Лари е як, ама е и яко назобен. 🙂, но си признава поне.
Много естетичен е, но няма как да си толкова изчистен и толкова як на това лично тегло и на 23 да дърпаш 400 тяга.
Това не е някаква тайна и няма какво да си признава. В професионалния спорт всички са “назобани”, но не всички постигат едно и също, нали? При всички случаи, това момче заслужава уважение за постигнатото.
Тренировката днес:
Тяга: 8х60, 3х80, 110, 140, 160, 170, 3х160, 3х140, 3х110, 3х60
Военна преса: 9х40, 7х50, 6,6 х 60*
Набирания (неутр. хв.): 4,4,4,4 х СТ
*отказ, последното шесто повторение на втората серия до половината
Коментар:
Още имам малко мускулна треска на корема от колелцата в последната тренировка; кръстът пак малко ме опъваше, но като загрях добре и се разтегнах всичко това изчезна. На тягата малко вдигнах килограмите с единички. 170 си тежаха, със смесен хват съм на по-тежкото и нямам проблем за сега, а и лостът е добър, с хубави грайфери/оребрения. На военната малко по-леки ги усещам вече 60 и повече повторения мога. Набиранията все още плачевни, но ги правя поне бавно, чисто, с пълно пускане до долу и без клатене, до колко може. Общо взето нищо интересно. Малко по-малко напредвам.
25.08.18
22:27
Здравей и успех с целите и дневника.
Използваш ли хранителни добавки?
казано от THE MAGNIFICENT на 25.08.18, 22:27:
Здравей и успех с целите и дневника.
Използваш ли хранителни добавки?
Към момента не.
Тренировката днес:
Тяга: 5х70, 3х100, 140, 160, 180, 190, 200
Набирания (неутр. хв.): 4,4,4,4,4 х СТ
Коментар:
Между тази и последната тренировка има още една, която не съм описал, с клек и военна, но вече не помня точно какво и колко, а и беше отбиване на номера. Днес беше ок, вдигнала се е силата на тягата. Повторенията хубави и стриктни с леко задържане в горната част и плавно пускане надолу. 200 си тежаха, но хватът държи още. Има надежда, трябва само да намаля почивките между тренировките, защото губя тонус и желание с времето.