От колко време приемате хранителни добавки (пудри и разни други)

03.02.20
15:55

Здравейте,

От много време исках да задам въпрос на хората тук от колко време приемат хранителни добавки, като най-масовите може би са сурватъчните протеини. Понеже доста неща се изписаха за тях в интернет, колко полезни и вредни са. Смятам, че ако има хора тук употребяващи подобен вид добавки от 10 - 15 години ще са най-добрият пример. Според мен това е стажа на вземане, който би трябвало да докаже, че при едно нормално приемане без злоупотреба те наистина са полезни или напротив вредни. Ако има такива хора, моля да пишат и да дадат своето мнение. Благодаря!

Имам вече 5 години стаж (дано стигат да се покрие изискването хаха) по 3-4 шейка изолат на ден отделно от всякакъв друг източник/комплекс на протеин, като почнат да те болят бъбреците почивка и пак :D Иначе то и на бурканите си пише, суроватка ли е изолат ли е максимум по 2-3 дози на ден, иначе не чети в интернет - никой не може да ти гарантира че протеина X е абсолютно химически чист и т.н. или че има/няма хормони и т.н. то си е продукт направен да се печелят пари от него като всяко друго нещо

24.02.20
14:52

Пиша просто за да ти благодаря за отговора и отделеното време. Според мен нещата малко се изравняват спрямо протеина на прах и храните. Защото ние които спортуваме в настоящия момент ядем и доста пилешко (поне аз). Не мога да кажа, че тези храни са по-малко “зоб” от протеина на прах. Може би умерено от всичко. Почти не останаха безвредни неща. А един човек със семейство + фитнес, не може да си позволи по цял ден да готви и да яде здравословно. Има достатъчно други ангажименти.

Мнението беше редактирано от Dimitar Dimitrov на 24.02.20 14:53.

Ами специално за пилешкото, понеже съм студент още т.е. на бюджет малко или много, също ям умерено към 300г. на ден стана доста време вече НО - за справка, в България средно е към 10 лева на килограм сурово гърдите, след термична обработка към 20-25% се губи от вода, фактически става 13 лева на килограм. За сравнение познат в Англия го взима на 4 ПАУНДА килограма. В англия... И за какво? Повече от 2 килограма не съм правил наведнъж просто защото седи по 1 седмица и ако първия ден е на джапанка на последния ден все едно ядеш вкаменена пръст. За тези пари можеш да си набавиш двойно повече протеин от извара (която в България напоследък с приятели обсъждаме че не е направена от казеин ами от чиста суроватка - отново с търговска цел но печелим ние в случая), също така има евтини неовкусени суроватъчни протеини, които стават и за готвене. Ако сакаш изолат, има постоянно промоции от ирландските заводи на Pure/ON марките, биотеч също постоянно има промоционален изолат - не е същото качество като в англия примерно но за сметка на това е достатъчно добро и евтино. Ако си от морски град, скумрия се намира почти през цялата година на 6-7 лева килограма, че има и по-евтина риба от това.

HU

24.02.20
18:05

От около 5/6години приемам хранителни добавки,като е имало периоди постоянно да взимам хранителни добавки без почивка. Мисля ,че те могат да доведат до един по-здравословен живот и биха били полезни,но само на активно занимаващи се със спорт хора. Е като със всяко едно нещо,ако прекалиш,ще има и негативен ефект,но аз лично избирам при здравословен проблем да си взема хранителна добавка ,а не лекарство.

24.02.20
20:04

Още един интересен отговор. Аз също съм чувал от други твърдението, че дори напротив помагат на здравето приемайки ги в умерени количества. Мои познати дават дори на децата си сутрин. Продължавам да се придържам в умереността. 5-6 години не е малък срок но маркетинга и бизнеса с тия неща навлезе по-мощно точно от тогава според мен. Така че повечето хора вероятно имат толкова “стаж”. По-младите са по-склонни да инвестират време/пари във фитнес/добавки спрямо семейните. Предполагам трудно ще се намери някой с 10-15 години стаж за да даде мнение по въпроса. Да не пропуснем да споменем, че има значение и качеството на тия прахове освен дозата. Някой от ваз занимавал ли се е да даде проба за изследване в някоя лаборатория?

Мнението беше редактирано от Dimitar Dimitrov на 24.02.20 20:04.

Аз лично я карам на доверие към брандовете тъй като колкото (не) вярвам на тях, толкова (не) вярвам и на български лаборатории за каквото и да е. Но покрай някои здравословни проблеми и спекулиран хормонален дисбаланс си бях пускал най-различни изследвания преди време, снимки на сърце, ензими на черния дроб и прочее. Направи ми впечатление, че едно количество от 150-200гр. протеин спокойно се усвояват от повечето трениращи (мъже), така че остава въпроса дали етикета на бурканя с протеин отговаря на истината :D

Иначе едно такова изследване не би било релевантно по силата на факта, че няколко завода работещи на различно качество обикновено пускат заедно една серия добавки.

Като цяло съм за храненето. Но приема на 1-2 протеина дневно на прах няма как да вреди. Може би ако изцяло приемания протеин е само на прах да има някакъв проблем, но не съм сигурен. Витамините и минералите е добре да се взимат ако имаш недостиг. Вреда може да има от фет бърнари, и азотни бустери. Това е според мен.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1