Подгтотовка за PRO сцената

Здравейте, трениращи хора,

Преди години имах дневник тук и бях сред ежедневните читатели, тук получих основните знания, които ми дадоха началния тласък и първите килограми мускули. Гледам, че последните ми постове са от 2015, сиреч минали са 10 години. През тези години не съм спирал да тренирам, просто се фокусирах повече върху по-важните неща в живота като семейство и професия, тренировките не бяха такъв приоритет, както преди това. Март месец миналата година реших да се подготвя за състезание по планиснско бягане, запалих се покрай приятели, понеже варирах около 81-82 килограм реших да сваля малко, за да съм по-лек за състезанието, което беше в средата на юни. Така започнах да ям по 2500 калории, тичах 3 пъти седмично и три пъти тренирах горна част с дъмбели вкъщи и понякога лостове. В процеса на изчистване започнах да зебелязвам, че се подобрява формата и започна да се прокрадва идеята да се пусна на състезание по натурален културизъм към WNBF, която от 2022 година е вече и в България.
Юни месец мина състезанието по бягане, завърших 28-ми от 88 човека на 12км, от което бях доста доволен, веднага след това взех решение, че на 29-ти септември ще направя и състезанието по културизъм. Към този момент бях около 75 килограма, реших да наблегна малко на долната част за 6 седмици, понеже беше заминала покрай бягането, в съчетание с дефицита, през тези 6 седмици качих до 76килограм, от които започнах подготовка за състезание, която продължи 10 седмици, най-ниското тегло което успях да достигна беше в деня на кантара -67.1. На състезанието се класирах 3-ти от категория с 5 човека, бях доста доволен, все пак завоювах медал. Това запали желанието да продължа и веднага взех решение да се готвя за 2025, цяла година тренирах с тази цел, направих първия си основен период от 10 години насам, изцяло в домашни условия с малко оборудване, но голям мерак за спорта.
Взех обратна връзка от съдийския състав и работих върху забележките, които имаха към мен. Крайната точка на  подготовката беше 21.09.2025 в град Пловдив.
Записах се в две категории - бодибилдинг и класик физик. След канатара стана ясно, че ще съм в лека категория в бодибилдинг, тежах 67.9, а що се отнася до класик физик категориите бяха до 180 и над 180, аз бях при ниските.
В бодибилдинг си спечелих класа 1-ви от 8 човека, на overall 4-ти от 6 участници, за много малко ми се размина 3-тото място.
В класик бяхме общо 26 човека в 2-те категории, класирах се 2-ри в моята и 2-ри на overall, с което си спечелих и про картата.
Тъй като любовта ми към спорта с годините само се увеличава, не смятам да спирам до тук и възнамерявам  на даден етап да се кача и на ПРО сцената, към момента плановете са да се концентрирам в покачването на килограми, защото имам доста да запълвам по рамката, поради което 2026 вероятно ще пропусна състезателния сезон и ще се готвя за 2027-ма.

Реших да започна отново дневник тук, тъй като този форум е неизменна част от най-продуктивните ми години във фитнеса, тук научих доста от хората, с които имах възможност да контактувам, получавал съм отговори от много знаещи и желаещи да помогнат хора.
Надявам се, че това което правя и знанията, които съм придобил през изминалите години, ще помогнат на някой тук, точно както на мен ми помогнаха знанията и чуждият опит преди време, а и аз самият също ще мога да уча покрай хората във форума. 

По-здрави

Темата беше редактирана от Владимир Димитров на 31.10.25 14:33.

31.10.25
14:40

Добре дошъл отново.
Не останаха хора тук, които да се занимават с това в тесния смисъл на думата, та аз лично ще следя с интерес. Пускай инфо чат пат как ти минават периодите на натрупване, на рязане, използвани схеми на тренировки, хранене, добавки и т.н.

31.10.25
14:43

И стероидите вече май не са табу, та да, де, схеми и програми имах предвид :P

казано от Splash на 31.10.25, 14:43:

Вярно ли е това за стероидите :D

31.10.25
14:59

казано от Владимир Димитров на 31.10.25, 14:51:

Ами няма модератори, които да следят, нищо няма вече. То списват 25-30 човека я има я не.

Мнението беше редактирано от D_M на 31.10.25 15:00.

Тренировката от днес:

1.Клек - 20х75
2. Горен лег с дъмбели - 11х32;9х26
3. Гребане на някаква машина, не знам как се казва - 12х30;10х20
4. Раменни преси с дъмбели - 10х26; ; 9х20
5. Едностранно сгъване за буцепс от стоеж - 10х14; 8х10
6. Разгъване на горен скрипец - 10х50; 8х36

Всички упражнения изпълнявам с бавна негативна и бърза позитивна част, всяко повторение трае 4-5 секунди, като негативната част е 3-4 секунди. Адаптирам се към клека с щанга на гърба все още, през изминалите години кляках само с колан за тежести. Трета седмица тренирам във фитнес зала, преместихме се в друго жилище скоро и съм в процес на оборудване на таванското помещение, което ще е ъпгрейднаият ми домашен фитнес :D.
Отвикнал съм с лудницата по залите, а ходя по време, в което няма много хора, не ми се мисли какво ще е след 18:00.

казано от D_M на 31.10.25, 14:59:

казано от Владимир Димитров на 31.10.25, 14:51:

Ами няма модератори, които да следят, нищо няма вече. То списват 25-30 човека я има я не.

Явно толкова са тези, които ги тресе носталгията към старите времена, в които тук се водеха горещи и продуктивни дискусии.

31.10.25
15:11

По схемата цяло тяло ли тренираш на този етап, в каква фаза си в момента.

казано от D_M на 31.10.25, 15:11:

По схемата цяло тяло ли тренираш на този етап, в каква фаза си в момента.

В основен период съм от 14.10, започнах да покачвам килограми, планирам в близките месеци да съм така. Идеята ми е да направя няколко основни периода, като между тях ще правя изчиствания, с цел подобряване на телесната композиция, обичаен подход.
Що се отнася да тренировките, програмата мисля да изглежда така в близките месеци, ако има нужда от промени, ще ги нагласям в движение. Основната ми идея е да засиля клека, искам всяка седмица до края на годината да увеличавам тежестта, като разбира се влагам максимално усилие в първата серия на всяко едно друго упражнение.

казано от D_M на 31.10.25, 14:40:

Добре дошъл отново.
Не останаха хора тук, които да се занимават с това в тесния смисъл на думата, та аз лично ще следя с интерес. Пускай инфо чат пат как ти минават периодите на натрупване, на рязане, използвани схеми на тренировки, хранене, добавки и т.н.

Тренировките като цяло почиват на основните принципи от старата школа (30-те/40-те/50те години на миналия век).
Храненето в основен период не е нищо специално, просто ограничавам пакетираните храни, вредните мазнини и захарта, като не изключвам нищо напълно. Набавям си достатъчно протеин и гледам да ми е вкусно, старая се да ползвам качествени продукти, до колкото това е възможно. В състезателен период също не е особено интересно, соновно пилешко, понякога друго чисто  месо или риба , много свежи зеленчуци и плодове. Мазнините идват главно от зехтин и някоя друга лъжица тахан. Въглехидратите от пълнозърнест хляб, ориз и картофи. Колкото е по-просто храненето, толкова по-добри резултати.
По отношение на добавките, в основен период почти не приемам, от време на време взимам неща като цинк, магнезий, креатин, витамини, някои билки и това е, в състезателен добавям бета ланин и цитрулин малат, в общи линии никога не съм усещал ефект от каквото и да е, така че не ги мисля особено, за мен лично има неща, които са полезни, но с тях или без тях си е г/д същата работа. Ако човек има някакви дефицити е малко по-различно, разбира се.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1