21.02.20
22:37
“Загубим ли българското село, загубили сме България.”
Николай Хайтов
Май, май
21.02.20
22:43
То българското село е загубено още с колективизацията и ТКЗС-тата ...
Като откъснеш селянина ( в най-добрия смисъл на думата) от земята му, все едно си откъснал растение от корена му...
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 21.02.20 22:51.
21.02.20
23:08
Банскалии и старото и новото поколение се оядоха :) Презастрои се, претъпка се и стана като Слънчев бряг. Всичко що е с покрив дава стаи под наем :) В ресторанта един сач с месо 35 лв. и ровиш в зеленчуците да намериш месото :) Такситата те сурвакат. Моите сешоари в Кемпински за нова година бяха по 80 лв 😂, ама как да си платя наемът иначе ? 10 квадрата салонче, една чанта с пари- буквално. Всичко е минало на ден- година храни :) Дори да искаш да си евтин системата така е направена, че да не можеш. Не можеш да станеш ски учител без благословията на фирмата която държи цяло Банско, камоли пък да подбиеш цена. Мафия навсякъде. Това за което говориш обаче не е изчезнало напълно. Все още можеш да откриеш тези деликатеси и гостоприемство им в почти всяка една къща в населените места около Банско (без Добринище) Аз имам доста приятели в Баня. Там си ме посрещат точно с тези мезета и мазна капама със сланината с кожата и космите в нея 😂 Не можах да го харесам това ястие :) Най- вероятно и те ще изчезнат, както се случва с Добринище и Чепеларе например. Основните курорти се пренаселват и селцата около тях почват да растат и да се израждат :) Има и плюсове. Благодарение на туристите в целият регион има поминък, млади хора и все още са запазили голяма част от културата. Аз бях на огромни кукерски игри в едно село на което не помня името. Повече от 15 махали се състезаваха. Страхотна организация и костюми. Където няма поминък, като в селото на баба ми, средната възраст на жителите е 70, вече няма асвалтов път, а 2 метра трева. Помислих, че съм сбъркал пътя :) За северозападният регион няма смисъл да коментирам изобщо :(
Мнението беше редактирано от Barberian на 22.02.20 08:54.
По-скоро други социални, материални и културни отношения и съпътстващите ги приоритети. Това не пречи да съжалявам за старите, но пък новото поколение няма да съжалява, защото няма да ги знае даже. Бабешки и дядовски работи :) Но трябва някак си да се запазят - това е културно наследство. А се оказва че това не може да се случи с национално законодателство, на такова хоро сме се хванали, а само според европейски регламенти (Регламент ЕС 1791/2006 г. за закрилата на географски указания и наименования за произход на земеделски продукти и храни и 1151/2012 г. относно схемите за качество на селскостопанските продукти и храни), т.е. ... аз лично нямам вяра на управляващите, а и не само - и на отделния българин нямам вяра, за защита на национални интереси, ако няма далавера. То за плюване по България, българите няма кой да ги стигне, съжалявам за което, камо ли да защитават български интереси. Това се отнася за всеки, не само за управляващи и известни.
Както и да е, мрънкането около проблема не го решава, а решението е или стара ситуация, която е невъзможна поради социални, икономически или обективни причини, или създаване на нови практики, в които да има повече национален и културен елемент, от колкото материален ... което май също е невъзможно с тези к*рви в този б*рдак. Трябва тотално преосмисляне и преструктуриране на най-старата държава в Европа, да ме прощават всички македонци :)
казано от Dymag на 23.02.20, 21:18:
Трябва тотално преосмисляне и преструктуриране на най-старата държава в Европа, да ме прощават всички македонци :)
Най-старата, която не си е променяла името. Иначе има и по-стари. ;)
казано от nervak на 23.02.20, 22:03:
Всички народи минават по един и същи път неминуемо но...някои по бавно.
На нас колко по хиляда триста и кусур години ще ни трябват? :) Те цели цивилизации изгряха, затриха се и потънаха в забрава за това време, ние още съзряваме като нация. :)
24.02.20
14:51
E, най-старата в смисъла на унитарна и национална държава, каквито са принципно държавите в нашето съвремие.
казано от Деян на 24.02.20, 14:51:
E, най-старата в смисъла на унитарна и национална държава, каквито са принципно държавите в нашето съвремие.
Интересно как става тая работа, след като към момента, в който е формирана първата българска държава, българска нация не е съществувала?
24.02.20
15:08
казано от Boby_ на 24.02.20, 14:52:
казано от Деян на 24.02.20, 14:51:
Интересно как става тая работа, след като към момента, в който е формирана първата българска държава, българска нация не е съществувала?
То даже понятието нация не е съществувало по това време, ако трябва да сме точни :)
24.02.20
15:19
Национална в широкия смисъл, т.е. организация на нацията /макар сформирана от различни етноси/ в определена суверенна територия. Също така, не е казано, че територията трябва да е населена от един етнос, но има водещ такъв. Да, самото понятие е малко разтегливо, но пък смисъла за унитарна е било изпълнено със съдържание и е тясно свързано с първото понятие /национална/ - унитарна е защото се управлява като цяло една етническа общност, наложила своята фактическа доминация върху територията си-в случая Аспаруховите българи.
И да не е съществувало понятието национална/нация, не е пречка в настоящето да се определи, коя държава през кое време каква е била и какви са ѝ били характерните белези на държавно образувание.
В много неща сме първи, пък и какъв календар сме има ли, ехе :-) Не искам да се величаем, но пък и да не отричаме неща, с които може да се гордеем.
Мнението беше редактирано от Деян на 24.02.20 15:21.
казано от Деян на 24.02.20, 15:19:
Национална в широкия смисъл, т.е. организация на нацията /макар сформирана от различни етноси/ в определена суверенна територия. Също така, не е казано, че територията трябва да е населена от един етнос, но има водещ такъв. Да, самото понятие е малко разтегливо, но пък смисъла за унитарна е било изпълнено със съдържание и е тясно свързано с първото понятие /национална/ - унитарна е защото се управлява като цяло една етническа общност, наложила своята фактическа доминация върху територията си-в случая Аспаруховите българи.
И да не е съществувало понятието национална/нация, не е пречка в настоящето да се определи, коя държава през кое време каква е била и какви са ѝ били характерните белези на държавно образувание.
В много неща сме първи, пък и какъв календар сме има ли, ехе :-) Не искам да се величаем, но пък и да не отричаме неща, с които може да се гордеем.
Дори по тези критерии Франция например е по-стара от България - Кралството на франките съществува от 486-та и на всичко отгоре никога не е преставало да бъде независима държава, за разлика от България, която има две сериозни “прекъсвания”.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 24.02.20 15:31.
24.02.20
15:28
казано от Деян на 24.02.20, 15:19:
В много неща сме първи, пък и какъв календар сме има ли, ехе :-)
Sasipaha q taq dyrjava! :D
24.02.20
15:34
Боби, не говорим за това, дали сме били впоследствие под чуждо влияние, разпад и т.н., а за това, каква е била организацията на държавата при самото и сформиране и годините след това. Не знам за франките, относно това, дали са били обединени всичките в една държава, т.е. един етнос да е съсредоточен предимно на една територия, която съвпада с държавното образувание и всичките под един владетел. От тази гледна точка имам предвид, че общо взето Аспаруховите българи са си населявали една държава, с един владетел и една територия. Не като сумати немски племена в различни държави, херцогства, графства, италианците в различни републики, фламандци и какви ли не там по същия начин и др.
Да, Джеймс, sasipaha ja :-)
Мнението беше редактирано от Деян на 24.02.20 15:36.
казано от Деян на 24.02.20, 15:34:
Боби, не говорим за това, дали сме били впоследствие под чуждо влияние, разпад и т.н., а за това, каква е била организацията на държавата при самото и сформиране и годините след това. Не знам за франките, относно това, дали са били обединени всичките в една държава. От тази гледна точка имам предвид, че общо взето Аспаруховите българи са си населявали една държава, с един владетел и една територия. Не като сумати немски племена в различни държави, херцогства, графства, италианците в различни републики, фламандци и какви ли не там по същия начин и др.
А, сега ги ограничихме до Аспаруховите българи. А тези, заселили се в Италия или останалите във Волжка България? Тая теза с нациите и съответно националните държави през 7-ми век доста издиша, както вече отбеляза Сашо Кръстев. :) В общи линии между първото и второто български царства има много по-малко допирни точки, отколкото явно си мислиш. А между второто и третото с почти петстотин години Османска империя между тях да не говорим. :)
24.02.20
15:41
https://m.offnews.bg/news/Nashite-avtori_2490/Mitove-i-legendi-na-balgarskite-patrEoti-pokazaletc_318842.html?allr=&order=DESC
Мнението беше редактирано от Деян на 24.02.20 15:41.
казано от nervak на 24.02.20, 15:41:
А 300 и кусур години византийски ботуш,къде е?
Е, хайде сега. Нямат и 200. :)
казано от Boby_ на 24.02.20, 15:37:
казано от Деян на 24.02.20, 15:34:
Боби, не говорим за това, дали сме били впоследствие под чуждо влияние, разпад и т.н., а за това, каква е била организацията на държавата при самото и сформиране и годините след това. Не знам за франките, относно това, дали са били обединени всичките в една държава. От тази гледна точка имам предвид, че общо взето Аспаруховите българи са си населявали една държава, с един владетел и една територия. Не като сумати немски племена в различни държави, херцогства, графства, италианците в различни републики, фламандци и какви ли не там по същия начин и др.
А, сега ги ограничихме до Аспаруховите българи. А тези, заселили се в Италия или останалите във Волжка България? Тая теза с нациите и съответно националните държави през 7-ми век доста издиша, както вече отбеляза Сашо Кръстев. :) В общи линии между първото и второто български царства има много по-малко допирни точки, отколкото явно си мислиш. А между второто и третото с почти петстотин години Османска империя между тях да не говорим. :)
Комшиите от юг си броят Първата за тяхна, а тези от север- Втората, за нас остават Третата и “робствата”, дейба 😂
казано от Boby_ на 24.02.20, 15:42:
казано от nervak на 24.02.20, 15:41:
А 300 и кусур години византийски ботуш,къде е?
Е, хайде сега. Нямат и 200. :)
Винаги са ни различни източниците.
24.02.20
16:27
Преди време гледах по Дискавъри разни предавания за войните, включая Балканска,, ПСВ, Междусъюзническа и т.н. Та нали в нашата история казваме, как тези ни влизали в гръб-примерно сърбите, онези ни нападали, нарушавайки споразумението, третите не знам какво си подмолно срещу нас и т.н. и т.н. и т.н. Обаче в предаването обясняват, как в един момент сме се почуствали силни и атакуваме по всички фронтове, нападайки и приятели и врагове :-)
Не твърдя, че са прави от Дискавърито, ама със сигурност послъгваме или изопачаваме истината на доста места.
казано от Деян на 24.02.20, 16:27:
Преди време гледах по Дискавъри разни предавания за войните, включая Балканска,, ПСВ, Междусъюзническа и т.н. Та нали в нашата история казваме, как тези ни влизали в гръб-примерно сърбите, онези ни нападали, нарушавайки споразумението, третите не знам какво си подмолно срещу нас и т.н. и т.н. и т.н. Обаче в предаването обясняват, как в един момент сме се почуствали силни и атакуваме по всички фронтове, нападайки и приятели и врагове :-)
Не твърдя, че са прави от Дискавърито, ама със сигурност послъгваме или изопачаваме истината на доста места.
Точно тая част от новата ни история е много сложна. От една страна болните амбиции на Фердинанд и действията му през 1912 са причина за много неща в последвалата през следващата година Междусъюзническа война, от друга наистина са ни ударили в гръб.
За мен изводът е един - това е следствие от една най-големите сред многото злини, които Русия е сторила на България, а именно участието ѝ в абдикацията на Батенберг. Без нея нямаше да има Сакскобургготи в България.
”България се нарежда на трето място в Европа по културни паметници след Гърция и Италия.” еее, гледай сега как ни изпреварват старите ни територии и бежанците ... а Северна Македония къде е? И извода е, че историята е името и постъпките на “шефа”, на една личност, на един човек, бил той Аспарух, Александър, Фердинанд, Хитлер, Чингиз Хан, Горбачов, Путин, Тръмп, Ердоган ... Накрая ще излезе, че всичко можеше да ни е ок, ако “шефа” ни беше читав. Ми то ние сме закъсали за началници значи ... или от началници
От миналата година не мога да вляза в ритъм. Все съм на по 4-5 часа сън, по цял ден на крак, нередовно хранене с лоша храна от “улицата”, много шофиране и късни тренировки. Да не говорим че заради командировки сменям по 3-4 легла всеки от последните месеци и кръста ми “пищи” във всяко легло в различна октава :P Физиката визуално и на килограми не мърда, но на лостовете се усещам по-тежък и изморен, особено след дни в които не съм спортувал, въпреки че не са много. Късното спортуване и тъмнината също си тежат. От опит знам че при такъв режим най-голямата грешка ще е да не спортувам. Тогава всичко натиска по-здраво, включително болешки и умора. Трудно е да се убеди неспортуващ че срещу умора трябва да се “мори допълнително със спорт”, но спортуващите го знаят. Още малко до топлина, светлина и слънце, и директно стартирам от 200, а не от 0. Много енергия дава бате Райко ...
Току що си дадох сметка че младежта може и да не знае народното име на слънцето ни. Затова проверих и установих че “опитния” ми субект не е чувал за “бате Райко”, но е чувал за “к*** ми Янко”, което оприличих на “трагедия”. Как пък точно простотиите се помнят
26.02.20
09:30
Замислял ли си се в такива моменти да олекотиш някой упражнения с помоща на ластика.
казано от Dymag на 26.02.20, 01:08:
От миналата година не мога да вляза в ритъм. Все съм на по 4-5 часа сън, по цял ден на крак, нередовно хранене с лоша храна от “улицата”, много шофиране и късни тренировки. Да не говорим че заради командировки сменям по 3-4 легла всеки от последните месеци и кръста ми “пищи” във всяко легло в различна октава :P Физиката визуално и на килограми не мърда, но на лостовете се усещам по-тежък и изморен, особено след дни в които не съм спортувал, въпреки че не са много. Късното спортуване и тъмнината също си тежат. От опит знам че при такъв режим най-голямата грешка ще е да не спортувам. Тогава всичко натиска по-здраво, включително болешки и умора. Трудно е да се убеди неспортуващ че срещу умора трябва да се “мори допълнително със спорт”, но спортуващите го знаят. Още малко до топлина, светлина и слънце, и директно стартирам от 200, а не от 0. Много енергия дава бате Райко ...
Току що си дадох сметка че младежта може и да не знае народното име на слънцето ни. Затова проверих и установих че “опитния” ми субект не е чувал за “бате Райко”, но е чувал за “к*** ми Янко”, което оприличих на “трагедия”. Как пък точно простотиите се помнят
Здравей Dymag,
всеки ден, битката е със самия мен :-) ! Целта ми е да побеждавам всеки път, днес.
Пожелавам ти успех!
казано от doni dimitrov на 26.02.20, 09:30:
Замислял ли си се в такива моменти да олекотиш някой упражнения с помоща на ластика.
Не. Намалям бройките от 5-ци на 4-ки, 3+2, 5Х1, изреждане на хватове по 1 или както днес единични силови с “отсичане”, т.е. от пълен вис с 5 маха, т.е. тактуване на поклащанията на тялото вместо време. Не съм толкова на ръба на движенията, че да се налага олекотяване с ластик.
27.02.20
08:39
Не става въпрос да си на ръба,че да го правиш.
Просто е вариант .
Ако тренираш с щанга не значи,че ако почнеш със 100 не може да вдигнеш 200.
При твоя спорт е някакъв начин за разнообразие все пак.
Пробвай в едно серия и максимална бройка силови примерно за вработване.
Поздрави.
27.02.20
14:49
казано от Dymag на 26.02.20, 01:08:
Бъди спокоен, ще става все по-зле с възръстта))))
Вече съм наред, 5 дена без пропуск, 2 почивни (без работа, не без спорт), трениране в “човешко” време и съм си аз. Така е със собственото тегло - пропуските наказват. Сезона е такъв, част от кръговрата си е. Да му мислят тези които са спирали .... не мога да си причиня подобна гавра. По-лесно ми е да си спортувам, въпреки моментни и сезонни трудности :)
казано от doni dimitrov на 27.02.20, 08:39:
Не става въпрос да си на ръба,че да го правиш.
Просто е вариант .
Ако тренираш с щанга не значи,че ако почнеш със 100 не може да вдигнеш 200.
При твоя спорт е някакъв начин за разнообразие все пак.
Пробвай в едно серия и максимална бройка силови примерно за вработване.
Поздрави.
Не ми трябват максове. То от тия максове си прецаках лактите. Не виждам причина да го правя. Не мисля че ми е еднообразен спорта, защото въпреки че движенията са ми малко, са възможно най-”базовите” - говоря за частта от тренировката ми със собствено тегло. Силовите ми не са силови, а силово с подхват, с тесен-смесен, с тесен надхват, “женското” както викаме на нормалното силово :) и с широк надват. “Тюлени”-те, които са затруднени коремни с успореден хват върху хоризонтална стълба, може би сравними донякъде с офицерското коремно, също са ми с 5 ширини, като между най-широкия и най-тесния хват разликата в трудността е като между набиране и силово. Имам и други дърпащи, но тези са ми основните, точно защото съвместяват повечето възможности за “дърпащо”, а какво по-разнообразно от това. Разнообразията са ми J-та, набиране “обратна кофа”, “пружина” и т.н. Затрудняване - да, бройка - твърдо не, защото няма да се състезавам а ставите ще ми трябват още, улесняване - не виждам причина без нуждата да вдигам бройка.
Стила ми на спортуване е в резултат от всичко което може да се случи на един спортуващ на успоредка и лост, както като добри неща и постижения, така и като лоши, спадове и грешки. Също и травми :/ То по веригата китка-лакът-рамо е обичайно нещо да “гръмне” на лостовете и от тук нататък или свикваш с хрущенето докато помпаш и си носиш последствията, или почваш като мен, с най-тежките многоставни движения и пълнеш - ластик, преса и т.н.
казано от Rldik Ridik на 27.02.20, 14:49:
Бъди спокоен, ще става все по-зле с възръстта))))
Yes :) Трудното мина, малко остана <-това беше едно от пожеланията ми за рождения ден :) Ей, много ме бъзикат за тези години. Нямам никаква идея какво трябва да се случва с годините. Аз знам какво се случва като не спортувам и какво като спортувам ... май да одъртееш значи да не спортуваш :)
Преди няколко дена попаднах на едно интересно кисело мляко, на мандра “Лесидрен” - 4 % масленост, с каймак. Впечатлен съм като за мляко от голяма верига, което не стои по “био” щандовете. Опитах им и сиренето - добро е. Та, споменавам, наистина ми направи впечатление, а аз съм капризен на храна ... май повече на думи, но то има ли избор човек вече. Последната от конската ми пастърма вече е нарязана в чинията, сланината ми отдавна свърши, зеле или туршии не съм слагал. Тази година, без зима, нямаше и зимнина, а и така надуха цената на “криминалното” месо дето го взимам, че ме загубиха като клиент още преди нова година.
Напоследък открих пуешкото и патешкото - не би бяха в менюто до преди година. Пуешкото, цяло, бут или обезкостено месо от бут, го готвя точно като агнешка плешка - черен и червен пипер, джоджен, чесън, горчица, лимон и зехтин или масло (това ми е рецептата за агнешко - с това го омазвам) и бавно печене под капак с някакви зеленчуци. Който го опита ме пита месото агнешко ли е или свински джолан, ако е цял бут, а то пуешко. Днес специално си дояждам конско с кафяв ориз, спанак и гъби, дето го дъвча от 3 дена - много сготвих, но за утре май ще готвя пуешко.
Човек като почне да си готви става адски капризен :)
казано от Димо на 27.02.20, 15:38:
Според мен е щото си спрял ракията 😓
Тази ракия - няма отърване. Свършиш на някой работа по приятелски и веднага шише ракия. Викаш “от мен” и веднага получаваш “ще почерпя” - закон. Обаче никой не черпи с бонбони за свършена работа. Как!? Нищо де, той коронавируса не обичал ракията
С това дъждовно време втори ден съм без тренировка :(
Edit: Забравих. Кулинарния ми букет :) Честит празник на всички дами
Мнението беше редактирано от Dymag на 08.03.20 22:35.
Хм ... тоз коронавирус се очертава много бели да направи, като нямам в предвид токова здравословни, колкото икономически, културни и т.н. аспекти на обществения живот. Да си бяха хората седели на село, нямаше и да разберат че има нещо при някаква по-сериозна пандемия и щяха да са “last man standing”, бай Иван - овчаря, дето от известно време не беше виждал хора. Ама, не, граждани, да се бутаме всички натясно, да правим задръствания и да мрънкаме колко ни е зле смога, детските градини и банския старец ... и да развъждаме корона-та, та да облекчим бюджета откъм пенсиите. Пък и може да почерпи Европата народните избраници с някое друго евро за борба с ... няма значение - важното е да черпи
Аз тренировки скоро не съм описвал, но те си вървят, стига да не вали. Тежките многоставни, неща, със собствено тегло, не се променят, следват ластика. А ластика ми е вече неописуем. Факт е, че за тези, които го опитват за първи път и могат тежките многоставни, е по-тежък от тях и им докарва мускулни трески на непознати места. Имам в предвид моите движения с ластик, които следват логиката ми “цяло тяло”, ластика е възможно най-далече от от тялото и опората, при повечето движения с една, права, ръка, да нарушава равновесието от опората в краката, с редуване на страни и т.н.. С това лошо време съм доволен ако успея да спортувам
13.03.20
18:09
казано от Петко К на 13.03.20, 18:06:
Понеже струпването на тълпа на лостовете е по-безопасно.
И не можеш ги хвана, кой кашля от умора кой от корона 😂
13.03.20
18:12
казано от Петко К на 13.03.20, 18:06:
Понеже струпването на тълпа на лостовете е по-безопасно.
То не, че е по. Просто много ще си ходят там, ако няма достъп до зала или уреди вкъщи.
Мнението беше редактирано от Деян на 13.03.20 18:18.