въпрос за мъртва тяга

25.08.04
19:44

От няколко седмици правя мъртва тяга и вече съм и голям почитател.
Въпросът ми е има ли някаква техника, с която мога да намаля влиянието на упражнението върху горната част на краката, където НЕ искам да раста и да увелича влиянието върху гърба.

25.08.04
20:43

Има има :)
Пускай щангата малко под коленете, не по-надолу, защото тогава участват вече краката. Ти сам ще го усетиш.

25.08.04
21:17

ОК, мерси, ще пробвам така. Аз си изтеглих няколко филмчета и снимки от интернет, където показват тягата и всички пускат щангата до долу - леко да докосне земята. Щом казваш че става само до под колената ще я правя така.

26.08.04
00:37

има една техника която се използва от много натурално трениращи - TUT (time under tension) - време под напрежение. Номера е следният ... слагаш с около 20-тина килограма повече на щангата от нормалната ти максимална серия и спуска6 щангата до под коленете и така задържаш около 15 -20 секунди след което се изправяш (а не пусаш щангата на земята) и правиш 20 секунди странчинг на еректорите на гръбнака. Ако почувстваш че можеш с още тежести сложи, но гледай да не прекалиш...

Прави този тип тяга веднъж на всеки три тренировки по 4-5 серии вместо обикновената тяга и ще почувстваш разликата - ГАРАНЦИЯ... така ме е болял гърба на следващите 2-3 днииии..... не мога да ти опиша - имам предвид мускулите де... :lol:

Мъртвата тяга влияе предимно върху задните бедрени мускули - подбедреницата.
За да намалиш влиянието там, трябва да правиш упражнението с леко присвити крака. По този начин скъсяваш участието на подбедреницата а не намаляваш маха на движението - каквато препоръка има в предните постове :)
Но натоварване върху краката винаги ще има.

26.08.04
11:03

Значи, за да намалиш участието на задното бедро, трябва да свиеш леко краката в коленете, както каза Дзвера, и да намалиш обема на движение, както каза Гоча. Само дето влиянието върху гърба не вярвам да увеличиш, просто ще ограничиш натоварването върху задното бедро. Наистона повечето профита, стига да нямат сериозна травма в гърба, правят тяга до долу - една от целите при тях е максимален стрес на тялото, който да предизвика максимални силен отговор от него във вид на нова мускулна маса.

П.С. Дзвер, с цялото ми уважение - подбедрица казваме на частта на крака под коляното (бедрото), заедно с прилежащите й мускули :wink:

[quote author=“Eclipse”]

П.С. Дзвер, с цялото ми уважение - подбедрица казваме на частта на крака под коляното (бедрото), заедно с прилежащите й мускули :wink:

?!?!!!?????
Сигурен ли си? Не е ли “бицепсовият” мускул на крака?

26.08.04
11:40

подбедрица = прасец

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1