07.12.17
01:45
Здравейте, въпросът ми е следния :
Може ли от протеин(прах) да ми се увеличат нивата на Черния Дроб (АСАТ и АЛАТ) ?
На 20 години съм и имам хроничен хепатит Б..
Тренирам от около 5 години и здраво от около 2 , храня се нормално, даже бих казал добре(Почти само ориз и месо) и пия Протеин.
От няколко месеца имам болки в корема и то в областта на черния дроб.. отидох да се изследвам и лекарят каза че нивата на АСАТ И АЛАТ са ми високи.. попита ме какво пия, дали взимам стероиди и други, казах, че взимам само протеин и той ми каза да го спирам.
Някой би ли ме посъветвал какво да правя от сега нататък ?
Благодаря ви предварително
Хроничният хепатит В е вирусен хепатит. Преди да се появи хепатит С, го смятаха за най-опасния вид хепатит. Който във времето води до тежки увреждания на черния дроб. И дори смърт (след цироза или направо директно чернодробна кома), ако не бъде лекуван добре още в самото начало.
Ти трябва обезателно да проведеш антивирусна терапия и периодично да ти измерват нивото на вирусите в кръвта. Трябва да те лекуват специалисти-инфекционист (лекар по инфекциозни болести) и гастроентеролог след овладяването на вирусната инфекция. Иначе работата ти е спукана и се очертава много лош край. Подобен на този на Наим Сюлейманоглу. Трябва да провеждаш упорито антивирусно лечение, да спазваш диета, да мериш периодично АСАТ, АЛАТ, ГГТ, Билирубин, урея, ХЕ (холинестераза), АФ (алкална фосфатаза). Евентуално при разширени изследвания още общ белтък, протеинограма. Плюс баналните кръвна картина, СУЕ, кръвна захар.
Значи, когато черният дроб е увреден, трудно се справя с голямо количество протеини дори от храната. Не успява да ги преработи, капацитетът му е силно спаднал. Протеините се разпадат до отровния амоняк, който черният дроб улавя и преработва в слабо токсичната урея, която след това се изхвърля с урината през бъбреците. Ако черният дроб не може да обработи и изхвърли разпадните вещества от протеините, то и бъбреците не могат да изхвърлят тези вещества и настъпва хронично отравяне на организма. Настъпват отоци по долните крайници, натрупване на вода в корема (асцит), жълтеница (иктер) и други подобни неща.
Трябва да ограничиш общото количество протеин (от храната и от добавката). От добавката можеш да вземаш само, ако е съвсем чист протеин, без никакви други примеси в него, което е трудно да разбереш дали е така. В противен случай може да се вземат по съвсем малко аминокиселини (комбинираните) и то, ако са чисти без други добавки към тях. Изключваш от храната всички мазнини, пържените храни. Вместо тях приемаш умерено количество въглехидрати: компоти, конфитюри, натурални сиропи и сокове, варена тиква, печени ябълки, пектин, настъргана обезлютена ряпа, пуешко и пилешко месо без мазнини, нискомаслена извара без сол. Избягваш някои лекарства като Аспирин и съдържащите Парацетамол, освен ако лекар ти ги предпише в подходящите дози. Също тетрациклиновите антибиотици и сулфонамидите.
Спираш тежките силови тренировки и преминаваш на разредени леки тренировки. Залежаването и обездвижването също е вредно. Натрупват се мазнини в тялото, които са вредни за черния дроб.
07.12.17
19:21
казано от Миро на 07.12.17, 19:06:
Спираш тежките силови тренировки и преминаваш на разредени леки тренировки.
Особено важно! Поне докато се възстановиш добре.
“Трансметил”-ът трябва да ти стане задължителен, ежедневен суплемент.
28.09.19
08:46
И аз имам проблеми с черният дроб и точно това ме посъветваха, да спра или да намаля тренировките временно. Но се чудя как да постъпя спрямо тренировките, понеже дори да са леки, след няколко поредни движения, черният дроб се захваща със зареждане с гликоген. Дали леки тренировки, по 1 упражнение 10 повторения, само 3 базови да речем, биха натоварили черният дроб, ако съм се заредил добре преди това с макроси?
Аз съм с лека форма на епилепсия и хапчетата за епилепсията ми вдигат стойностите на АСАТ и АЛАТ към 4-5 пъти. След като почнах лечението лекарите ми казаха точно това, никакво мазно и т.н и т.н. Ефекта беше нулев, предписаха ми и някакви хапчета дето излизаха по 150 лева на месец само за черния дроб пак ефект никакъв.
И от тогава не се занимавам, ходя си на фитнес нито са се увеличили драстично нито нищо и аз вземам протеин. А и скоро би трябвало да ги спра тея хапчета, но вече от личен опит си знам, че те са цялата отрова. Сега пия хапчета “Ленено масло” има там Омега-3 и др.
29.09.19
10:59
Аз прочетох всички теми във форума свързани с черният дроб и забелязах, че колегата Миро е доста активен в тях, но ми направи впечатление, че отхвърля някой неща, който знам, че дори са полезни за дроба. В интерес на истината лежа за трети път(дори е момента съм в болницата) и всички доктори си противоречат. За сега само двамата професори и доцента споделят една и съща информация. Според мен доста от докторите не са много наясно- казват ми, че нещо е ок и няма проблем, след 1 час си говоря с професора и научно ми обяснява защо има и не трябва да се прави. Конкретно за тренировките каза, че за момента не са ок, понеже се лекувам и ще ги подведат изследванията, като приключа лечението няма особен проблем, но въпреки това ще го разпитам по-подробно, ако е в настроение.
Мнението беше редактирано от Николай Първанов на 29.09.19 11:01.
Аспирин - при условие съвместимост с вече наложеното лечение - не само може, но дори е препоръчително да се приема.
Намери си и чист ниацинамид.
Никакви ненаситени мазнини.
30.09.19
15:55
казано от Irbis на 30.09.19, 14:07:
Аспирин - при условие съвместимост с вече наложеното лечение - не само може, но дори е препоръчително да се приема.
Намери си и чист ниацинамид.Никакви ненаситени мазнини.
Първото нещо за което ме предупредиха в клиниката беше да не приемам Аспирин.
Първото нещо за което ме предупредиха в клиниката беше да не приемам Аспирин.
Щом е такава препоръката, най-разумно е да се спазва. Не подлагам под съмнение препоръките и работата на лекуващите те, просто от чиста любознателност би ми се искало да разбера защо, ако не си вече на антивирусна терапия. Иначе казано, адресирах фармакодинамиката на аспирина в частност, без да твърдя, че трябва да го приемаш противно работата на ангажираните с теб специалисти. Би било крайно безотговорно от моя страна. Както споменах, за всичко си има условия и контекст. Твоите вероятно не позволяват.
Споменах aспирин, защото на момента се сетих как някога съм чел, че подпомага
предотвратяването на чернодробен рак при хепатит Б.
Впрочем, още преди две години в щатите се провеждаха клинични опити с менатетренон, със същата цел. Бяха стигнали далеч. Не съм се интересувал от тогава, но си струва да се провери.
Кофеин също бил от полза, колкото и да го приемаме за даденост поради това, че е навсякъде.