За съдържанието на BCAA в суроватъчния протеин.

13.12.06
17:11

Взех си суроватъчен протеин, на който пише, че съдържа 5.69 грама BCAA на 1 доза (и по-точно: 2.86 г. L-Leucine, 1.53 г. L-Isoleucine и 1.30 г. L-Valine). Това пише на опаковката, протеинът е Pure Whey на Champion Nutrition. При приемане на 2 дози дневно това прави 11.38 грама BCAA на ден 8) . В този случай, има ли смисъл да купувам и отделно BCAA?

Принципно като пиеш добър протеин, какъвто е този в твоя случай, няма смисъл от верижно разклонени аминота.

14.12.06
11:43

BCAA само ако тренираш повече от 6 пъти седмично или си на диета.

14.12.06
14:22

Благодаря за отговорите, надявах се да чуя това :)

Тренирам 4 пъти седмично.

15.12.06
08:47

[quote author=“Louie”]Взех си суроватъчен протеин, на който пише, че съдържа 5.69 грама BCAA на 1 доза (и по-точно: 2.86 г. L-Leucine, 1.53 г. L-Isoleucine и 1.30 г. L-Valine). Това пише на опаковката, протеинът е Pure Whey на Champion Nutrition. При приемане на 2 дози дневно това прави 11.38 грама BCAA на ден 8) . В този случай, има ли смисъл да купувам и отделно BCAA?

Това което приемаш като БЦАА се получава чак след като протеина се разгради (това е аминокиселинният профил на протеин и няма нищо общо с аминокиселините в свободна форма) ... така че според мен определено имаш нужда да приемаш БЦАА особено след тренировка или преди :)

15.12.06
13:12

[quote author=“kao”][quote author=“Louie”]Взех си суроватъчен протеин, на който пише, че съдържа 5.69 грама BCAA на 1 доза (и по-точно: 2.86 г. L-Leucine, 1.53 г. L-Isoleucine и 1.30 г. L-Valine). Това пише на опаковката, протеинът е Pure Whey на Champion Nutrition. При приемане на 2 дози дневно това прави 11.38 грама BCAA на ден 8) . В този случай, има ли смисъл да купувам и отделно BCAA?

Това което приемаш като БЦАА се получава чак след като протеина се разгради (това е аминокиселинният профил на протеин и няма нищо общо с аминокиселините в свободна форма) ... така че според мен определено имаш нужда да приемаш БЦАА особено след тренировка или преди :)

Ти ми разби мечтите...

IN

15.12.06
13:48

[quote author=“kao”][quote author=“Louie”]Взех си суроватъчен протеин, на който пише, че съдържа 5.69 грама BCAA на 1 доза (и по-точно: 2.86 г. L-Leucine, 1.53 г. L-Isoleucine и 1.30 г. L-Valine). Това пише на опаковката, протеинът е Pure Whey на Champion Nutrition. При приемане на 2 дози дневно това прави 11.38 грама BCAA на ден 8) . В този случай, има ли смисъл да купувам и отделно BCAA?

Абсолютно съм съгласен с као...във всеки протеин има BCAA,но това не значи че не трябва да се взимат и в свободна форма...ако беше така просто вместо да си взимаш BCAA отделно всеки щеше да си сипе още малко протеин и така да има и BCAA че и глутамин че и аминокиселини :lol: ....

Аз пък не съм съгласен  :?
Ако целиш маса, както е в случая, храниш се добре и тренираш 4 пъти в седмицата защо да даваш толкова много пари за добавка, която не ти е нужна?

С тия пари може да се вземе или повече храна или повече добавки (протеин, глюкози и т.н.).

В случай, че чисти нещата вече се променят, именно поради функцията на верижно разклонените(предпазват от разграждане), но в този случай, конкретно, няма смисъл.

16.12.06
12:07

[quote author=“manson”]Аз пък не съм съгласен  :?
Ако целиш маса, както е в случая, храниш се добре и тренираш 4 пъти в седмицата защо да даваш толкова много пари за добавка, която не ти е нужна?

С тия пари може да се вземе или повече храна или повече добавки (протеин, глюкози и т.н.).

В случай, че чисти нещата вече се променят, именно поради функцията на верижно разклонените(предпазват от разграждане), но в този случай, конкретно, няма смисъл.

Той пита дали има смисъл да приема допълнително БЦАА в случай че приема и протеин - отговора е ДА. Сега друг е въпроса колко грама протеин на ден приема... дали не е по добре да си купува глюкоза или гейнер. Но тези аминокиселини за които говорите в протеина тях просто ги няма или просто се получават след известно време когато вече не са толкова нужни. Е Мансон ги знае тези неща де ;)

FZ

16.12.06
13:51

[quote author=“Louie”]Взех си суроватъчен протеин, на който пише, че съдържа 5.69 грама BCAA на 1 доза (и по-точно: 2.86 г. L-Leucine, 1.53 г. L-Isoleucine и 1.30 г. L-Valine). Това пише на опаковката, протеинът е Pure Whey на Champion Nutrition. При приемане на 2 дози дневно това прави 11.38 грама BCAA на ден 8) . В този случай, има ли смисъл да купувам и отделно BCAA?

Има смисъл.  :wink:

[quote author=“kao”]Но тези аминокиселини за които говорите в протеина тях просто ги няма или просто се получават след известно време когато вече не са толкова нужни.

Е, ако въпросът е дали BCAA в протеина и BCAA като отделна добавка имат един и същ ефект това е друга работа.  :lol: Ако ИСКА да приема BCAA то му трябва суплементът. Но като цяло може да се пропусне този разход  :roll:

17.12.06
16:30

Разбирам, значи нещата не са еднозначни и изборът е само мой.

Тогава, ако реша да взимам по 5 гр. BCAA в тренировъчен ден, кога е най-добре да бъде - преди или след тренировка?
След тренировка в момента си взимам 32 г суроватка + 64 г декстроза + мултивитамини.

Ако аминокиселините са преди тренировка, не се ли използват за енергия?
Тогава по-добре малко ориз вместо цял лев за някаква чаена лъжичка прах...

А приема на протеин (храна + суроватка) ми е около 150-200 г/ден, за 70 кг тегло.

19.12.06
21:37

Според мен ако си заредил стабилно с комплексни въглехидрати 1-2 часа преди тренировка ВСАА намя да се използват за енергия, а именно по предназначение - да предпазват от катаболни процеси. Така че според мен ги взимай преди тренировка, още повече щом след тренировка пиеш качествен суроватъчен протеин, какъвто е на CN.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1