15.11.06
17:49
това упражнение кои мускули на гърба натоварва ? и по точно ще разте ли така наречената “В” форма на гърба ?
П.П Търсих анатомия на това упражнение но немойах да намеря , ако някои знай каде има моля да постне снимки тук
Мерси предварително По Здрави !
15.11.06
19:12
за гърба има само 4 упражнения без които просто неможе той да се изгради-тяга,чукове,мечка и набиране.
да ще добие и v форма и х форма и квато форма се сетиш друга
ето и програмата ми за гръб :
набирания - 4x8-10
гребане с Щ - 4x8
придърпване на хоризонтален скрипец - 3x8
мъртва тяга - 4x8
Edit: да е редактирам ли така ->
1.Чукове
2.Мечка
3.Гребане с щанга
4.Тяга
5.Придърпване на хоризонтален скрипец пред врат с широк хват
И през ден-два набирания ? ?
15.11.06
19:35
ми хоризонталния скрипец и мечката на теория са едно и също движение обаче гръб с машини не се праи...
тягата по-добре я сложи след набирането а като първо упражнение прави екстензия да загрееш кръстчугата и да изтеглиш хубава тяга :wink:
15.11.06
20:18
По-добре така:
1.Набирания(аз предпочитам горния скрипец,но ти знаеш кое е най-добро за теб)
2.Мечка
3.Тяга
4.Гребане с дъмбел
Както написа файърблейд гръб с машини несе прави.
Аз пък се за гръб права
хиперекстензии
тяга
чукчета
мечка
набирания зад врат
И съм много доволен.Някой път на мястото на мечката права скрипец пред врат.
16.11.06
11:34
[quote author=“X-Man”]Аз пък се за гръб права
хиперекстензии
тяга
чукчета
мечка
набирания зад врат
И съм много доволен.Някой път на мястото на мечката права скрипец пред врат.
Значи и аз съм със същата програма но преди като правех тягата като първо упражнение но колкото и да загрявах кръста винаги ме болеше и започнах да я правя като последно и всичко е ок.Но при мен генетика си казва думата де гърба си ми е генетично надарен
16.11.06
12:15
Аз тренирам по тази програма за гръб(само 3-4 седмици съм я изпълнявал все още, защото съм нов)
Придърпване на вертикален скрипец 3*8
Придърпване на хоризонтален скрипец 3*8
Гребане с дъмбел 3*8
+ 2 пъти в седмицата 3-4*6-10 набирания(до отказ)
Какво мислите ?
16.11.06
17:46
[quote author=“OLS3M”]Аз тренирам по тази програма за гръб(само 3-4 седмици съм я изпълнявал все още, защото съм нов)
Придърпване на вертикален скрипец 3*8
Придърпване на хоризонтален скрипец 3*8
Гребане с дъмбел 3*8
+ 2 пъти в седмицата 3-4*6-10 набирания(до отказ)
Какво мислите ?
Зависи от колко време тренираш но не виждам да правиш нещо за долната част на гърба???Иначе мисля че трябва още едно упражнение и направи сериите по 4.Това го казвам разбира се ако тренираш мускулната група веднъж седмично
Ок,мерси момчета!
последно оставам на тази :
1.Набирания
2.Чукове
3.Мъртва тяга
4.Гребане (през тренировка ще редувам с горен скрипец)
5.Мечка
Мисля ,че така е добре
[quote author=“J0”]Ок,мерси момчета!
последно оставам на тази :
1.Набирания
2.Чукове
3.Мъртва тяга
4.Гребане (през тренировка ще редувам с горен скрипец)
5.Мечка
Мисля ,че така е добре
Здр .... Значи моя съвет е
:arrow: Тяга 4х8
:arrow: Чукове с надхват 4х8
:arrow: Мечка/Долен Скрипец 4х8
Тва е само че преди тягата направи 1-2 серий екстензий да загрееш кръста ... Тва е дано сам помогнал ...
аз правя от 1 месец
1 Набирания 1х15 3х10(с 10кг на краката)
2 Чукове 4х8
3 придърпване с дъмбел 4х8 10
4 тяга 1х10 12(загрявка) 4х8
Тренирам вече 3 години, но бях спрял за повече от 3 месеца, преди около 3 месеца започнах пак. Вече се чувствам добре. В момента съм 73 кг 180см тренирам за маса. Мислите ли че трябва да заменя дърпането с дъмбел с мечка или и така си е добре. Мечка не съм правил, защото ми се струва че много прилича на чуковете.
Имам и още един въпрос каква е разликата при хвата на чуковете, има ли голямо значение или както му е по-удобно на човек.
[quote author=“J0”]това упражнение кои мускули на гърба натоварва ? и по точно ще разте ли така наречената “В” форма на гърба ?
П.П Търсих анатомия на това упражнение но немойах да намеря , ако някои знай каде има моля да постне снимки тук
Мерси предварително По Здрави !
абсолютно :!:
18.11.06
19:43
[quote author=“phybg”]аз правя от 1 месец
Тренирам вече 3 години, но бях спрял за повече от 3 месеца, преди около 3 месеца започнах пак. Вече се чувствам добре. В момента съм 73 кг 180см тренирам за маса. Мислите ли че трябва да заменя дърпането с дъмбел с мечка или и така си е добре. Мечка не съм правил, защото ми се струва че много прилича на чуковете.
Имам и още един въпрос каква е разликата при хвата на чуковете, има ли голямо значение или както му е по-удобно на човек.
Здр...искам да ти кажа че мечката е добре да се прави както и това със дъмбела а и подредбата на упражненията ти не ми харесва.Виж така дали няма да е по добре :
Набирания (загрявка)
придърпване с дъмбел
Чукове
мечка
тяга
Включи и мечката за 3 годишен стаж мисля че 4 упражнения са ти малко като 1-вото е загряващо.Може да сменяш упражненията разбира се примерно скрипец горен,долен.
за 2-рия въпрос ето ти отговор.
# Според ширината на хвата - В зависимост от ширината на хвата гребането бива с раменен или с по-широк хват (с до 1 педя по-широк). Със стесняване на хвата се увеличава натоварването на мускулите близо до гръбначният стълб (дълги гръбначни и вътрешен сектор на широки гръбни). С увеличаване растоянието между дланите в хвата, акцента в натоварването преминава към външните сектори на латералиса.
# Според вида на хвата - В зависимост от хвата, гребането се изпълнява с прониран , със супиниран и с неутрален хват. При използването на прониран хват се натоварва повече горният сектор мускули на гърба, при супиниран - неговият долен сектор . Супинираният хват най-често е тесен, а пронираният - широк. Неутралният хват е тесен и натоварва всички гръбни мускули равномерно.
# Според положението на тялото - В зависимост от положението на тялото в пространството, гребането бива от лицев лег , лицев полулег или от наклон напред. При изпълнение на “чукчета” от лег и полу-лег се появява малко неудобство, а именно трудността да се поеме лоста от трениращия. Затова избралите този вариант обикновено ангажират тренировъчни партньори
Мерси за информацията сега ако ми кажеш и кой е пруниран, супиниран и неутрален хват. Аз ги знам като подхват(все едно си хванал лоста да вдигаш за бицепс, може би този е супиниран) надхват(обратното, може би този е прониран) и такъв дето едната ръка е подхват а другата надхват (от поста ти предполагам че това е неутрален но не съм сигурен). Ще започна да правя по 5 упражнения значи, само какво не ти харесва на подредбата, че чуковете са второ ли? Аз ги правя така защото тъкмо съм загрял от набиранията и имам много сила да правя с повече а чуковете яко ме напомпват, но нищо не ми пречи да сменя малко де...
18.11.06
20:27
Хватовете са точно така както си ги написал.Смени само гребането със дъмбел да е след набиранията и всичко е ок.Успех