От колко време приемате хранителни добавки (пудри и разни други)

03.02.20
15:55

Здравейте,

От много време исках да задам въпрос на хората тук от колко време приемат хранителни добавки, като най-масовите може би са сурватъчните протеини. Понеже доста неща се изписаха за тях в интернет, колко полезни и вредни са. Смятам, че ако има хора тук употребяващи подобен вид добавки от 10 - 15 години ще са най-добрият пример. Според мен това е стажа на вземане, който би трябвало да докаже, че при едно нормално приемане без злоупотреба те наистина са полезни или напротив вредни. Ако има такива хора, моля да пишат и да дадат своето мнение. Благодаря!

Имам вече 5 години стаж (дано стигат да се покрие изискването хаха) по 3-4 шейка изолат на ден отделно от всякакъв друг източник/комплекс на протеин, като почнат да те болят бъбреците почивка и пак :D Иначе то и на бурканите си пише, суроватка ли е изолат ли е максимум по 2-3 дози на ден, иначе не чети в интернет - никой не може да ти гарантира че протеина X е абсолютно химически чист и т.н. или че има/няма хормони и т.н. то си е продукт направен да се печелят пари от него като всяко друго нещо

24.02.20
14:52

Пиша просто за да ти благодаря за отговора и отделеното време. Според мен нещата малко се изравняват спрямо протеина на прах и храните. Защото ние които спортуваме в настоящия момент ядем и доста пилешко (поне аз). Не мога да кажа, че тези храни са по-малко “зоб” от протеина на прах. Може би умерено от всичко. Почти не останаха безвредни неща. А един човек със семейство + фитнес, не може да си позволи по цял ден да готви и да яде здравословно. Има достатъчно други ангажименти.

Мнението беше редактирано от Dimitar Dimitrov на 24.02.20 14:53.

Ами специално за пилешкото, понеже съм студент още т.е. на бюджет малко или много, също ям умерено към 300г. на ден стана доста време вече НО - за справка, в България средно е към 10 лева на килограм сурово гърдите, след термична обработка към 20-25% се губи от вода, фактически става 13 лева на килограм. За сравнение познат в Англия го взима на 4 ПАУНДА килограма. В англия... И за какво? Повече от 2 килограма не съм правил наведнъж просто защото седи по 1 седмица и ако първия ден е на джапанка на последния ден все едно ядеш вкаменена пръст. За тези пари можеш да си набавиш двойно повече протеин от извара (която в България напоследък с приятели обсъждаме че не е направена от казеин ами от чиста суроватка - отново с търговска цел но печелим ние в случая), също така има евтини неовкусени суроватъчни протеини, които стават и за готвене. Ако сакаш изолат, има постоянно промоции от ирландските заводи на Pure/ON марките, биотеч също постоянно има промоционален изолат - не е същото качество като в англия примерно но за сметка на това е достатъчно добро и евтино. Ако си от морски град, скумрия се намира почти през цялата година на 6-7 лева килограма, че има и по-евтина риба от това.

HU

24.02.20
18:05

От около 5/6години приемам хранителни добавки,като е имало периоди постоянно да взимам хранителни добавки без почивка. Мисля ,че те могат да доведат до един по-здравословен живот и биха били полезни,но само на активно занимаващи се със спорт хора. Е като със всяко едно нещо,ако прекалиш,ще има и негативен ефект,но аз лично избирам при здравословен проблем да си взема хранителна добавка ,а не лекарство.

24.02.20
20:04

Още един интересен отговор. Аз също съм чувал от други твърдението, че дори напротив помагат на здравето приемайки ги в умерени количества. Мои познати дават дори на децата си сутрин. Продължавам да се придържам в умереността. 5-6 години не е малък срок но маркетинга и бизнеса с тия неща навлезе по-мощно точно от тогава според мен. Така че повечето хора вероятно имат толкова “стаж”. По-младите са по-склонни да инвестират време/пари във фитнес/добавки спрямо семейните. Предполагам трудно ще се намери някой с 10-15 години стаж за да даде мнение по въпроса. Да не пропуснем да споменем, че има значение и качеството на тия прахове освен дозата. Някой от ваз занимавал ли се е да даде проба за изследване в някоя лаборатория?

Мнението беше редактирано от Dimitar Dimitrov на 24.02.20 20:04.

Аз лично я карам на доверие към брандовете тъй като колкото (не) вярвам на тях, толкова (не) вярвам и на български лаборатории за каквото и да е. Но покрай някои здравословни проблеми и спекулиран хормонален дисбаланс си бях пускал най-различни изследвания преди време, снимки на сърце, ензими на черния дроб и прочее. Направи ми впечатление, че едно количество от 150-200гр. протеин спокойно се усвояват от повечето трениращи (мъже), така че остава въпроса дали етикета на бурканя с протеин отговаря на истината :D

Иначе едно такова изследване не би било релевантно по силата на факта, че няколко завода работещи на различно качество обикновено пускат заедно една серия добавки.

25.02.20
15:18

Като цяло съм за храненето. Но приема на 1-2 протеина дневно на прах няма как да вреди. Може би ако изцяло приемания протеин е само на прах да има някакъв проблем, но не съм сигурен. Витамините и минералите е добре да се взимат ако имаш недостиг. Вреда може да има от фет бърнари, и азотни бустери. Това е според мен.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1