Покачване на мускулна маса

16.08.19
21:01

Здравейте! Имам за цел да покача известна мускулна маса. С ектоморфна структура съм, 174 см, 50 кг , вегетарианец съм. Иска ми се да тренирам в домашни условия, понеже нямам много време да ходя по зали. За целта си купих щанга, която ползвам вкъщи. Въпроса ми към вас е, ако правя с щангата вкъщи базовите упражнения заден клек, лежанка и мъртва тяга, би ли било достатъчно това ? И още един въпрос - понеже съм начинаещ, като тренировъчна програма добре ли е ден да правя тренировки, ден да почивам, какво мислите за тази схема ? А в един силов тренировъчен ден, много ли е ако правя и трите упражнения?

17.08.19
10:08

Аз си мисля, че трябва да престанеш да бъдеш вегетарианец. Месо се прави с месо! Айде сега може да почнете да ме хранити, че заслабнах..

Става и без месо. Аз лично не съм опитвал, но съм чувал легендите. Пак зависи какво и колко ядеш.
По въпросите - много зависи какви кила ще сложиш на тая щанга, колко повторения смяташ да правиш, колко ти е чиста формата и т.н. Иначе не е лоша идея само с базови и собствено тегло. Можеш да тренираш и по пет дни седмично, стига да си разпределиш натоварването правилно.

казано от Веселин Блажев на 17.08.19, 11:10:

Става и без месо. Аз лично не съм опитвал, но съм чувал легендите. Пак зависи какво и колко ядеш.
По въпросите - много зависи какви кила ще сложиш на тая щанга, колко повторения смяташ да правиш, колко ти е чиста формата и т.н. Иначе не е лоша идея само с базови и собствено тегло. Можеш да тренираш и по пет дни седмично, стига да си разпределиш натоварването правилно.

Мисля да слагам килограми, близки до максималните ми в момента - 40 кг на клек, 40 кг на  тягата и може би 30 на лежанката, като с времето трябва да прогресирам в тежестта. Мисля да правя 3 серии по 8 - 10 повторения на всяко упражнение.

Прави си - 5 х 5, 5 х 3, 3 х 5
Повечко повторения не са ти нужни за момента.
Аз съм бил вегетарианец, следиш си макротата В/П/М и си ок.

Мнението беше редактирано от Светослав Захариев на 17.08.19 16:26.

Един много удачен вариант ще е да ги разделиш на буращи и дърпащи, като ги редуваш през ден. Примерно единия ден правиш клек, лежанка, раменна преса и лицеви опори (или кофички, ако имаш къде), след това почиваш един ден и правиш мъртва тяга, гребане, набиране и бицепсово сгъване. На основните упражнения гони 5х5 с по-тежко, на останалите 4х8-10, а тези със собствено тегло може и до отказ.

казано от Веселин Блажев на 17.08.19, 16:53:

Един много удачен вариант ще е да ги разделиш на буращи и дърпащи, като ги редуваш през ден. Примерно единия ден правиш клек, лежанка, раменна преса и лицеви опори (или кофички, ако имаш къде), след това почиваш един ден и правиш мъртва тяга, гребане, набиране и бицепсово сгъване. На основните упражнения гони 5х5 с по-тежко, на останалите 4х8-10, а тези със собствено тегло може и до отказ.

Благодаря ти много за мнението. Имам един въпрос - Ако поддържам тази програма, която посочи, като съм тренирал, да кажем в понеделник бутащи упражнения, след това в сряда дърпащи, то следващия ден за бутащи ще бъде в петък. Въпроса ми е, този тридневен интервал би ли попречил на мускулния растеж и маса?

Не, не би попречил.

казано от Светослав Захариев на 17.08.19, 16:25:

Прави си - 5 х 5, 5 х 3, 3 х 5
Повечко повторения не са ти нужни за момента.
Аз съм бил вегетарианец, следиш си макротата В/П/М и си ок.

Може ли да ми изясниш какво е макрота В/П/М ?

ДЕ

17.08.19
17:35

Въглехидрати, Протеини, Мазнини, т.е. следва да си ги набявяш от не месни продукти, особено протеина.

Благодаря ви много момчета, супер сте, ще пробвам програмата.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1