07.09.04
18:44
Имам един въпрос относно упражнението “придърпване на хор. сприпец” или още познат като лодка. Значи виждал съм да го изпълняват по два начина. Гледах и в сайта, но пак не ми стана ясно кой е по прав. Та, когато се прави от седеж, трябва ли горната част да е през цялото време изправена (почти на 90 градуса спрямо пейката) и да не се мести, или трябва при самото издърпване леко да “легнеш” назад и при пускане се изправяш?
[quote author=“spookyy”]Имам един въпрос относно упражнението “придърпване на хор. сприпец” или още познат като лодка. Значи виждал съм да го изпълняват по два начина. Гледах и в сайта, но пак не ми стана ясно кой е по прав. Та, когато се прави от седеж, трябва ли горната част да е през цялото време изправена (почти на 90 градуса спрямо пейката) и да не се мести, или трябва при самото издърпване леко да “легнеш” назад и при пускане се изправяш?
Правилното изпълнение е когато тялото ти да придобие “S”-образна форма, която се поддържа през цялото време на изпълнение. Като тегленето се извършва само гърба, а не с бицепс/предмишница. Ако е невъзможно.. намаляваш тежестта.
Виждал съм по филмчета и на живо как по-напредналите го правят по другият начин който каза perlsite.
А можете ли да ми обясните как точно изглежда “S” образната форма? Раменене назад ли трябва да са?
08.09.04
00:24
Освен това:
Леко сгънати крака.
Задължително ако може да се прекара права линия през тялото ти, тя трябва да е леко приведена назад. Това е заради сгъването на краката и обстоятелството, че трябва да дърпаш към корема, а не към гърдите.
[quote author=“D3BEP”]...че трябва да дърпаш към корема, а не към гърдите.
Принципно си прав.. но има доста вариации с цел различно натоварване на гърба.. мисля, че на сайт-а имаше доста подробно описание.
08.09.04
20:02
Вариации, естествено, има.
Но това мисля, че е основното изпълнение.
Напълно изправен изтегля ако не се лъжа натоварването основно към латисмуса и въобще вътрешна централна част.
Силно наведен изтегля към рамо и трапец.
Леко наведен хваща и от двете.
А дърпането към гърдите е безсмислено. Всъщност чисто физиологически то променя основно ъгъла, т.е. имитира ефекта на навеждането, но прави упражнението да включва повече мускули, които обаче са не към гърба, а към ръцете....
S - то е почти задължително. Освен, ако не ви пука за стабилността и кръста.....