08.05.06
12:07
Здравейте хора, искам да ви питам дали има някаква опасност от сериозни контузии при изпълнение на това упражнение. По принцип рамената са ми любими, а раменните преси са ми най-любими и ги правя с доста килограми - до 85кг, тежа 76кг и съм висок 173см.
благодаря предварително
08.05.06
13:22
[quote author=”Петко К”]Ако буташ зад врат, съществува повишена опасност от травми.
Ако правиш зад врат както каза Петко К наистина съществува голяма опастност да се контузиш особенно като правиш с много килограми просто ставите се скапват нищо че ти си имаш сила
риск от травма съществува при всяко упражнение, ако го правиш с лоша техника и несъобразена тежест
Да, зад врат го правя. Когато го правя с максимална тежест чувствам как гръбначния ми стълб се “смачква” образно казано. Затова взех да се притеснявам да не се контузя. Тъпото е, че когато не го правя с максимална тежест не ми е гот, аз все искам да дигам колкото се може повече, сигурно избивам някакви комплекси.
Ами вземи си някой да те наглежда да не кривиш или я прави с фиксиран лост.Ако агряваш добре няма проблеми.Всички упражнвния износват сатавите,когато почнеш дса ги правиш с много килограми.
Раменната става е особено податлива на контузия.... така че добра загрявка, не прекалявай с тежестите , чисто изпълнение
09.05.06
11:42
Недик Недев беше казал веднъж, че това е едно от десетте забранени упражнения/не ме питайте кои са другите :D /, защото много товари раменните стави. Аз както имам много гадна контузия в лявото рамо, винаги избягвам това упражнение-предпочитам на машина или с дъмбели.
Аз ги правя пред лице раменните преси...усещам натоварването по различно но знам, че зад врат контузиите са ужасни..
Доколкото съм чувал, не е никак желателно да се опитваш да избутваш на max, когато ръцете ти вече не държат, да пробваш избутвайки “последно” упражнение с тласък през гърба - доколкото съм пробвал - това гарантира травма.
Благодаря на всички за мненията, явно глупаво съм правил като съм се товарил толкова. Ще дам почивка на това упражнение и ще мина на дъмбели за известно време.