Мдам, и аз имам едно другарче, с него все спорим за Южния парк, и той е супер призързан и няма сила, която да го накара да спре да го посещава. 😂
Абе, Блаж, идвай на Север, казвам ти 😂😂😂😂😂 Днеска такава хубава разходка направихме с Деско и с детето 😍😍😍 В Западния мноооого отдавна не съм ходила 🤔
Опа, нова страница 😂Да си жива и здрава! (Наистина не съм целяла да те засегнат по какъвто и да е начин с първия си коментар 🌹)
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 27.01.19 20:33.
Обсъждаме само, знам, че не е било нападка, знаех, че има вариант да не ми разберат правилно публикацията, но ето изяснихме го. Видях, че ми е на 8км пеша тоя парк Северния, Игличе само ако ме вземете с кола и ме върнете обратно +тъмна бира и ще дойда, 😄
Нека всички да сме живи и здрави и да ‘илядим !
Мнението беше редактирано от Блажка на 27.01.19 20:56.
Качваш се на метрото! Слизаш на Бели Дунав! До парка може да не стигнем, но бирата е на станцията 😂
Тренировки
I.
3,300км в Южния - 23 мин
II.
4 кръга с 30 секунди почивка между кръговете
Плие с дъмбел 15кг - 20
Ритник от клек - по 10 на крак
Шутове - 20 на крак + странично разтваряне 10 на крак
Къси коремни преси - 30
Повдигане на краката - 15
Планк - 30 секунди
Ходене пеша - 4-5км
Храна:
Кафе - 3 броя
Протеинов шейк + един банан
Салата от зеленолистни
Пай със зеленчуци - около 200гр
Салата от зеленолистни, задушени броколи и моркови с джинджифил и чесън, 2 чаши вино
Говорих с Димо Бенев по моя въпрос, той потвърди това, което мисля и аз, че на тези килограми няма как да се насилвам да правя голям скорост или голяма дистанция, защото по-скоро ще ми се напомпат бутовете и ще ми се напълнят с вода и ще имам обратен ефект на цялото усилие, посъветва ме да продължа всяка сутрин до точката, където ми е приятно и леко, също така да вървя много пеша.
Явно, както обикновено се случва, когато реша да седна и да обмислям, стигам до правилната за мен на тоя етап тренировка, съобразена с целите ми. Също така и да се държа в калориен дефицит, общо взето по мое изчисление на ден поемам между 1500-1600 кcal ( Когато не съм си направила уникален зеленчуков пай като гледам съм и около 1300), като в тези калории влизат и 300-те мл вино вечер. Спрямо физическата ми активност, за да задържам тегло трябва да поемам около 2300. Така че един дефицит от около 700 кcal мисля е добър.
Днес в Южния парк нямаше никой и пак беше много красиво, за съжаление Мишунка беше заспала до лицето ми и пак се успах, винаги като мърка и се гуши в лицето ми се успивам и не мога да стана, затова ще има втора тренировка с упражнения след работа.
Мнението беше редактирано от Блажка на 28.01.19 10:45.
Активности:
Тичане в Южния - 3,5км за около 25 мин
Ходене пеша - 8км
Антицелулитен масаж - 30 мин
Вчера добавям и масаж от 30 мин... вендузите вече изобщо не ме болят и ще трябва да увелича масажа поне на 45 мин, ще ми паднат ръцете, на себе си да го правя е много трудно, поне ако не друго си разнасям лактата от балдърите...
Храна:
Кафе - 3бр
Протеинов шейк + 1 банан
1/2 суха паста (35гр)
Зеленчуков пай - 150гр, задушени броколи моркови ( около 150гр)
Довечера - дояждане на тоя пай прословут, броколи, моркови + 2 чаши вино
Вчера продължих разговора с Димо Бенев и той ми каза, че за моите цели, трябва да увелича ходенето на поне 8км на ден, като вътре влизат всички изминати метри. Аз си засичам само разстояния, където нямам спиране, но като се замисля нагоре-надолу, то водата в офиса е на 100м.... значи поне 1км си правя без да се усеща през деня, но не смятам да ги включвам в изминатите, затова почвам challange - махам картата за транспорт и почвам да ходя до всяка точка пеша.
Мнението беше редактирано от Блажка на 29.01.19 11:57.
Активности днес
Бягане в Южния - 3км
3 кръга с 30 секунди почивка
Тръстър с дъмбели 2х15кг - 10
Плие с дъмбел 15кг - 15
Коремни преси -40
Шутове - 20 нак крак + 10 странични
Антицелулитен масаж - 30 мин
8км ходене пеша
Храна:
Прoтеин + банан
Котидж - 150гр
Зелена салата
Задушени броколи, моркови, карфиол - 200гр
Фъстъци - 50гр
2 яйца
Задушени от горните - 150гр
Царевични крекери - 30гр
Вино - 2 чаши
Общо: 1600kcal
Енергоразход за деня - около 2600-2700kcal
- 1000kcal
Реших да го пробвам и метода на калориите и калорийния дефицит, никога не съм брояла калории, само макроси и съотношение Б:М:В.
Днес се теглих вече 68кг, тоест -3кг за 20 дни, което мисля е много добро постижения, ама си признавам, че ми се ***** п****** лелина с това тичане и ходене. Обаче усещането за прогреса е уникално. Явно наистина е трябвало радикално да си сменя и храната, и активностите, за да започна да постигам това, което искам.
Днес бягането беше скандално, много е гадно да се тича в киша и лед правиш една крачка отиваш в ляво, другата в дясно и чак на третата може и да си направил една напред, много тежко ми беше, не дадох лошо време - обичайното , но просто не можех повече от 3км, заболяха ме глезените от т’ва лъзгане и изместване на центъра на тежестта, дано утре да има поне някакви участъци без поледици.
Много е гадно да си тежък, хора, наистина е отвратително, няма значение дали си тежък на сланина или тежък на мускулна маса, това да не можеш да изтичаш едни 4-5км на ден без да получиш тахикардия или да ти се набият краката, да нямаш размах на движението, VOmax да ти е скандално малък е ужасно гадно, ужасно. Имам амбицията да променя това и много съм се мотивирала, дано да ми се получи. Този път не искам да се чистя за състезание по културизъм, искам да стана нормален човек с нормално тегло за пола и ръста си и с нормално количество мускули.
Използвам сайта,за да си изчислявам калориите и попаднах на това.. благодаря на бб-тийм че ще ми помогнат да изчислявам и калориите на котките на село 😄
От другата седмица ще си включа и детокс смутитата и супер храните, починах си малко.
Мнението беше редактирано от Блажка на 30.01.19 12:28.
казано от Блажка на 30.01.19, 11:13:
Много е гадно да си тежък, хора, наистина е отвратително, няма значение дали си тежък на сланина или тежък на мускулна маса, това да не можеш да изтичаш едни 4-5км на ден без да получиш тахикардия или да ти се набият краката, да нямаш размах на движението, VOmax да ти е скандално малък е ужасно гадно, ужасно. Имам амбицията да променя това и много съм се мотивирала, дано да ми се получи. Този път не искам да се чистя за състезание по културизъм, искам да стана нормален човек с нормално тегло за пола и ръста си и с нормално количество мускули.
Е ще станат нещата, не веднъж си показвала че можеш, просто трябва търпение. Бягането ще ти помогне, обаче трябва да се внимава с него. Както казваш глезени и не само ..
Относно килограмите в здравословен план леките хора имат доста предимства и не се сещам за много недостатъци. Ама понеже това си е фитнес форум, тази тема е табу 🙂
Е няма да могат да вдигат 200 тяга или да клякат 150 кг и повече, предполагам те помагат много в ежедневието 🙂
Истината е, че започнах да не разбирам смисъла да си як, ако не си на вена или нямаш преса. Да вземем за пример Дени, тя е сравнително доста здрава за жена, има вени, има преса, харесвам нейната сила, и аз съм била свръх яка, но тежка и не съм изглеждала така.
Не виждам смисъл да тежиш много повече от допустимите килограми, но да нямаш външни белези ( вени, ясно изразена коремна мускулатура, тънка кожа и т.н.), че всъщност си в добра форма и най-вече, както казах едни 4км тичане да ти причиняват тахикардия и да те докарват до припадък... или 10км ходене пеша да ти набиват краката.
Тахикардията я минах декември, сега ми е добре, и по-добре ще става, просто не трябва да се отказвам.
Може да ме залеете с гнилоч сега, но поне съм била всичко горепосочено и имам право да си изкажа мнението. 😄
Мнението беше редактирано от Блажка на 30.01.19 11:38.
Иначе за VO2max в нса трява да имат апаратура за измерване, не може ли да се възползваш като вътрешен човек ? 🙂
30.01.19
11:38
казано от kaloyan на 30.01.19, 11:30:
Е няма да могат да вдигат 200 тяга или да клякат 150 кг и повече, предполагам те помагат много в ежедневието 🙂
А най -жалкото е, когато хем си дебел, хем не можеш да вдигаш много или дори прилично :-) Визирам себе си ;-)
Мнението беше редактирано от Деян на 30.01.19 11:38.
казано от kaloyan на 30.01.19, 11:38:
Иначе за VO2max в нса трява да имат апаратура за измерване, не може ли да се възползваш като вътрешен човек ? 🙂
Именно защото се възползвах го написах и искам да ти кажа, че това, което измериха беше в периода, когато тренирах ММА и вече бях задобряла откъм въздух : )
Да кажем, че Иван, колегата по спортни танци е с 1,5 по-добри показатели от мен 🙂
Мнението беше редактирано от Блажка на 30.01.19 11:42.
казано от Блажка на 30.01.19, 11:36:
Истината е, че започнах да не разбирам смисъла да си як, ако не си на вена или нямаш преса. Да вземем за пример Дени, тя е сравнително доста здрава за жена, има вени, има преса, харесвам нейната сила, и аз съм била свръх яка, но тежка и не съм изглеждала така.
Не виждам смисъл да тежиш много повече от допустимите килограми, но да нямаш външни белези ( вени, ясно изразена коремна мускулатура, тънка кожа и т.н.), че всъщност си в добра форма и най-вече, както казах едни 4км тичане да ти причиняват тахикардия и да те докарват до припадък... или 10км ходене пеша да ти набиват краката.
Тахикардията я минах декември, сега ми е добре, и по-добре ще става, просто не трябва да се отказвам.
Може да ме залеете с гнилоч сега, но поне съм била всичко горепосочено и имам право да си изкажа мнението. 😄
Според мен проблемът ти идва от това, че си искала да си силна като самоцел, без връзка с реалната полза от това или с други фактори. Бих казал, че сегашното ти отношение е положително развитие, макар да отиваш в другата крайност. Ще дойде време и ще се спреш някъде по средата. 🙂
Има много ползи от силата - не само практически, а и здравословни. Въпросът е къде е нормалната граница, от която нагоре добавената полза вече не оправдава усилията. Като я намериш, ще ти е по-спокойно. 🙂
Така е Боби, просто на ръст 1,54 не смятам за нужно да тежа над 60кг, да не кажа, че и 60 е много, но да речем, че ще запазя малко МОСКОЛИ 😄
Ако на 69кг лично тегло можех да изглеждам като Катрин Давидсдьотир, щеше да ми е все тая 😄, имах предвид, че качеството на масата е различно.
Мнението беше редактирано от Блажка на 30.01.19 11:49.
казано от nervak на 30.01.19, 11:54:
Тази е височка...
Всъщност си прав, не знам защо си мислех, че е 1,62 ( think)
Тоест пак стигаме до - колкото си висок, толкова трябва да тежиш, за да си в оптимална форма, не знам ... 54кг не съм била от 10 клас 😄
30.01.19
12:38
Относно килограмите в здравословен план леките хора имат доста предимства и не се сещам за много недостатъци. Ама понеже това си е фитнес форум, тази тема е табу 🙂
Леките нямат кой знае какви предимства в здравословен план. Такива има силните и мускулестите.
Това съвсем не е задължително. Може на много ниско лично тегло да си много силен.
Именно за това говоря Сашо, че някъде изпуснах нишката със силата. личното тегло и физическата активност... Кросфит ми се прави напоследък, но както каза една приятелка - “Я пийни си една чашка винце, ще ти мине” , да се разбира : “Не се хващай с някакъв спорт, където пак ще искаш да нацепваш нечии постижения, защото ще се върнеш пак космически години назад”
По-добре да тренирам като кифла ( тръстър с 2х15 дъмбела за 3х10 в комплекс не е бая кифленско май 😄 ) и да не се съобразявам с това кой колко е як и функционален, да гледам клипове, да се дразня...
По-добре да си сваля едни 10кг и после ще ГИ НАКАЖА МНОГО ЖЕСТОКО !!! ( това в Bold го писа другото ми аз, при мен е като д-р Джекил и Мистър Хайд положението в момента).
Мнението беше редактирано от Блажка на 30.01.19 12:51.
казано от James Hinks на 30.01.19, 12:38:
Леките нямат кой знае какви предимства в здравословен план. Такива има силните и мускулестите.
Това съвсем не е задължително. Може на много ниско лично тегло да си много силен.
Да, така е по точно казано, въпроса по скоро е колко 🙂
30.01.19
12:54
Какво колко?
30.01.19
13:04
“Много” е краткият отговор.
30.01.19
16:09
Що спря с мма
казано от CottageCheese на 30.01.19, 16:09:
Що спря с мма
Защото у нас ММА практикувам редовно и ми идва в повече 😄
Шегувам се, не съм точно спряла, тренирам с приятеля ми в парка, просто сега той е много зает, имаме си и ръкавици, ластици, лапи си държим, даже се получава много по-ефикасна тренировка на открито, защото имаш хубава разгряваща част около 2-3км тичане или 1км фартлек, после правим кръгови с ластици и собствено тегло, държим си малко лапи, после няколко рунда свободно + малко техника евентуално.
Той е тренирал BJJ в Xtreme Couture и знанията му са ми достатъчни на тоя етап, аз не търся нищо повече от ефективност и качествено натоварване. Джон ми липсва, но за да стигам до залата са ми нужни 40 мин в едната и 1 час в другата посока, в момента това го правя само за Симонка 3 пъти седмично... за себе си намерих друго решение 🙂 Не съм толкова важна, че да бия толкова път, за да тренирам, при положение, че нямам сериозни цели.
Аз съвсем забравих че щях да ти давам моите аматьорски съвети за бягането, а виждам че си упорита и ще продължаваш да бягаш, затова предполагам си струва да ти ги кажа. Пиша тук а не на ЛС, защото може да са интересни и на някой друг и/или да стане дискусия. Всички съвети са на базата на моя личен опит, на това какво съм чел и какво са ме съветвали мен самия и са за бягане на дълги дистанции за кеф и за здраве, на състезания или на спринтове където търсиш максимална скорост за кратко време, предполагам е друга логиката на нещата.
Бягаш с комфортната си скорост, с която все пак можеш да говориш, но не и да пееш или да казваш дълги изречения. Ако бягаш така че да не можеш да говориш, значи бягаш по-бързо отколкото трябва и можеш. А ако можеш дълги изречения без да ти се налага да прекъсваш за дишане, значи просто подтичваш и се влачиш. Стремиш се да поддържаш една и съща постоянна скорост от начало до край. Най-добрите постижения на дълги дистанции са с най-малка промяна в темпото.
Дишането разбира се е важно. Вдишваш и издишваш през носа и устата едновременно. Няма такива “дишаш само през носа: или “вдишваш през носа, издишваш през устата” или някакви вариации. Защо? Защо да си ограничаваш притока на кислород когато имаш нужда от повече? Броиш - на три крачки вдишваш, на 2 издишваш. Логиката зад това е да не си винаги издишала на един и същи крак като стъпваш, когато си най-отпусната. Според един треньор на олимпийски шампиони тогава си по-предразположен към травми и трябва да ги редуваш. Дишаш с корема, като йогите. Не с гърдите. Гърдите почти не помръдват, само корема се издува и прибира. Ако отваряш гърдите много за да дишаш се уморяваш, раменете и тях трябва да движиш напред-назад, изобщо в горната част повече мускули има и да дишаш с тях е усилие.
Самото бягане. Не правиш много големи крачки, гледаш да приземяваш горе долу под себе си. Не отваряш крачката напред, не бягаш с изпънати крака. Логиката зад това е да не правиш триъгълници и да трябва да преодоляваш съпротивлението. Стъпваш почти под центъра на тежестта си като колело, за най-малко триене и съпротивление. Ако ти се иска да бягаш малко по-бързо, не отваряш по-дълги крачки, просто почваш да стъпваш по-на често. Стъпваш не в една линия да са ти ходилата, а сякаш има мислена линия под теб и всеки крак си стъпва от неговата страна. Не думкаш с цялото ходило едновременно плоско към земята или пък още по-зле - да посрещаш земята с петите. Не стъпваш и на пръсти като балерина, посрещаш земята с възглавничките зад пръстите на краката и почти мигновено след това стъпваш и с останалата част на крака. Така си пазиш ставите, по-добре да има повече стави и мускули за омекотяват стъпката.
Ръцете свити в лактите, не ги мяткаш много напред-назад, но не ги и държиш съвсем вдървени. Същото важи и за тялото. Не се въртиш много около оста си - хаби енергия, не се накланяш наляво и надясно, но и не се стягаш нарочно да седиш вдървена (което също хаби енергия да се стягаш, както и ти влошава динамиката на тялото). Гърба е прав, не се гърбиш, стойката чисто права или леко напред, не се навеждаш много напред, а назад в никакъв случай.
Дрехите се обличаш сякаш е 10-12 градуса по-топло отколкото е в момента навън. Обувките може и с маратонки от 30 лева. Хубаво е да са специално за бягане. Не за баскетбол или за тенис. Преди време много се говореше за това че трябва да те снимат как бягаш - дали с извити навътре ходила, дали навън и според това да ти препоръчват маратонки, но изследвания показват че контузиите са еднакви независимо дали си оборудван според тая теория или напротив. Разбира се по-скъпите маратонки са като цяло по-удобни, но пробваш. Чорапите за предпочитане такива за бягане - ляв и десен са различни и имат еластична част където трябва за да седят по крака и да ти намалят мазолите.
Пришки, рани и мазоли на невероятни места (от вътрешната страна между пръстите, на зърната на гърдите 😄 ) и черни нокти (обикновено палците на краката) винаги ще има ако бягаш повечко, без значение какви обувки ползваш. Запасяваш се с много лепенки и слагаш смело където трябва. Като падат ноктите на палците няма страшно - нито боли, нито нищо - след 2-3 месеца порастват чисто нови без проблем. А през това време си бягаш супер, щото няма какво да ти пречи там 😄
Очила. За мен е задължително. Спестяваш си мушичките и прашоляка в очите, пълните със сълзи очи от насрещния вятър, пълните с вода очи от дъжда и т.н. Може и с обикновени слънчеви очила, може и със специални спортни.
Зимата ръкавици на ръцете задължително. Вече колко дебели - според правилото за 10-12-те градуса.
Често препоръчват да ядеш въглехидрати преди по-дълго бягане, но нови изследвания оборват нуждата. Аз лично бягам еднакво като енергия и с и без въглехидрати. Може би за онези изпитите дето са само рагу, зъби и сухожилия е важно как и какво ядеш преди бягане, аз се чувствам най-добре или гладен, или на 100-200 грама пилешки гърди или 1-2 пържени яйца. Всичко по-въглехидратно или повече като обем ми предизвиква дискомфорт на стомаха (щото имам да го друсна няколко десетки хиляди пъти, предполагам).
Компания. Аз съм социално животно и предпочитам да бягам с компания. По-неусетно минават километрите. Е понякога имам нужда и да съм сам с мислите си. Музиката също ми е ОК. Даже ако си маниачка може да си правиш плейлистата с песни според колко бийта в минута са да ти съвпада с колко крачки в минута правиш като бягаш и така ти задават темпото 😄
Слагам и линк към пдф с програмата за полумаратон 21 км за начинаещи. Разбира се тя е разписана за Маратон Пловдив тазгодишния с датите и ти не си длъжна да караш по нея точно. Но можеш да я разгледаш и да си разпишеш за теб си, или поне да видиш методиката и да си я скалираш - 2 къси и 1 дълго бягане в седмицата, как и кога да увеличаваш километрите, какво да правиш през останалото време и т.н. щото да бягаш всеки ден колкото можеш мисля че бързо ще ти дойде ташкън.
За това се сещам в момента, ако се сетя още нещо - ще дописвам. Даже май ще я сложа и като отделна тема ако искаш, да не ти се разводнява дневника с коментарите.
Мнението беше редактирано от Димо на 31.01.19 06:32.
Благодаря Димо, много полезен ми беше, ще се опитам да подобря положението, истината е, че ме заболяват рамената и горната част на гърдите като тичам и оттам идват и така наречените от мен “кризи”.
Активности днес:
Бягане в Южния парк за 3км за 20:34 ( понапънах се малко, нямаше киша, заради Сашо трябва да ги сваля поне на 18, да спре да ми се подиграва 😄 )
3 кръга
Гребане с дъмбел - 15кг по 10 на ръка
Кофички на пейка - 10
Коремни преси - 40
Ходене пеша - около 9км
Вечерта имах доброто желание да отида на сауна, но ще е горещ душ, забравих, че съм на поддръжка на мигли и няма как 2 часа след това да се бухна в сауната, ще оставя за утре тази НАЛОЖИТЕЛНА процедура.
Храна:
Протеин + 1 банан
Бисквита белвита
Салата от зеленослистни
Котидж 150гр
Козе сирене, синьо сирене - 70гр
2 яйца
30гр царевични крекера
задушени броколи, брюкселско зеле, моркови ( 150гр) + 2 чаши вино
Калории - 1370kcal
Енергоразход - 2650-700kcal
- 1280/1330kcal[color=red]
Като нова в тези приложения за бягания и часовници и какво ли не, искам да кажа, че има една джаджа, свързана с ай фона ( може и с други телефони - не знам), която брои крачки.
Засега всичко звучи - супер, обаче хора това не е реално. Моя позната започна да използва това приложение и часовник преди един месец, реши да си следи колко крачки прави, които съответно според приложението се равняват на изгорени калории. . . Дотук добре, моята позната няма почти никакво движение пеша, освен от входа до колата, от колата до работа, после малко в мола, и ходене на пътека, въпросният крачкомер измерва, че тя прави по 12км на ден, защото той отчита дори когато става от тоалетната и прави крачка, за да пусне водата. Извинявам се, но това е смешно, а още по-смешно е, че за този 1 месец не е свалила дори грам, а е И на диета, в която има не повече от 50гр въглехидрат на ден.
За да направи 12км по нейния крачкомер трябва ( според Едмондо) да тръгне от Св. Неделя и да стигне до входа на Южния парк откъм Витоша, след това да се върне обратно до Св. Неделя и пак до входа на Южния ( точно 12км), което заклевам се, ще я срине, доколкото я познавам.
Та въпросът ми е, има ли някой, който изобщо вярва на такова приложение и колко от вас смятат, че това може да ти помогне да си увеличиш общия енергоразход за деня с цел СВАЛЯНЕ на килограми , след като самата джаджа мери абсолютно всяко едно твое движение... Замислям се, че ако аз сложа такъв крачкомер най-вероятно ще се окажа, че правя 20км на ден, което в моите представи за актвност е пълен булшит!
П.С. Само да не ми напише някой, че МОЛ-овете са много големи... Благодаря!
Мнението беше редактирано от Блажка на 31.01.19 11:48.
Аз ползвам вграденото в огризката приложение, като преди да започна го засичах по различни маршрути около две седмици. Тоест сравнявах изминатите километри, с това което то отчита. При мен показва стабилна и почти еднаква разлика от 12-15% повече от реално изминатите километри. Няма джаджи, няма плащане, знам че вчера като съм изминал 11к според апп-а, реално са били девет и от там мога да надграждам в + или - спрямо необходимостта.
Мнението беше редактирано от Splash на 31.01.19 11:41.
Не знам с какъв “крачкомер” разполага твоята приятелка, но моя телефон (както и предишните два) ми брои крачките съвсем прилично, като ползва G-сензора.
Наскоро пък взехме на Зозо един Garmin Forerunner 35 - този клас устройства с вграден GPS използват крачките за пресмятане на разстояние, само когато нямат достъп до GPS сигнал и са подозрително точни.
Друг е въпросът, че не разстоянието е основният фактор при сваляне на килограми. 🙂
казано от Splash на 31.01.19, 11:40:
Аз ползвам вграденото в огризката приложение, като преди да започна го засичах по различни маршрути около две седмици. Тоест сравнявах изминатите километри, с това което то отчита. При мен показва около стабилна и еднаква разлика от 12-15% повече от реално изминатите километри. Няма джаджи, няма плащане, знам че вчера като съм изминал 11к според апп-а, реално са били девет и от там мога да надграждам в + или - спрямо необходимостта.
Ама изминаваш разстояние пеша, нали? Говорим за човек, кифла, който върви само по магазини, тоест разбирай на всеки 50м спирка, 50м спирка, въртене по щандове, после да слезе до паркинга, да си намери колата, от колата - вкъщи... 12 км ?!?!?!
казано от Boby_ на 31.01.19, 11:41:
Не знам с какъв “крачкомер” разполага твоята приятелка, но моя телефон (както и предишните два) ми брои крачките съвсем прилично, като ползва G-сензора.
Наскоро пък взехме на Зозо един Garmin Forerunner 35 - този клас устройства с вграден GPS използват крачките за пресмятане на разстояние, само когато нямат достъп до GPS сигнал и са подозрително точни.Друг е въпросът, че не разстоянието е основният фактор при сваляне на килограми. 🙂
Целият спор тръгна оттам, че се видяхме и тя ми каза: Леле, колко си свалила
Не сме се виждали месец. Викам и колко да съм свалила 3кг... имам още 10.
И и казах какво правя и тя ми вика, еми аз ям по 1400ккал на ден, имам крачкомер ( показа ми), според който вървя 11км на ден и отделно тренирам 45 мин в зала и не съм мръднала нито едно кило. И аз и казах, че ако има за цел да отслабне, тренира, пази диета и изминава по 11км на ден или тоя крачкомер е за боклука, или има ебаси сериозния хормонален проблем.
Познай дали не ми се обиди...
Мнението беше редактирано от Блажка на 31.01.19 11:45.
Няма смисъл от тези крачкомери. То е по добре да се мери реално спортните активности, другите са само за добавка. Ако излезеш навън и решиш че ще ходиш 6 км без да спираш да речем, ето това може да си го броиш като дейност. А за тези 6 км, много лесно може да си измериш крачките. Например на всеки половин час или на 15 минути или на 5 минути, както искаш, засичаш 15 секунди и броиш крачките само на единия крак. Реално ако направиш да кажем за 15 секунди 15 крачки с единия крак. Това значи че за 1 минута правиш общо 120 крачки и за 1 час ходене са ти точно 7 200. Е разбира се ти като ходиш ще правиш по малко крачки, но за пример давам и не ти трябва крачкомер.
Няма смисъл от тези крачкомери. То е по добре да се мери реално спортните активности, другите са само за добавка. Ако излезеш навън и решиш че ще ходиш 6 км без да спираш да речем, ето това може да си го броиш като дейност. А за тези 6 км, много лесно може да си измериш крачките. Например на всеки половин час или на 15 минути или на 5 минути, както искаш, засичаш 15 секунди и броиш крачките само на единия крак. Реално ако направиш да кажем за 15 секунди 15 крачки с единия крак. Това значи че за 1 минута правиш общо 120 крачки и за 1 час ходене са ти точно 7 200. Е разбира се ти като ходиш ще правиш по малко крачки, но за пример давам и не ти трябва крачкомер.
казано от kaloyan на 31.01.19, 11:53:
Абсолютно съм съгласна, меря само непрекъсното движение над 100м... иначе не виждам никакъв смисъл, за крачкомерите отворих просто дискусия. Изобщо не мисля да си давам парите за нещо, което ще ме баламосва, че горя калории 😄
Горенето на калории не зависи от разстоянието, а от интензивността на натоварването и времето. 🙂 Можеш да си се влачиш с ленива крачка и 10 км без всякакъв ефект.
казано от Boby_ на 31.01.19, 12:03:
Горенето на калории не зависи от разстоянието, а от интензивността на натоварването и времето. 🙂 Можеш да си се влачиш с ленива крачка и 10 км без всякакъв ефект.
Бе не е чак без всякакъв ефект, но да - ако ще минаваш 10 км пеша, ами стегни се малко и забързай доколкото можеш - за по-кратко време ще изгориш повече калории.
31.01.19
16:31
казано от Димо на 31.01.19, 06:22:
Стъпваш почти под центъра на тежестта си като колело, за най-малко триене и съпротивление.
Не, за най-голямо триене. Силата на триене е тази, която те движи напред и е реакция от силата, която прилагаш ти към земята. Ако не беше така - всички щяхме да бягаме като антилопи по леда.
Пришки, рани и мазоли на невероятни места (от вътрешната страна между пръстите, на зърната на гърдите 😄 ) и черни нокти (обикновено палците на краката) винаги ще има ако бягаш повечко, без значение какви обувки ползваш.
Това пък въобще не е задължително да се случи.
31.01.19
23:31
Чел съм, че редовното бягане на средни и дълги дистанции, изхабява организма и най-вече сърцето, противно на общоприетото схващане, че е полезно.
казано от James Hinks на 31.01.19, 16:31:
Стъпваш почти под центъра на тежестта си като колело, за най-малко триене и съпротивление.
Не, за най-голямо триене. Силата на триене е тази, която те движи напред и е реакция от силата, която прилагаш ти към земята. Ако не беше така - всички щяхме да бягаме като антилопи по леда.
Може би се има предвид триенето при приземяване което те спира, а не триенето при оттласкване, което те движи напред? Защо правят гумите кръгли, а не триъгълни? Няма ли да са по-бързи колите с триъгълни гуми при това масивно триене което се образува всеки път като се тряска ръба на триъгълната гума в асфалта?
01.02.19
12:00
Димо, май трябва да ти давам уроци по Физика...Знаеш ли около коя точка се търкаля гумата и каква е ролята на триенето?
казано от Brown Bomber на 31.01.19, 23:31:
Чел съм, че редовното бягане на средни и дълги дистанции, изхабява организма и най-вече сърцето, противно на общоприетото схващане, че е полезно.
Въпроса е колко и за кого. Същия въпрос зададох на Джеймс за силата. Колко и за кого. Това което ти казваш го има за маратонците но много малък процент, при положение че те бягат над 100 км почти всяка седмица, даже и повече от това. Това е все едно да кажеш че щангите изхабят и потрошват. Зависи кой, колко и тн .
Не по малко важен въпрос е и КАК 🙂
И забравих най-важното, ние никога няма да се доближим дори близко до натоварванията на тези бегачи, че да се притесняваме от тези неща 🙂
Мнението беше редактирано от kaloyan на 01.02.19 13:20.