Понделник
5*10+5*8 кофи на халки
5*5 лежанка @ 65
4*8 табата изометрия
Вторник
сутрин
60 набирания по позната математическа схема
speed ladder
кростренажор 10 мин.
следобед
ски
Сряда
сутрин
4*15 лег преса на 1 крак
4 кръга
10 мин велоаргометър
напад с повдигане на крака, само болен крак на основа -15
везна с пудовка на болния крак -10
латерално ходене с ластик - 20
коремна с топка - 20
бегач -30
фъстък-10
10 мин крос тренажор
следобед ще се карат ски
Бе мани ги тези ски ... На закрито ли ще ходиш? 🙂 Дойде на терапията едно момче скиорче-състезател. Лекува коленце сега, освен това и има и дискови хернии 🙂 и не може да се сгъне.
сутрешна - ски
вечерна 6*8 табата изометрия +динамика безславно прекъсната и довършена с 2 L-Positions по 20 секунди от висене на лост.
Ските са приоритета - всичко друго е миманс и support 🙂
Мнението беше редактирано от ND1452 на 27.06.19 21:05.
И аз карам, но тази психария по това да се хванеш в нещо на 100 процента я рязкарах. Карам си много неща, че дане изпадам в крайности. Е и резултатите не са впечатляващи ама.
За ските съм сънувал кошмари, че изпускам сезона. Гледам снега отдалеч и не мога. Което стана и така като бях в ирландия 🙂
Мнението беше редактирано от kaloyan на 27.06.19 21:26.
Тази година няма да е просто хоби, а Сезон с голямо С. Планирал съм и съм бюджетирал всичко. Искам да знам, че съм направил необходимото и да видя докъде мога да стигна като резултати.
На 36 това може би е последна година в която мога да карам на състезателно ниво, така че ще трябва да се жертват няколко уикенда до морето, няколко десетки литри бири и така...
Петък 28/06/2019
само ски
Събота 29/06/2019
обедна - ски
вечерна
5 кръга от
20 клека @ 16 кг.
20 напада @ 16 кг.
5 серии по 10 повторения - снач с пудовка на 16 кг. на всяка ръка
30/06/2019
обедна сесия ски
вечерна сесия
8*8 табата изометрия + динамика. Добавих медицинска топка 5-ца в динамиката и сесията стана още по - гадна.
01/07/2019
сутрешна
60 стриктни набирания по позната математика
2*2 HSDPU
5*2 набирания от L-Position
След тренировката за крака от Събота с пудовка нещо по болното коляно беше възпалено - вътрешна странична връзка ми изглеждаше - все пак далеч от болното място. Имаше и дискомфорт в колянната ямка като цяло и за кратко болка от страната на счупването. Снощи доста понамачках бедрото на болния крак, отпусна се и днес сутринта е ОК.
При HSDPU главата ми направо ще се пръсне. След него 1 минута пулсира... Гадничко.
Мнението беше редактирано от ND1452 на 01.07.19 09:06.
01/07/2019 - вечерна
ски
02/07/2019 - сутрешна
5*10 + 5*8 кофи на халки
Кракът изглежда ОК.
03/07/2019 сутрешна
5*(20 предни клека @ 20 кг, 20 напада @ 15 кг)
3 серии по 20-30 обръщания от вис с лост 15 кг. - да си припомня движението
Сутрешна
5*(1-2-3-4-5) - кип набиране, лицева с пляс, toes to bar
10 минути крос тренажор
Вчера вечерта бяха ски, но работите там не ми харесва как вървят
06/07/2019
Сутрешна
5*EMOM
15 напада с пудовка 16 кг.
12 снача @ 16 кг.
10 clean & jerk @ 16кг.
5*20 предни клека @ 16 кг.
Вечерна - ски
Неделя
Сутрешна
8*8 табата корем - изометрия и динамика
Вечерна 1
Ски
Вечерна 2
2 часа батут
Вчера разцепих. Батута стана случайно, но е ултра яката работа. Днес направо съм разбит и прецаках хвата на лявата ръка след като се опитах да остана само на нея след забивка от батут. Днес не можах да се доредя за сутрешна тренировка - просто съм размазан. Може би по - късно ще направя 5*20 лицеви да не съм съвсем капо 🙂
Мнението беше редактирано от ND1452 на 08.07.19 08:06.
Вечерта малко батути с малко слак лайн, 1 час ски и 5*20 лицеви.
Ще трябва да оправя дневния режим - съня не ми стига и за втори пореден ден не мога да отлепя, за да си направя планираната сутрешна тренировка.
Твърде често излизат непредвидени физически активности (снощи ме изнудиха пак да ходим на батути), а и напоследък правя твърдо над 12 хил. крачки на ден... Това се отразява.
Вечерна 1 - ски
Вечерна 2
стриктна раменна преса @ 32 кг. - 5*8+5*6+5*4=90
Днес отново не можах да отлепя за сутрешна тренировка. Ще тренирам ранния следобед и довечера.
Следобедна - Ски
Вечерна
Загрявка
совалки, bear walk
1 сет табата хвърляне на медицицинска топка + бърпи
EMOM 10 мин.
1. 5 до 7 стриктни набирания
2. 5 Hand Stand от кутия
AMRAP 7 мин.
10 slam ball
10 snatch с пудовка 16-ка
1 мин. почивка
AMRAP 5 мин.
Step over box + burpee
Засега се чувствам по - добре когато тренировките са ми в края на деня. Сутрин съм много скован и неактивен. В момента натоварването на ските не е толкова голямо, тъй като чистя техника и някак мога да си позволя да ги направя близо една до друга във втората половина от деня.
Мнението беше редактирано от ND1452 на 11.07.19 08:30.
Неделя 14/07/2019
Сутрешна
ски
Вечерна
ЕМОМ
клек 10 * 10 @ 32 кг
напади 5*6 @ 32 кг.
обръщане с пудовки 5*6 @ 32 кг.
снач 5*6 @ 16 кг.
клек върху Босу - 4* 10
——————————————————————————————-
Понеделник 15/07/2019
Сутрешна - ски
Вечерна
стриктно набиране = 12+8+6+6+6*5=62
кипове - 10*10=100
стриктна раменна преса - 5*8@32 кг+5*6@32 кг.
Мнението беше редактирано от ND1452 на 16.07.19 07:54.
Също така, вече трябва да навляза в нова фаза на тренировките и искам да се посъветвам с вас. Мисля да ги променя от следващата седмица, както следва:
Понеделник долна част за сила - 5*5 в 3 упражнения - клек, напади, hang power clean
Вторник-горна част - гръб, гърди и рамена - голяма тренировка за цялата горна част без core-a. В общи линии това, което въртя в момента за горна част в 2 дни, намалено като обем с около 1/3
Сряда долна част - упражнения с по - малка тежест, повече повторения в ЕМОМ режим - клекове, напади, обръщания, на 10-12 повторения със съответна тежест
Четвъртък - корем в табата протокол
Петък - почивка
Събота - плиометрия, баланс, координация - слак лайн, бързи смели сръчни, босу
Неделя - корем в табата протокол
Това гарнирано с 1 час ски всеки ден.
Как ви се струва? За Понеделнишкия 5*5 мисля да включа 3 упражнения - клек, напади и hang power clean? Има ли смисъл от тренировката в Сряда или да я заменя с втора силова - примерно основно тяга, второ напади?
Хранителния ми режим е - ям всичко, като гледам горе долу протеина за деня да е около 130 гр. Около 2,7-2,9К калории на ден, чувствам се в кондиция за тренировките, които правя. Приятно омазнен - около 15-16%, което мисля да не променям в идните месеци.
Мнението беше редактирано от ND1452 на 16.07.19 09:01.
16.07.19
15:04
казано от ND1452 на 16.07.19, 08:54:
За Понеделнишкия 5*5 мисля да включа 3 упражнения - клек, напади и hang power clean? Има ли смисъл от тренировката в Сряда или да я заменя с втора силова - примерно основно тяга, второ напади?
Ако ще е силова 5х3, 7х2, 10х1, нещо такова. 5х5 не най-силовата схема. За тренировката в сряда остави тягата и обръщането. Тоест имай две различни силови - едната клек и напади, другата тяга и обръщане.
Благодаря за съвета!
Ще разделя на два дни тренировката за долна част, както ме съветваш - напади с клек и тяга с обръщане.
Иначе малко се притеснявам от единиците - доста се почупих и не съм сигурен дали е добра идея да се хвърлям на много високи кила и малки повторения. Засега мисля да тръгна на стандартна 5х5 схема, която после да сменя на 5*3
Мнението беше редактирано от ND1452 на 17.07.19 17:06.
17.07.2019
Дневна
ски
Вечерна
тяга 5*5 @ 70 кг.
обръщане от вис 5*7 @ 40 кг.
обръщане 5*5 @ 50 кг.
Много се изненадах с каква лекота хвърчаха нагоре обръщанията. Да килата са смешни, но долна част не съм работил от миналата есен 🙂 Приятно се изненадах. Въпреки това ще увеличавам бавно.
19.07.19
15:20
казано от ND1452 на 17.07.19, 17:05:
Иначе малко се притеснявам от единиците - доста се почупих и не съм сигурен дали е добра идея да се хвърлям на много високи кила и малки повторения. Засега мисля да тръгна на стандартна 5х5 схема, която после да сменя на 5*3
Не е нужно тези повторения да се пределни и заради това да разваляш техниката. 10х1 с тежест за 2-ка, 7х2 с тежест за 3-ка, 5х3 с тежест за 4-ка, така би трябвало да ти изглеждат нещата, като се стремиш да работиш с минималните необходими почивки, тоест тренировката да е максимално плътна, нищо, че повторенията са без отказ. Тръгни си с 5х5, защото така или иначе имаш да наваксваш след травмите, а като стигнеш някакви по-сериозни тежести вече може да мислиш за горните протоколи.
Така и ще го направя - тръгвам на 5*5 и когато стигна по - сериозни кила ще прехвърля на 3-ки. ОК ли е да ги правя в 2 минути - т.е. ЕМОМ 2 минути включва упражнението заедно с почивката. Или малко да смаля почивките.
Иначе миналата седмица:
Петък
Сутрешна - ски
Дневна - 1 час батути и слак лайн
Събота
Сутрешна - ски
Дневна - 1 час батути и слак лайн
Неделя
сутрешна - ски
следобедна
3*5 преден клек @ 60 кг. + 2*5 @ 65 кг.
5*5 напади с щанга - пред гърди - 3*5 @ 40 кг + 2*5 @ 45 кг.
клек с лост над глава - 3 серии
Реално имам сила за много повече килограми. По - добре обаче нещата да вървят бавно, постепенно, умерено и безопасно. А и основните тренировки - ските вървят супер, което е най-важната част. Скачането на батут ми създава дискомфорт в кръста, но пък е толкова яко.
Мнението беше редактирано от ND1452 на 22.07.19 08:22.
Повреда в ски тренажора.
Горна част 50 стриктни набирания.
Лежанка - 5 * 5@ 70 кг.
3*(1-2-3-4-5) стрктно набиране с лежанка на 70 кила.
23/07/2019
AMRAP 15 min.
20*one arm swing @ 16 kg.
12*one arm snatch @ 16 kg.
Вчера по програма трябваше да правя тяга с обръщане. Минах покрай залата, която беше пълна и задушна и някак нахейтих. Отидох на кондиционните тренировки. Момчетата имаха точно обръщане и тяга ден и се включих с тях:
1. Загрявка
2. ЕМОМ
10*(5 power cleans @ 50 кг.)
3. За време
Intro 50 Jumping Jacks
5 кръга от
15 Тяга на 60 кила
20 Slam ball на 10 кила
90 секунди гребане на тренажор
Outro
50 kip набирания
Бях размазан след тази тренровка - не можех да си кажа името. Това, което разбрах е, че толкова тежки кросфит протоколи няма да се вържат със ските в условията на двуразов режим.
В допълнение, цялото това бързане създава риск от компрометиране на качеството на изпълнение след като се натрупа умора и оттам контузии и дисбаланси.
Ще се придържам към това, което си разписах сам.
26/07/2019
1 час батут
1 час ски
27/07/2019
двойна доза ски
28/07/2019
1 час ски
29/07/2019
сутрешна - ски
вечерна
5*5 преден клек - 3 серии @ 65 кг., 2серии @ 69 кг., в режим 120 секунди ЕМОМ
5*5 предни напади - 3 серии @ 49 кг., 2серии @53 кг., в режим 120 секунди ЕМОМ
5*5 клек на 1 крак, застанал върху дискове за тежести - не е pistol squat
Мнението беше редактирано от ND1452 на 30.07.19 08:59.
Вчера много умора и мускулна треска в краката, затова реших да карам само ски и да пренаредя програмата до края на седмицата. Имах и болка в коляното.
Ски тренировките в деня след тренировка за крака са ми тотална щета. Мисля, че трябва да махна ските от въпросните дни и да карам 5 пъти в седмицата.
Друг вариант е да сложа 1 по-обемна тренировка за долна част и да почивам в деня след нея, като винаги ски частта предхожда в съответния ден за крака силовата част.
Мнението беше редактирано от ND1452 на 31.07.19 08:30.
31.07.19
11:54
Според мен, правиш прекалено много неща за краката и в крайна сметка само се мОриш. Какви са ти целите?
Относно тренировките извън ските - целите са ми повишаване на силата в долната част + подобряване на баланс и подобряване на реакции.
За ските целите са специфични, но като натоварване идват като за 20-30 минути интензивно кардио.
31.07.19
14:21
казано от ND1452 на 31.07.19, 14:07:
Относно тренировките извън ските - целите са ми повишаване на силата в долната част + подобряване на баланс и подобряване на реакции.
За ските целите са специфични, но като натоварване идват като за 20-30 минути интензивно кардио.
Ако искаш сила в долната част, според мен, ти е достатъчно веднъж седмично един обемен клек и веднъж по-интензивен. Примерно в началото на седмицата, като си свеж правиш сесия до максимална 5-ца (или 3-ка, или 2-ка). В края на седмицата 5х5 с еднаква тежест, после почиваш ден-два. Всичко друго - напади, клек на 1 крак и т.н. са ти излишни.
Координация и баланс тренираш със стандартния клек - ако не падаш с щангата на гръб/на гърди, значи баланса и координацията ти са ОК 😄
Реакциите няма какво да им подобряваш - там нещата са заложени генетично в нервната система.
Тия упражнения на босу-бол, на 1 крак и т.н. имат много спорен ефект, да не говорим че при тях няма измеримост - станал ли си по-”балансиран” и по-”координиран” или не си? Да не говорим за превенцията от контузии - няма как да заякнеш много с клякане на полукълбо с дъмбели в ръцете, докато покрай един тежък клек на гръб/гърди ще заякнат и сухожилия и лигаменти и ставни капсули и т.н.
31.07.19
15:53
Значи независимо какъв спорт тренираш (изключая “вдигане на тежести в кварталната зала”), за долна част ти стигат само тяга и клек? Почва да звучи сектантско.
31.07.19
16:54
казано от Brown Bomber на 31.07.19, 15:53:
Значи независимо какъв спорт тренираш (изключая “вдигане на тежести в кварталната зала”), за долна част ти стигат само тяга и клек? Почва да звучи сектантско.
Кое му е сектантското?
Ако ти трябва сила, силова и скоростна издръжливост в краката за основния спорт и тренировките в силовата зала не са ти основните тренировки и трябва разумно да “харчиш” времето си там, какво ще правиш?
Клекове на полукълбо, с които ще станеш зверски силен или издръжлив? Кажи честно 😄
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 31.07.19 17:34.
31.07.19
18:20
Да разбирам, че скиорите извън сезона, трябва да тренират само клек, тяга, лег, раменна преса, гребане, кофички и набиране?
E хора, айде по - сериозно - да не ти падне щангата от гърба/гърдите може и да е достатъчна тренировка за баланс за един силов атлет (макар, че и това не е вярно). Да имаш баланс и координация, карайки с 60-70 на врати на сняг с меняща се структура, докато очите са ти фокусирани и вече мислиш за линията с която ще вземеш вратата през 1 е съвсем друга бира. Никой, не се залъгва, че клякането на босу ще му помогне за изграждането на такъв тип баланс, но пък и след като започнах силовата прогресия не съм клякал на Босу. Онзи ден клекнах 5 серии по 5 пъти на всеки крак - това е.
Иначе Батут дните са времето в което развивам баланс - скоци на 360, стреляне към баскет кош със завъртане на 180, слак лайн, високи скоци с прескачане на препятствие и приземяване отново на батут, пас на топка докато скачате. И това работи.
Относно твърдението, че реакциите и нервната система са константа и каквото ти е дала природата - това е - това твърдение е абсолютно без покритие. Дори и в тежката атлетика. Да, както и в мускулния растеж, всеки си има лимит, който достига и не може да надскочи, но докато го надскочи има много да усъвършенства.
Накратко - обема от тренировки за долна част явно идва в повече. Вдигането на сила ми е важен, но все пак страничен приоритет. Ще се орежат упражнения, като ако оставям 2 тренировъчни дни ще е със стриктно 2 упражнения през първия и едно упражнение втория.
31.07.19
18:29
казано от Brown Bomber на 31.07.19, 18:20:
Да разбирам, че скиорите извън сезона, трябва да тренират само клек, тяга, лег, раменна преса, гребане, кофички и набиране?
Прочети пак какво съм написал.
31.07.19
18:52
казано от ND1452 на 31.07.19, 14:07:
Чета Сашо, но ти неглижираш останалите упражнения.
31.07.19
19:07
OK. Аз съм му писал за повишаване на силата в долната част.
Дефинирай ми “подобряване на баланс” и “подобряване на реакции”. Как ги разбираш тези баланс и реакции и как се измерва дали са подобрени? 🙂
Дефинирай подобряване на сила. Дай тест по който измерваш дали са повишени.