Избор на качествени витамини

25.08.18
22:22

Здравейте, аз съм на 22, тренирам около 3 пъти в седмицата, защото нямам време за повече. От много време (бих казал години) не съм приемал витамини, под формата на таблетки. Храня се здравословно, понякога пропускам закуската... знам, че е проблем.
На обяд хапвам винаги готвено (пържола по ловджийски, роло стефани+картофено пюре, боб с пържени кюфтета и тнт., винаги с хляб поне 2 филии).
Вечер каквото има, главно месо, ориз, картофи или доста често икеа (10 мини кюфтенца+картофено пюре+телешки и гъбен сос).

Като цяло исках да попитам кои са най-добрите витамини в момента на пазара, като качество/количество/цена..
Zma, витамин д3? Или просто комплекс от всякакви витамини?
Да отбележа, че работата ми е доста натоварена физически. Понякога яденето е доста зле..

Какво ще кажете и за “ибутаморен мк677”? Дали да го опитам?

Темата беше редактирана от THE MAGNIFICENT на 25.08.18 22:23.

26.08.18
19:58

Аз преди също използвах витамини и нямаше полза.
Това е да си бориш глада на тялото с хапчета и прахчета.
Говорил съм с доста познати и не са доволни.
По-добре си добави храни като зеле,моркови и си ги хапвай всеки ден.
Яж 1-2 пъти седмично риба и черен дроб.
Ако можеш си намери доверен източник на мляко (домашно)
Пий го сурово и си готов.

Мнението беше редактирано от Петьо на 26.08.18 20:12.

26.08.18
21:37

Ако тренираш сериозно, витамините и минералите имат място в режима, но в останалите случаи “не работят”.

Carbohydrate

26.08.18
21:48

казано от Петьо на 26.08.18, 19:58:

А за бруцелоза чувал ли си?!

26.08.18
23:34

казано от Carbohydrate на 26.08.18, 21:48:

казано от Петьо на 26.08.18, 19:58:

А за бруцелоза чувал ли си?!

За това споменах доверен източник.

Carbohydrate

27.08.18
09:15

какво значи “доверен”, та ти разбираш, че си болен, чак след като вече си се заразил и е минал инкубационният период...Така става и с животните

27.08.18
09:20

Благодаря на всички. Ям доста зеленчуци всеки ден, имаме градина. Просто исках да знам дали си заслужава да взема зма и витамин д3.
Можете ли да ми кажете вашето мнение за ибутаморена? Дали да го пробвам?

27.08.18
12:48

казано от Carbohydrate на 27.08.18, 09:15:

какво значи “доверен”, та ти разбираш, че си болен, чак след като вече си се заразил и е минал инкубационният период...Така става и с животните

Стани веган.

27.08.18
12:52

Както има такава тема да попитам за мнението ви относно :
Центрум мен

По принцип, витамини и минерали е най-редно да се приемат като добавка само в по-специфични ситуации, като тези три ми се струват най-отличаващите се:
1. Имаш лабораторно потвърден дефицит на един или повече витамини или минерали.
2. Нямаш потвърдени дефицити, но пък не ядеш никакви плодове и зеленчуци и като цяло храната, която ядеш не е особено питателна.
3. Нямаш възможност, не искаш или е твърде непрактично да решиш горните два проблема чрез промяна в храненето си, чрез прием на храна.

Цинкът и магнезият, независимо дали под формата на ZMA продукт или отделно, както и витамин Д, са 3 от веществата, от които много голяма част биха извлекли полза като приемат допълнително, чрез хранителна добавка, просто защото при тях има някаква комбинация от горните 3 точки.

Към тях бих добавил и омега-3. Ти никъде не спомена риба сред храните, които изреди, така че помисли върху това.

Казваш, че ядеш доста плодове и зеленчуци, а и ядеш други питателни, не-junk храни. Съответно има вероятност да нямаш нужда от допълнителна суплементация.

Ако имаш възможност, пусни си едни лабораторни изследвания за цинк, магнезий и витамин Д (предлагат се тестове и за някои други витамини и минерали) и според резултатите се насочи към подобрение в храненето и/или суплементация.

казано от Асен Стоймирски на 27.08.18, 12:52:

Както има такава тема да попитам за мнението ви относно :
Центрум мен

Като дозировка са окей като за дневни мултивитамини, но формите на витамините и минералите са от най-нискокачествените, което води до много слаба усвоимост и допълнителен риск от стомашно-чревен дискомфорт заради неусвоената част то минералите, която остава.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 27.08.18 13:57.

Здравейте!
Незнам дали тук е мястото да попитам(ако не ме извинете) за  витамини за спортуващи деца.
Имам дете на 10 години което тренира биатлон.Лятната подготовка преминава в крос и каране на ролки.
Предстоят състезания и искам да и давам някакви витамини.
Интересуваме какви витамини мога да и  давам да приема?
Треньорите препоръчват Центрум но за жени, детските  били много слаби и не за спортуващи деца.

Мнението беше редактирано от Миглена Джандрева на 27.09.18 15:31.

Всякакви витамини може да приема, но на тази възраст, въпреки че спортува редовно, е по-добре да не се прекалява с дозите и да се приемат стандартни такива. Така или иначе самите витамини и минерали нямат пряка връзка със спортната производителност, важно е просто да си набавя достатъчно от всички, за да функционира организмът оптимално.

Центрум не бих препоръчал каквито и да било, понеже формите на витамините и минералите вътре са много слабо усвоими.

Препоръчвам да разгледате дневните витамини на NOW Foods - Daily Vits.

По 1 таблетка от тях би следвало да е достатъчна, но също така не е лоша идея да си набавя витамини и минерали от храната, като плодовете и зеленчуците са добър хранителен източник.

Благодаря!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1