06.05.06
00:07
Понеже във всяка пета тема чета спорове кой колко е качил за еди колко си време, предлагам някой по-опитен и който наистина разбира от трупане на качествена мускулна маса веднъж за винаги да каже колко кг. ММ може да се качи за 1 месец примерно.....Естествено с правилна диета,тежки тренировки, доста добавки и много сън...Знам че за всеки е индивидуално, но все пак някакви граници може да се дадат....нали?
Всъщност е няколко (4 - 5 кг да кажем) за една година. Без химия.
Имам предвид чиста маса (за сметка на удебеляване на мускулните влакна), не вода и гликоген, не сланина. Просто тялото не може да синтезира мускулна маса с по - голям темп. Натурално ;)
При напредналите или хората, близо до потенциала си, естествено темпа е по - бавен.
[quote author=”Петко К”]Всъщност е няколко (4 - 5 кг да кажем) за една година. Без химия.
Имам предвид чиста маса (за сметка на удебеляване на мускулните влакна), не вода и гликоген, не сланина. Просто тялото не може да синтезира мускулна маса с по - голям темп. Натурално ;)
При напредналите или хората, близо до потенциала си, естествено темпа е по - бавен.
А според теб мускулните влакна какво представляват :?:
Могат за една година да се качат 10-на дълготрайни килограма!
Може и повече, стига да си наясно какво правиш!
06.05.06
13:12
И аз съм съгласен с PcGenuis напълно....мнооого повече от 4-5 кг на година ММ могат да се качат...особено ако си по начинаещ и бързо разтеж в началото.Аз как според тебе качих 7 чисти кила за 4 месеца стаж :wink: .Не казвам че са чиста ММ,но като никъде не виждам мазно по мене,релефен съм,тоест не са ми водни мускулите....прави си сметките.А да не говорим че се пак аз уча и нямам възможност да спя по повече от 7 часа....затова при правилен режим може да се постигне мноого повече :wink:
10 кг е оптимистичния вариант. При начинаещите темпа може и по - бърз да е. По - нататък се забавя.
При това някои качват по - лесно от други, така че 10 кг не са достъпни за всеки.
И според мен реално към 5-6 кила... 10 ми се струва оптимистично и при определени хора...
Тук говорим за чиста муск. маса... моля разни дето качват по 10 кила за 2 месеца с гейнър да не пишат ;)
Като гледам и много от състезателите не качват повече от 5 кила за следващата година...
07.05.06
00:09
Напълно съм съгласен...от гейнърите освен за хора с наистина бърз метаболизъм няма смисъл....просто аз съм на мнение,че по добре да качвам по 1-2 кила на месец,но за сметка на това наистина качествени...а не като повечето от фитнеса ми като ме видят или друг по релефен и почват със злобните изказвания от рода...”няма смисъл така да качваш бавно...по добре се омазни хубавичко,а после като изчистиш много по добре ще стане”.... :wink:
А и май повечето билдъри са на този принцип,щото някаде бях гледал няква снимка на Х.Христов са зимата в период на трупане...и приличаше на някво угоено прасе,рацете му бяха гладки и мазни...вобще нищо общо с формата му по време на състезание :wink:
Сега последно чисти ли са или не... :wink: Колкото и да си начинаещ, неможе за 4 месеца да ми качиш 7 кг мускул... :wink: :wink: :wink:
Ако изключиме начинаещите, то 3-4 кг максимум и то при хора с ген. При останалите май-много 2 кг. Говоря естествено за чисти мускули, защото в тялото освен мускул, кокал и сланина има и доста други неща, които нарастват с покачване на теглото.
На момчетата, които говорят за 10 кг ще препоръчам да си мерят мазнините на точен уред, а не да гледат на око. :wink:
[quote author=“SGK”]Ако изключиме начинаещите, то 3-4 кг максимум и то при хора с ген. При останалите май-много 2 кг. Говоря естествено за чисти мускули, защото в тялото освен мускул, кокал и сланина има и доста други неща, които нарастват с покачване на теглото.
На момчетата, които говорят за 10 кг ще препоръчам да си мерят мазнините на точен уред, а не да гледат на око. :wink:
Не съм много съгласен с теб, ако говорим за еднократно качване да, но ако говорим за постоянно качване при хора , които тренират отдавна е много по-малко, като се редуват периоди на качване , застой , а понякога и падане на кг.
Според мен е глупаво напредъка да се смята в такъв кратък отрязък от време като 1 месец , по-реално е за 1-2 години.
Аз например започнах да тренирам от 80кг и по-твоята логика за 2 г. би трябвало да кача около 20-25кг .
Според мен за моя ръст 177см около 95кг е границата до която бих качвал горе-долу чисто, от там нататък може и за година да кача по-малко от1кг или ще е много мазно или gohard :roll: ...
Така че нещата са много по-сложни и комплексни ....
не си ме разбрал, говоря за 3-4 кг годишно при надарени хора и около 2 при средностатистическия трениращ. И то на теория, без да се отчитат, както казваш ти, спадовете. Защото тук се пишат някакви цифри като 10 кг на година или 7 кг за 4 месеца, които са меко казано нереални...
08.05.06
18:09
[quote author=“SGK”]не си ме разбрал, говоря за 3-4 кг годишно при надарени хора и около 2 при средностатистическия трениращ. И то на теория, без да се отчитат, както казваш ти, спадовете. Защото тук се пишат някакви цифри като 10 кг на година или 7 кг за 4 месеца, които са меко казано нереални...
меджу другото си адски прав просто тея пичове са адски заблудени
наистина 3-4 ама според мен с 5-6 дива добавки може да станат и 7-8
креатин,глутамин,протеин два вида на брой,бцаа,аминота,метокси,трибулус,азотен бустер,ХМБ и витаминки и прилично хранене според можеш да станеш животно
08.05.06
18:33
Няма смисъл от тоя спор според мен:)Важното е огледалото и това е:)Килограмите не са чак толкова важни:)
Ако правиш всичко правилно, и имаш добро тяло(мезоморф)
даже над 5-6кг не е необичайно.
08.05.06
20:58
При всеки е много строго индивидуално!От Юни 2005 до сега съм качил 11-12кг. като не съм се омазнил и дори напротив -имам повече релеф отпреди.Според мен това се дължи на възрастта (17год.) и на хранителният режим 8-те часа сън и най-вече на 3-дневният ми сплит за маса.Затова при всеки е различно (може да звучи нагло но се надявам догодина по това време да съм 7-8кг по-тежък :wink: )
П.С това ми е втора година тренировки,първата качих не повече от 3-4кг.
Всичко е в детайлите: с добра тренировка,хранене и възстановяване стават нещата.И теорията трябва да е на прилично ниво.
08.05.06
21:29
Абе прав си...но ако можеше малко по облечен да е режимът са маса....тва е най-гадното във фитнеса определено....да се тъпчеш през 2-3 часа дори когато не ти се яде...в противен случай,поне при мен....няма резултати.Просто се изисква много ядене което зверски ме дразни :evil:
Зависи от човека според мен.Аз например съм способен за година да кача доста, но един ектоморф няма да може
09.05.06
08:30
Потенциала непрекъснато се увеличава.В началото на миналия век постиженията са били едни сега са съвсем други и едва ли някой знае докъде може да се стигне.
[quote author=“morphey”]При всеки е много строго индивидуално!От Юни 2005 до сега съм качил 11-12кг. като не съм се омазнил и дори напротив -имам повече релеф отпреди.Според мен това се дължи на възрастта (17год.) и на хранителният режим 8-те часа сън и най-вече на 3-дневният ми сплит за маса.Затова при всеки е различно (може да звучи нагло но се надявам догодина по това време да съм 7-8кг по-тежък :wink: )
Всичко е в детайлите: с добра тренировка,хранене и възстановяване стават нещата.И теорията трябва да е на прилично ниво.
Значи първо трябваше да уточним, че ставаше въпрос за покачване на мускулна маса при възрастен човек, лапетата не се броят :wink: , ами че и малкия ми син качи за една година към 10кг без да тренира-от 4кг. на 14кг. :lol: ( е сега да не се обидят подрастващите билдери :wink: ) Давам следния пример момче на 15г /50кг и без да тренира като стане на 20г ще бъде 70-80кг :idea:
09.05.06
21:25
[quote author=“red”][quote author=“morphey”]При всеки е много строго индивидуално!От Юни 2005 до сега съм качил 11-12кг. като не съм се омазнил и дори напротив -имам повече релеф отпреди.Според мен това се дължи на възрастта (17год.) и на хранителният режим 8-те часа сън и най-вече на 3-дневният ми сплит за маса.Затова при всеки е различно (може да звучи нагло но се надявам догодина по това време да съм 7-8кг по-тежък :wink: )
Значи първо трябваше да уточним, че ставаше въпрос за покачване на мускулна маса при възрастен човек, лапетата не се броят :wink: , ами че и малкия ми син качи за една година към 10кг без да тренира-от 4кг. на 14кг. :lol: ( е сега да не се обидят подрастващите билдери :wink: ) Давам следния пример момче на 15г /50кг и без да тренира като стане на 20г ще бъде 70-80кг :idea:
Мен всъщност повече ме интересеува колко ще мога да кача аз примерно за една годинка.И аз съм “лапе” - 16години,начинаещ, значи за една годинка 10-12кг. не би трябвало да са ми проблем...
09.05.06
22:02
Не знам брато 12 кила изглежда доста...но при много добър режим може би е достижимо...по 1 кило на месец само,но качествено :wink:
10.05.06
00:54
[quote author=“hari_89”][quote author=“red”][quote author=“morphey”]При всеки е много строго индивидуално!От Юни 2005 до сега съм качил 11-12кг. като не съм се омазнил и дори напротив -имам повече релеф отпреди.Според мен това се дължи на възрастта (17год.) и на хранителният режим 8-те часа сън и най-вече на 3-дневният ми сплит за маса.Затова при всеки е различно (може да звучи нагло но се надявам догодина по това време да съм 7-8кг по-тежък :wink: )
Мен всъщност повече ме интересеува колко ще мога да кача аз примерно за една годинка.И аз съм “лапе” - 16години,начинаещ, значи за една годинка 10-12кг. не би трябвало да са ми проблем...
Като начинаещ мисля, че няма да е никакъв проблем да качиш 10-12 кг. Аз за 1 година тренировки качих 10 кг без хр. режим, без никакви добавки и дори без качествен сън (имах и доста прекъсвания през тази година през които са ми падали кг.) :wink:
10.05.06
01:38
Тук говорим за функция (време/прираст в мускулна маса) с много неизвестни.
Няма да задълбавам. :)
За да се знае потенциалът на човек, най-важно да е ясно теглото на мускулната маса, което може да се изведе чрез паралелен тест с машина работеща на пинципа на пълното съпротивление на тъканите (ток) + обиколки към ту, дължини и клиперометрия към ту статистика... После, още малко статистика: 1, 2, 3, 4, 5, 6 месеца тренировки + следене на хранене (за достатъчност), хормони, обиколки, тъканни пропорции и... останалото е математична симулация. Отговора се крие в принципите на азотния баланс, който зависим от хормоналния баланс + няколко протеинови молекули и там вече стигаме до границите на индиректната хормонална манипулация.
Само 1 въпрос ще задам... Наистина ли искате да си знаете лимита? Мда изчислим е..., обаче каква полза да го знаете? Аз виждам само кофти последици -> липса на мотивация, разочарования от генетиката и пр... За още по-голяма точност може да се прави и диагностика на тъканната плътност с локални биопсии. Има едни хора които отдавна се занимават с това - НАСА, хората се чудят как да накарат мускулите на космонавтите да не се разпадат в 0G. Но... това е адски скъпо и демотивиращо начинание.
Затова пак помислете, струва ли си да знаете тоя отговор? Да не стане като в Гатака...
За 5 месеца тренировки качих 16 кг., но по голяма част са мазнини около корема. Нямам някаква диета, гледам винаги корема да е пълен. :lol:
10.05.06
10:34
Ехехе 16 кила....ти бая си се оял :D .Аз пък мразя да ми е пълен корема....постоянно ам на сила :twisted:
Ако не тренирах щях средно по 2 пъти на ден да ям...по 1 парче пица примерно :wink: .Просто много ме мързи да ям :lol:
Много правилно казано!!!
Много правилно казано!!!
Аз пък бих казал, че по-скоро средствата за постигане на потенциала се увеличават, потенциала на всеки човек си е константа, за да се увеличи потенциала на “вида” човек трябва да има някави промени в генофонда, което се получава от някакво продължително въздействие
от външната среда.
Такова има , павярвай . Ако имаш село ще видиш че там вратите са по 1.60 . Само преди 3-4 поколения хората са били много по-ниски . Хромозомите мутират светкавично и неусетно ... Да живее еволюцията
Иначе по темата бих казал - всеки , спрямо нивото, годините и напредъка си да си постави някаква цел (килограми) , близка до нереалното и да я гони . Постоянно да се мери и да я преследва . Това е невероятна мотивация и гарантира ако не желаните килца , то поне близък до тях резултат. И не забравяйте - УПОРИТОСТ
[quote author=“chicksey”]Такова има , павярвай . Ако имаш село ще видиш че там вратите са по 1.60 . Само преди 3-4 поколения хората са били много по-ниски . Хромозомите мутират светкавично и неусетно ... Да живее еволюцията
Истина е, че средния ръст се увеличава. Е чак 1.60 е малко прекалено, но все пак.
Обаче ръста си е едно, здравето друго. :wink:
[quote author=“hari_89”]
Даже и ще на ръст ще дръпнеш и кокаляците ще ти натежат, дали за година или 2-3… споко. :wink:
06.09.06
17:00
Мисля да не коментираме тийнейджърите като мен(13-19 г) ,защото аз от както тренирам съм качил 13-14 кила за година и 3 месеца ;)без добавки или химия и продължавам да си качвам горе-долу към 1 кило за 2 месеца
ее много малко бе! аз за 8 месеца съм качил ~10-12кг само с добавки! а и преди бях много мазен 20-22% мазнини, сега съм ~15%. така че освен че съм махнал някви мазнини съм качил 10на кг... а силата двойно!
06.09.06
22:33
Eми така е ние тийнейджърите не сме хора :lol:
ее много малко бе! аз за 8 месеца съм качил ~10-12кг само с добавки! а и преди бях много мазен 20-22% мазнини, сега съм ~15%. така че освен че съм махнал някви мазнини съм качил 10на кг... а силата двойно!
И ние останалите, с гайдите, какво да правим? :lol: Не е нужно да се хвалиш, така елементарно.
За мен най-доброто качване е 5кг на година, като първите 1-2 години са малко повече 7-8.
Дет се вика, капка по капка-вир става. :D
xaxa..не се хваля бе. просто давам пример че мтого зависи от годините и от нивото което се почва! едно е да почнеш на 14 друго е ва 40!