казано от Brown Bomber на 04.12.25, 02:09:
Не знам дали е само до тренировки, правилно изпълнение на упражненията, почивка, храна, добавки и химия, но трябва и много ген, за да изглеждаш толкова чист и оформен. Евала!
Само ген....щот с тези ала бала тренировки през ден...не виждам как може да стане.
12.12.25
10:53
.
Мнението беше редактирано от Владимир Димитров на 12.12.25 11:11.
12.12.25
11:11
казано от Владимир Димитров на 12.12.25, 10:53:
казано от nervak на 11.12.25, 10:54:
казано от Brown Bomber на 04.12.25, 02:09:
Не знам дали е само до тренировки, правилно изпълнение на упражненията, почивка, храна, добавки и химия, но трябва и много ген, за да изглеждаш толкова чист и оформен. Евала!
Само ген....щот с тези ала бала тренировки през ден...не виждам как може да стане.
Защо да са ала бала? Според мен просто не ги разбираш, кое е лошото на това да се тренира през ден? Факт е, че тренирам много по-малко, отколкото ми се иска, но с повече не прогресирам, това е начинът, който ми позволява да се възстановявам добре, все пак това е натурален културизъм. Тази тренировка на хартия изглежда по един начин, на практика по друг и голяма част от хората в залата не могат да я направят. Ако след 3-4 минути почивка, можеш да повториш първата си работна серия, значи просто не е била работна, на мен ми отне към 20 години, за да го разбера и приложа, повечето хора не го разбират никога.
Много трениращи, дори и “треньори” са дефинирали тази методика като ала бала, общото между всички тях е че нямат достатъчно знания и разбиране за този спорт, за постижения да не говорим. От знаещ човек, подобна глупост не съм чувал.
Мнението беше редактирано от Владимир Димитров на 12.12.25 11:13.
Накара ме да се усмихна,умен олимпиецо.
Аз пък подобни глупости от състезател занимаващ се със спорт ,не съм чувал.
12.12.25
12:38
казано от Владимир Димитров на 12.12.25, 11:11:
Много трениращи, дори и “треньори” са дефинирали тази методика като ала бала, общото между всички тях е че нямат достатъчно знания и разбиране за този спорт, за постижения да не говорим. От знаещ човек, подобна глупост не съм чувал.
Другото няма да го коментирам, но моля те не наричай мъжките конкурси за красота спорт. Обидно е. Какви постижения точно имат “спортистите” “спортуващи” този “спорт”, като излизат на сцената обезводнени, с нарушен електролитен баланс и припадащи от изтощение от безумните диети и диуретици. Респект за усилията и труда, ама да го наричаме спорт ... айде няма нужда.
12.12.25
13:08
казано от nervak на 12.12.25, 12:34:
Накара ме да се усмихна,умен олимпиецо.
Аз пък подобни глупости от състезател занимаващ се със спорт ,не съм чувал.
Не ти е интересно, не си чел, нямаш знания и разбиране, нормално, не е необходимо тази тема да представлява интерес за всеки. Радвам се, че съм те усмихнал, жив и здрав!
12.12.25
13:28
казано от Alexander Krastev на 12.12.25, 12:38:
Другото няма да го коментирам, но моля те не наричай мъжките конкурси за красота спорт. Обидно е. Какви постижения точно имат “спортистите” “спортуващи” този “спорт”, като излизат на сцената обезводнени, с нарушен електролитен баланс и припадащи от изтощение от безумните диети и диуретици. Респект за усилията и труда, ама да го наричаме спорт ... айде няма нужда.
За да направиш състезателна форма са необходими тежки тренировки и то в условията на калориен дефицит, всички качества, които е необходимо човек да е изградил във времето не се различават особено много, от това, което е необходимо във всеки друг спорт. Самата презентация наистина е по-скоро конкурс за красота, но пътят, който се минава, за да стигне човек там в най-добрата си форма е свързан с усилия, които няма как да се разберат от всеки. Не знам кое ти е толкова обидно, при положение, че нямаш и базови знания за процеса на подготовка, не се заяждам, но градските легенди за обезводняването го доказват. Аз лично не съм се обезводнявал, не съм го правил, това идва от хора, които имат да свалят 6-7 кила мазно една седмица преди сцена и си мислят, че е вода, обезводняват и , често правят бели. Пак опираме до лиспа на знание. Проблемът с безмислената дискусия дали е спорт или не идва от това, че обикновено полемиката е между хора, които разбират от това и такива, които не разбират. Както беше казал един велик българин “Няма как да обясниш нещо на човек, с когото ви делят два вагона книги”, казвайки това имам предвид културизмът в конкретика, по никакъв начин не поставям под въпрос общата интелигентност на хора, които не познавам.
По-здрави!
12.12.25
13:29
казано от nervak на 12.12.25, 13:23:
Принципно тук в този форум не виждам ,кого можеш да заблудиш.
Да заблудя ... за какво точно?
12.12.25
17:40
Тренировка от днес:
1.Клек - 10х100
2. Горен лег с дъмбели - 7х38; 8х28
3.Гребаме на машина - 10х46.25; 10х30
4.Раменни преси с дъмбели - 8х30; 10х24
5.Скотово с дъмбел - 7х14; 10х10
6. Трицепсово разгъване над глава с тясна ръкохватка 10х59; 10х45
Днес се получи добра тренировка, доволен съм. Клекът стана доста леко.
казано от Владимир Димитров на 12.12.25, 13:29:
казано от nervak на 12.12.25, 13:23:
Принципно тук в този форум не виждам ,кого можеш да заблудиш.
Да заблудя ... за какво точно?
За книгите, двуразовите,2К калории,20г -30 -40г тренировки))(,за химията,...физиката и квото се сетиш ...
Не знаеш какво са 11-12 тренировки на седмица....
Знам такива хора,израстнал съм с такива...а и съм отгледал такъв човек.
Толкова за знанията,уменията и книгите.
Пиши си.
Забавляваме се.
12.12.25
21:39
казано от Владимир Димитров на 12.12.25, 13:28:
За да направиш състезателна форма са необходими тежки тренировки и то в условията на калориен дефицит, всички качества, които е необходимо човек да е изградил във времето не се различават особено много, от това, което е необходимо във всеки друг спорт. Самата презентация наистина е по-скоро конкурс за красота, но пътят, който се минава, за да стигне човек там в най-добрата си форма е свързан с усилия, които няма как да се разберат от всеки. Не знам кое ти е толкова обидно, при положение, че нямаш и базови знания за процеса на подготовка, не се заяждам, но градските легенди за обезводняването го доказват. Аз лично не съм се обезводнявал, не съм го правил, това идва от хора, които имат да свалят 6-7 кила мазно една седмица преди сцена и си мислят, че е вода, обезводняват и , често правят бели. Пак опираме до лиспа на знание. Проблемът с безмислената дискусия дали е спорт или не идва от това, че обикновено полемиката е между хора, които разбират от това и такива, които не разбират. Както беше казал един велик българин “Няма как да обясниш нещо на човек, с когото ви делят два вагона книги”, казвайки това имам предвид културизмът в конкретика, по никакъв начин не поставям под въпрос общата интелигентност на хора, които не познавам.
По-здрави!
Пак ще го напиша - респект и уважение за труда и усилията, имаш впечатляваща физика.
Но много го вириш тоя нос, за едни конкурси за красота.
Тук има хора, които са спортували истински спортове, и също са попрочели това онова...
12.12.25
23:54
Когато много хора се съмняват в нещо, обикновено има защо.
Може и да не си употребявал, знам ли. Петко беше постигнал сходна физика натурално и съм склонен да вярвам, че е възможно, но имам едно на ум 😄.
13.12.25
00:29
казано от Alexander Krastev на 12.12.25, 21:39:
казано от Владимир Димитров на 12.12.25, 13:28:
По-здрави!
Пак ще го напиша - респект и уважение за труда и усилията, имаш впечатляваща физика.
Но много го вириш тоя нос, за едни конкурси за красота.
Тук има хора, които са спортували истински спортове, и също са попрочели това онова...
Благодаря! Не се опитвам да демонстрирам нищо, дори не смятам, че физиката ми е впечатляваща, наистина страшно много хора могат да изглеждат така, та дори и доста по-добре! Аз съм един трениращ човек, който харесва да изучава и практикува културизъм!
Почти всеки, който се занимава с това, включително и аз, се е занимавал с други спортове, при това години наред, готвил съм се и за други състезания.
Познавам успешни състезатели в редица спортове, които в последствие стават и успешни културисти, в България голяма част от добрите културисти са били успешни в друг спорт и никой от тях няма мнението, че спорт културизъм няма. Някак си не е нормално човек да се изказва крайно за нещо, с което няма никакъв опит, поне така мисля аз. Който си е дал шанс и е направил една подготовка до край, си е променил мнението, ако не ти се вярва, пробвай!
13.12.25
00:39
казано от Brown Bomber на 12.12.25, 23:54:
Когато много хора се съмняват в нещо, обикновено има защо.
Може и да не си употребявал, знам ли. Петко беше постигнал сходна физика натурално и съм склонен да вярвам, че е възможно, но имам едно на ум 😄.
На тази снимка тежа 68 килца при ръст 178. Илюзията идва от ниския процент подкожни мазнини. По-горе бях публикувал мерки, които са напълно постижими натурално за голям процент от хората. Все пак съмненията в употреба ги приемам на драго сърце, белег за добре свършена работа😀
13.12.25
00:57
Подсещаш ме за Фики Стораро в някакво дебилно предаване преди много години как обясняваше, че ставало и само с добавки.
Пич, аз съм 172см и съм свалял до 67кг, бях като скарида, без ръце и крака, очевидно е, че нямам ген за тая работа и не мога да се сравнявам с теб, но да обясняваш, че едва ли не всеки втори може да постигне такава физика натурално е малко тъпо.
Килата и размерите не са всичко. Аз съм забелязал, че ако взимаш разни неща, имаш характерна визия, която натуралните нямат. Но не се считам за експерт, така че няма да изказвам категорични мнения.
Ще коментирам само тренировките, заради които стана спора.
2 серии, 3 пъти седмично за мускулна група е ок в общия случай. Това са 6 серии седмично за мускулна група. Може да се прогресира с толкова.
Вече избора на упражнения и структурата на самата програма е отделен въпрос. Това, че сериите са до отказ не ги прави супер ефективни, няма нищо по-специално в тренировките до отказ. И е напълно нормално ако първата серия е до отказ, да не можеш да повториш следващите със същите кила. Но така човек сам се ограничава от към обема.
Относно възстановяването - това е въпрос на адаптация. Ако не се увеличава обема, няма и как тялото да се адаптира към по-обемни тренировки. Аз например съм стигал до 30 серии за гръб седмично и се възстановявах, при 4-5 тренировки седмично и калориен дефицит.
Също така, в неговите тренировки няма мачкащи упражнения - само дъмбели и машини. Освен клека, ама там пък е само една серия. Така че не би било проблем да се прави и по-голям обем, без да има проблеми с възстановяването.
Относно диетата - да, не е лесно, но не е и толкова драматично. Отново въпрос на адаптация и малко дисциплина. Първите седмици е трудно, после става навик.
Мнението беше редактирано от Петко К на 13.12.25 03:14.
Викаш 44 ръка и 63 крак на под 70кг и ръст 178?!
Значи аз съм с поне 25кг мазнини на моите 180…ръка 36 и крак 60 талия 85.
Тоест 20-22% мазнини))))
А ?кое тук е странното...
И на мен това ми се стори супер странно, та затова питах автора за височината. Аз лично, не мога да си представя такива размери на тази височина и тегло. Но сигурно е истина, щом той твърди.
13.12.25
18:14
казано от Brown Bomber на 13.12.25, 00:57:
Подсещаш ме за Фики Стораро в някакво дебилно предаване преди много години как обясняваше, че ставало и само с добавки.
Пич, аз съм 172см и съм свалял до 67кг, бях като скарида, без ръце и крака, очевидно е, че нямам ген за тая работа и не мога да се сравнявам с теб, но да обясняваш, че едва ли не всеки втори може да постигне такава физика натурално е малко тъпо.
Колкото до това дали става само с добавки, аз съм на мнение, че нищо съществено не става с добавки, пробвал съм доста, не мога да кажа със сигурност, че съм усетил нещо. В момента не взимам добавки, но мисля да си направя някакъв базов стак, креатин + 2-3 билки. През подготовката ползвах малко повече добавки, но със сигурност нямат съществен принос. Единствено от двумесечен прием на екстракт от коприва ми се увеличи свободния тестостерон с 14.8%, отдавам го на него, защото съм се изследвал няколко пъти и никога не е бил на по-високи нива преди това, разбира се редно е да спомена, че след това повишение, стигнах средна стойност на свободен тестостерон, като общия беше малко над средните нива и остана непроменен.
Колкото до размерите, преди години, когато за пръв път стигнах 68 килограма, мишницата ми беше 9см, по-малка, гръдната обиколка с около 15см по-малка, талията с 10см по-голяма, за другите нямам спомен. Към онзи момент имах към 3 години тренировъчен стаж и бях на същия ръст. Тази година, на състезанието ръста и килограмите бяха същите, просто визията беше различна. Дългогодишните и целенасочени тренировки имат значение, целял съм определен тип резултатите, заради което ефектът е този. Нормално е човек с различни цели да има различни резултати.
13.12.25
18:35
казано от Петко К на 13.12.25, 03:12:
Килата и размерите не са всичко. Аз съм забелязал, че ако взимаш разни неща, имаш характерна визия, която натуралните нямат. Но не се считам за експерт, така че няма да изказвам категорични мнения.
Ще коментирам само тренировките, заради които стана спора.
2 серии, 3 пъти седмично за мускулна група е ок в общия случай. Това са 6 серии седмично за мускулна група. Може да се прогресира с толкова.
Вече избора на упражнения и структурата на самата програма е отделен въпрос. Това, че сериите са до отказ не ги прави супер ефективни, няма нищо по-специално в тренировките до отказ. И е напълно нормално ако първата серия е до отказ, да не можеш да повториш следващите със същите кила. Но така човек сам се ограничава от към обема.
Относно възстановяването - това е въпрос на адаптация. Ако не се увеличава обема, няма и как тялото да се адаптира към по-обемни тренировки. Аз например съм стигал до 30 серии за гръб седмично и се възстановявах, при 4-5 тренировки седмично и калориен дефицит.
Също така, в неговите тренировки няма мачкащи упражнения - само дъмбели и машини. Освен клека, ама там пък е само една серия. Така че не би било проблем да се прави и по-голям обем, без да има проблеми с възстановяването.
Относно диетата - да, не е лесно, но не е и толкова драматично. Отново въпрос на адаптация и малко дисциплина. Първите седмици е трудно, после става навик.
Въпросът за адаптацията е интересен и аз съм правил тренировки по 30 серии, лично за мен са перфектна рецепта да стоя в едно положение с години, за други хора може и да не е така, възможно е и аз да съм бъркал някъде, доста е вероятно. В дефицит, с толкова обемни тренировки, губя сила и мускулна маса. Когато обемът е нисък обаче, това не се случва, силата стои непроменена почти до последно, тази година даже до последно не дръпнах назад.
Диетата става трудна последните седмици, тогава вече умората си казва думата, а ако изоставаш с подготовката и не си планирал добре и нямаш време да се позахраниш няколко дни, за да намалиш стреса и тялото да започне пак да отговаря както очакваш на ниските калории, става още по-тегаво, хем си уморен, хем не прогресираш както трябва.
13.12.25
18:48
казано от nervak на 13.12.25, 09:17:
Викаш 44 ръка и 63 крак на под 70кг и ръст 178?!
Значи аз съм с поне 25кг мазнини на моите 180…ръка 36 и крак 60 талия 85.
Тоест 20-22% мазнини))))
А ?кое тук е странното...
Тук странното за мен е, че от 10 реда си прочел до 8-мия. Писал съм, че тези мерки са при тегло 77.2 и са актуални.Също така няма как да се сравняват двама различни индвиди, дори при един и същи ръст, килограми и процент подкожни мазнини, дори при напълно еднакво количество мускулна маса, шансът да изглеждат коренно различно е много вероятен.
Мнението беше редактирано от Владимир Димитров на 13.12.25 18:56.