Гледате ли с пренебрежение към начинаещите?

Прескочи до:

16.06.06
13:50

Темата “Знае ли някой?” ме наведе на мисълта дали по-опитните билдери гледат с насмешка към начинаещите?

ST

16.06.06
14:07

Ами, аз несьм начинаещ но несьм и мн. опитен. Гледам да помагам на по неопитните,но много ме дразни едно нещо.Ще дам пример. Едно момче което трнира от 1 месец в нашата зала и се сьблича гол до крьста и ходи като безсмьртен насам натам.Един пьт до толкова се беше стегнал че едвам си облече блузката ( е е леко хилав ) смятайте....И понеже си мисли че разбира всичко и не иска да слуша никой,камо ли да пита заповна да прави  раменна преса,обаче хвана лоста неравномерно и естествено като го вдигна ( общо 15 кила :) )  и започна да го изпуска обаче никой не му помогна,а имаше поне 5 човека околко него.Иначе винаги гледам като ме помоли някой да помагам никога неотказвам.Всички сме били начинаещи  :wink:

16.06.06
14:11

Разбира се че не! Гледам с насмешка на тези, които смятат че всичко знаят и не приемат съвети..

16.06.06
14:12

предпочитам да помагам, защото колкото и да съм опитен, в сравнение с някои аз съм си начинаещ :) а и презрението е много лоша човешка черта

EA

16.06.06
14:13

Не, това е глупаво, защото всеки е бил начинаещ. Мисля, че само комплексарите се държат с надсмешка, защото по този начин си повишават самочувствието, което говори много зле за тях.. Има обаче и другата крайност, когато някой се мисли за достатъчно напреднал (например след 4-5 месеца тренировка), че да дава акъл на ляво и надясно, относно “тънкостите” в билдинга, а той самият не е в час с тях..

16.06.06
14:35

на начинаещите не трябва да се гледа с насмешка, а да бъдат насърчавани, за да не се откажат от спорта.все пак всеки е тръгнал от там...

IN

16.06.06
14:43

Начинаещите са баси смешниците много ме дразнят... (базик  :lol: )
То и аз нямам много стаж в залата така че...може да се каже че и аз съм новобранец(към половин година в залата,сериозно към 4 месеца)
Но иначе като цяло ако видя някой начинаещ в залата се опитвам да му помогна,а не да го сдухам че е мизерен слабак примерно :lol:

16.06.06
15:47

Хмм не знам да ви кажа, аз в мойта зала много, много контакти неводя, само аки ще искам някой да ми помага. Иначе ми е по-интересно да слушам по-опитните как си говорят.

[quote author=“kao”]Гледам с насмешка на тези, които смятат че всичко знаят и не приемат съвети..

Има и едни други дето пак мислят че всичко знаят и ходят и раздават професионални съвети наляво и надясно  :evil: 

Няма какво да се смееш на начинаещите. Всеки е бил начинаещ. Освен това за човек с 10 години стаж и 2 години да си тренирал пак изглеждаш начинаещ .. относително е.

Лошо е само когато правят много грешно упражненията. Най-много в нашата зала бъркат разтваряне за задно рамо, скрипец пред гърди и гребане с дъмбел.

16.06.06
16:07

Лошо е като се мотаят по уредите и пречат.. мен това ме дразни в начинаещите... иначе всеки е бил такъв и място за присмиване няма... и аз като почнах гледах плахо от ъгъла, но леко полеко идват резултатите и увереноста ;)

16.06.06
22:08

Смея се на тези,които хем са начинаещи,’ем са мислят за много големи...Където ще се разглобят като походи повечко. :lol:

16.06.06
23:24

Никога, даже бих се възхитил на някой с очебийно лошо телосложением който има желание да тренира. Жалко само, че голяма част нямат и капка самочувствие и бързо бързо сдават фронта.

LU

16.06.06
23:36

[quote author=“manson”][quote author=“kao”]Гледам с насмешка на тези, които смятат че всичко знаят и не приемат съвети..

Има и едни други дето пак мислят че всичко знаят и ходят и раздават професионални съвети наляво и надясно  :evil: 

Няма какво да се смееш на начинаещите. Всеки е бил начинаещ. Освен това за човек с 10 години стаж и 2 години да си тренирал пак изглеждаш начинаещ .. относително е.

Лошо е само когато правят много грешно упражненията. Най-много в нашата зала бъркат разтваряне за задно рамо, скрипец пред гърди и гребане с дъмбел.

Ххаха при мене интересното е че с дясната ръка греба супер стабилно,с лявата нещо немога да докарам стоиката и не ми влиза достатачно добре!Много интересно се получава незнам защо!Но когато греба с лявата ръка и крака ми е по нестабилен!Въобще лоша работа!Ами на скрипеца пред гърди пък какво трябва да се бърка?!

18.06.06
16:00

В никакъв случай не се подигравам с начинаещите(освен ако не се правят на разбирачи)а се опитвам да обяснявам как трябва да действат

18.06.06
16:24

[quote author=“kao”]Лошо е като се мотаят по уредите и пречат.. мен това ме дразни в начинаещите... иначе всеки е бил такъв и място за присмиване няма... и аз като почнах гледах плахо от ъгъла, но леко полеко идват резултатите и увереноста ;)

Точно :!:  :!:  :!:

[quote author=“LuckyTeam”][quote author=“manson”][quote author=“kao”]Гледам с насмешка на тези, които смятат че всичко знаят и не приемат съвети..

Ххаха при мене интересното е че с дясната ръка греба супер стабилно,с лявата нещо немога да докарам стоиката и не ми влиза достатачно добре!Много интересно се получава незнам защо!Но когато греба с лявата ръка и крака ми е по нестабилен!Въобще лоша работа!Ами на скрипеца пред гърди пък какво трябва да се бърка?!

оффф бедна ти е фантазията какви работи съм виждал и продължавам често да виждам.
Ами представи си: сяда на вертикален скрипец, широк надхват. Изнася гърба и главата назад и дърпа с леко присвити ръце до корема като описва дъга .. бе не мога да го обясня, ама е смесица между набирането и пулоувър  :shock:  :lol:

18.06.06
18:09

Хеххх то ако беше така.....

18.06.06
21:01

[quote author=“manson”][quote author=“LuckyTeam”][quote author=“manson”][quote author=“kao”]Гледам с насмешка на тези, които смятат че всичко знаят и не приемат съвети..

оффф бедна ти е фантазията какви работи съм виждал и продължавам често да виждам.
Ами представи си: сяда на вертикален скрипец, широк надхват. Изнася гърба и главата назад и дърпа с леко присвити ръце до корема като описва дъга .. бе не мога да го обясня, ама е смесица между набирането и пулоувър  :shock:  :lol:

А при нас има един дето си слага мн кг на скрипеца и като сяда тежеста леко го дига ,той се изправя и пак сяда :D

18.06.06
21:26

Само на тези,които не слушат по-опитните,кое как се прави

LU

18.06.06
21:29

[quote author=“manson”]

Ехее аз се си мисля че ръцете трябва да са по разтворени,хвата щирок и да се дарпа малко над зърната на гърдите ама тоз явно налаа нов стаилинг!
Днеска имаше един братчед пример как да праим непраилно лег,като по учебник беше само че за неправилен лег!
Свити ръце в лактите,сваля под гардите че даже и към корема,изправя до горе (някои пат и аз го правя туи без да се усещам) и още и още че и правише със завидните има няма 30 кг!
Направо щях да се напикая добре че едно момче му по обясни малко кое как е,че иначе беше мноо зле!

[quote author=“kao”]Разбира се че не! Гледам с насмешка на тези, които смятат че всичко знаят и не приемат съвети..

взе ми думите от устата.

20.06.06
00:52

Само ще Кажа че все още помня момента, когато правех серии с 60 на лежанка.

20.06.06
00:55

Никой не трябва да гледа с насмешка друг ...всеки е тръгнал от някъде... аз бях 68кг на 190см. когат почнах да тренирам... но тия дет ходят от 2 месеца на фитнес и ходят тежко са наистина смешни...

20.06.06
11:02

С насмешка съм гледал само на двама или трима в залата. Дойдоха за първи път, кгоато аз вече бях понапреднал, що годе знаех нещата. Бяха точно толкова слаби, колкото и аз когато започнах. Започнахме да се засичаме често, питаха ме, отговарях, помагах им колкото можех.  Три месеца по-късно се отказаха. Още три по-късно се върнаха, ама с по 20 кила отгоре. На по 15-16 и се нагълтали с нещо...Тях тогава ги презрях.
Иначе не мога да се смея на начинаещ като знам от къде тръгнах, и как съм до никъде за 2 години.

28.06.06
12:17

[quote author=“kao”]Разбира се че не! Гледам с насмешка на тези, които смятат че всичко знаят и не приемат съвети..

28.06.06
15:39

Тая тема ме заинтригува. Аз самият тренирам редовно от две години, имам известни успехи, но и още много, върху което да работя. Тъй че начинаещ ли съм? И да, и не - зависи от гледната точка.
Има в залата, в която тренирам, една двойка приятелчета, които са от начинаещите, ходещи тежко. Гледам ги преди няколко дни сложили на лоста 80 кг. и се опитват да правят гърди с тях (на лежанка). Да, ама им тежи и не могат да пуснат до долу, а спират щангата на около 25-30 см. от гърдите си, т. е. правят няма и половината движение. Направиха по 3-4 повторения така, а после взеха шумно да си обясняват колко са заякнали. Е, тук дойде и моята дилема - да се намеся ли и да им обясня как трябва да изпълняват упражнението и че по-добре с 60 кила, но правилно и пълноценно, отколкото с 80, но доникъде или да си затрая? Замислих се аз какво бих помислил, ако някой дойде да ми дава акъл, който не съм поискал? Сигурно и аз не изпълнявам точно някои упражнения, но 100% ще тегля една дълга българска на човек, който дойде да ми обяснява кое как е, без да съм го питал.  :lol:
С две думи начинаещи всякакви, както и хора всякакви.  :wink:

IN

28.06.06
15:51

Така ли възприемате помощта на другите :shock: ...начи съм изглеждал като голям досадник за някои хора тъй като често давам акъл как се правят упражненията-не защото съм голям специалист,а просто защото е пълно с глупаци,за които е важното “нещо да се дига”...а какво е то не от значение.Важното е щангата или дъмбела да се размятва във въздуха безцелно независимо колко серии и повторения :wink: ...или пък скрипците да се дърпат в незнайни посоки... :roll:

28.06.06
15:58

[quote author=“InDaHEad”]Така ли възприемате помощта на другите :shock: ...начи съм изглеждал като голям досадник за някои хора тъй като често давам акъл как се правят упражненията-не защото съм голям специалист,а просто защото е пълно с глупаци,за които е важното “нещо да се дига”...а какво е то не от значение.Важното е щангата или дъмбела да се размятва във въздуха безцелно независимо колко серии и повторения :wink: ...или пък скрипците да се дърпат в незнайни посоки... :roll:

Помощта е хубаво нещо, но насила хубост не става. Тия хора, които “дърпат скрипците в незнайни посоки” (изразът между другото много ми допадна  :wink: ), първо трябва да осъзнаят, че правят нещо неправилно.
Има един образ в залата, в която ходя. Пичът е на около 40, преди около две години идваше редовно и ми направи впечатление как тренира - например сяда на римското столче и прави в продължение на 20 минути бавни преси по цялата амплитуда на възможното движение на кръста. После сяда на машината за гребане, започва да движи цялото си тяло, а не да дърпа с ръцете и накрая, след 30-тина повторения, заключава с облекчение “Ей, как хубаво си натренирах кръста!”. Разбираш, че на такъв и да му кажеш кое как е, няма да му помогнеш много. Човек трябва да гледа около себе си, да мисли с главата си и да преценява нещата, в противен случай нищо не можеш да направиш за него.  :wink:

Не, нито пък давам съвети на някои, който не ги е поискал, нито пък бих гледал с насмешка на някой, дето не приема съвети.
Не съм голямото светило, а и да бях, не е нужно да натрапвам съветите си и да блестя със тях. Като иска, иска, като не иска, не иска, и аз предпочитам да си тренирам и да не ме занимават.
Особено добре зная колко струват “съветите на разбирачите”. Ако знаете колко пъти досега съм чувал за мене си, че “ти нищо не правиш”, “така не се тренира”, “нищо не постигаш така” и “що не пробваш едикак си”. Ако трябваше да ги слушам, щях да свърша в лудницата. Хич и не ги слушам. Обикновенно идват от разни напомпани зобаджии, които “виждат потенциала в мен”. И после като седнем на уреда и се почне, тогава почват да охкат и да пъшкат повечето от тях, въпреки големия зоб гледат отстрани с интерес и тогава се почва друга песен: “ма закво ти е тая сила въобще”, “що не земеш малко да отслабнеш да видиш къв звяр ше станеш” и т.н.
Никой в залата няма толкоз акъл, че да даде на другия акъл как да тренира. За квалификация да не говорим. Всеки трябва да познава собственото си тяло и най - доброто за всеки е различно нещо.
И фитнесът, бодибилдингът и силовите спортове са точно тези спортове, в които ако не си удариш главата в двата бряга, не можеш да кажеш, че си плувал.
Още повече, е за мен успехът в тези спортове е интеграл на психическата ти настройка, умението ти твърдо и неотклонно да преследваш дадена цел и вярата в успеха и самият себе си. Тези качества не предполагат непременно да не слушаш чужди съвети, но предполагат далеч да не се въртиш на 180 градуса заради нечии “авторитет” и самомнение. Чуждият съвет е капка в морето, а морето са знанията.

Аз ще задам пък обратния въпрос:
А вие, начинаещи, като видите някой по - стар билдър, някой, който е як, здрав или силен, какви чувства ви внушава той? Отговорете не тук, но честно и пред себе си? Нещо като “ех, искам и аз да имам неговата упоритост” или нещо като “я колко зоб е измуцал па тоя, циците му пускат ли мляко?”
Когато го виждате, че опитва да се концентрира и да направи нещо, каква е вашата реакция? Уважавате усилията му или въобще не ги забелязвате, пречите и си мислите “тоя па като е як кво си мисли - че залата е само негова ли?”
Продължавате ли 100% това, което сте започнали или често преповтаряте неговите действия, превръщайки ги и често в бутафорни упражнения с непосилна за вас показна тежест и излишно бутане по уредите?
Последното ще подкрепя с ясен пример. В залата, в която тренирам, има добра стойка за клек. Има едни по - ячки момчета, те са културисти. Те обичайно ползват стойката за клек за трапец и за бицепс.
Оттам всички начинаещи я ползват за това! Стойката за клек става неизползваема, а бицепс и трапец могат да се правят навсякъде другаде из залата! Но не го правят.
И стойката за клек става полунеизползваема за клек!
А от новите никой не кляка. И много малко от тях правят тяга.
А дали има полза от толкова наблягане на хеликоптер и въртене на рамената с тежест за тях - не знам!
Т.е. те само излишно натоварват уреда, че даже и се сърдят, като почна да клякам, щото правя сравнително големи паузи, а е трудно само да товарим и разтоварваме, сваляме и качваме тежести. Че инак не става да сгъват за бицепс!

Според мен уважението е двустранен процес. Логиката, че на старите билдъри им липсва културата как да тренират в зала, пълна с хора, пък начинаещите я имат, ми е доста чужда. Според мен ако има грешка, вината е и на двата отбора.

FI

28.06.06
23:55

[quote author=“InDaHEad”] тъй като често давам акъл как се правят упражненията-не защото съм голям специалист,а просто защото е пълно с глупаци,за които е важното “нещо да се дига”...

Пич, ако постоянно “ръсиш” акъл наляво надясно, няма да ти остане :D :D :D

HE

29.06.06
10:54

Не мога да гледам с пренебрежение на начинаещите поради простата причина, че и аз съм бил такъв. Случва се момчета от залата да ми задават въпроси на които гледам да отговоря максимално изчерпателно. Аз съм на мнение, че никой не се е родил научен и трябва да си помагаме кой с каквото може.

RE

04.07.06
16:43

Отговора е НЕ.Те са най-свестните хора в залата.После се променят и голяма част от тях стават отворковци след някой друг качен сантиметър. :wink:

04.07.06
19:57

съгласен съм с ДЗВЕР, имам същия проблем в мойта зала, в нея клякаме към 10-15 човека, всички останали само я товарят. Като клякам правя около 8 серии, 3 са загряващи останалите работни, също правя големи почивки и само пищят, не можели да си направят трапеца и бицепса дето вика ДЗВЕРА, се едно няма дъмбели и смит машина, за бицепса да не говорим :evil: . :evil:

04.07.06
20:27

aз не гледам с пренебражение само ся нерва малко когато някой не може да прави упр. обаче не пита еи така гледа кой какво прави и варви и го прави като неска някакви такива как ме ядосаха

05.07.06
23:25

Не бива да се гледа с насмешка на начинаещите... има обаче и друг момент съществен. Ще дам пример от личен опит: когато зададеш въпрос на по-навлезлите в материята и споделиш някое грешно впечатление, доста често се сопат и/или лепват снизходителната усмивка, което може бързо да те откаже от допитванията към по-напредналите... надживях го де... :)  :)  Но имаше един руснак в залата, който преди време ми обясни как да затягам по-добре фитилите и беше много учтив за разлика от други субекти... Изобщо, начинаещите лесно се демотивират при най-малкия случай на лошо отношение, така че няма да е зле освен те самите да се научат да питат, също и разбирачите да поработят над “маниера” си на обясняване... много локуми могат да се разтягат по темата. Най-важното е да сме по-човечни, че вече накъдето се обърне човек все озверели физиономии, забравени поръчки и ръбещи се бармани :) , грубияни и дебили на всяка крачка...

06.07.06
00:59

[quote author=“de3pkeeper”]Не бива да се гледа с насмешка на начинаещите... има обаче и друг момент съществен. Ще дам пример от личен опит: когато зададеш въпрос на по-навлезлите в материята и споделиш някое грешно впечатление, доста често се сопат и/или лепват снизходителната усмивка, което може бързо да те откаже от допитванията към по-напредналите... надживях го де... :)  :)  Но имаше един руснак в залата, който преди време ми обясни как да затягам по-добре фитилите и беше много учтив за разлика от други субекти... Изобщо, начинаещите лесно се демотивират при най-малкия случай на лошо отношение, така че няма да е зле освен те самите да се научат да питат, също и разбирачите да поработят над “маниера” си на обясняване... много локуми могат да се разтягат по темата. Най-важното е да сме по-човечни, че вече накъдето се обърне човек все озверели физиономии, забравени поръчки и ръбещи се бармани :) , грубияни и дебили на всяка крачка...

нищо лошо, не съм отказвал съвет досега, и не отказвам да давам ама не и от и на идиоти дето се мислят за Рони и компания!

На мен друго ми се случи. Нямаше друг в залата и извиках едно момче да ме пази на придърпване пред гърди за гръб. След серията ми каза да правя с по-малко килограми, защото така много ще си изхабя ставите ... ами момчето като му гледам телосложението и най-вече техниката на изпълнение - нямаше стаж повече от 3 месеца. Сега няма лошо, ако знае нещо да го каже, но в случая .. нито килограмите бяха кой знае колко много, нито правех рисково упражнение като клек или тяга. Има и други, които слагат много кг и бъркат цялата техника, лашкат, чийтинг и т.н. но аз не съм от тях. Сега .. замълчах си, казах му “добре”, защото ще е гадно да го отрежа грубо с едно “аз така съм си преценил” и т.н.
Всякакви случаи се срещат, но толеранс винаги трябва да има!

П.П. Преди време като си бях купил фитилите ги слагах съвсем грешно и Петър Петров (тренера на Христомир) като ме видя, дойде показа ми и по този начин ми направи огромно впечатление. Та така .. помагайте когато можете, но само ако сте сигурни че знаете какво говорите  :D

06.07.06
12:38

Не са смешни начинаещите, а тези които тренират като кютуци и нищо не разбират, а пък им дават грешни съвети! Аз лично съм ставал свидетел на това, как един 40 годишен човек, който не разбира какви упражнения прави и за какво ги прави, се караше на едно момче, което перфекто си изпълняваше упражнение за задно рамо.

06.07.06
13:59

И аз като вида начинаещ не мога да не му помогна, като се сетя, че и аз съм бил такъв. Обаче има някой, които се имат за големи специалисти, въпреки че са почнали оня ден, ето такива не ги харесвам, хвърлят се на големи кила и не може нищо да им набиеш в главата :roll:

06.07.06
14:19

Ако са упорити и имат желание не...но тея дето ми ходят голи в залата и ми правят пози и тренират от няколко месеца направо ми идея да ги пречукам...за нищо не стават :)
преди много давах съвети дори се опитвах да запаля много хора по този спорт...от всичките само един се запали, но пак е добре вече година тренира, а общо 4ма или 5ма съм се опитал да запаля по спорта. В момента въобще не ме боли вече - ако искат да тренират

Другото което ме дразни е като някой дето от скоро е в залата ми дава съвети как да изпълнявам упражнението. на такива само им кимам с глава и си змаълчавам.

11.07.06
11:42

Не съм с много тренировъчен опит(преди 1 седмица стана 1 година) , но за тази година изчетох сичко което намерих за упражненията  начина на изпълнение , храните,добавките и тнт . Всичко което знам си е за мен но когато видя някои които например да прави трицепс на скрипеца и секи път да го пуска рязко и да го дърпа рязко надлу и пак да го пуска рязко нагоре направо ми призлява и отделям 10-тина мин да му обясня как стават нещата . Никога не ме е било срам ако незнам нещо да си го кажа или да попитам някои дали изпълнението на упражненоето ми е правилно но все още немога да направя гребането с дъмбел с лява ръка . Но най големият ми кошмар е да видя някои който пуска лоста на лежанката само 2 см надолу и после се бие в гърдите колко е силен и защо аз правя повтерения с 55кг а не като него със 65(ма неправилни ...) , е тия са ми направо трън в очите!

ПП: помагаи на начинаещия-това е един от доброделите при билдерите :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1