Венис
Разположен непосредствено до Санта Моника, плажът Венис е място за разходка, където можеш да срещеш най-различни шарени хора (като под шарени имам предвид наистина шарени), както и дом и едно от най-емблематичните места в света на бодибилдинга - Мъсъл бийч (Muscle beach).
За съжаление когато го посетих, спортната площадка тъкмо отваряше, а трябваше да си гоня самолета, така че не видях най-интересното - трениращите там.
Все пак приятна следобедна разхода преди дългия път обратно към Европа.
05-11.11.2023 г.
Гореспоменатото пътуване до Лос Анджелис, Таузънд Оукс и Сан Диего.
Има достатъчно време за разглеждане, макар че по-голяма част от дните ми минаха в срещи. На прибиране “изгубих” почти цяло денонощие - пътуване в задръстването от Сан Диего до Лос Анджелис по задръстена магистрала, за която се шегуват, че била най-големият безплатен паркин в света, после почти 11 часа полет до Лондон, досадно висене там, последвано от още почти 3 часа до Лисабон.
Обратната адаптация към часовата разлика ще ме мъчи още дни наред.
12.11.2023 г.
Активност:
Плуване в 25-метров басейн: 1100 метра (22 дължини кроул, 22 дължин бруст) за ?? мин. Може да бяха и 1000 метра, но обърках броенето и съм 99% сигурен, че се “наказах” с още сто над километъра.
Много зле - все едно влизам за пръв път във водата.
Добавки:
Магнезий, рибено масло, колаген, цисус, ставен комплекс на бълк, алфа-липоева киселина, креатин.
Обобщение за деня:
Плуване, футбол, малко да си наваксам с игрите и неделята замина.
13.11.2023 г.
Добавки:
Магнезий, рибено масло, колаген, цисус, ставен комплекс на бълк, алфа-липоева киселина, креатин.
Обобщение за деня:
През нощта изобщо не можах да спя, а целият ми ден беше в срещи от сутринта до късния следобед. Избутах някак си.
14.11.2023 г.
Активност:
Плуване в 25-метров басейн: 1100 метра (20 дължини кроул и 20 бруст с умерено темпо, 2 дължини кроул и 2 бурст спринт) за ?? мин.
По-добре от неделя, но далеч от това, което беше преди пътуването.
Добавки:
Обобщение за деня:
Нормалните неща - разправям се с пореден наводнен апартамент, в който съседите отгоре твърдят, че водата не идва от терасата, която е над спалнята ми, а от външната стена. Все пак се съгласиха да затворим терасата и да я наводним и на сутринта се оказа, че не са били прави, та поне знаем откъде е. Това всичко в работно време, разбира се... За сметка на това имах срещи до късно с Канада, така че “удовлоствието” от разправия с инати пенсионери, с които не говорим общ език, се компенсира напълно. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 16.11.23 12:11.
(2 дължини кроул и 20 бруст с умерено темпо, 2 дължини кроул и 2 бурст спринт)...
650м?
казано от nervak на 15.11.23, 18:12:
(2 дължини кроул и 20 бруст с умерено темпо, 2 дължини кроул и 2 бурст спринт)...
650м?
20 са, не са две. :) Поправям горе.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 16.11.23 12:10.
15.11.2023 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Нищо интересно.
16.11.2023 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Вместо плуване, ходих да мъкна една кухя (на части в кашони за щастие). Първо по-сериозно физическо усилие след операцията - засега без негативни последствия.
Имам една болка отдясно под операцията, която според доктора е твърде ниско, за да е от нея, но аз не виждам от какво друго може да е. Усещам я по-скоро като мускулна - нещо като постоянна крампа, ако трябва да я сравня с нещо. Надявам се да отшуми с постепенното раздвижване и увеличаване на обхвата на движенията (особено при навеждане е доста зле) - затова си я отбелязвам.
17.11.2023 г.
Активност:
Плуване в 25-метров басейн: 1100 метра (20 дължини кроул и 20 бруст с умерено темпо, 2 дължини кроул и 2 бурст спринт) за ?? мин.
Обърках бройката тъкмо три пъти, така че може да е всичко между 1000 и 1200 метра (най-вероятно последното).
Добавки:
Обобщение за деня:
Както обикновено, не успях да свърша всичко планирано за деня и може да се наложи да поработя малко и утре.
18.11.2023 г.
Активност:
Лицеви опори - 21, 25, 20, 18, 18.
Разтваряне с ластик (сив) пред гърди - 13, 12, 12, 10, 8.
Издърпване на ластик (син) нагоре (едностранно) - 15+15, 12+12, 12+12, 10+10, 10+10.
Лицевите трагедия - не бях на отказ, освен в последната серия, но не виждам как бих направил повече от 30. Рамото пука и наболява (съвсем леко) дори след толкова почивка.
Издърпването на ластик трябваше да е някакво гребане, но още не мога да правя нищо с наклон в кръста, затова затиснах ластика под стъпалата си и дърпах нагоре и леко встрани.
Добавки:
Обобщение за деня:
Станах късно, пих кафе после до Икея и други магазини, готвене у нас и денят замина.
19.11.2023 г.
Активност:
Плуване в 25-метров басейн: 1100 метра (19 дължини кроул, 19 бруст и 2 дължини гръб с умерено темпо, 2 дължини кроул и 2 бурст спринт) за 47 мин.
Горе-долу уцелих бройката.
Не се чувствам удобно във водата и причината е, че нямам никакво желание да плувам. Това, че нямам голям избор, не прави нещата по-приятни.
Добавки:
Магнезий, рибено масло, колаген, цисус, ставен комплекс на бълк, креатин.
Обобщение за деня:
Обичайните неделни неща - плуване, пазаруване, размотаване из нас.
20.11.2023 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сравнително спокойно като за понеделник. Имах мускулна треска от лицевите онзи ден и реших да не насилвам нещата.
Пристигна ми новият часовник - би трябвало да е достатъчно водоустойчив за 40-50 минути в басейна. Така или иначе това да си засичам по-точно плуването е една от основните причини да го взема, тъй че колкото изкара.
21.11.2023 г.
Активност:
Плуване в 25-метров басейн: 1100 метра (18 дължини кроул, 18 бруст и 4 дължини гръб с умерено темпо, 2 дължини кроул и 2 бурст спринт) за 39:11 (25:40 чисто) мин.
Средно 16 цикъла на дължина, SWOLF 49 (показател колко ефективно е плуването на базата на брой загребвания за дължина и време).
Часовникът мери нещо, обаче ми добави точно три дължинии към крайния резултат (горните 1100 съм си ги броил аз). Ако бяха четири, може би щях да се усъмня в моето броене, но няма как да съм изплувал нечетен брой и да съм завършил от същата страна на басейна, в която съм почнал. Да не говорим, че редувам две дължини бруст и две кроул и с 2 също би било почти невъзможно да се объркам - ако бъркам, винаги е с кратно на 100 метра. Така че и часовникът не е добро решение.
Ще пробвам с друго приложение, но нямам особени надежди - проблемът вероятно не е в софтуера.
Добавки:
Обобщение за деня:
Малко срещи сутринта, после плуване, после ходих да нося уреди (попрекалих с миялна, части от шкафове, фурна, микровълнова до втория етаж по стълбите). Сега сядам малко да си наваксам с работата.
22.11.2023 г.
Активност:
Лицеви опори - 32, 22, 22, 17, 16
Разтваряне с ластик (сив) пред гърди - 14, 12, 10, 10, 10.
Бисепсово сгъване с ластик (едностранно, сив) - 12+12 (с цялата дължина), 8+8, 8+8, 8+8 (с допълнителна намотка около стъпалото).
Всичко общо за 27:24 мин. Пулсът по едно време стигна малко под 150, но тъпото приложение на Фитбит не ми запомни резултата, след като затворих тренировката. Другият път ще пробвам това на Гугъл.
Лек напредък от предния път - 32 лицеви в първата серия.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта в офиса за разни срещи, следобед у нас си довършвах разни работи.
23.11.2023 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Цял ден в офиса с разни “посетители” - никакъв шанс да се измъкна за плуване.
24.11.2023 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Следобед си бях заделил време за плуване, но се сетих, че ще идват да ми сменят електромера с такъв с дистанционно отчитане и се наложи да отложа.
25.11.2023 г.
Активност:
Плие с пудовка - 15х32, 3х10х32 кг.
Лицеви опори - 37, 26, 22, 22.
Силово гребане с пудовка от земя - 4х8+8х32 кг.
Раменни преси с пудовки от стоеж - 4х10х16+16 кг.
Днес вместо плуване, реших да използвам приятното време и се престраших да изкарам пудовките. Това горе може да изглежда смешно, но в края треперех и ми крампираше какво ли не в гърба и краката, а няколко часа по-късно усещам каква мускулна треска ще имам.
Заради пудовките се наложи да сваля часовника и не съм отчитал пулс, но явно доста съм го вдигнал, защото като сложих часовника пак в края, беше 140 след кратка почивка.
Добавки:
Обобщение за деня:
Точно 2 месеца от операцията...
Като бараш пудовките обръщай часовника от обратната страна на китката, за да не го направиш на сол, а и така пак отчита.
26.11.2023 г.
Активност:
Плуване в 25-метров басейн: 1000 метра (18 дължини кроул, 18 бруст и 4 дължини гръб с умерено темпо) за ?? мин.
Обърках засичането днес. Реших да пробвам Strava, но ми дава само съобщение workout in progress на часовника, затова го спрях и минах на swim.com, но него някак успях да го спра между дължините и направо се отказах да засичам.
Добавки:
Обобщение за деня:
Цял ден търчане по задачки. Добре, че плувах сутринта.
28.11.23
11:44
казано от Boby_ на 25.11.23, 19:57:
Това горе може да изглежда смешно, но в края треперех и ми крампираше какво ли не в гърба и краката, а няколко часа по-късно усещам каква мускулна треска ще имам.
Поради това:
казано от Boby_ на 25.11.23, 19:57:
Точно 2 месеца от операцията...
Въобще не е смешно, а похвално! Остава да почнеш малко по-редовно само.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 28.11.23 11:44.
27-29.11.2023 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Много добре е това с постоянството, но точно тая седмица беше доста сложно. Четири пълни дни конференция от сутрин (излизах от нас в 7) до вечер със служебни вечери в трите дни, започващи в 8 и то все в центъра. Никакъв шанс да се измъкна за пудовки или плуване чак до днес, а заради недоспиването и проливния дъжд реших, че и този следобед няма да тренирам.
Утре вече трябва да плувам, за да си пробвам най-после новите очила, а в събота мисля да изкарам пад пудовките.
01.12.2023 г.
Активност:
Плие с пудовка - 15х40, 3х10х40 кг.
Лицеви опори - 41, 21, 21, 19.
Силово гребане с пудовка от земя - 10+10х40, 3х8+8х40 кг.
Раменни преси с пудовки от стоеж - 12х16+16, 3х10х16+16 кг.
Отидох до басейна, но се оказа, че заради празничния ден е с неделно работно време и се върнах при пудовките.
Лек напредък от последния път, но с веднъж седмично няма да стане.
Имам и друго затруднение - за плие 40-ката ми е лека, но изкарването и прибирането на 40+48+2х16 ще ме затрудни много (особено прибирането). Днес имах доста неприятни усещания. Май времето за зала ще дойде по-рано, отколкото докторът посъветва (не с пълна газ, разбира се).
Добавки:
Обобщение за деня:
Ядосвам се с един теч в апартамента и опърничав старец на горния етаж, отказващ да се съгласи, че водата идва от неговия балкон, който е точно над спалнята ми. Не знам какво ще правя - в понеделник ще си търся адвокат, специалист по гражданско право.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 01.12.23 20:38.
02.12.2023 г.
Активност:
Плуване в 25-метров басейн: 1000 метра (20 дължини кроул, 20 бруст с умерено темпо) за 32:31 мин, чисто плуване 23:08.
Очилата са голям кеф! Отчитат идеално разстояние, време, почивки, темпо, брой удари на дължина, стилове. Единствено пулс нямат, но там часовникът се справя добре. Освен това виждам през цялото време основните параметри ясно и отчетливо дори за моите кьорави очи.
Интересно, че днес и часовникът не се обърка. Предният път май гърбът го “спъна”.
Другият път може да пробвам някое от упражненията на очилата.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта плувах, после ходихме на коледен базар семейно.
Нещо ме боли гърлото и ще видим дали ще ми се размине. Мислех утре да тренирам леко, но имам такава мускулна треска, че не съм убеден доколко е добра идеята.
03-05.12.2023 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Тръшна ме някаква настинка. В неделя бях доста зле. В понеделник реших да направя един изостанал антигенен тест и хоп - положителен за COVID-19. Никакво трениране, да не говорим за плуване в следващите няколко дни. Засега не съм кой знае колко зле - не бих си и помислил, че е ковид, но не искам да го разпространявам.
06-09.12.2023 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Самоизолирах се за няколко дни, макар че симптомите почти изчезнаха още на втория. Петък и събота откровено ме домързя да тренирам и да плувам.
10.12.2023 г.
Активност:
1.1. Избутване на прав лост от лег - 10х60, 8х80, 5х100, 2х6х100 кг.
1.2. Набиране с неутрален хват - 8, 7, 5, 5.
2.1. Хоризонтално гребане на машина (с опрени гърди) - 4х7х70 кг.
2.2. Раменна преса с дъмбели от стоеж - 3х7х22½+22½, 6х22½+22½ кг.
3.1. Бедрено сгъване на машина - 4х70 кг.
3.2. Трицепсово привеждане на скрипец - 4х40 кг.
4.1. Бедрено разгъване на машина - 4х7х130 кг
4.2. Чуково сгъване с дъмбели от стоеж - 6+6х22½, 2х6+6х20, 8+8х20 кг.
Разтягане.
Първа тренировка в зала след операцията. Залата е бедна и няма дори стойка за клек, но ми влиза в цената на басейна, а в момента не ми трябва повече. Даже солидно пресолих манджата. Ако ще тренирам там, ще трябва да разделя на два или три варианта.
Усещането е много странно. 100 кила на лега хем са ми супер леки, хем рязко идва отказ.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта тренировка, после пренасяне на разни мебели до новия апартамент. Трябва да организираме местене, а не смея да планирам нищо, докато не се реши проблемът с теча в спалнята, което може да отнеме месеци, ако не и години. С две думи набутах се здраво.
11.12.2023 г.
Активност:
Плуване в 25-метров басейн: 1000 метра (19 дължини кроул, 19 бруст, 2 гръб с умерено темпо) за 32:30 мин, чисто плуване 25:40.
Целият съм една голяма мускулна треска, но все пак реших да плувам. Пулсът между 130 и 145 удара на бруста и кроула, докъм 150 на гърба.
Часовникът се обърква от гърба - днес го хванах в крачка. Очилата засега са съвсем точни.
Имам много данни, но не ми се задълбочава в неща като SWOLF, удари на дължина или дори време. Засега просто искам да покрия малко дистанция, да се чувствам удобно във водата и да се изкарвам от зоната на комфорта с неща като гръб, дишане само на ляво на кроула и други подобни.
Добавки:
Обобщение за деня:
Прекалено много ангажименти и тази седмица, особено като за предпразничен период. Трябва да дам приоритет малко на тренировките.
Мисля в сряда да тренирам пак в залата, петък басейн, събота пак зала. Чудя се кръгово ли да тренирам с малко вариации на движенията или да разделя на бутащи/дърпащи още отсега и да правя примерно тяга, набирания, хоризонтално гребане, бицепсови сгъвания в едната тренировка и нещо вместо клек (примерно напади или БГ клек), лег (в някаква вариант с лост или дъмбели), раменна и нещо за трицепс в другата. По-динамични движения като високи изтегляния или обръщане не са на дневен ред засега, както и класически клек - там ще трябва да мине известно време, преди да се осмеля.
12.12.2023 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Натоварен работен ден без кой знае какви нови драми.
Целият съм в мускулна треска и за сряда ще решавам какво да тренирам на базата на това кое най-малко ще ме боли, като стигна до залата.
13.12.2023 г.
Активност: Дърпащи
1.1. Мъртва тяга - 5х60, 5х100, 4х100, 3х100 кг.
1.2. Набиране с неутрален хват - 8, 6, 6, 5.
2.1. Хоризонтално гребане на машина (с опрени гърди) - 3х7х70, 6х70 кг.
2.2. Бицепсово сгъване с крив лост от стоеж - 8x40, 5x50, 6x45, 5x45 кг.
3.1. Бедрено сгъване на машина - 4х7x70 кг.
3.2. Повдигане на крака от вис със свити колене - 3х8, 6.
Разтягане.
Или 100 кг са егати тежестта за тяга, или аз съм пача. Голям зор, причерняване, лице с цвят на зрял домат, странни болки (но не такива, които казват “спри веднага”). Все пак направих нещо.
Добавки:
Обобщение за деня:
Обичайните ядове - нищо, което си струва да разказвам.
14.12.2023 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Няколко срещи през деня, вечерта коледно парти. Използвах кръста за оправдание да си тръгна рано, макар че се държа ОК. Рамото обаче явно не е минало и няма да мине - няколко часа прав с чаша в ръка и болката се връща. Така ще е.
15.12.2023 г.
Активност:
Плуване в 25-метров басейн: 1000 метра (20 дължини кроул, 20 бруст с умерено темпо) за 30:08 мин, чисто плуване 25:33. Пулсът стабилно между 140 и 150.
Доста убрах почивките днес. Темпото все още е бавно, но усещам подобрение. Само дишането наляво ме мъчи, но ще му свикна. А, и да се кашля под вода не е приятно преживяване.
Добавки:
Обобщение за деня:
Петъчно без някакви драматични събития.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 16.12.23 18:12.
16.12.2023 г.
Активност: Бутащи
1.1. Избутване на прав лост от лег - 8х60, 8х100, 7х110, 5х100, 6х110 кг.
1.2. Български клек с дъмбели - 8+8, 8+8х10+10, 8+8х15+15, 2х6+6х15+15 кг.
2.1. Военна преса - 2х7х50, 2х5х50 кг.
2.2. Трицепсово привеждане на скрипец (с въже) - 4х7x25 кг.
3.1. Бедрено разгъване на машина - 4х7x110 кг.
3.2. Повдигане на крака от лег - 2х8.
Разтягане.
Легът се връща учудващо бързо. Знам, че няма да мога да натискам заради рамото, но е приятно да качвам по 10 кг на тренировка.
Българският клек голяма мъка (както обикновено) - пулсът стигна почти 170. Имам някакви последствия от ковида май - ще видим докога.
Кръстът ме постегна на раменната, защото се налагаше да взимам лоста от пейка, а накрая на повдигането на крака от лег съвсем ме отказа.
Добавки:
Обобщение за деня:
Нищо интересно - чистене, тренировка, после размотаване цял следобед.
Ковида да, при мен беше същата работа, когато го карах. Наглед се чувствах добре и като излязох в планината пулса ми щеше да гръмне, все едно си бях загубил цялата кардио форма и това беше поне 1 месец. Ако имаш възможност прави и някакви кардио неща, я колело, я нещо подобно така за по 40-50 минути та и повече.
Мен пък бг клека ми натяга кръста...явно правя нещо не като хората.
Повдигане на краката унилатерално ли е?
казано от kaloyan на 17.12.23, 08:54:
Ако имаш възможност прави и някакви кардио неща, я колело, я нещо подобно така за по 40-50 минути та и повече.
Плуването не го ли броиш за кардио? :)
казано от nervak на 17.12.23, 10:13:
Мен пък бг клека ми натяга кръста...явно правя нещо не като хората.
Повдигане на краката унилатерално ли е?
На българския клек сигурно се навеждаш много. Снимай се и ще видиш.
Повдигането с двата крака едновременно го пробвах, но май един по един ще е по-добре.
Един по един.
Вдигаш единия, после без да сваляш дигаш другия ,сваляш последния вдигнат и после първия...после правиш същото ,но стартираш с втория крак.
Сашо преди време така ме инструктира...и много ме отпуска след тяга.
Не се навеждах..правих го с щанга в рак позиция като за преден клек.
17.12.2023 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Неделни занимания - разходка в Кашкайш да се порадваме на слънчевия предиобед, после футбол (гледане, да не си помислите друго :)).
Мнението беше редактирано от Boby_ на 18.12.23 16:06.
18.12.2023 г.
Активност: Дърпащи
1.1. Набиране с неутрален хват - 10, 7, 7, 5.
1.2. Бицепсово сгъване с дъмбели от стоеж - 8+8x22½, 7+7x25, 2x6+6x25 кг.
2.1. Мъртва тяга - 6х60, 6х100, 2x4х120, 3х120 кг.
2.2. Хоризонтално гребане на машина (с опрени гърди) - 4х7х70 кг.
3.1. Бедрено сгъване на машина - 4х7x70 кг.
3.2. Повдигане на крака от вис със свити колене - 6, 6.
Разтягане.
Сложих още 20 кг на тягата, но май избързвам. Засега час след тренировката всичко е наред.
Пулсът продължава да е прекалено висок, но май започвам да имам съмнения колко точно мери часовника. Ще го засега тия дни спрямо ръчно броене.
Добавки:
Обобщение за деня:
Понеделник от онези пословичните. Добре, че остава малко до празниците.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 18.12.23 18:55.