казано от Евлоги на 17.09.25, 09:48:
Ако бяха по 40 най-вероятно щях да съм в китайския отбор по щанги :d
казано от NeDD на 17.09.25, 10:18:
Тъй като сме много сходни като мерки, а на мен раменете са ми уж най-силната мускулна група, направо се депресирах с тези 40-ки хаха.
казано от NeDD на 17.09.25, 10:18:
Браво! Сега ме мотивираш да ти мина тежестите.
п.с. това е последният пост за тази страница и който коментира ще отиде на следващата :д
Да ви мотивирам (или депресирам 😉) още малко - 40 кг дъмбели не са нещо феноменално, ако тренираш рамене сериозно. По едно време си правех осмици с тази тежест (90 паунда), като второ бутащо упражнение в push тренировка. Не съм ги правил на свежо, че да си тествам реално макса.
Мнението беше редактирано от Петко К на 17.09.25 10:57.
Петко ей това като го чуя ми стааа много хубаво... Целенасочено натискане дрън-дрън.
От години раменната ми преса мръднала на повече от 60 кг... Както и лежанката на повече от 140…
Някои упражнение ,някои си ги могат и това е... и успяват да се развият.
Да се спукам от раменна преса повече от 70 няма да вдигна... Но ако подкарам кофите съвсем скоро ще отида на над 100.
Съгласен съм, че хората са различни и на всеки му вървят различни неща.
Но все пак да си кажа, че аз пресите ги тренирам като лежанката - със същата честота, интензивност, обем и приоритет. Например, ако днес съм почнал с лег и макс на лежанка + да кажем 5 серии гърди, то следващата тренировка ще почна с макс на пресата и ще направя поне 5 серии за рамене. Тоест, колкото натискам на лежанка, толкова и на раменете.
И това го правя от ден първи в залата, т.е., вече 30 години.
Не е въпроса да ги натиснеш само за няколко месеца.
При 140 лежанка в момента имам 90 кила военна, при 150 лежанка имах 100 кила военна, т.е., вървят паралелно, пресата ми винаги е около 65% от лежанката.
казано от Петко К на 17.09.25, 13:30:
Съгласен съм, че хората са различни и на всеки му вървят различни неща.
Но все пак да си кажа, че аз пресите ги тренирам като лежанката - със същата честота, интензивност, обем и приоритет. Например, ако днес съм почнал с лег и макс на лежанка + да кажем 5 серии гърди, то следващата тренировка ще почна с макс на пресата и ще направя поне 5 серии за рамене. Тоест, колкото натискам на лежанка, толкова и на раменете.
И това го правя от ден първи в залата, т.е., вече 30 години.
Не е въпроса да ги натиснеш само за няколко месеца.
При 140 лежанка в момента имам 90 кила военна, при 150 лежанка имах 100 кила военна, т.е., вървят паралелно, пресата ми винаги е около 65% от лежанката.
Аз тренирам по същия начин. Най-много натискам гърди и рамене, винаги ги тренирам в отделни дни и започвам тренировката с тях. Но при мен гърдите са ми най-слабата и невървяща мускулна група. Лежанката ми е съвсем малко по-силна от раменната преса. От доста време вече не правя хоризонтална лежанка с щанга, но преди време почти се бяха изравнили като кила с пресата :D
17.09.25
13:54
Без да се обиждате, но 80кг стриктна раменна преса и 100кг лежанка трябва да е минимум за трениращ с тегло 75-80 кг. 😄
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 17.09.25 13:55.
казано от Brown Bomber на 17.09.25, 13:54:
Без да се обиждате, но 80кг стриктна раменна преса и 100кг лежанка трябва да е минимум за трениращ с тегло 75-80 кг. 😄
Ако следваме логиката за пресата, която си посочил (равна на ЛТ), лега трябва да е 120 кг. при ЛТ от 80 кг.
Но това вече са стандартите, които трябва да покриеш, за да твърдиш, че си наистина силен. Не медалист, а човек занимаващ се с вдигане по-сериозно. И това за мен е далеч над минимума.
И после защо човек избягва да описва с какви тежести е тренирал. Ей заради подобни изказвания :-)))))))
ПС........Аз лично съм обиден :-)
И спирам да пиша, че май вече станахме нахални. Евгени ясно намекна за прехвърлянето на страницата, демек спрете се малко, ама баммм :-)
Мнението беше редактирано от D_M на 17.09.25 14:31.
А, “ойде коньо у ряката”, стана все по-интересно, пишете си :д
Аз май под 110 кг лежанка (макс) не съм падал, откакто ги достигнах като ученик (10-11 клас май бях). И сега съм напълно сигурен, че 120 кг ще ги бутна на 78 кг. За раменната нямам идея, може би 70 кг ще докарам, но и нямам интерес точно сега да ги пробвам.
Също така вярвам, че и пропорциите на телосложението също са фактор.
Мнението беше редактирано от Евлоги на 17.09.25 14:27.
казано от Brown Bomber на 17.09.25, 13:54:
А, защо да се обиждаме. Като цяло си прав, но все пак зависи и от тренировъчния стаж, генетичните заложби и вътрешната мотивация на трениращия да вдига тежко.
Също така тези килограми зависи и при какъв ръст са. Аз за да поддържам под 80 кг трябва да съм перманенто на ниски калории и висок енергоразход, а това мнооого затормозява силовия прогрес. Ако увелича калориите и съм в излишък, силата ми се вдига, но и личното тегло започва да расте.
Да, по-възрастните са имали повече години за тренировки и трябва да вдигат повече.