19.02.20
08:02
А сега по темата.
Всички знаят какво е дискова херния. Състоянието на човека може да е леко или тежко. Пиша само две позиции, защото при едното се прави операция задължително. Това става когато човека почва да губи някои ивои функции и има опастност от това. Във всичките други случаи не се препоръчва барникането в гръбначният стълб.
Да отговорим на въпроса защо става (се появява) дискова херния. До 25 годишната възраст на човека към дисковете има свои вени и артерии, които го снабдяват с необходимите вещества, но след това те изчезват. Това е природно дадено и защо, никой не знае.
След този етап, дисковете взимат своите вещества от мускулите, които са близко до тях. Целия гръбначен стълб е обвит от слоеве мускули. Но нашият начин на живот се е изменил от заседнал. Тези мускули ние не ги ползваме и естественно, дисковете не получават достатъчно необходими вещества и почват да се отслояват, така да се каже, до като вътрешната им гел образна част не пробие и не изкочи навън, правейки нещо, като балон, когато ги претоварим с големи усилия (прешлените). А когато той притисне нерва, който преминава наблизо, то става нещо много болезнено и т.н.
Профилактиката е задействане на тези мускули, които не получават своята доза работа. Упражненията са много подбрани и конкретни, които ги видях и едното е много облекчен вариант на онзи мой мост, където го правя (знаех си, чи има нещо свързано с него))) ).
Най-общият случай - 80% от болките по гръбначният стълб са от мускулите, които трябва да се разтегнат. Останалите % са вече дискове, нерви и т.н.
За това е много важна диагностиката!!! Не може да разтягаш, т.к. това е свързано с изместването на прешлените и може да нараниш още повече мястото. При вече появила се локална болка, която е като при Нервака, тя трябва да изчезне първо...От това, каквото съм гледал, нерва се притиска от излезлият диск и има голяма болка, после нашите левкоцити почват да се трупат там и помагат за възстановяването, стига на не са ни били блокери. Чак когато всичко утихне, тогава може да се правят всички видове оздравителни практики, а до тогава си има свои, за тях не съм наясно обоче....
Толкова от мен)! Бъдете разумни!
Мнението беше редактирано от Rldik Ridik на 19.02.20 08:04.
19.02.20
08:10
В крайна сметка излезе, че дисковата херния е доста ясно нещо :) А този мост за който пишеш пак е вид екстензия :)
Естествено, както за трети път пиша, първо човек трябва да знае какво и къде ще лекува, но най- масовата херния е на Л4 - Л5. Чел съм, че много хора имат и на врата, но не знаят. Почти всеки стои прекалено дълго наведен в областа на врата, по някаква причина.
Мнението беше редактирано от Barberian на 19.02.20 09:11.
казано от Barberian на 19.02.20, 08:10:
В крайна сметка излезе, че дисковата херния е доста ясно нещо :) А този мост за който пишеш пак е вид екстензия :)
Естествено, както за трети път пиша, първо човек трябва да знае какво и къде ще лекува, но най- масовата херния е на Л4 - Л5. Чел съм, че много хора имат и на врата, но не знаят. Почти всеки стои прекалено дълго наведен в областа на врата, по някаква причина.
Еййй ,как си си ги изяснил нещата...що не хвърлиш ножицата и не станеш невролог???Хем ще пропуснеш тендоваинита,хем и пари ще вадиш повече.
Най масова била хернията едиси къдеси...А знаеш ли, колко видове хернии може да има баш там????
Или то хернията си е херния...кво -лекува се с екстензия.
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
19.02.20
09:51
казано от nervak на 19.02.20, 09:46:
Естествено, както за трети път пиша, първо човек трябва да знае какво и къде ще лекува, но най- масовата херния е на Л4 - Л5. Чел съм, че много хора имат и на врата, но не знаят. Почти всеки стои прекалено дълго наведен в областа на врата, по някаква причина.Еййй ,как си си ги изяснил нещата...що не хвърлиш ножицата и не станеш невролог???Хем ще пропуснеш тендоваинита,хем и пари ще вадиш повече.
Най масова била хернията едиси къдеси...А знаеш ли, колко видове хернии може да има баш там????
Не се излекува, но може да се облекчи страданието с профилактика, което го и правят в рехабилитационните центрове в платените клиники
19.02.20
11:42
казано от nervak на 19.02.20, 09:46:
Естествено, както за трети път пиша, първо човек трябва да знае какво и къде ще лекува, но най- масовата херния е на Л4 - Л5. Чел съм, че много хора имат и на врата, но не знаят. Почти всеки стои прекалено дълго наведен в областа на врата, по някаква причина.Еййй ,как си си ги изяснил нещата...що не хвърлиш ножицата и не станеш невролог???Хем ще пропуснеш тендоваинита,хем и пари ще вадиш повече.
На мен ми е ясна моята херния и ми е ясно как да я лекувам. Консултирал съм се с невролог, физиотерапефт и треньор. За четвърти път пиша, че човек трябва да знае какво лекува. На никой не съм казал какво да прави. Знам колко видове хернии има на Л4-Л5 и не знам някоя от тях да се влошава с екстензия. Знам за такива които се влошават от флексии напред и в страни. Ако ти знаеш повече кажи. Вчера написа, да пробвам екстензия точно за моята херния и да видя къде ще отида. Ами пробвам всеки ден и никъде не съм отишъл. Така като пишеш по едно изречение без да даваш подробности не те прави по- голям разбирач от другите. Единствено което правиш е да плашиш хората колко е страшно, а те са достатъчно наплашени от докторите и лежат у тях и вярват, че тренировките и разтягането им вреди. Следя над 30 специалиста и когато някой обяснява, че трява да се прави екстензия, не споменава, че има хернии, които се влияят зле от екстензията. Пак казвам, ако знаеш повече с радост ще науча нещо полезно за мен.
Мнението беше редактирано от Barberian на 19.02.20 11:43.
Нищо не знам за херниите...освен,че се растът с времето.За това и не съветвам никого.
Как мислиш с 1х240преди година и 18х170 тяга преди няма и 20дена, дали идеята ми е плаша някого ,че хернията е нещо непреодолимо???
19.02.20
11:53
Ей хора, дайте нещо полезно, а не да се себеизтъквате. Хич не ме е грижа, кой от вас е прав и кой крив, същото е и за мен. Има информация и хората ще я приложат съобразно своя багаж от знания. Барбериян много иска да е прав)))).....в очите на хора, които им е през онази работа)))....и насочва енергията си не там, където трябва и се хаби ;)
Ако някой ми каже, че нещо не може да се направи, аз напротив, започвам да търся за да го оборя. А когато намеря, тогава ми става много яко, защото уж е не възможно, но ми е през оная работа вече да го доказвам на другите, защото съм доказал на себе си и това ми стига. А тези, които продължават да казват, че не става,...представяте ли си в моите очи как изглежда?!))))
19.02.20
11:58
казано от nervak на 19.02.20, 11:51:
Нищо не знам за херниите...освен,че се растът с времето.За това и не съветвам никого.
Как мислиш с 1х240преди година и 18х170 тяга преди няма и 20дена, дали идеята ми е плаша някого ,че хернията е нещо непреодолимо???
На мен пък много специалисти ми казаха, че с правилните тренировки и разтягания хернията спира да расте и се прибира. Да, не се лекува напълно, но със здрава мускулатура човек живее нормален живот.
Аз също не съветвам никого. Споделих, че флексията вреди според много специалисти
и споделихх видео по темата, където също обясняват за методът на Макензи и демонстрират разбираемо какво е хернията. Не съм давал конкретни съвети на конкретни хора. Всеки може да си прецени да вярва ли на видеото или не.
Мнението беше редактирано от Barberian на 19.02.20 12:00.
19.02.20
12:04
казано от Rldik Ridik на 19.02.20, 11:53:
Барбериян много иска да е прав)))).....в очите на хора, които им е през онази работа)))....и насочва енергията си не там, където трябва и се хаби ;)
Не, грам не искам да си го меря с него. Аз съм му фен :) Виждам себе си тук. Аз така четях и се чудех какво да правя. Единият вика- навеждай се, другият- недей, единият- клякай, другият- недей. Аз за най- лесно избрах да не правя нито едното нито другото и атрофирах :) Идеята ми е ако някой с херния чете да получи гледни точки и да го мотивирам.
Мнението беше редактирано от Barberian на 19.02.20 12:14.
19.02.20
13:10
Щангистите често правят хиперекстензия след тренировка.
19.02.20
19:26
Днес
Клек до 120, спрях тук, че на дефицит нервите се нервират)))
Набирания с 15 кг - 4*5 повторения
Кофи петици с 16,20,24 кг
и, разбира се, моите упражнения за кръстта.....
забравих да пиша и рамена преса с пудовка 24 кг 3*5 на ръка)
Мнението беше редактирано от Rldik Ridik на 20.02.20 07:39.
19.02.20
19:34
Да, останаха 2 дни до.....
22.02.20
17:33
Клек до 1*150 през 10 кг
Горен лег до 1*100, после 5*5 с 80,80,85,80,80
Отвеждане на прав крак назад на уред по 3 серии на крак по 10 повт
Хиперекстензия с 10 кг зад врат: 5,5,10
Мост 3 серии по 1 мин
Коремна преса от клипа с жената, една серия
Едно мое ново упражнение за ротаторите на бедрената става, което никой никога не е правил, ..да видим какъв ще е ефекта....
Разтягане
Доволно, като за дефицит и на 100 калории днес))).....вечерта ще злоупотребя))
23.02.20
07:56
Да направя малко заключения от това което става до сега.
Болката от кръста се махна, остана дискомфорта, който го чувствам, и се премести надолу и наляво, към лявата външна страна. Върви по седалището и слиза до тазобедрената става. Отначало мислих, че ставата нещо не е наред, но тогава болките са различни и не можеш да ходиш, а болката е концентрирана там. При мен имам чевството, че е от мускула, който е залепен за тазобедрената става горе. прилагам снимки и видео
до сега, май това е най хубаво обяснено видео, което съм виждал/преглеждал.
Когато ние работим върху движения и правим с техника, с която даваме предимство на силните мускули, например, силен гръб и за това на клека натоварваме кръста повече, отколкото краката. Става така, че силните мускули се умарят, а слабите стават още по-слаби и натоварват се тези малки мускули, които се намират под основните. Вследствие се получават тези болки, от които се затискат нерви или мускулите болят (сви ли се до такава степен) много силно.
За това е крайне необходимо да се правят спомагателни упражнения, които да компенсират основното ни движение, като клек, тяга...или щангистки движения, като изхвърляне и т.н.
Много гледах руски клипове за щтанги т.к. те имат доста голяма школа във времето и са се научили да компенсират движенията с хиперекстензии - между другото, тяхната е в друга плоскост...аз се опитах да сваля уреда за хиперекстензия в залата, до колкото е възможно надолу и какво да видя, кръста не се натоварва отрицателно, както, ако беше изправен уреда. Става си перфектно, даже го правих със тежест, което никога не съм правил, поради получаваща се болка в кръста и дискомфорт. Трябва да намеря легнала такава лежанка за хиперекстензия...))
та...така - следва
23.02.20
08:01
За да не ни боли кръста трябва да се правят други упражнения, а не както ни препоръчват коремна преса и тяга. Те също помагат, но са само малка част от необходимита тренировка за мускулите, които поддържат целият ни кръст буквално. Това не са основни движения, като клек и тяга, а спомагателните, тренирани точно по ББ стил за хипертрофия.
Мнението беше редактирано от Rldik Ridik на 23.02.20 08:03.
25.02.20
18:11
Гръб
Вертикално придърпване с V-образна ръкохватка 4 серии по 12,10,8,5 повторения.
Хоризонтален с V-образна ръкохватка 4 серии по 12,10,8,5 повторения.
Вертикално придърпване широко зад глава 3 серии по 12,10,8
Трапец със щанга широк хват, скоростно, като щангистко изпълнение 3 серии по 10 повт: 50,70,90 кг
Хоризонталта лежанка раздвижване до 80 кг 3 серии по 8 повт.
Бицепс с дъмбели по 10 на ръка с 15, 17.5, 20, 17.5 кг
Раменна преса с пудовка 24 кг...2 серии по 8 повторения....тук вече свърши енергиятя съвсем...
Карамишев беше в залата и ми показа едно упражнение за долната част на кръста, нещо като клеко-тяга-придърпване на кросовър на долната макара. Много добре ми дойде. 3 серии по 10 повт.
Разтягане.
Мнението беше редактирано от Rldik Ridik на 25.02.20 18:13.
29.02.20
14:52
1. Клек с ластик над коляно ( благодаря на Александър Кръстев, че сподели в дневника си за това и днес пробвах) до 100 с ластик, после единици през 10 до 140 и свърши батерията.)) Та стоте килограма краката вече трепериха...от ластиците))...
2. Наклонен лег до 100 по 1 и фал...после 80кг 2 серии по 5 повт и приключих.
3. Повдигане на крак назад на уред 3 по 12 на крак
4. Кофички с 20 кг 3 по 5 повторения
5. Раменна преса с пудовка 24 кг 2 по 5 повт на ръка.
6. Клеко-тяга на кросовър 3 по 10
7. Хиперекстензия 3 по 10 с 10кг . пуснах колкото се може по-надолу уреда и подложих и 10 см под задните крака. Така наклона стана близо 25 градуса и перфектно чувство за натоварване. Ако някой го пробва, ще се влюби. Щангистите не случайно казват, че това е лек за болки в кръста!
8. Статика - мост...2 серии по 1 мин.
9. 2 серии на крак по 10 повторения - въртене на прав крак навън и навътре, за мускулите, които го правят това движение. Закачам за глезена колан и го вързвам на долната макара на кросовъра.
10. Коремна преса от клипа с жената ..2 серии този път.
Разтягане - забравих.))
След тренировката имах чувството, че някакъв невидим пояс ми поддържа кръста, а в огледалото видях, че елхичката от мускули на кръстта вече почва да се образува ;)...
В четвъртък пак имах работа и клечах близо 5 часа по пода, без почивка. Ставах без болка. След това се чувствах добре. Няма болка, само умора се чувстваше.
Продължавам да правя тези спомагателни упражнения. Става/порастват мускулите, които поддържат кръста, а това са вътрешните мускули, задника също расте)), добре е това и елхичката на кръста - перфектно!
Мнението беше редактирано от Rldik Ridik на 29.02.20 14:53.
04.03.20
07:11
Едно време имах Немска овчарка...като се сдавеше с някое куче (никога не нападаше пръв, само да кажа), винаги стоях до него и го поощрявах с думи: давай, добре, молодец, хорошо, ...и т.н.... Днес сутрин, така похвалих моята имунна система....
иначе, два дни аверон рапид, лимони, много мед и разбира се, антибиотик - ракия)))..., а, и капки за нос, то не се изтрайва...
Днес съм добре, да видим...
07.03.20
16:44
седмица без тринировки и днес клечане пак по пода...викам си, след работа ще направя една тренировка, нали вече съм патрон))), да, ама не)))...след 5 часа кръста не беше съгласен и може утре да отида.....
От страх, да не слезе долу в дробовете заразата, дето я хванах, пуснах няколко атомни бомби, да умре всичко живо, добро и лошо))).....антибиотик...еми, факт, още след първото хапче изчезнаха всякакви гадни симптоми!
08.03.20
13:47
Закуска - 1 лимон + 1 с.л. мед
1. Клек с ластик през над коленете до 100 кг и без него единички до 140 кг
2. Отвеждане на крака назад на уред, по 12 повторения в 3 серии на крак
3. Набирания 9 серии по 5*6 повторения с различни хватове и 4*4 също така през минута
4. Австралийски набирания по 8 повторения в 4 серии
5. Щангистко повдигане за трапец от коляно по 10 повт с 40,60,80,100 кг
6. Хиперекстензия с 10 кг в 3 серии
7. Коремна преса 2 серии
Разтягане
Обяд - 1 лимон + 1 банан + 150 г кис.мляко + 1 с.л. мед
Мнението беше редактирано от Rldik Ridik на 08.03.20 13:48.
10.03.20
18:51
1.Наклонен лег с щанга до 100; 80*4*5 повт
2. Наклонен с дъмбели 22,5, 27, 30,35 кг по 10 повт. Изненадващо, не можах да уморя гърдите, но не исках пък и да прекалявам с 40 кг дъмбели...
3. Хрумна ми, вместо да правя трицепс с кофи или нещо друго, видях едно нещо, прикачвам фото, което пригодих за бавно силово изкачване. Оказа се, че дръжките са на лагери и лактите се опитват да играят Ламбада))), ама нали съм корав))), Та 8 серии по 3 възлизания. Перфектен уред се оказа, ще го ползвам.
4. Рехабилитация ( упражнения за профилактика на тазовите шенкели))), разтягане.
Реших да пробвам флаг, че не съм правил отдавна и бях доста учуден, че го направих за 3,4 сек.....
14.03.20
09:31
Вчера
клек до 130
набирания с 10 кг: 8,7,6
горен скрипец зад врат 3 по 12
Хиперекстензия 3 по 10 с 10 кг
малко рехабилитация)
приключих още на набиранията, ..обади се стара травма на шийният прешлен...и от там целият дискомфорт за трениране.....имах и рамо да правя и набирания :(
15.03.20
09:37
Направих си халки вече))
15.03.20
10:26
3*10 кофи)))като мина край тях и правя)), да довечера или ще ми омръзне или ще направя бая))
15.03.20
11:42
юхуу, бавно силово на халки)))), упражнението върши работа ;)
като малко дете съм, още едно силово))))...
да не пиша нови постове, ще допълвам тук какво днес правя ;)
Мнението беше редактирано от Rldik Ridik на 15.03.20 12:24.
15.03.20
16:06
30 сек след сън)))
15.03.20
17:50
и сега молитва)))
16.03.20
15:20
Силово на халки от упор с превъртане
16.03.20
19:21
в къщи))(
набирания на лост редуване с кофи на халки: 12/10; 10/10; 10/10
набирания с вис с главата надолу на халки 3 по 10 редувано с лицеви 3 по 20
1 силово на халки и 3 силови с превъртане
това е)))
Здравей Rldik Ridik
можеш ли да ми кажеш халките които направи (чудесна идея) имат ли пълнеж в тях ?
Благодаря!
Поздрави!
17.03.20
08:54
казано от Христо Атанасов на 17.03.20, 08:23:
Здравей Rldik Ridik
можеш ли да ми кажеш халките които направи (чудесна идея) имат ли пълнеж в тях ?
Благодаря!
Поздрави!
Здравей Христо! Нямат пълнеж. Направени са от полипропиленови компенсатори ф32 мм. Много здрави. Издържат над 200 кг...може и повече сигурно))).
казано от Rldik Ridik на 17.03.20, 08:54:
казано от Христо Атанасов на 17.03.20, 08:23:
Здравей Rldik Ridik
Благодаря!
Поздрави!
Здравей Христо! Нямат пълнеж. Направени са от полипропиленови компенсатори ф32 мм. Много здрави. Издържат над 200 кг...може и повече сигурно))).
Здравей Rldik Ridik
още един въпрос трудно ли се огъват . В смисъл използваш ли нещо специално за огъването ?
Благодаря !
Поздрави !
17.03.20
09:38
ето го (така се продава - компенсатор от полипропилен ф32), просто отрязваш излищното и слагаш муфа. Ако не ти се занимава и нямаш кой да ти го натрави, тогава режеш излищното и прекарваш през тръбата: лента, въже, верига и така))...
Мнението беше редактирано от Rldik Ridik на 17.03.20 09:40.
казано от Rldik Ridik на 17.03.20, 09:38:
ето го (така се продава - компенсатор от полипропилен ф32), просто отрязваш излищното и слагаш муфа. Ако не ти се занимава и нямаш кой да ти го натрави, тогава режеш излищното и прекарваш през тръбата: лента, въже, верига и така))...
Здравей Rldik Ridik,
още веднъж ти благодаря ! Бях останал с впечатлението че трябва да огъвам права тръба и след това да я залепя но сега разбирам че това е готов елемент :-) което ме прави много радостен. Сега си реших въпроса с постоянното носене и монтиране на халките. Просто си правя нови за без пари и те си остават там !
Обичам простите неща...
Поздрави и успех !
17.03.20
11:11
казано от kaloyan на 17.03.20, 10:52:
И аз да те попитам, какво си увил около халките, че да не се пързалят ?
имах много опити да гоувия с какво ли не,..просто не ставаше и сега намерих лепяща лента от плат (нещо като изолирбанд) използва се да се групират кабелите на снопчета, например в автомобила. Навивам в 2 повторения, за да се удебели. Първо минавам един път, после още веднъж. А отгоре навивам вече изолирбанд за кабели, който е гладък, защото от триенето във плата, китките се претъркват, а този гладкия върши работа и не се хлъзга толкова. Така и се и удебелява ръкохватката, за по удобен захват, на това определено място. Защото гимнастиците използват специални ленти, като ръкавици, а ние нямаме такива)))
Вижте ейтова нещо, което се казва “гюделин за велосипед” и струва в зависимост от модела десетина лева по-евтините. Измислено е да не се плъзга, да не се изпотява и да не се протрива лесно.
17.03.20
11:37
ръб не трябва да има, защото натоварването е доста голямо и ръба може да те среже... не съм попадал на това, може и да стане, ако е без ръб при навиване...
Няма ръб, нали трябва да ти е удобно да държиш кормилото понякога стотици километри на ден.