08.06.21
09:20
Здравейте.
Нов съм в форума, казвам се Стоян на 24 години активно трениращ.
Имам следния казус.
Преди време в фирмата която работя ни правиха кръвни изследвания.
На който за моя изненада лъсна, че имам повишени чернодробни ензими.
А именно
ALT 98 /AST 48
Всичко друго в нормата.
Преди изследванията доста време не бях физически активен заради затворените фитнеси и още по лошото, че работата ми е свързана с около 8/9 часа седнало положение.
Не употребявам абсолютно никакъв алкохол, каквито и да е медикаменти и не пуша.
В деня на изследването дори не бях ял почти нищо, но бях изпил значителна доза кафе.
Не съм имал никакъв дискомфорт и каквито и да е проблеми преди това.
Личния ми лекар каза, че в предвид застоелия начин на живот в седмиците около изследванията и факта, че са ми взели кръв следобед след обилно количество кафе.
Не било за учудване, че ензимите са ми високи и да не се притеснявам.
В понеделник имам нови изследвания.
От месец вече отвориха фитнесите (живея в Германия) и си спазвам стария физически натоварен начин на живот, като се опитвам всярчески да щадя дроба, дори кафе не пия, сладко, свинско, абсолютно всичко което товари.
Само протеини, витамини и тренировки.
И тук се обръщам към вас.
Не съм особенно запознат с това какво се нуждае черния дроб като вещества.
Ако може да ми предложите добавка или да споделите храни който са полезни за него който да включвам в менюто ми.
Знам, в интернет има много информация за това, но може тук да чуя нещо ново затова отправям това запитване ?.
Благодаря ви!
Бъдете здрави!
08.06.21
10:25
Ако денят, в който са правени е ден след тренировка или пък си тренирал в същия ден преди изследването, е съвсем нормално да са завишени.
Но ако държиш на някаква профилактика на черния дроб - трансметил по 500 мг/ден за две седмици.
казвам се Стоян на 24 години активно трениращ.
...имам повишени чернодробни ензими.
А именно
ALT 98 /AST 48
Всичко друго в нормата.
Преди изследванията доста време не бях физически активен заради затворените фитнеси и още по лошото, че работата ми е свързана с около 8/9 часа седнало положение.Не употребявам абсолютно никакъв алкохол, каквито и да е медикаменти и не пуша.
Според мен е добре да изчакаш за добавките.Писал си за контролно изследване в понеделник. До тогава не вземай добавки и лекарства за черния дроб. За да не се променят лабораторните изследвания.
Има различни хипотези за твоя случай. Първата е грешка на лабораторията. Много рядко, но и това се случва. Други варианти. Заразяване с вирусен хепатит. Но обикновено това заболяване протича по-тежко, в напреднал стадий дава и жълтеница, тежест в чернодробната област, дискомфорт. А и ензимите се вдигат до трицифрени числа.
Писал си в предишна тема за професионално шофиране. Може да се получи интоксикация от редовно вдишване на изгорели газове и бензинови изпарения. Или ако работиш с лакове, бои. разредители и някакви други химикали. Това, което попадне върху кожата ти, сетне отива в кръвоносните съдове. Ако имаш работа с токсични вещества, веднага след това си измивай ръцете или използвай ръкавици.
Друга много вероятна хипотеза. В предишна тема си написал за наднормено тегло. И много добре правиш, че ходиш на фитнес. Значи понякога при по-пълни хора се натрупват мазнини в черния дроб,тъй наречената стеатоза. И ако станат твърде много, накрая може да се стигне и до стеатозен хепатит.
Други много вероятни хипотези е, че може би вземаш прекалено много протеин. Който при голям излишък натоварва бъбреците и черния дроб. Или вземаш голямо количество (или продължително време) от мастно разтворимите витамини. Като наприемр витамин А. Те се натрупват в организма. за разлика от водноразтворимите (групата Б и подобните) и могат да предизвикат някои смущения.
Има и няколко много малко вероятни версии. При някои хора с вродена ензимна недостатъчност се натрупва желязо или мед в черния дроб. И това предизвиква заболяване.
Добре е, да се въздържаш от тренировки (и други големи физически усилия) 3-4 дни преди новото изследване. Ако покаже същите повишени стойности е най-добре да се консултираш с гастроентеролог. Освен лабораторните изследвания, не е лошо да имаш и ехография.
Миро,как ги измисляш някои филми...акъла не ми го побира
А по-точно? :) Ами развинтена фантазия. :)
08.06.21
21:43
Да въздържам се от какъвто и да е прием на хапчета до следващото изследване.
Макар, че аз попринцип не вземам никакви..
Но това за протеина не го знаех.
Аз съм на изключително висок протейн и почти никакви въглехидрати.
Определено от тъй наречения “lockdown” съм качил някое килце мазнинки.
Но личния ми доктор просто изключително спокоен, нищо ми нямало нормално било в предвид обстоятелствата и условията при мен до момента на изследването.
Веднага щом си оправя фитнеса и храненето всичко щяло да се нареди (според него).
Но все пак исках ново изследване, както казах в понеделник.
Доколкото го разбрах (защото говори на немски) ми обесни, че повишаването само на единия ензим може да се получи от много фактори и е в рамките на нормалното. Но въпреки това се панирах, защото имам познати с проблеми с черния дроб и съм малко де се вика “наплашен”.
Мнението беше редактирано от Стоян Иванов на 08.06.21 21:49.
Но личния ми доктор просто изключително спокоен, нищо ми нямало нормално било в предвид обстоятелствата и условията при мен до момента на изследването.
Веднага щом си оправя фитнеса и храненето всичко щяло да се нареди (според него).
Но все пак исках ново изследване, както казах в понеделник.
Доколкото го разбрах (защото говори на немски) ми обесни, че повишаването само на единия ензим може да се получи от много фактори и е в рамките на нормалното. Но въпреки това се панирах, защото имам познати с проблеми с черния дроб и съм малко де се вика “наплашен”.
Ами не трябва да приемаш казаното от лекаря безкритично. Освен както писах, ако е лабораторна грешка. Което е почти изключено да стане в немска лаборатория. Ако ти дадат изследването или копие, обърни внимание не само на стойностите. А от дясната им страна в скоби трябва да има едни цифрички. Това са тъй наречените референтни стойности. Тоест долна и горна граница. Или пък както е в случая с Асат и Алат, може да пише до ..., Тоест горната граница.
И според българския медицински сайт Арсмедика горната референтна граница за АсАТ е 35 U/l, а за АлАТ – до 40 U/l. Разбира се може да има малки разлики в различните лаборатории според реактивите и условията. Но ти имаш двойно по-висока стойност на Алат. Не смятам, че е случайност. Може да бъде в рамки на нормалното, ако е на горната граница или малко над нея. Обаче увеличение с цели два пъти над горната граница едва ли е случайност.
Иии нещо друго. Нещата едва ли зависят от теб. Но е добре освен Асат-Алат да ти изследват също Алкална фосфатаза АФ, също ГГТП и билирубин. Евентуално от урина уробилиноген и билирубин. Едва ли имаш някакво сериозно заболяване. Просто е добре да изясниш откъде идва проблема, за да го елиминираш. И да не се задълбочат нещата. Няма как да усетиш каквото и да било. В черния дроб нервни окончания няма. Както е в жлъчния мехур. И затова проблемите в този орган не се усещат дълго време, когато ги има.
Мани го тоя немски лекар...слушай форума....филми.
Загрижил се немския лекар за гастарбайтерите. То ако можеше да изпраща чужденците директно при свети ПетЕр! Че да спести някое евро на немската хазна. :)
На Дойчланд й трябват само здрави чужденци, които бачкат по 25 часа в денонощието 365 дни в годината. И които никога не се разболяват.
09.06.21
07:58
Ще разбера в понеделник.
Да на изследването отстрани има нарисувана скала до колко е допустимо.
И абсолютно всички други стойности и коефициенти са в нормата освен както казах ALT който е 96 извинявам се не 98.
И на скалата е малко след допустимото.
Лабораторията се казва “bioncientia” най известната в страната.
Когато ми взеха кръв тогава,също ме теглиха, мериха, много въпроси ми задаваха как живея напоследък.
И според тяхната скала на изследването, незнам дали е оформена спрямо мен индивидуално или попринцип им е такава.
Според нея най високата допустима стойност на ALT е 57, следователно затова явно личния ми лекар не се притесни, защото реално няма дори 2 пъти над нормата.
Изследванията ми бяха правени за хепатит от фирмата ни задължават нещо.
И отдоло на всичко пише, че не са открити нарушения в работата на черния дроб и инфекции.
Но в същия момент стойносте са повишени.
И личния лекар супер спокоен просто каза да си почина малко да съм по спокоен психически, да спортувам по често (защото както казах това е изследване в период на застой) и да се храня по здравословно, защото ям много месо.
И ако искам след месец, два когато имам време, да ида да направим нови.,
Мнението беше редактирано от Стоян Иванов на 09.06.21 12:11.
Не се пие кафе преди подобни изследвания. Може и това да е повлияло на по-високите стойности + заседналия начин на живот в конкретния период. Според мен не е повод за притеснение, ако все пак се храниш добре и спортуваш редовно е достъчно да си вкараш чернидробните ензими в норма. При вариант, че си взимал все пак нещо и се притесняваш, че е вредно и да споделиш тук във форума, есенциале форте би помогнало за 3-4 седмици, при по-тежки случай се пие до 2-3 месеца.