Stairway to Health

Темата е заключена.
Прескочи до:

22.01.19
12:57

Бях на йога. Особено съм вдъхновена днес. Може би защото снощи четох книга на Робин Шарма, а неговите книги винаги ме вкарват в дълбоки размисли 😄, а може би защото вече добре усещам позитивите от йога в ежедневието ми. Но е твърде вероятно и по-малкото число на кантара тази сутрин да има пръст в тая работа с доброто ми настроение. 🙂 Няма защо да крия, че това число не беше мърдало надолу от повече от 2 седмици, а тази сутрин най-накрая кантарът отчете почти килограм по-малко.

Йога: час и половина hatha
Този път бяхме 3 + англичанката.
Калории: oк. 2000
Крачки: ок. 9000

Сега ще си проверя мейла и се надявам да не са ми пратили работа, защото и без това имам много неща за вършене днес.

Успешен ден на всички! 🙂

Мнението беше редактирано от Елена на 23.01.19 08:29.

23.01.19
08:58

Вечерта с гостите мина много добре. Бях направила (и) баница, която изчезна за 5 минути. Щях да черпя и съседите, ама свърши. 😄 Говорехме само на френски. Много съм горда от себе си затова, че разбирах почти всичко, което казваха и можех да кажа почти всичко, което исках да кажа - със сигурност с грешки, но все пак. 🙂
Ядох недостатъчно (писах, че калориите вчера са били 2К, но май по-малко бяха) и станах преди 6:30, щот’ бях гладна. 😄 Сефте! 😄

Весел ден! 🙂

Снимка 1: 13 ноември
Снимка 2: 11 декември
Снимка 3: 23 януари

Разликата не е голяма, но аз я виждам.

Мнението беше редактирано от Елена на 23.01.19 09:42.

23.01.19
10:28

На третата снимка имаш видима промяна в горната част в сравнение с първата—по-стегната изглеждаш, някои гънчици са изчезнали. И в бедрата си по-оформена на третата снимка. Успех нататък!
А, у вас е много чисто, уютно и подреденичко—да не бях толкоз мързелива,че тая тренировка с разтребването много ми изостава, по дяволите 🙂

Мнението беше редактирано от Кико Сан на 23.01.19 10:29.

23.01.19
10:48

Мерси много, Кико! Радвам се, че се забелязва промяна.

У нас наистина е сравнително подредено в по-голямата част от времето, но и Хари подрежда, а не само аз. В чистенето също се включва много активно. Само ми е интересно ти как направи извода за чистотата и реда от тези снимки, които показват толкова малко от цялото. 🙂 😘

Мнението беше редактирано от Елена на 23.01.19 10:51.

28.01.19
11:40

Резултати за януари:
- 1.2 кг
В обиколките: - 1 см от талията и по - 1.5 в бедрата. Другите, които следя, са без промяна.

Периодът 1-10 януари беше белязан с много отпускания по отношение на храната. Изобщо, целия месец го броя почти почивен, въпреки че не съм спирала тренировките.

Новото е, че се записах и на пилатес, така че от утре ще имам по 2.5 ч. организирана активност на седмица, плюс каквото се мотивирам да правя вкъщи.

Добре са нещата, важното е да се върви напред.

Мнението беше редактирано от Елена на 28.01.19 11:41.

31.01.19
09:26

Мини тренировката вчера:
- 2х10 клека
- 2х10 лицеви от колене
- 2х10 раменна преса с 2х3 кг (такива са ми гирите вкъщи)
- планк до отказ
Движение: ок. 5 км

Чета за връзката между червата и мозъка, и имунната система, и все повече се убеждавам, че човек трябва ама много да се грижи за здравето на червата си. Имам нужда от повече ферментирали храни. Тук истинско кисело мляко няма, а за да квася вкъщи, трябва да намеря сурово прясно мляко... отнякъде, както и закваска. Като възможни опции остават киселото зеле (намерих био сурово такова), кефир (непастьоризираният е много трудно откриваем тук) и евентуално ферментирал лук, краставички... такива неща, стига да намеря такива някъде, както и добрият стар непастьоризиран, нефилтриран ябълков оцет (такъв поне имаме и у нас).

31.1.2019
закуска (събудих се гладна): 50 г общо ов. ядки и трици, 300 г йогурт, 1 яйце, био кафе с бадемово мляко и 1 ч.л. сурово какао, 1 ябълка;

Мнението беше редактирано от Елена на 31.01.19 10:33.

31.01.19
10:32

казано от Елена на 31.01.19, 09:26:

Тук истинско кисело мляко няма, а за да квася вкъщи, трябва да намеря сурово прясно мляко... отнякъде, както и закваска

Защо ти е сурово мляко? Ние си квасим магазинско 3% със суха закваска от Елби Булгарикум (магазинът им е в Младост 4 в София) - носим си, като се прибираме или някой ни я праща. Вариш млякото, чакаш да изстине до подходяща температура (42-43 градуса), разбъркваш нужното количество закваска, сипваш по буркани, завивиаш с одеяло и след осем часа имаш чудесно българско кисело мляо без нишесте, с живи бактерии и с всички ползи от това.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 31.01.19 10:32.

31.01.19
10:41

Като възможни опции остават киселото зеле (намерих био сурово такова), кефир (непастьоризираният е много трудно откриваем тук) и евентуално ферментирал лук, краставички... ;

А кое кисело зеле не е сурово?
Защо държиш кефира да не е пастьоризиран?

31.01.19
10:41

Боби, не знам защо си мислех, че млякото трябва да е сурово. Може би защото баба ми когато квасеше, винаги използваше сурово мляко, което вареше и т.н., и аз съм останала с впечатлението, че е задължително да бъде сурово. Иначе закваска за кефир намерих и тук, но предполагам, че за кисело мляко закваската е различна? Имам една приятелка тук, която кваси и взима мляко от ферма (май), та от нея мога да взема 1 буркан кисело мляко за закваска.
Много мерси за включването! Много полезна информация.

31.01.19
10:44

Ако искаш българско кисело мляко, ти трябва българска закваска с lactobacillus bulgaricus и streptococcus thermophilus. Ако сложиш закваска за кефир, ще получиш кефир. 🙂

31.01.19
10:45

И аз да се включа с идея за ферментирали зеленчуци.Аз си правя микс от брюкселско зеле,карфиол,моркови и стръкове целина.Останала съм с впечатление,че брюкселското зеле не ти е от любимите , но ферментирало е много хубаво.А карфиол и морков няма начин да няма целогодишно там.

казано от Boby_ на 31.01.19, 10:32:

Защо ти е сурово мляко? Ние си квасим магазинско 3% със суха закваска от Елби Булгарикум (магазинът им е в Младост 4 в София) - носим си, като се прибираме или някой ни я праща. Вариш млякото, чакаш да изстине до подходяща температура (42-43 градуса), разбъркваш нужното количество закваска, сипваш по буркани, завивиаш с одеяло и след осем часа имаш чудесно българско кисело мляо без нишесте, с живи бактерии и с всички ползи от това.

А трябва ли да се вари магазинското? В смисъл пастьоризирането не е ли достатъчно или се прави за допълнителна сигурност, че няма да останат нежелани бактерии?
Аз досега винаги съм квасил само след затопляне до подходяща температура. Баба ми го кипваше прясно издоено по разбираеми причини 🙂

31.01.19

казано от Alexander Krastev на 31.01.19, 10:45:

А трябва ли да се вари магазинското? В смисъл пастьоризирането не е ли достатъчно или се прави за допълнителна сигурност, че няма да останат нежелани бактерии?
Аз досега винаги съм квасил само след затопляне до подходяща температура. Баба ми го кипваше прясно издоено по разбираеми причини 🙂

Достатъчно е и да се загрее само до нужната температура. Кипването е по “традиционалистки” причини - жена ми не ще да приеме, че може и по друг начин. 🙂

31.01.19

казано от Margi на 31.01.19, 10:41:

Като възможни опции остават киселото зеле (намерих био сурово такова), кефир (непастьоризираният е много трудно откриваем тук) и евентуално ферментирал лук, краставички... ;

А кое кисело зеле не е сурово?
Защо държиш кефира да не е пастьоризиран?

Така... 🙂 Good point за киселото зеле. 😄 На пакета пише, че е сурово и изобщо не се замислих. Кое кисело зеле не е сурово? - Това, което е сготвено. 😄
За кефира четох, че не трябвало да бъде пастьоризиран, ако искаш да го пиеш заради пробиотиците. Колко е достоверна информацията - не знам.
За кефира

Мнението беше редактирано от Елена на 31.01.19 10:50.

31.01.19
10:55

Да се включа с още няколко идеи за ферментирали храни - хляб, бира, маслини и последното ми откритие - джинджифил.

31.01.19
11:02

казано от Splash на 31.01.19, 10:55:

Да се включа с още няколко идеи за ферментирали храни - хляб, бира, маслини и последното ми откритие - джинджифил.

Туршия от джинджифил или т.нар. джинджифил за суши - страхотен е и купуваме редовно.
Хляб - нали се пече? Може би само хлябът, приготвен по много специална технология може да се води за полезен от гледна точка на наличните пробиотици?
Маслини - четох, че зелените са ферментирали. А черните?! По друга технология ли се приготвят?! Имам още много да чета. 😄
Бира - много добра идея за пиещите бира.

П.П. Обаче ще пробвам да подквася мляко в най-скоро време!
Боби, ползвате ли термометър, за да видите кога млякото е достигнало 41-42 градуса и какъв точно термометър трябва да търся?

Мнението беше редактирано от Елена на 31.01.19 11:02.

31.01.19
11:12

Не би трябвало да се пастьоризира кефира, а млякото от което се прави.
ПП: Имай предвид, че много от храните, които купуваш консервирани, са не толкова ферментирани, колкото осолени, за да може да се контролира срока на годност.

Мнението беше редактирано от Margi на 31.01.19 11:14.

31.01.19
11:18

Да, осолени са и точно заради това се съмнявам в туршиите по магазините.
От консервираните храни купувам джинджифил в буркан, а киселото зеле е в пакет от хладилник и му имам малко повече вяра.

Мнението беше редактирано от Елена на 31.01.19 11:20.

31.01.19
11:18

казано от Елена на 31.01.19, 11:02:

Имам още много да чета. 😄

Винаги там е ключа 🙂 Като разбереш кое, как работи и защо, ще можеш много по-лесно да отсяваш булшита с който е пълен интернет (и магазините) и да си подбереш и вкараш в ежедневието ферментирали храни, които са ти вкусни и полезни.

31.01.19
11:26

То пък ако не може да различите осолено само от кисела фермемтация...
Апропо...кефира в Русия в леко розов,като ряженката-но двете се правят по различен начин.

31.01.19
11:37

казано от Елена на 31.01.19, 11:02:

Боби, ползвате ли термометър, за да видите кога млякото е достигнало 41-42 градуса и какъв точно термометър трябва да търся?

Да, ползваме. Ето такъв си взехме:
https://www.amazon.com/Instant-Thermometer-Cozzine-Digital-Anti-Corrosion/dp/B075686SGM

31.01.19
11:56

казано от nervak на 31.01.19, 11:26:

То пък ако не може да различите осолено само от кисела фермемтация...
Апропо...кефира в Русия в леко розов,като ряженката-но двете се правят по различен начин.

А Нервак, имаш ли представа защо кефирената ми гъба не прави кефира леко розов, това от какво зависи? Вече нямам кефирена гъба, защото стана ебаси огромната, раздавах, разадавах, ама до едно време а и количеството кефир беше много голямо и не можехме да го консумираме. Никога не съм си купувала кефир от магазин, но срещу нас има Берьозка...

31.01.19
12:12

Не знам защо розовее,някаква различна микрофлора.Руския кефир е доста по-различен,а от Берьозка пък няма нищо общо с истинския руски продукт....както и 95% от предлаганите там продукти.
От там си вземай само хайвер и водка.
а..и Бородински хляб.)))

Мнението беше редактирано от nervak на 31.01.19 12:12.

31.01.19
12:13

казано от nervak на 31.01.19, 12:12:

От там си вземай само хайвер и водка.

Точно това си взимам, ти си медиум 😄 и Бородински хляб, преди ми вървеше много със сланина, но сега го ям с кисели краставички и пушен паламуд и водка, разбира се, препоръчвам Белая Берьозка, 4-а преварка, много мека, не се усеща.
Сори за спама, Елена.

Мнението беше редактирано от Блажка на 31.01.19 12:14.

31.01.19
12:17

казано от Блажка на 31.01.19, 12:13:

...но сега го ям с кисели краставички и пушен паламуд и водка...

... и червен лук ... и солени гъби 🙂

31.01.19
14:01

Единственото, което вземам от Березка е мумиьо и водка за тинктури. 🙂
...и по-рядко - кондензирано мляко, за да гоям с лъжицата. 😄
98% от стоката им не бих я сложила в чиния.

31.01.19
17:42

казано от Margi на 31.01.19, 14:01:

Аре ся,на хайвера ,какво му има?

31.01.19
18:48

казано от nervak на 31.01.19, 17:42:

казано от Margi на 31.01.19, 14:01:

Аре ся,на хайвера ,какво му има?

Може и нищо, но той по принцип не влиза в потребителската ми кошница.
Заглеждала съм повечето им сирена, хлябове, шоколади...състава им е плачевен...

31.01.19
19:41

В Берьозката има много хубави дробчета от треска...(това, разбира се, за феновете на силните усещания 😄 )

01.02.19
12:32

Значи за вчера (продължение):
- салата рукола със зехтин и балсамико, 80 г киноа, 45 г сирене и магданоз;
- 200 г кокосово кисело мляко (уж много мазно, но изобщо не ме засити);
- пилешко бутче с кисело зеле и кафяв ориз, 2 моркова, 1 лъжица хумус и 1/2 ябълка
Калориите са ок. 2150

Днес:
1 час пилатес
Ходене: 2.4 км (много сняг наваля и не ми се излиза повече)

- 50 г общо ов. трици и ов. ядки, 1 лъжица бадемов тахан, 1 лъжица чиа, кафе
  Пробвах и киселото мляко, което вече направих 🙂 - ок. 1/2 лъжица
- салата рукола с балсамико и 1 лъж. зехтин, пилешко бутче с кисело зеле и кафяв ориз;
- парченце ананас, 10 г орехи, кафе с доста бадемово мляко (ок. 150 мл)
- 3 пълнени чушки (375 г), 200 г от киселото мляко, 3 моркова, малко хумус (20-30 г)

Калории: ок. 1900
+ 2 с.л. ябълков оцет с вода сутринта

Киселото мляко със суха закваска от магазина ми се получи на вид, но не и на вкус - не е кисело. Явно си трябва българска закваска. 🙂

Мнението беше редактирано от Елена на 02.02.19 07:40.

01.02.19
14:32

казано от Елена на 01.02.19, 12:32:

Киселото мляко със суха закваска от магазина ми се получи на вид, но не и на вкус - не е кисело. Явно си трябва българска закваска. 🙂

Не всички бактерии дават кисел вкус.

01.02.19
14:37

Да, Марги, явно е така, за съжаление. Има вкус на... нещо между сметана и каймак (прясното мляко беше с висока масленост). Не е лошо, но не е точно кисело мляко - такова, каквото си представях.

Мнението беше редактирано от Елена на 01.02.19 14:42.

01.02.19
14:56

Това че не е кисело, ме означава че няма полезни бактерии.
Ацидофилното мляко е със сладникаво-горчив вкус.
Лактобацилите са кисели.
Виж какви щамове имаш в закваската, вкусът зависи и от съотношението им.

01.02.19
15:18

казано от Margi на 01.02.19, 14:56:

Това че не е кисело, ме означава че няма полезни бактерии.
Ацидофилното мляко е със сладникаво-горчив вкус.
Лактобацилите са кисели.
Виж какви щамове имаш в закваската, вкусът зависи и от съотношението им.

Знам, че не означава. 🙂 Има Streptococcus thermophilus и Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus, LA - 5 и BB-12. Не пише съотношението, но явно киселите са доста по-малко. Може би тези числа (5 и 12) означават някакви количества... не знам. По-скоро това е видът/типът, а не количеството, но... ще се чете.

Мнението беше редактирано от Елена на 01.02.19 15:25.

01.02.19
17:54

Стрептококите са сладки (и евтини за влагане и повишаване на общото количество микроорганизми)1. Ако преобладават в закваската, от там и вкуса.

01.02.19
18:13

Благодаря, Марги! 🙂
Ще търся друга закваска.

01.02.19
18:30

Каквато и да вземеш, няма как да знаеш съотношението на микроорганизмите, освен ако производителя не е проявил добра воля и не го е написал. Доколкото знам, не са задължени да го правят.

01.02.19
18:40

Остава вариантът с българска закваска - една приятелка тук прави “истинско” кисело мляко и ще взема един буркан от нея. Тя ми обеща. 🙂

02.02.19
10:46

Една контролна снимка - като кифла в асансьора. 😁 Там огледалото е по-голямо. Още 20-25 кг имам за сваляне май, но ще се види след време как точно ще се чувствам най-добре.

Мнението беше редактирано от Елена на 02.02.19 10:47.

02.02.19
17:06

Малко пообикаляхме днес, та навъртях 4-5 км. Друга (сериозна) активност едва ли ще има.
Мъчи ме голям глад, заради мц.

- 6 оризовки (35 г), 60 г хумус, ябълка, кафе с бадемово мляко;
- 2 пълнени камби с кайма и кафяв ориз, малко кисело зеле, 180 г високопротеинов кварк с ванилия (4 г захар);
- 2 царевици, 50 г макадамия
-  салата със зехтин и балсамико + сьомга на фурна + още макадамия + 30 г черен шоколад
към 2600 ккал станаха

От известно време съм “само” с първа степен затлъстяване според BMI. Свалила съм 3 пункта там.
Болките в краката отшумяха. Йогата ми помага също - стойката ми е по-изправена, а усещам и по-голям обхват на движенията в ежедневието. Има още страшно много какво да се желае, но съм доста позитивно настроена и мисля, че ще се справя с килограмите.

Мнението беше редактирано от Елена на 03.02.19 08:40.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1