казано от Brown Bomber на 20.03.20, 00:35:
Днес на конферентен разговор с целия отдел, колега попита дали да очаква заплата идния месец... WTF!? Не знам кое е по-смъртоносно, COVID-19 или стресът, който причинява.
Вие поне за заплати си говорите...тук се завъртя ебаси и дискусията ,какво щяло да правим ако чистачката, която чистила кенефите се разболеела??!
Кой щял да ги чисти???
По едно време ми писна и питах всички ,те кат се разболеят някой от друг ли им бърше задника????-или все пак сами го правят?
Днес на конферентен разговор с целия отдел, колега попита дали да очаква заплата идния месец... WTF!? Не знам кое е по-смъртоносно, COVID-19 или стресът, който причинява.
На един познат в германия, са им намалили заплатите сега на 60 процента, а продължават да работят и са им казали да се готвят за рецесия, каквото и да значи това.
За едни ще е чук, за други нож.
казано от kaloyan на 20.03.20, 08:39:
На един познат в германия, са им намалили заплатите сега на 60 процента, а продължават да работят и са им казали да се готвят за рецесия, каквото и да значи това.
За едни ще е чук, за други нож.
Предвид, че заводите н VW, Mercedes и тн не работят.
Масово хората в пробен период са уволнени. Тези на непълен договор с малко часове и къс срок на предизвестие също. Ресторанти, хотели, кина, всички самонаети, които работят с хора. Очаква се до 8-10% спад в икономиката.
Последиците за икономиката ще са брутални. Тези притеснения са си оправдани. Особено ако я караш от заплата на заплата и си с много заеми и ипотеки.
20.03.20
09:47
Преживях кризата 2008ма и без да съм виден икономист ви гарантирам, че тя ще изглежда смешна на фона на тази. Тогава имаше много хора и бизнеси които си имаха спестени пари, но просто ги беше страх да харчат. Сега едно, че нямат пари настрани и второ, че и на много хора/бизнеси доходите сега са 0. Вече познавам трима които фалираха. Мой приятел ме пита: Какви са тези бизнеси, дето след 5 дена карантина фалират? Както има хора които живеят месец за месец така има и такива бизнеси. Всеки един бизнес който е имал затруднения и преди кризата го пишете фалирал. Нито банката ще му даде кредит, защото той е с лоша история, нито държавата планира мерки да го спаси. Облекченията за хората до тук са: 10 дена удължаване за сметките за ток и изчисляване на данъците спрямо 2018та. вместо 2019та. Ако ми е затворен бизнеса и нямам приходи, какво точно ще помогне на мен или служителите ми 10 дена удължаване на срока за плащане на ток ???
Сега да обясня за данъците за тези които не са се занимавали. По принцип се събират предварително данъци които се изчисляват на база предходната година. Те сега го правят още една година назад, като се предполага, че тя е била по- слаба от 2019та. После ако си платил много ти връщат, ако си платил по- малко доплащаш. Нещо като изравнителните сметки за парното за да разберете. Как изглежда това сега на практика. Да приемем, че съм бил на печалба и съм събрал някой лев за данъци с парите които съм изкарал предната година. Сега ми е затворен бизнеса, сметките валят, служителите реват, а аз трябва да ги дам за данъци. Това само ако 2019та ми е била успешна. Ако по някаква причина е била по- слаба от 2018та е още по- зле. С две думи, вместо държавата да помогне на бизнеса тя ще го използва да си закърпи бюджета защото Боко каза, че нямало да вземе помощ/заем за да не натовари следващите поколения. Като изпофалират бизнесите сега, изобщо не товари следващите :)
Какво правят големите играчи? Германия, Англия, Америка и други, наливат трилиони в икономиката. Вчера всички казаха, че няма да повторят грешката от 2008ма и да оставят хората да фалират. Както винаги само наш Горанчо има друго виждане. Той каза, че било популизъм и ако помогне, нямало да остане държава. Надблюдавам и това с интерес.
Мнението беше редактирано от Barberian на 20.03.20 10:26.
казано от nervak на 20.03.20, 07:57:
Вие поне за заплати си говорите...тук се завъртя ебаси и дискусията ,какво щяло да правим ако чистачката, която чистила кенефите се разболеела??!
Кой щял да ги чисти???
По едно време ми писна и питах всички ,те кат се разболеят някой от друг ли им бърше задника????-или все пак сами го правят?
Сега си представи държавните регулатори да ти искат писмено обяснение за мерките, които си взел по въпроса и как “всички ша умрем, но ти някак трябва да продължиш да работиш, с чисти кенефи при това 😂
20.03.20
09:47
Аз да чукна на дърво, при нас работа за сега не е спаднала.
Даже направихме паркинга на склад и има няколко контейнера с пакети. Амазон и всички хранителни вериги търсят персонал.
20.03.20
10:01
казано от CottageCheese на 20.03.20, 09:47:
Аз да чукна на дърво, при нас работа за сега не е спаднала.
Даже направихме паркинга на склад и има няколко контейнера с пакети. Амазон и всички хранителни вериги търсят персонал.
Сега се нарушава баланса. Някой ще станат безумно богати за сметка на други. Моята работа падна доста, а жена ми получи преждевременно повишение. Единия ми приятел е във фабрика за месо и работят 7 смени 24/7 и не смогват, другият прави скъпи шоколадови бонбони и по цял ден е във фейса и се лигави. Каза, че акциите им се сринали.
Това което аз виждам тук. Обществото се активизира да помогне на тези които са зле. Всички държавни служители и служители на печеливши компании няма да усетят кризата за сметка на други. Примерно при мен бакшиша е като по Коледа. Виждат, че сме празни и компенсират. Клиенти казват, че същото било и по ресторантите.
Мнението беше редактирано от Barberian на 20.03.20 10:15.
20.03.2020 г.
Тренировка Б
Загрявка.
Работни серии:
1.1 Тръстъри с пудовка (през 6-7 секунди) - 11х1х32 кг. (от страна)
1.2. Тръстъри с пудовка (максимална бройка след до две мин. почивка) -3х32 кг.
2.1. Набирания в подхват с доп. тежест (през 6-7 секунди) - 20х1х16 кг.
2.2. Набирания в подхват с доп. тежест (максимална бройка след до две мин. почивка) -3х32 кг.
Допълнителни упражнения:
3. Тяга на един крак с пудовка - 5х32 кг (от страна)
4. Изометрия в горна позиция на набиране (подхват) - 17 с.
5. Повдигане на крака от вис до лоста - 6, 4.
Разтягане за тренираните мускули и сухожилия.
Обобщение за тренировката:
Общо време за тренировката - 12:38 мин.
Чисто време за интервалите - 07:15 мин.
Пронизващ студен вятър... Замръзнали до изтръпване пръсти на ледената пудовка, които после едва ме удържаха на дебелия лост за набиранията. Поне като тренирах по обяд, сутрешният сняг беше спрял.
Припомням си много ясно защо винаги съм мразел да спортувам навън. С всеки следващ ден “заточение” на катерушките намразвам все повече тренировките на открито (доколкото изобщо това е възможно от един момент нататък).
Положително:
- Увеличавам с още един подходите на тръстърите с 32 кг.
Отрицателно:
- Някаква обща умора усещам и тя не е свързана (само) с тренировките. Иначе конкретно за днешната тренировка тръстърите ги спирам, не защото нямам сила или заради отказ на мускула, а защото просто в един момент съвсем буквално не мога да си поема въздух. Усещането е различно както от другите упражнения на открито, така и от упражненията в зала, дори в същия протокол.
Добавки:
1. Към 7 - 1 гр магнезий бисглицинат, 5000 IU витамин Д3, 3 таблетки Orange Triad.
2. По обяд - 3 таблетки Orange Triad.
3. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.
Обобщение за деня:
Какво да обобщавам... Измъкнах се за 40 минути между два “кол”-а да тренирам на обяд. Сега мисля да отскоча до офиса да си взема един удобен стол и... другото трябва да е оплакване от нещо, през което всички минават, затова ще ви го спестя. :)
20.03.20
15:45
Значи не е в мен проблема с тръстерите. Има дни в които една избутвам седем броя. Миналата тренировка направо ми спряха тока.
Мнението беше редактирано от CottageCheese на 20.03.20 16:01.
20.03.20
15:50
казано от Boby_ на 20.03.20, 15:38:
Иначе конкретно за днешната тренировка тръстърите ги спирам, не защото нямам сила или заради отказ на мускула, а защото просто в един момент съвсем буквално не мога да си поема въздух.
Значи ти трябваха чифт двупудовки, да мине по-лесно тоя период :D
казано от James Hinks на 20.03.20, 15:50:
казано от Boby_ на 20.03.20, 15:38:
Иначе конкретно за днешната тренировка тръстърите ги спирам, не защото нямам сила или заради отказ на мускула, а защото просто в един момент съвсем буквално не мога да си поема въздух.
Значи ти трябваха чифт двупудовки, да мине по-лесно тоя период :D
Така ще отиде и на краката една идея повече. Само дето не ми се дават още ~100 евро. Ако ще давам толкова, по-скоро мисля за едно по-тежко гюле (състезателна 48-ца или нещо нестандартно 50-тина кг). Те са доста нагоре като цена, де (кажи-речи по две).
21.03.20
12:08
Най-добрият вариант е всичко на чифтове. Две двупудовки, две състезателни 48-ци и няма да ти трябва зала.
Пък и какво значи ще отиде в краката, пробвай тръстър с чифт 32-ки и ше видиш къде ще отиде...Както и обръщане с две 48-ци... :D Пък после може да натиснеш горилите, че и там има инетресени моменти.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 21.03.20 12:19.
21.03.2020 г.
Тренировка В
Загрявка.
Работни серии:
1.1. Изхвърляне с пудовка (през 6-7 секунди) - 13х1х32 кг. (от страна)
1.2. Изхвърляне с пудовка (максимална бройка след до две мин. почивка) - 2х32 кг. (от страна)
2.1. Лицеви опори с ластик (през 6-7 секунди) - 20х1 със сив Pro Resistance Band Extra Heavy.
2.2. Лицеви опори с ластик (максимална бройка след до две мин. почивка) - 8 със сив Pro Resistance Band Extra Heavy
Допълнителни упражнения:
1. Разтягане с ластик пред гърди - 8 (сив Pro Resistance Band Extra Heavy, нов).
2. Външни рамени ротации с пудовка от хоризонтална позиция на мишницата - 5х8 кг. (на страна)
3. Описване на цифрите от 0 до 9 с прави крака във въздуха от лег - два пъти.
Общо време за тренировката - 10:52 мин.
Чисто време за интервалите - 05:57 мин.
Тренировка на поляната до нас.
Положително:
- Нищо.
Отрицателно:
- Днес лактите ме боляха не стерео, а направо долби съраунд - ляво, дясно, отвътре, отвън. Май наистина ще трябва да се откажа от максималните серии и/или да пусна ден почивка след всяка тройка тренировки.
Добавки:
1. Към 7 - 1 гр магнезий бисглицинат, 5000 IU витамин Д3, 3 таблетки Orange Triad.
3. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.
Обобщение за деня:
Тренирахме сутринта на поляната. Намерихме клон за халките - изглежда достатъчно здрав. От утре - никаква площадка.
21.03.20
14:29
И в БГ стана “никаква площадка”, но не доумявам с какво е по-вредно да съм сам на лостовете от n-брой консуматори в супермаркета
Мнението беше редактирано от Иван на 21.03.20 14:29.
21.03.20
14:32
Ще се потретя може би, но тия макс серии не съм ти ги давал и смятам, че са излишни. Аз тренирам всеки ден, почти само с интервали и макс серии си позволявам много рядко...
казано от Иван на 21.03.20, 14:29:
И в БГ стана “никаква площадка”, но не доумявам с какво е по-вредно да съм сам на лостовете от n-брой консуматори в супермаркета
Тук още не е, но сега ходя до площадката заради единия лост и си търся варианти да си спестя време. А и се готвя за това, което ще дойде и насам.
Ей така си решавам нещата - горе на брезата.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 21.03.20 18:08.
21.03.20
18:36
Който си няма череша, се катери горе на брезата.
22.03.2020 г.
Тренировка А
Загрявка.
Работни серии:
1. Обръщане с пудовка от земя (през 6-7 секунди) - 20х1х32 кг. (от страна)
2. Кофи на халки с доп. тежест (през 6-7 секунди) - 20х1х32 кг.
Допълнителни упражнения:
3. Бицепсово сгъване (едностранно) с ластик - 6 (син 54-79 кг, нов)
4. Издърпване на ластик с две ръце назад до мишници, успоредни на гръдния кош, ротация нагоре и после избутване нагоре до изпъване на ръцете - 9 (един сив кръгъл).
5. Планк с повдигане на разноименни ръка и крак - 46 с.
Чисто време за интервалите - 06:52 мин.
Първа тренировка на брезата.
Днес - без максимални серии. “Допълнителните” са лигня така или иначе.
Положително:
- Тази я завъртях по протокол.
Отрицателно:
- Нищо конкретно.
- Тия 7 минути не знам дали могат да се нарекат тренировка...
Добавки:
Обобщение за деня:
Ами дните почват да стават доста еднообразни - разликата между почивни и работни е само в броя на телеконференции.
Иначе започвам да си мисля, че болките тук-там не са от “предозиране” с максималните серии, а се боря с някакъв вирус (обща отпадналост, подути лимфни възли, болки в ставите и докато не тренирам) - вероятно нещо сезонно. Има микроскопична вероятност и COVID-19 да е - вече трети човек от екипа ми е с класически симптоми (висока температура, суха кашлица, затруднено дишане, загуба на вкус и обоняние, без болно гърло и хрема), продължаващи по-дълго в сравнение със сезонния грип. В Швеция обаче се тестват само хоспитализираните случаи, така че едва ли някога ще разбера.
На всичко отгоре шефът ми се обади, че от утре няма да е в състояние да работи поне няколко дни и трябва и него да покривам.
23.03.20
10:19
казано от Boby_ на 22.03.20, 14:34:
Отрицателно:
- Тия 7 минути не знам дали могат да се нарекат тренировка...
А кое е тренировка, 70 минути безсмислено помпене във фитнеса ли? :D
Направи 3 месеца така, всеки ден по 7-8 минути и пак ще си говорим тренировка ли са, не са ли...
казано от James Hinks на 23.03.20, 10:19:
казано от Boby_ на 22.03.20, 14:34:
Отрицателно:
- Тия 7 минути не знам дали могат да се нарекат тренировка...А кое е тренировка, 70 минути безсмислено помпене във фитнеса ли? :D
Направи 3 месеца така, всеки ден по 7-8 минути и пак ще си говорим тренировка ли са, не са ли...
Знаеш, че съм сред по-дисциплинираните по отношение на инструкциите. :) Което не ми пречи да си мърморя - изпълнявам и се оплаквам. :) Все е по-добре, отколкото само да се оплаквам.
23.03.20
11:10
казано от Boby_ на 23.03.20, 10:25:
Знаеш, че съм сред по-дисциплинираните по отношение на инструкциите. :) Което не ми пречи да си мърморя - изпълнявам и се оплаквам. :)
Да, както и да си правиш свободни съчинения, след като имаш точно разписана схема...
казано от James Hinks на 23.03.20, 11:10:
казано от Boby_ на 23.03.20, 10:25:
Знаеш, че съм сред по-дисциплинираните по отношение на инструкциите. :) Което не ми пречи да си мърморя - изпълнявам и се оплаквам. :)
Да, както и да си правиш свободни съчинения, след като имаш точно разписана схема...
Накрая са си за моя сметка. :) Знаеш, че няма да припиша на твоята схема главоболия, които сам съм си натресъл.
Това ме подсети на логана на кросфитъритр “вашата тренировка е нашата загрявка” не че ги давам за пример, но и за това става въпрос за 10 мин :)
П.с шлякавицата е заради телефона, не че съм чак толкова неграмотен.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 23.03.20 12:42.
23.03.2020 г.
Тренировка Б
Загрявка.
Работни серии:
1. Тръстъри с пудовка (през 6-7 секунди) - 9х1х32 кг. (от страна)
2. Набирания на халки в подхват с доп. тежест (през 6-7 секунди) - 20х1х16 кг.
Допълнителни упражнения:
3. Описване на цифрите от 0 до 9 с прави крака във въздуха от лег - два пъти.
Чисто време за интервалите - 06:06 мин.
Изчиствам всичко, освен лека загрявка (само раздвижване и ротации да загрея ставите), самите интервали и нещо дребно за ядрото след тях.
На халките ми се искаше набиранията да са с неутрален хват, но като са близо до клона, остават успоредно на него почти като лост и на практика нямам друг вариант, освен подхват (или надхват, но той по принцип не е вариант).
Положително:
- Нищо, освен, че цялата излагация свърши за има-няма 6 минути. А човек си мисли, че едно от хубавите неща на по-зрялата възраст е, че някои неща вече не свършват толкова бързо. :)
Отрицателно:
- На тръстърите крачка напред, две назад. Май ще се купува още една 32-ка, колкото и не ми се харчат пари в тази неясна ситуация.
Добавки:
Обобщение за деня:
В офиса или от вкъщи, понеделникът си е понеделник... Тия дни трябва да напиша нов анализ за епидемията, защото забелязвам някои интересни неща в данните, които се виждат само в динамика, а повечето хора се вторачват само в последните няколко дни. Ще видим дали ще имам време и желание - разочарован съм от егоизма на някои хора и не съм сигурен, че ми се влиза в каквито и да било дебатаи с тях и подобните им.
23.03.20
15:00
Боби купувай ,хляб и вода не искат.
Дори и да си ходиш на
зала ,пудовките са чудесно разнообразие и допълнение..
казано от doni dimitrov на 23.03.20, 15:00:
Боби купувай ,хляб и вода не искат.
Дори и да си ходиш на
зала ,пудовките са чудесно разнообразие и допълнение..
Пък и не е като да им пада после цената всяка година като на коли втора ръка. :)
23.03.20
15:32
Покрай карантината и това, че маса народ взе да мята пудовки, ако може един женски въпрос. Попадна ми оферта за изгодна стоманена двупудовка и се питам дали ще мога да зауча добре техниката с такова гюле, а и да не се досчупя. Пудовката е твърде лека, нещо средно, например 24 кг не е ли по-подходящо за старт? Мисля си, че комплект от няколко различни по тежест гюлета би бил най-добрия избор, изключвайки финансите.
Другият ми въпрос е, кое е по-удачно, две еднакви или различни по тежест?
23.03.20
15:35
Аз задавах същият въпрос и ми бе казвано само едно и също - купи си една 32ка, а после си купи още една. Сега не съжалявам, макар че понякога ми натежава(само на тръстера), друга щеше да ми стане лека
23.03.20
15:37
Техниката ще я научиш даже по-добре с тежък уред. Чифт е разумният вариант, две различни са компромис. Дали ще се счупиш зависи от теб, но с твоето рамо май не всичко ще ти е ОК.
Също съм за 32-ка,ако може и чифт,а още по-добре чифт 24-ки и 32-ки .
Ти,все пак не си слаб.
Боби,въздуха ли свършва при тръстърите или ?
п.п. След като доста хора вече имат пудовки,защо не си сверим часовниците с нещо от темата ” Kettlebells at home ” :)
казано от Гюлето на 23.03.20, 16:04:
Боби,въздуха ли свършва при тръстърите или ?
Знам ли и аз какво свършва? Не е точно както мускулът отказва при интервал примерно на тяга с усещане за адско парене и невъзможност да работи повече, не е и усещането, че ще си изхрачиш дробовете, както при интервалите с повече повторения. Просто в един момент усещам, че не мога да направя още един тръстър, ако ще животът ми да зависи от това. Мускулът може още, въздух също сякаш има, но сърцето е в гърлото, слепоочията ще се пръснат и не мога да мръдна. Не знам дали нещо се разбира от това описание. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 23.03.20 16:38.
казано от Гюлето на 23.03.20, 16:04:
Също съм за 32-ка,ако може и чифт,а още по-добре чифт 24-ки и 32-ки .
Ти,все пак не си слаб.Боби,въздуха ли свършва при тръстърите или ?
п.п. След като доста хора вече имат пудовки,защо не си сверим часовниците с нещо от темата ” Kettlebells at home ” :)
Калсу с 2 32-КИ ;)
Има пудовки с възможност за смяна на тежеста от 12до 32 .
23.03.20
17:15
казано от James Hinks на 23.03.20, 15:37:
Техниката ще я научиш даже по-добре с тежък уред. Чифт е разумният вариант, две различни са компромис. Дали ще се счупиш зависи от теб, но с твоето рамо май не всичко ще ти е ОК.
Преди няколко дена,след дълга вътрешна борба реших да изхвърлям 37-ца със сакатата ръка.
За мое учудване
се получи, дори след това усещах ръката стабилна без болката с която съм свикнал.
Колкото до чифта при мен не е възможно много ,но правя с две различни.
Примерно 32 дясна, 24 лява което не знам до колко е удачно.
казано от Boby_ на 23.03.20, 14:55:
Обобщение за деня:
В офиса или от вкъщи, понеделникът си е понеделник... Тия дни трябва да напиша нов анализ за епидемията, защото забелязвам някои интересни неща в данните, които се виждат само в динамика, а повечето хора се вторачват само в последните няколко дни. Ще видим дали ще имам време и желание - разочарован съм от егоизма на някои хора и не съм сигурен, че ми се влиза в каквито и да било дебатаи с тях и подобните им.
Ами пиши ги, понеже е единствената добре събрана информация която аз чета, иначе само глупости срещам. Поне за мен е интересно и върши работа, ако ти се занимава така на добра воля, защото по принцип за това се плаща :)
Следобед си викам “я пали колата и бегом в магазина, докато още не са обявили и тук карантина” и хоп - семейството порасна.
П. П. Не ми гледайте мръсните седалки - колата отзад е на кучето и малката щерка.
23.03.20
20:02
Боби, от къде ги взимаш така тези плудовки
казано от CottageCheese на 23.03.20, 20:02:
Боби, от къде ги взимаш така тези плудовки
Двете 32-ки са от XXL, малките са от местен магазин с много странен профил, в който има от консерви през перилни препарати, домакински потребности, та до спортни аксесоари - ÖoB.
Мен не ме притеснява чистотата на колата, ами нещо друго, да видим дали ще се сетиш :)
казано от kaloyan на 23.03.20, 20:55:
Мен не ме притеснява чистотата на колата, ами нещо друго, да видим дали ще се сетиш :)
Не знам кое те притеснява. Няма да стоят в колата - вече ги преместих в мазето. Ще си ги разнасям до поляната на 200-метрова фермерска разходка. Друго не се сещам. :)