08.06.21
09:20
Здравейте.
Нов съм в форума, казвам се Стоян на 24 години активно трениращ.
Имам следния казус.
Преди време в фирмата която работя ни правиха кръвни изследвания.
На който за моя изненада лъсна, че имам повишени чернодробни ензими.
А именно
ALT 98 /AST 48
Всичко друго в нормата.
Преди изследванията доста време не бях физически активен заради затворените фитнеси и още по лошото, че работата ми е свързана с около 8/9 часа седнало положение.
Не употребявам абсолютно никакъв алкохол, каквито и да е медикаменти и не пуша.
В деня на изследването дори не бях ял почти нищо, но бях изпил значителна доза кафе.
Не съм имал никакъв дискомфорт и каквито и да е проблеми преди това.
Личния ми лекар каза, че в предвид застоелия начин на живот в седмиците около изследванията и факта, че са ми взели кръв следобед след обилно количество кафе.
Не било за учудване, че ензимите са ми високи и да не се притеснявам.
В понеделник имам нови изследвания.
От месец вече отвориха фитнесите (живея в Германия) и си спазвам стария физически натоварен начин на живот, като се опитвам всярчески да щадя дроба, дори кафе не пия, сладко, свинско, абсолютно всичко което товари.
Само протеини, витамини и тренировки.
И тук се обръщам към вас.
Не съм особенно запознат с това какво се нуждае черния дроб като вещества.
Ако може да ми предложите добавка или да споделите храни който са полезни за него който да включвам в менюто ми.
Знам, в интернет има много информация за това, но може тук да чуя нещо ново затова отправям това запитване ?.
Благодаря ви!
Бъдете здрави!
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работим08.06.21
10:25
Ако денят, в който са правени е ден след тренировка или пък си тренирал в същия ден преди изследването, е съвсем нормално да са завишени.
Но ако държиш на някаква профилактика на черния дроб - трансметил по 500 мг/ден за две седмици.
казано от Стоян Иванов на 08.06.21, 09:20:
казвам се Стоян на 24 години активно трениращ.
...имам повишени чернодробни ензими.
А именно
ALT 98 /AST 48
Всичко друго в нормата.
Преди изследванията доста време не бях физически активен заради затворените фитнеси и още по лошото, че работата ми е свързана с около 8/9 часа седнало положение.Не употребявам абсолютно никакъв алкохол, каквито и да е медикаменти и не пуша.
Според мен е добре да изчакаш за добавките.Писал си за контролно изследване в понеделник. До тогава не вземай добавки и лекарства за черния дроб. За да не се променят лабораторните изследвания.
Има различни хипотези за твоя случай. Първата е грешка на лабораторията. Много рядко, но и това се случва. Други варианти. Заразяване с вирусен хепатит. Но обикновено това заболяване протича по-тежко, в напреднал стадий дава и жълтеница, тежест в чернодробната област, дискомфорт. А и ензимите се вдигат до трицифрени числа.
Писал си в предишна тема за професионално шофиране. Може да се получи интоксикация от редовно вдишване на изгорели газове и бензинови изпарения. Или ако работиш с лакове, бои. разредители и някакви други химикали. Това, което попадне върху кожата ти, сетне отива в кръвоносните съдове. Ако имаш работа с токсични вещества, веднага след това си измивай ръцете или използвай ръкавици.
Друга много вероятна хипотеза. В предишна тема си написал за наднормено тегло. И много добре правиш, че ходиш на фитнес. Значи понякога при по-пълни хора се натрупват мазнини в черния дроб,тъй наречената стеатоза. И ако станат твърде много, накрая може да се стигне и до стеатозен хепатит.
Други много вероятни хипотези е, че може би вземаш прекалено много протеин. Който при голям излишък натоварва бъбреците и черния дроб. Или вземаш голямо количество (или продължително време) от мастно разтворимите витамини. Като наприемр витамин А. Те се натрупват в организма. за разлика от водноразтворимите (групата Б и подобните) и могат да предизвикат някои смущения.
Има и няколко много малко вероятни версии. При някои хора с вродена ензимна недостатъчност се натрупва желязо или мед в черния дроб. И това предизвиква заболяване.
Добре е, да се въздържаш от тренировки (и други големи физически усилия) 3-4 дни преди новото изследване. Ако покаже същите повишени стойности е най-добре да се консултираш с гастроентеролог. Освен лабораторните изследвания, не е лошо да имаш и ехография.
казано от nervak на 08.06.21, 20:38:
Миро,как ги измисляш някои филми...акъла не ми го побира
А по-точно? :) Ами развинтена фантазия. :)
08.06.21
21:43
Да въздържам се от какъвто и да е прием на хапчета до следващото изследване.
Макар, че аз попринцип не вземам никакви..
Но това за протеина не го знаех.
Аз съм на изключително висок протейн и почти никакви въглехидрати.
Определено от тъй наречения “lockdown” съм качил някое килце мазнинки.
Но личния ми доктор просто изключително спокоен, нищо ми нямало нормално било в предвид обстоятелствата и условията при мен до момента на изследването.
Веднага щом си оправя фитнеса и храненето всичко щяло да се нареди (според него).
Но все пак исках ново изследване, както казах в понеделник.
Доколкото го разбрах (защото говори на немски) ми обесни, че повишаването само на единия ензим може да се получи от много фактори и е в рамките на нормалното. Но въпреки това се панирах, защото имам познати с проблеми с черния дроб и съм малко де се вика “наплашен”.
Мнението беше редактирано от Стоян Иванов на 08.06.21 21:49.
казано от Стоян Иванов на 08.06.21, 21:43:
Но личния ми доктор просто изключително спокоен, нищо ми нямало нормално било в предвид обстоятелствата и условията при мен до момента на изследването.
Веднага щом си оправя фитнеса и храненето всичко щяло да се нареди (според него).
Но все пак исках ново изследване, както казах в понеделник.
Доколкото го разбрах (защото говори на немски) ми обесни, че повишаването само на единия ензим може да се получи от много фактори и е в рамките на нормалното. Но въпреки това се панирах, защото имам познати с проблеми с черния дроб и съм малко де се вика “наплашен”.
Ами не трябва да приемаш казаното от лекаря безкритично. Освен както писах, ако е лабораторна грешка. Което е почти изключено да стане в немска лаборатория. Ако ти дадат изследването или копие, обърни внимание не само на стойностите. А от дясната им страна в скоби трябва да има едни цифрички. Това са тъй наречените референтни стойности. Тоест долна и горна граница. Или пък както е в случая с Асат и Алат, може да пише до ..., Тоест горната граница.
И според българския медицински сайт Арсмедика горната референтна граница за АсАТ е 35 U/l, а за АлАТ – до 40 U/l. Разбира се може да има малки разлики в различните лаборатории според реактивите и условията. Но ти имаш двойно по-висока стойност на Алат. Не смятам, че е случайност. Може да бъде в рамки на нормалното, ако е на горната граница или малко над нея. Обаче увеличение с цели два пъти над горната граница едва ли е случайност.
Иии нещо друго. Нещата едва ли зависят от теб. Но е добре освен Асат-Алат да ти изследват също Алкална фосфатаза АФ, също ГГТП и билирубин. Евентуално от урина уробилиноген и билирубин. Едва ли имаш някакво сериозно заболяване. Просто е добре да изясниш откъде идва проблема, за да го елиминираш. И да не се задълбочат нещата. Няма как да усетиш каквото и да било. В черния дроб нервни окончания няма. Както е в жлъчния мехур. И затова проблемите в този орган не се усещат дълго време, когато ги има.
казано от nervak на 08.06.21, 22:39:
Мани го тоя немски лекар...слушай форума....филми.
Загрижил се немския лекар за гастарбайтерите. То ако можеше да изпраща чужденците директно при свети ПетЕр! Че да спести някое евро на немската хазна. :)
На Дойчланд й трябват само здрави чужденци, които бачкат по 25 часа в денонощието 365 дни в годината. И които никога не се разболяват.
09.06.21
07:58
Ще разбера в понеделник.
Да на изследването отстрани има нарисувана скала до колко е допустимо.
И абсолютно всички други стойности и коефициенти са в нормата освен както казах ALT който е 96 извинявам се не 98.
И на скалата е малко след допустимото.
Лабораторията се казва “bioncientia” най известната в страната.
Когато ми взеха кръв тогава,също ме теглиха, мериха, много въпроси ми задаваха как живея напоследък.
И според тяхната скала на изследването, незнам дали е оформена спрямо мен индивидуално или попринцип им е такава.
Според нея най високата допустима стойност на ALT е 57, следователно затова явно личния ми лекар не се притесни, защото реално няма дори 2 пъти над нормата.
Изследванията ми бяха правени за хепатит от фирмата ни задължават нещо.
И отдоло на всичко пише, че не са открити нарушения в работата на черния дроб и инфекции.
Но в същия момент стойносте са повишени.
И личния лекар супер спокоен просто каза да си почина малко да съм по спокоен психически, да спортувам по често (защото както казах това е изследване в период на застой) и да се храня по здравословно, защото ям много месо.
И ако искам след месец, два когато имам време, да ида да направим нови.,
Мнението беше редактирано от Стоян Иванов на 09.06.21 12:11.
Не се пие кафе преди подобни изследвания. Може и това да е повлияло на по-високите стойности + заседналия начин на живот в конкретния период. Според мен не е повод за притеснение, ако все пак се храниш добре и спортуваш редовно е достъчно да си вкараш чернидробните ензими в норма. При вариант, че си взимал все пак нещо и се притесняваш, че е вредно и да споделиш тук във форума, есенциале форте би помогнало за 3-4 седмици, при по-тежки случай се пие до 2-3 месеца.
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече