03.01.20
23:29
Здравейте,моята цел е да отслабна почвам да преследва целта си от 3.01.2020 от теглото 105 кг ,180см и 35%подобни мазнини.Ако може да дадете някакви съвети със радост ще ги чуя и ще се радвам да ги видя🙂
04.01.20
15:26
Яж по-малко?
Сериозно, ако те мързи сам да потърсиш информация, няма как някой да ти даде всичко на тепсия.
В сайта има достатъчно информация от която можеш сам да се ориентираш.
Мнението беше редактирано от Светослав Захариев на 04.01.20 15:28.
04.01.20
22:21
Ядеш по-малко, калориен дефицит и е такива неща.
05.01.20
09:14
казано от Петър Христов на 03.01.20, 23:29:
Здравейте,моята цел е да отслабна почвам да преследва целта си от 3.01.2020 от теглото 105 кг ,180см и 35%подобни мазнини.Ако може да дадете някакви съвети със радост ще ги чуя и ще се радвам да ги видя
не е нужно кардинално да променяш ежедневието си, а леко да го корегираш, тогава организма ти няма да се съпротивява и те няма да се бориш с организма си - няма да ти се налага да го правиш. Това може да стане, като се ограничиш от някои храни, например, като същевременно увеличиш малко двигателната активност. Ако искаш да рекомпозираш външният си вид))), тогава ще ти трябват силови тренировки
Свалянето на мазнини е много просто нещо. Трябва да си в калориен дефицит. Тоест калориите, които изяждаш да са по-малко от тези, които изразходваш. И неминуемо ще отслабнеш. Няма никакви магии - нито въглехидратите и хлябовете, нито мазнините и газираните ще те направят дебел ако си в дефицит. Нито пък ходенето на фитнес ще те направи да изглеждаш много атлетичен ако не оправиш храната. Дали ще ядеш по-малко, дали ще изразходваш повече калории от движение и тренировки, или пък и двете - това си е твой избор. Разбира се най-добре е и да тренираш с тежести и да пазиш диета.
За да си в дефицит, трябва да знаеш колко калории на ден приемаш и колко изразходваш за да направиш математиката. Колко приемаш се установява като си теглиш храната и записваш калориите и смяташ. Изразходването се смята по формула, а ако правиш и някакви тренировки или движения, това се смята допълнително. Има и хора, които им е по-лесно да спазват готова диета - сутрин едисиколко яйца, на обяд едисиколко пиле с ориз и т.н. Има хиляди разписани диети - потърси си някоя ако не ти се занимава да смяташ, но знай че така изкуствено наложена диета не може да се поддържа дълго време - или омръзва, или просто не винаги имаш разписаните продукти. Много по-добре е да се научиш коя храна какво ти дава и да знаеш колко и какво да ядеш сам.
Всички сметки можеш да се научиш и да си ги правиш на ръка, но много по-лесно е да се регистрираш на безплатния сайт myfitnesspal.com или да си свалиш апликейшъна (поне за мен през браузър е по-удобен интерфейса) и да попълниш всички данни и всекидневно и честно да си пишеш храната и той ще ти казва всеки ден колко още имаш да ядеш за да си в дефицит. Като си изчерпаш калориите за деня, просто спираш да ядеш, за да си в калориен дефицит. И това е. Правиш това същото всеки ден в продължение на 1-2 години и ако си писал честно и редовно и си си стоял в дефицит, ще трябва да си смениш целия гардероб. А навиците и знанията за храната ще ти останат за цял живот, което е важно, нали не искаш да си фит само за 1 лято или само за сватбата или нещо такова.
05.01.20
13:38
Димас, ти си мой човек и сме се препокривали в мненията си доста време, но аз започвам да не вярвам само в калорийния дефицит.
Вярвам в него, дотолкова-колкото той съществува и е ефективен когато всичко друго е наред.
Искам само да кажа, че калорийния дефицит, не гарантира намаляване на теглото на абсолютно всяка цена, освен ако разбира се не е в драматични величини като количество и времетраене.
казано от Bart Simpson на 05.01.20, 13:38:
Искам само да кажа, че калорийния дефицит, не гарантира намаляване на теглото на абсолютно всяка цена
Напротив, гарантира ти го, АКО си на дефицит.
Ако теглото намалява стабилно, в продължение на седмици и месеци, тогава гарантирано сте в дефицит. Ако не намалява, значи не сте. Просто е.
Това, че си броите калории и ползвате някакви формули да го смятате, не значи, че сте на дефицит. Или пък ако сте спазвали диета 2-3 седмици и не сте свалили видимо, не значи, че не сте били в дефицит, а че просто има регулярни вариации в теглото, които изкривяват резултата. Плюс това е почти невъзможно да сметнете ТОЧНО колко калории приемате, усвоявате или изразходвате, освен ако не сте затворени в лаборатория с нужната апаратура, където да се измерват директно тези неща.
На практика това се установява само и единствено експериментално, и за всеки човек индивидуално.
И да, трябва сериозен дефицит, за дълго време, за да има видима промяна. Необходим е дефицит от МИНИМУМ 500 калории дневно, в продължение на МИНИМУМ 2-3 месеца, за да свалите едни 5 кг. мазнини. Повечето хора нямат волята и търпението да изкарат толкова. Да не говорим, че ако имате да сваляте повече от 5 кг, трябват поне 1000 калории дефицит, който да се поддържа в продължение на месеци и даже години.
05.01.20
15:32
Петко, вообще не говоря за моя опит с отслабването, аз точно мога да режа за под два месеца визуално.
Става дума за това, че има много други фактори при регулирането на телесно тегло, количество мазнини и т. Н.
И смятамче е възможно да си в дефицит(както казах по-горе, ако не е драматичен) и да не сваляш убедително.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 05.01.20 15:34.
Това значи, че няма да се види бързо ли? Какво разбираш под “сваляш убедително”?
Не опонирам, някъде по средата съм, защото откровено смятам, че Петко К малко се изхвърли с тия калории ‘дето отряза толко’ лесно в един пост. 😂
Това изказване става малко шизофренично, ама аз съм била в дефицит и не съм сваляла. На теория, разбира се. Ама 1300-1500 ккал за 70кг човек, който по цял ден се движи на работа и тренира 5-6 пъти седмично, според мен е почти 100% гаранция за дефицит. И въпреки всичко не свалях. Измерено в месеци, а не в дни. Кардио-мардио... Онуй ми.
Но това се случи след много, много свалени килограми и дефицит в продължение на години.
За стандартния потребител, който се регистрира, докато ма’а чипс пред компа, мисля, че концепцията за дефицита е една от най-лесно смилаемите и проложимите. И аз знаех за “правилото за дланта”, но не познавам някой, който да го е спазвал.
Мнението беше редактирано от БПН на 05.01.20 16:44.
05.01.20
16:49
Пф, това правило за дланта, юмрука и шепата, като съотношение-ясно. Ама по колко пъти на ден ще е, е важно 😀
05.01.20
16:54
Наде, имам предвид ако не е на безлюден остров без храна.
казано от БПН на 05.01.20, 16:43:
Не опонирам, някъде по средата съм, защото откровено смятам, че Петко К малко се изхвърли с тия калории ‘дето отряза толко’ лесно в един пост. 😂
Какво значи съм се изхвърлил? За да сваля 12 кг. за 3-4 месеца, съм приемал под 2000 калории дневно, т.е., около 800-1000 ккал дефицит. И свалях стабилно по около кг. седмично.
Не казвам, че е правилно или лесно, но това е положението.
казано от БПН на 05.01.20, 16:43:
Това изказване става малко шизофренично, ама аз съм била в дефицит и не съм сваляла. На теория, разбира се. Ама 1300-1500 ккал за 70кг човек, който по цял ден се движи на работа и тренира 5-6 пъти седмично, според мен е почти 100% гаранция за дефицит. И въпреки всичко не свалях. Измерено в месеци, а не в дни. Кардио-мардио... Онуй ми.
Е просто поради една или друга причина, не си била вече в дефицит. Дали са били много или малко тези калории и дали реално са били толкова е без значение, след като не си сваляла (поне видимо).
Хората се самозалъгват колко реално ядат и изразходват. Правени са изследвания по въпроса, и се установява, че ако оставим хората сами да определят колко калории приемат, повечето грешат адски много. Имало е случай жена да докладва че яде 1100 калории, и не отслабва, докато реално е приемала над 3000!
Просто като сме на диета, тялото минава в режим на оцеляване, и това се отразява и на мозъка, и хората почват да “забравят” да включат част от храните или напитките в сметките или да се самозалъгват с размера на порциите.
Отделно, повечето си мислите, че като правите нещо 5-6 пъти седмично, значи горите много калории, но реално не е така.
Затова много отдавна не вярвам на това, което ми споделят хората като личен опит, защото няма практически никаква стойност.
Мнението беше редактирано от Петко К на 05.01.20 17:21.
Виж, нямам никакви претенции за компетентност,така че не се удряй в Имоцийти толкова.
И тогава съм брояла калориите както сега - с майфитнеспал и теглене на всичко. Затова казах, че е било теоретично колко калории приемам.
А ако един моньон си работи на гъза и орежеш 1000ккал,теоретично я оставяш да мирише целофани в магазина. Тва само са принципа го казвам. Не смятам да става разговор.
казано от Bart Simpson на 05.01.20, 13:38:
Димас, ти си мой човек и сме се препокривали в мненията си доста време, но аз започвам да не вярвам само в калорийния дефицит.
Вярвам в него, дотолкова-колкото той съществува и е ефективен когато всичко друго е наред.
Искам само да кажа, че калорийния дефицит, не гарантира намаляване на теглото на абсолютно всяка цена, освен ако разбира се не е в драматични величини като количество и времетраене.
Има една много интересна австралийска документалка(that sugar film) за един човек дето за 2 месеца минава на високозахарна диета, като косумира същите калории които е консумирал до сега и въпреки това напълнява с 8 кг и развива чернодробна стеатоза.
15.01.20
22:25
Две са основните изисквания за да се свалят килограми- да си в калориен дефицит и да има хормонален баланс в тялото. И докато дефицита е сравнително лесно да си го обясниш, сметнеш, прецениш и постигнеш, стига да имаш желанието и постоянството, то с хормоналния баланс, май не са толкова лесни нещата.
Никой не спомена за хормоналния баланс, а явно си е важно условие за свалянето на килограми или поне така пише на доста места.
Иначе чисто от физическа гледна точка, няма как да се сваля, ако не си в дефицит. Приема на храна е един вид прием на енергия, всяко едно наше действие, движение, тренировка и т.н. са разход на енергия. И едното и другото са някакъв вид енергия, като едното е разход, а другото е приход. Няма какд да приемаш повече Ккал от колкото изразходваш и да очакваш да сваляш... Какво очаквате да се случва с приетите, но неизразходени ккал?
Мнението беше редактирано от Николай Филипов на 15.01.20 22:26.
казано от zdrav4an на 15.01.20, 22:01:
Има една много интересна австралийска документалка(that sugar film) за един човек дето за 2 месеца минава на високозахарна диета, като косумира същите калории които е консумирал до сега и въпреки това напълнява с 8 кг и развива чернодробна стеатоза.
А има и един филм, дето един минава на хранене само от Макдоналд, но си следи и ограничава калориите и за няколко месеца сваля 10+ кила. И си подобрява и кръвните показатели.
Мнението беше редактирано от Петко К на 15.01.20 22:30.
15.01.20
22:37
Името на филма за макдоналдс искам 😄
Fat Head
https://en.wikipedia.org/wiki/Fat_Head
Мнението беше редактирано от Петко К на 15.01.20 22:46.
А един преподавател от университет - нутриционист или нещо друго свързано с храната беше - ял няколко месеца основно желибони и други такива гадости, (плюс протеин на прах за да не си изгуби мускулите и витамини за да не се разболее от скорбут или там нещо друго) но си стоял в калориите за дефицит и отслабнал, както си и подобрил и показателите - там кръв, холестерол и т.н.
Абсолютно научно доказано е, че ако се вземе който и да е биологичен вид от земята и се редуцира калорииният му прием с 30% ще живее по-дълго.
Като си в калориен дефицит ще отслабваш, термодинамиката си е термодинамика - факт и за афтофагията знаем, но за да се види въздействието на храната върху организма, индивида трябва да е в калориен баланс - яж макдоналдс в кб за 2 месеца и си направи кръвни (за захарта вече знаем).
В повечето случай кд-то винаги е полезно, под каквато и форма да е, но защо трябва да се ограничават ползите му (а в някой случай даже и да се неутрализират) консумирайки вредни храни??
казано от Николай Филипов на 15.01.20, 22:25:
...Какво очаквате да се случва с приетите, но неизразходени ккал?..
Принципно тялото много лесно може да се отърве от излишната енергия като я освободи под формата на топлина, потейки се, обаче обикновенно това не се случва, защото енергията е прекалено ценна за тялото, може да се предизвика тва нещо като се стимулират определени центрове на мозъка и се инжектират определени хормони, даже се работеше по такова “хапче” , не знам до къде са стигнали, информацията беше оскъдна (ш потърся линковете)
Две са основните изисквания за да се свалят килограми- да си в калориен дефицит и да има хормонален баланс в тялото.
...
Иначе чисто от физическа гледна точка, няма как да се сваля, ако не си в дефицит. Приема на храна е един вид прием на енергия, всяко едно наше действие, движение, тренировка и т.н. са разход на енергия. И едното и другото са някакъв вид енергия, като едното е разход, а другото е приход.
Тук малко трябва да се уточнят термините - да се свалят килограми може и като се отреже някой крайник или се обезводни човек. Ние разбира се искаме да сваляме подкожни мазнини, и ако е възможно да ни се увеличават мускулите за да изглеждаме по-силни, здрави, с по-добри гени и т.н. Значи наистина има значение как се разпределя наличната енергия - и когато е в излишък, и когато е в дефицит. Дали ще се изграждат мускули или мазнини в излишък и дали ще се разграждат мазнини или мускули при дефицит. Разбира се най-добрия вариант - да се разграждат мазнините и складираната в тях енергия да се използва за изграждане на нови мускули.
Ако използваме аналогията как едното е приход, а другото разход, хормоналния баланс е като финансовия съветник. Ако имаш приходи и те съветва да си купиш 100 чифта обувки, може накрая да стоиш на тъмно и студено, щото не са ти останали пари да си платиш тока. Обратното - ако парите не достигат и си в дефицит, добрия избор би бил да почнеш да си продаваш нещата, без които можеш, а не да си продадеш инсрументите, с които работиш за да имаш приходи примерно.
Няма какд да приемаш повече Ккал от колкото изразходваш и да очакваш да сваляш...
Тук пак опираме до начина на инвестиране на постъпленията. Ако някой е е на стероиди и в следствие на това хормоналния му баланс е отличен, той ще качва мускули и ще топи мазнини едновременно. Ако е някой с кофти баланс, ще трупа мазнини разбира се.
Какво очаквате да се случва с приетите, но неизразходени ккал?
Както се каза, може и като топлинна енергия да се изразходи, а може и просто да се изходи/издиша излишната енергия. Бяхме коментирали някъде в моя дневник надълго и нашироко за адаптациите. Колкото повече движение в ежедневието и по-малко калории приети, толкова тялото компенсира като намалява активността в неактивната фаза - като почиваш, също и оползотворява всяка приета калория. И колкото повече излишък на калории има, толкова повече ги прахосва. Разбира се, при излишък пак ще качва мазнини, но не и с темпото, което се очаква. Една етническа група от Южна Африка имат традиция да затварят на тясно момчетата за женене и да ги угояват в продължение на седмици за да покажат че са от богато семейство и да се задомят по-лесно. Та тези негра пак се омазняват яко, но като им смятали приетите калории и качените мазнини и други тъкани, се оказва че били с 30% по-малко от очакваното. Просто ги изсират и издишват голяма част от излишъка.
казано от zdrav4an на 15.01.20, 23:53:
Абсолютно научно доказано е, че ако се вземе който и да е биологичен вид от земята и се редуцира калорииният му прием с 30% ще живее по-дълго.
Само лабораторни мишки доколкото знам, на хора не знам да са правени такива изследвания. Но то има известна логика да е така де. Ако трябваше да заложа някъде 5 лева кой би живял по-дълго по естествен начин - някой по-слабичък или някой мазен шопар, веднага бих си сложил парите на слабичкия.
казано от Димо на 16.01.20, 08:39:
Само лабораторни мишки доколкото знам, на хора не знам да са правени такива изследвания. Но то има известна логика да е така де. Ако трябваше да заложа някъде 5 лева кой би живял по-дълго по естествен начин - някой по-слабичък или някой мазен шопар, веднага бих си сложил парите на слабичкия.
Всъщност нищо подобно не е доказано. След проучванията при гризачи, при които калорийните рестрикции водят до съществено удължаване на живота, са правени експерименти с примати, където подобен ефект не е установен. Последното важи и за хората.
Е на хора правили ли са ся изследвания или не са? Това “важи и за хората” по презумпция щото сме примати или наистина са правени подобни изследвания?
казано от Димо на 16.01.20, 08:53:
Е на хора правили ли са ся изследвания или не са? Това “важи и за хората” по презумпция щото сме примати или наистина са правени подобни изследвания?
Имаше един самоекспериментиращ върху себе си и дъщеря си “учен”, който ядеше по 800 ккал на ден. Цял документален филм бяха направили за него. Малко е рано да се каже дали ще има успех. За пълномащабни експерименти с много участници не съм чувал - има известен морален проблем в наши дни да се провеждат такива и мисля, че никой не е посмля засега.
Колкото до приматите, експерименти като този се провеждат предимно с макаци резус, защото живеят по-кратко от по-големите примати. Те са много по-близки до хората и резултатите при тях най-често се пренасят към нас с доста добра успеваемост за разлика от тези при гризачи.
Е да, и аз така си мислех че при хора ще е много по-трудно да се направи - първо заради моралните ала-бала, второ заради продължителността на живота ни като цяло и че интереса изобщо върху такива изследвания датира от по-отскоро, отколкото е един нормален човешки живот. Отделно че няма начин да се увеличи човешкия живот с 30% и всички които гладуват да доживяват до 100 години 🙂
За експеримент с по 800 калории и аз съм чел и често го давам за пример, че с месеци нищо им няма на по 800 Ккал някой като ми каже че ще ми стане нещо като ям малко. Дори и тук постоянно ми се е натяквало, а би трябвало да е по-високо нивото на информираност.
казано от Димо на 16.01.20, 09:14:
За експеримент с по 800 калории и аз съм чел и често го давам за пример, че с месеци нищо им няма на по 800 Ккал някой като ми каже че ще ми стане нещо като ям малко. Дори и тук постоянно ми се е натяквало, а би трябвало да е по-високо нивото на информираност.
Има малка разлика между обездвижен учен на средна възраст, с атрофирали мускули, и човек, който тренира, и претендира да е фитнес ентусиаст, в добра физическа форма и атлетичен.
Мнението беше редактирано от Петко К на 16.01.20 09:36.
Ще потърся конкретния експеримент, по спомен нищо от мускулите му не беше атрофирало.
Ох, чекай, че в академичния си стремеж пропуснах комплимента 😄 Благодаря.
Мнението беше редактирано от Димо на 16.01.20 10:21.
Е то е нямало какво повече да му атрофира 😄
Ако тренираше и имаше 10-15 кила повече мускули от средно статистическия мъж, нямаше да изкара дълго на 800 (или дори на 1800) калории.
казано от Boby_ на 16.01.20, 08:43:
казано от Димо на 16.01.20, 08:39:
Всъщност нищо подобно не е доказано. След проучванията при гризачи, при които калорийните рестрикции водят до съществено удължаване на живота, са правени експерименти с примати, където подобен ефект не е установен. Последното важи и за хората.
може ли линк, че не мога да намеря проучването 🙂