21.06.06
14:43
Случайно попаднах на следната статия http://www.fitbul.com/article5.htm и тук може да прочетете следното
Защо започваме тренировката с най-голямата тежест? Защото така анаболните фактори са по-засилени. Това ще е тема на друга статия. Само ще ви дам пример: Зиновеев (1951) сравнява две идентични тренировъчни системи. Сериите, повторенията и тежестите са едни и същи. Единствената разклика между групите е в реда на сериите. Едната тренировка почва от по-леките и свършва с тежките серии, а другата тренировка почва тежко и завършва леко (леко, по-тежко, най-тежко сравнено с тежко, по-леко, най-леко). Групата, която започва директно с най-голямата тежест качва 5.5% повече мускулна маса!
Въпроса ми е дали това наистина е така?
какво ще рече едната тренировка започва с по-леките и завършва с по-тежките кг, а другата обратно-означава ли това, да се редуват двата варианта примерно днес гърди-започваме с леки килограми и увеличаваме, а следващата тренировка за гърди да се започва от тежки кг и да се намаляват?
стига бе хора, не се излагайте с тия простотии! направо пишат опасни глупости! “калориина хипертрофия” хахахахах :lol: ! да, истина е, че като качиш 10кг то от тях ще има и мускули, но до толкова колкото са необходими на тялото да извършва нужната двигателна работа с повишено утежнение от +8кг (например) мазнини от общо 10кг..
да тренирам един път с леко към тежко- ОК
да тренирам първо от тежко къл леко - контузия!
мускулното възстановяване трае 2 дена?! мускулното възстановяване зависи от степента на несените му щети вследствие на извършената работа. някой път може да е с продължителност от няколко часа до няколко седмици даже..
абе с една дума бля-бля..
и невиждам защо да се връщаме към старите методи, след като е доказано, че има далеч по ефективни..
Това е един вид обратна пирамида, при нея се покачва повече маса , по малко сила
важно е да се подчертае че ако се почва от тежки кг към по-леки трябва да се загрее хубаво...
иначе техники като dropdown не са известни от вчера...
Повечето натурални бодибилдъри качват и свалят главно калорийни мускули, защото тренират всеки мускул само веднъж седмично и рядко минават през периоди на деадаптация към тежестите. Качват, свалят, качват, свалят и накрая разликата е минимална. Оттам започват стероидите и добрите резултати.
Истинският анаболен ефект трае до 2 дни след тренировка. При малки мускулни групи анаболният ефект трае по-малко (около 1 ден), при големите мускули ефектът е по-продължителен (до 2 дни).
Когато един мускул е все още в анаболно състояние, и бъде трениран отново, анаболният ефект се увеличава още повече (ефектът на сумацията). Затова е страшно ефективно да се тренира мускул отново, преди анаболните фактори да са паднали до нормалното си ниво.
Това вярно ли е и въобще може ли да се вярва на тая статия ?
22.06.06
15:48
Програмата противоречи на всичко, което някога сте чели за бодибилдинг.
Щом има нещо подобно значи статията не струва. Не могат да ме накарат да повярвам, че целия свят е крив и тренира неправилно.
Струва ми се, че е обсъждано и преди във форума. До колкото си спомням общото мнение беше, че статията е менталива :wink:
Догми, догми..половината от вас, надали са разбрали и 1/3 от статията. :roll: 8)
За “първо тежко, после леко” - има логика, а и това не е нещо ново под слънцето, както каза и Астор.
За другите неща - определено имаше доста небивалици, поне според мен.
Ами аз определено правя с максимално тежко първата си работна серия, после свалям тежестта, ако се наложи. Поне на повече упражнения правя така.