Въпрос от начинаещ за количество храна

09.01.19
13:18

Здравейте,
По принцип имам много малък опит със спортуването. От месец тренирам по 3-4 пъти на седмица - кондиционни тренировки, както ги водят най-общо. Много съм доволна, виждам резултати, чувствам се добре, но бих искала да действам по-цялостно и целенасочено този път. За пръв път съм си взела някакви добавки - L-карнитин, CLA, BCAA.
Проблемът ми е, че от както трнирам ям изключително много след тренировка, много съм гладна, никакъв самоконтрол и мисъл не мога да проявя и ми се дояждат неща, които по принцип не обичам и не се сещам, като сладки неща, например, хляб също ям по 2-3 филии.
Моля за съвет как да си регулирам храненето, може би е нормално да имам нужда от повече калории, като спортувам, но как да се ориентирам да не са прекалено повече. Като цяло не целя отслабване на килограми, а стягане и изчистване на малко мазнини.

Здравей!

Сподели как се храниш обичайно и бъди максимално точна.
Защото “много” и “малко” са разтегливи понятия. 🙂

Здравейте, блгаодаря за готовността за съдействие. За съжаление не мога да предоставя много точно, както казвате, описание на храната си, защото никога не съм я мерила преди, нито съм се замисляла върху това кога колко и какво ям - по принцип си ям каквото обичам и когато съм гладна 🙂
Нормално до преди да започна да тренирам, ям два пъти на ден - обяд и вечеря, като на обяд ям някаква салата, месо или нещо сготвено ако има. Вечеря - много често паста ала водка или със сметанов сос, много и всякакви видове сирена, всякакво месо, картофи. Не ям междинно макс веднъж ма два месеца се случва да ям чипс,снакс); изключително рядко пия безалкохолни, различни от вода (по-рядко от веднъж месечно), сравнително често пия алкохол - бира 3-4 пъти месечно, вино - 2 пъти седмично, твърд алкохол - по поводи, да кажем веднъж 2 пъти месечно. Не обичам и рядко ям каквото и да било сладко и десерти, особено шоколадови. Не мога да предположа колко калории поемам средно дневно по принцип :(
Откакто тренирам (от месец), много често ми се яде сладко - баклавички, торти, фъдж бонбони. Ям само ръжен или хляб от лимец, не ям пържено, панирано, гледам да не прекалявам с картофи, не готвя със сметана, не ям паста, ям често броколи, бейби зелен боб на пара със соев сос и малко зехтин, месо, риба. Последните три дни мога да дам вече и по-конкретно:
З: половин кофичка кисело мляко, пълномаслено, няколко бисквити, една ябълка
О: 2 филийки хляб, едно малко авокадо, 60-80 гр (на око) козе сирене домашно, лютеница.
В: две варени яйца, една филийка, лютеница или 2 варени яйца, 50 гр сирене, 2 квадратни парченца баклава или едно триъгълно - еднакви са на размер.
Според myfitnesspal това са около 1500-1600 калории, не знам баклавата колко калории е само. И това са повече, отколкото са ми нужни според myfitnesspal, ако искам да отслабвам с минимумът, които е 250 гр на седмица.
Реално за този един месец, откакто тренирам 3 пъти седмично и съм направила промени в качеството на храна, но пък ям скадко и ям повече, имам добри резултати и се чувствам доста добре, но искам да имам някаква солидна представа за необходимото количество храна при тази промяна - тренирането, която за мен е нова и нетипична, за да не стане след известно време да се окаже, че не е както трябва и да поправям щети, вместо от начало да съм ги предотвратила.
Благодаря!

Попитах те, защото съществува вариант, при който да не се храниш достатъчно и с добавянето на редовна физическа активност, да се засилва апетитът, който описваш. За това ми говори и желанието ти за сладко, т.е. за бърза енергия.

А по принцип не виждам нищо лошо в увеличения апетит и в това да хапваш повече, отколкото си свикнала преди тренировките, още повече, че казваш, че си доволна и се чувстваш добре.
Може би по-скоро опитай да промениш вида на храните, от които идват бонус калориите.

Един ден е недостатъчен за представителна извадка, но на база него бих посъветвала да увеличиш количеството протеин дневно.

Здравейте! Благодаря за отговора. Затруднена съм от гледна точка на избор на храни, богати на протеин. Каквото и да ям, все баланса на макронутриентите не излиза - вички храни, богато на протеин, са или едновременно богати и на мазнини, или и на въглехидрати. Моля за идеи какви храни, богати на протеин са добри или да си взимам притеинови шейкове, но там също нямам никакъв опит кога как, колко...

21.01.19
11:38

казано от Ния Коцева на 21.01.19, 11:30:

Каквото и да ям, все баланса на макронутриентите не излиза - вички храни, богато на протеин, са или едновременно богати и на мазнини, или и на въглехидрати. Моля за идеи какви храни, богати на протеин са добри или да си взимам притеинови шейкове, но там също нямам никакъв опит кога как, колко...

Месо и Риба
Богати са на протеини.
М/у другото полезните мазнини са необходими, особено на нас жените.

Мнението беше редактирано от Marcheto на 21.01.19 17:16.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1