09.01.19
13:18
Здравейте,
По принцип имам много малък опит със спортуването. От месец тренирам по 3-4 пъти на седмица - кондиционни тренировки, както ги водят най-общо. Много съм доволна, виждам резултати, чувствам се добре, но бих искала да действам по-цялостно и целенасочено този път. За пръв път съм си взела някакви добавки - L-карнитин, CLA, BCAA.
Проблемът ми е, че от както трнирам ям изключително много след тренировка, много съм гладна, никакъв самоконтрол и мисъл не мога да проявя и ми се дояждат неща, които по принцип не обичам и не се сещам, като сладки неща, например, хляб също ям по 2-3 филии.
Моля за съвет как да си регулирам храненето, може би е нормално да имам нужда от повече калории, като спортувам, но как да се ориентирам да не са прекалено повече. Като цяло не целя отслабване на килограми, а стягане и изчистване на малко мазнини.
09.01.19
18:31
Здравей!
Сподели как се храниш обичайно и бъди максимално точна.
Защото “много” и “малко” са разтегливи понятия. 🙂
11.01.19
13:41
Здравейте, блгаодаря за готовността за съдействие. За съжаление не мога да предоставя много точно, както казвате, описание на храната си, защото никога не съм я мерила преди, нито съм се замисляла върху това кога колко и какво ям - по принцип си ям каквото обичам и когато съм гладна 🙂
Нормално до преди да започна да тренирам, ям два пъти на ден - обяд и вечеря, като на обяд ям някаква салата, месо или нещо сготвено ако има. Вечеря - много често паста ала водка или със сметанов сос, много и всякакви видове сирена, всякакво месо, картофи. Не ям междинно макс веднъж ма два месеца се случва да ям чипс,снакс); изключително рядко пия безалкохолни, различни от вода (по-рядко от веднъж месечно), сравнително често пия алкохол - бира 3-4 пъти месечно, вино - 2 пъти седмично, твърд алкохол - по поводи, да кажем веднъж 2 пъти месечно. Не обичам и рядко ям каквото и да било сладко и десерти, особено шоколадови. Не мога да предположа колко калории поемам средно дневно по принцип :(
Откакто тренирам (от месец), много често ми се яде сладко - баклавички, торти, фъдж бонбони. Ям само ръжен или хляб от лимец, не ям пържено, панирано, гледам да не прекалявам с картофи, не готвя със сметана, не ям паста, ям често броколи, бейби зелен боб на пара със соев сос и малко зехтин, месо, риба. Последните три дни мога да дам вече и по-конкретно:
З: половин кофичка кисело мляко, пълномаслено, няколко бисквити, една ябълка
О: 2 филийки хляб, едно малко авокадо, 60-80 гр (на око) козе сирене домашно, лютеница.
В: две варени яйца, една филийка, лютеница или 2 варени яйца, 50 гр сирене, 2 квадратни парченца баклава или едно триъгълно - еднакви са на размер.
Според myfitnesspal това са около 1500-1600 калории, не знам баклавата колко калории е само. И това са повече, отколкото са ми нужни според myfitnesspal, ако искам да отслабвам с минимумът, които е 250 гр на седмица.
Реално за този един месец, откакто тренирам 3 пъти седмично и съм направила промени в качеството на храна, но пък ям скадко и ям повече, имам добри резултати и се чувствам доста добре, но искам да имам някаква солидна представа за необходимото количество храна при тази промяна - тренирането, която за мен е нова и нетипична, за да не стане след известно време да се окаже, че не е както трябва и да поправям щети, вместо от начало да съм ги предотвратила.
Благодаря!
13.01.19
11:17
Попитах те, защото съществува вариант, при който да не се храниш достатъчно и с добавянето на редовна физическа активност, да се засилва апетитът, който описваш. За това ми говори и желанието ти за сладко, т.е. за бърза енергия.
А по принцип не виждам нищо лошо в увеличения апетит и в това да хапваш повече, отколкото си свикнала преди тренировките, още повече, че казваш, че си доволна и се чувстваш добре.
Може би по-скоро опитай да промениш вида на храните, от които идват бонус калориите.
Един ден е недостатъчен за представителна извадка, но на база него бих посъветвала да увеличиш количеството протеин дневно.
21.01.19
11:30
Здравейте! Благодаря за отговора. Затруднена съм от гледна точка на избор на храни, богати на протеин. Каквото и да ям, все баланса на макронутриентите не излиза - вички храни, богато на протеин, са или едновременно богати и на мазнини, или и на въглехидрати. Моля за идеи какви храни, богати на протеин са добри или да си взимам притеинови шейкове, но там също нямам никакъв опит кога как, колко...
Каквото и да ям, все баланса на макронутриентите не излиза - вички храни, богато на протеин, са или едновременно богати и на мазнини, или и на въглехидрати. Моля за идеи какви храни, богати на протеин са добри или да си взимам притеинови шейкове, но там също нямам никакъв опит кога как, колко...
Месо и Риба
Богати са на протеини.
М/у другото полезните мазнини са необходими, особено на нас жените.
Мнението беше редактирано от Marcheto на 21.01.19 17:16.