Почивка между сериите

18.03.06
18:43

Здравейте момчета.Тренирам за маса 184-92 от 9мес. знаете ли колко трябва да се почива между сериите и отделните упражнения? /БЛАГОДАРЯ

18.03.06
19:43

Около 1 минута.

3 минути

18.03.06
20:26

Последно 2 ;)

18.03.06
20:46

И аз се замислям напоследък колко трябва да е.

Някой пичове, правят по има няма 1 минута и откровенно казано не ги схващам как смогват.

Аз гледам да е около 2,5, като между смяна на упр. понякой път правя коремни преси.

18.03.06
21:04

Да обобщя горните мнения.
Ами зависи от целта на тренировката. Ако тренираш за релеф - до 1 минута. За маса - до 2 минути. За сила (единични повторения) - може и до 3 минути.

18.03.06
21:57

[quote author=”Петко К”]Последно 2 ;)

2 втори път

RE

18.03.06
22:11

За маса около 2 мин.,за релеф около 1 мин.Тези които искат да свалят трябва да тренират по -интензивно, без големи паузи.

[quote author=“Size”]Научно е като се успокои пулса и дишането сме готови за следваща серия, но аз за маса под 2 мин не падам

А на практика според изследвания:
1 минута - малко сила
3 минути - максимално сило
5 минути - по-малко от максималното

Т.е. според изследванията 3 минути възвръщат възможно най-много силата.

18.03.06
23:04

Трети път
Но това нищо не значи
Научно е като се успокои пулса и дишането сме готови за следваща серия, но аз за маса под 2 мин не падам

ZW

18.03.06
23:59

Около 2, и 3 преди последна серия.

19.03.06
12:45

30 сек сега дерзаите :D

19.03.06
17:36

В сайта пише минута и половина.
А вие засичате ли си почивките? Че аз почивам докато ми се успокои дишането и не мога да преценя точно колко време е. Но май за всяко упражнение е различно. Например като правя пуловъри в суперсерия с клекове сигурно около 4-5 минути не ми се успокоява дишането. А на концентрично почти не се задъхвам.

19.03.06
18:01

Разбира се, че зависи от упражнението и интензивността на серията.

19.03.06
19:44

[quote author=”Петко К”]Разбира се, че зависи от упражнението и интензивността на серията.

80% възстановяване се получават за 22 секунди. Ако се стремим обаче към 90-95% възстановяване, времето за почивка би било много по-дълго.  Може би трябва да се прибавят още 2, 3, 4 или дори 5 минути. Това не е абсолютна даденост. Щом 80% възстановяване се постига за 22 секунди, какво ли възстановяване може да се получи при съответното удължаване на времето за почивка (с). Можем само да гадаем. Когато говорим за възстановяване над границата от 80% (за 22 секунди), цифрата е различна за различните хора,. Учените са приели, че формулата 80% за 22 сек. се отнася за всички, но не са определили точната мярка за времето за възстановяване над 80%.

19.03.06
21:40

[quote author=“sadek”][quote author=”Петко К”]Разбира се, че зависи от упражнението и интензивността на серията. 80% възстановяване се получават за 22 секунди.

:D Не е ли малко насилено 22 секунди, хората не са правени по калъп.

Иначе бих добавил, че освен почивката голямва роля играе и темпото на самата серия. А то според мен за маса трябва да е доста “взривно”. Тоест почивката леко ще се одължи, спрямо серия с по-неглижарско темпо. Абе някъде към 2 отива работата...  :)

Повдрави

19.03.06
21:46

[quote author=“tpd”][quote author=“sadek”][quote author=”Петко К”]Разбира се, че зависи от упражнението и интензивността на серията. 80% възстановяване се получават за 22 секунди.

:D Не е ли малко насилено 22 секунди, хората не са правени по калъп.

Иначе бих добавил, че освен почивката голямва роля играе и темпото на самата серия. А то според мен за маса трябва да е доста “взривно”. Тоест почивката леко ще се одължи, спрямо серия с по-неглижарско темпо. Абе някъде към 2 отива работата...  :)

Повдрави

ми то винаги към 2мин отиват между сериите ама много зависи от вида на упражнението и от килограмите,използвани в серията

BA

22.03.06
22:05

всяко тяло работи различно но мисля че 2 мин са достатъчна почивка

CS

24.03.06
17:17

еми аз правя между 30 сек и 1 минута.е понякога се случва и повече :oops: ,но по  принцип до 1 мин и 30 сек макс.повече не :D

TR

24.03.06
17:47

2мин.- за малките мускулни групи и 2.5-3 за големите

24.03.06
17:55

според мене серия+почивка=2мин така като правите по дълги серии ще почивате малко, а при по бързи серии-повече почивка
не знам тва си е мое мнение  :roll:

TR

24.03.06
17:57

Не спами излишно темата !!!
DJGorgio-Astor

24.03.06
18:16

Почивката зависи от редица фактори и най-вече от типа и целта на тренировката. Ако тренирате за миофибриларна хипертофия(за сила) натоварвате прекалено много нервната система. За да се възстанови за следващата серия са необходими 5-10 мин.
За саркоплазмената хипертрофия(маса, обем) е нужно по-малко време - 2-4 мин - метаболитно възстановяване.
Петко К беше дал в една тема някакъв линк към един сайт, където по-точно бяха описани времената за почивка.
Аз лично ползвам 50/50 - принципи/самоусещане. Когато усетя, че не съм напълно готов за следващата серия - почивам малко повече.

26.03.06
09:51

За малките групи почивам малко-до една минута, а за големите 2-3. Но всичко зависи от това как се чувствам. Ако не съм във форма, почивам малко повече. Ако правя цикъл с клен, почти не почивам, без това да се отразява на силата и качеството на тренировка.

26.03.06
10:16

еми ти трябва да су усетиш.
По принцип трябва да е 2 мин.  но яко се сивстваш по истоштен не е проблем да си починеш още.Искам да ти кажа че ако не спазиш тези стойности нема да ти стане нещо ..  :D

NE

26.03.06
12:01

Почивки:
-за маса:между сериите 1минута 1:30минута,между опражненията 2-3минути,между мускулните групи може и до 5-10 минути
-за релеф между сериите 1:30-2:00 минути,между опражненията 2-3минути,между мускулните групи  5-10 минути
-за сила ...... :oops:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1