Базови и изолиращи упр.

Знам, че трябва да се набляга повече на базови упражнения, но трябва ли да присъстват и изолиращи упражнения в програмата,и ако отговора е да по колко е добре да се правят?

Не е нужно да присъстват изолиращи.

Излориращите можеш да ги правиш след базовите просто да “донапомпаш” отделните мускулни групи 🙂

02.11.18
21:01

Различните специалисти различно казват. Идеята на изолиращите е да побутат изоставащи мускулни групи или да помогнат за подобряване на издържливост някъде. За мен лично изолиращите имат и психилогически момент да ме разтоварват след няколко базови и да мога да си поема въздух. Най-добре пробвай и виж как ще се чувстваш.

ДЕ

02.11.18
21:31

То не се казва и какви са целите-сила в определени движения, културистична визия и т.н.

02.11.18
22:02

казано от Radost на 02.11.18, 21:01:

Различните специалисти различно казват. Идеята на изолиращите е да побутат изоставащи мускулни групи или да помогнат за подобряване на издържливост някъде. За мен лично изолиращите имат и психилогически момент да ме разтоварват след няколко базови и да мога да си поема въздух. Най-добре пробвай и виж как ще се чувстваш.

Изолацията не помага сама по себе си за издръжливост, по пряко зависи от времето на почивките и тежестта с която се работи. Изолиращите главно са спомагателни упражнения за подобряване на слаби звена, било то за повече сила или пък за повече релеф и детайли.

Бих искал, също така да попитам хубаво ли е всеки път да се променя по някое упражнение в програмата или не е редно имам предвид, ако днес правя полулег с дъмбели става ли следващия път да го замена с полулег,но с машина или щанга?

Carbohydrate

04.11.18
07:59

казано от Димитър Димитров на 02.11.18, 18:39:

Знам, че трябва да се набляга повече на базови упражнения, но трябва ли да присъстват и изолиращи упражнения в програмата,и ако отговора е да по колко е добре да се правят?

ВИНАГИ!

Carbohydrate

04.11.18
08:00

казано от Димитър Димитров на 04.11.18, 00:52:

Бих искал, също така да попитам хубаво ли е всеки път да се променя по някое упражнение в програмата или не е редно имам предвид, ако днес правя полулег с дъмбели става ли следващия път да го замена с полулег,но с машина или щанга?

АБСОЛЮТНО!

04.11.18
13:04

казано от Димитър Димитров на 02.11.18, 18:39:

Не, не трябва. Те се ползват при нужда - ако някой мускул във веригата изостава и има нужда от допълнителна работа. В повечето случаи обаче е достатъчно да добавиш повече работа в базовите упражнения. Ако си станал толкова силен, че добавянето на серии в базовите упражнения ти пречи на възстановяването, е нормално да добавиш малко допълнителна работа с по-леки и/или изолиращи упражнения, за да наблегнеш на някои изоставащи мускулни групи. Ако обаче си на ниво начинаещ (под 100 лег, 140 клек и 180 тяга), то изолиращите упражнения са загуба на време.

казано от Димитър Димитров на 04.11.18, 00:52:

Не, не е хубаво, ако искаш бърз и стабилен прогрес. Освен това, дъмбелите и машините не са еквивалентни на щангата. Може да правиш две различни тренировки, които да редуваш (примерно едната да е лег, другата полулег), но не и всеки път да правиш различни.

Мнението беше редактирано от Петко К на 04.11.18 13:04.

Аз пък си мислех за тренировка, в която има и лег и полулег и просто да променям по някое упражнение, забелязал съм, че доста хора в един ден правят и лег и полулег.

Carbohydrate

04.11.18
14:59

Понеже мускула се разделя на 3 съставни части: средна, долна и горна част, то тренировката за гърди в повечето случаи включва 2 от частите. Като пример, средна и горна част.

Да именно, аз точно това имах предвид,но просто като се тренира за горна и средна част на гърдите, питах дали може да се сменя някое упражнение (без лежанка естествено)

04.11.18
20:37

казано от Димитър Димитров на 04.11.18, 20:25:

Да именно, аз точно това имах предвид,но просто като се тренира за горна и средна част на гърдите, питах дали може да се сменя някое упражнение (без лежанка естествено)

Достатъчни са 3 упражнения за гърди, поне това е моя топ 3:
1. Лег
2. Горен лег
3. Пулоувър с дъмбел
Единственото, което променям е, че понякога лега и горния лег не са с щанга, а с дъмбели.

ДЕ

04.11.18
20:45

казано от Петко К на 04.11.18, 13:04:

Освен това, дъмбелите и машините не са еквивалентни на щангата.

Не знам защо с лека ръка се отхвърлят дъмбелите и приравняват едва ли не с машините. С щанга товариш повече, ок, но авторът така и не каза целите си. Има безспорни предимства на дъмбелите, като по-естествено движение, по-голяма амплитуда, по-дълго натоварване на мускулите, повече работещи стабилизиращи мускули, повече влагане на усилие за контрол на тежестта, хват и т.н. То затова и с тях е по-трудно, нещо върху което вярвам, че не може да има спор.
Съчетанието на щанга /която да е основното/ и дъмбели би било добро.

Мнението беше редактирано от Деян на 04.11.18 20:52.

04.11.18
22:59

казано от Деян на 04.11.18, 20:45:

казано от Петко К на 04.11.18, 13:04:

Освен това, дъмбелите и машините не са еквивалентни на щангата.

Не знам защо с лека ръка се отхвърлят дъмбелите и приравняват едва ли не с машините.

Къде точно съм ги приравнил?! Написах точно и ясно, че дъмбелите НЕ СА еквивалентни на щангата. При дъмбелите е трудно да ползваш големи тежести, трудно е да правиш малки стъпки в тежестите, трудно е взимане и оставяне им, в повечето зали няма дъмбели над 40 кг., а и да има, то те вече стават доста масивни и съответно ако ги ползваш, то амплитудата на движение се скъсява, вместо да се увеличава.
Натрупват се доста негативи, спрямо някакви имагинерни ползи.

казано от Дени на 04.11.18, 20:37:

Достатъчни са 3 упражнения за гърди, поне това е моя топ 3:
1. Лег
2. Горен лег
3. Пулоувър с дъмбел
Единственото, което променям е, че понякога лега и горния лег не са с щанга, а с дъмбели.

Ползата от пуловера е съмнителна (ако говорим за гърдите), а и има много негативи. Третото основно упражнение са кофичките.

казано от Деян на 04.11.18, 20:45:

Съчетанието на щанга /която да е основното/ и дъмбели би било добро.

И аз това казвам - стават като спомагателно упражнение, което да правиш в 10+ повторения, СЛЕД основното, ако имаш нужда от малко допълнителна работа за даден мускул, но не и като заместител на основното упражнение.

Благодаря много на всички,които се отзоваха!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1