13.12.06
17:11
Взех си суроватъчен протеин, на който пише, че съдържа 5.69 грама BCAA на 1 доза (и по-точно: 2.86 г. L-Leucine, 1.53 г. L-Isoleucine и 1.30 г. L-Valine). Това пише на опаковката, протеинът е Pure Whey на Champion Nutrition. При приемане на 2 дози дневно това прави 11.38 грама BCAA на ден 8) . В този случай, има ли смисъл да купувам и отделно BCAA?
13.12.06
17:12
Принципно като пиеш добър протеин, какъвто е този в твоя случай, няма смисъл от верижно разклонени аминота.
[quote author=“Louie”]Взех си суроватъчен протеин, на който пише, че съдържа 5.69 грама BCAA на 1 доза (и по-точно: 2.86 г. L-Leucine, 1.53 г. L-Isoleucine и 1.30 г. L-Valine). Това пише на опаковката, протеинът е Pure Whey на Champion Nutrition. При приемане на 2 дози дневно това прави 11.38 грама BCAA на ден 8) . В този случай, има ли смисъл да купувам и отделно BCAA?
Това което приемаш като БЦАА се получава чак след като протеина се разгради (това е аминокиселинният профил на протеин и няма нищо общо с аминокиселините в свободна форма) ... така че според мен определено имаш нужда да приемаш БЦАА особено след тренировка или преди :)
[quote author=“kao”][quote author=“Louie”]Взех си суроватъчен протеин, на който пише, че съдържа 5.69 грама BCAA на 1 доза (и по-точно: 2.86 г. L-Leucine, 1.53 г. L-Isoleucine и 1.30 г. L-Valine). Това пише на опаковката, протеинът е Pure Whey на Champion Nutrition. При приемане на 2 дози дневно това прави 11.38 грама BCAA на ден 8) . В този случай, има ли смисъл да купувам и отделно BCAA?
Това което приемаш като БЦАА се получава чак след като протеина се разгради (това е аминокиселинният профил на протеин и няма нищо общо с аминокиселините в свободна форма) ... така че според мен определено имаш нужда да приемаш БЦАА особено след тренировка или преди :)
Ти ми разби мечтите...
15.12.06
13:48
[quote author=“kao”][quote author=“Louie”]Взех си суроватъчен протеин, на който пише, че съдържа 5.69 грама BCAA на 1 доза (и по-точно: 2.86 г. L-Leucine, 1.53 г. L-Isoleucine и 1.30 г. L-Valine). Това пише на опаковката, протеинът е Pure Whey на Champion Nutrition. При приемане на 2 дози дневно това прави 11.38 грама BCAA на ден 8) . В този случай, има ли смисъл да купувам и отделно BCAA?
Абсолютно съм съгласен с као...във всеки протеин има BCAA,но това не значи че не трябва да се взимат и в свободна форма...ако беше така просто вместо да си взимаш BCAA отделно всеки щеше да си сипе още малко протеин и така да има и BCAA че и глутамин че и аминокиселини :lol: ....
15.12.06
14:05
Аз пък не съм съгласен :?
Ако целиш маса, както е в случая, храниш се добре и тренираш 4 пъти в седмицата защо да даваш толкова много пари за добавка, която не ти е нужна?
С тия пари може да се вземе или повече храна или повече добавки (протеин, глюкози и т.н.).
В случай, че чисти нещата вече се променят, именно поради функцията на верижно разклонените(предпазват от разграждане), но в този случай, конкретно, няма смисъл.
[quote author=“manson”]Аз пък не съм съгласен :?
Ако целиш маса, както е в случая, храниш се добре и тренираш 4 пъти в седмицата защо да даваш толкова много пари за добавка, която не ти е нужна?
С тия пари може да се вземе или повече храна или повече добавки (протеин, глюкози и т.н.).
В случай, че чисти нещата вече се променят, именно поради функцията на верижно разклонените(предпазват от разграждане), но в този случай, конкретно, няма смисъл.
Той пита дали има смисъл да приема допълнително БЦАА в случай че приема и протеин - отговора е ДА. Сега друг е въпроса колко грама протеин на ден приема... дали не е по добре да си купува глюкоза или гейнер. Но тези аминокиселини за които говорите в протеина тях просто ги няма или просто се получават след известно време когато вече не са толкова нужни. Е Мансон ги знае тези неща де ;)
16.12.06
13:51
Има смисъл. :wink:
16.12.06
14:29
[quote author=“kao”]Но тези аминокиселини за които говорите в протеина тях просто ги няма или просто се получават след известно време когато вече не са толкова нужни.
Е, ако въпросът е дали BCAA в протеина и BCAA като отделна добавка имат един и същ ефект това е друга работа. :lol: Ако ИСКА да приема BCAA то му трябва суплементът. Но като цяло може да се пропусне този разход :roll:
Разбирам, значи нещата не са еднозначни и изборът е само мой.
Тогава, ако реша да взимам по 5 гр. BCAA в тренировъчен ден, кога е най-добре да бъде - преди или след тренировка?
След тренировка в момента си взимам 32 г суроватка + 64 г декстроза + мултивитамини.
Ако аминокиселините са преди тренировка, не се ли използват за енергия?
Тогава по-добре малко ориз вместо цял лев за някаква чаена лъжичка прах...
А приема на протеин (храна + суроватка) ми е около 150-200 г/ден, за 70 кг тегло.
Според мен ако си заредил стабилно с комплексни въглехидрати 1-2 часа преди тренировка ВСАА намя да се използват за енергия, а именно по предназначение - да предпазват от катаболни процеси. Така че според мен ги взимай преди тренировка, още повече щом след тренировка пиеш качествен суроватъчен протеин, какъвто е на CN.