Инициатива за създаване на фитнес правописен речник...

Темата е заключена.
Прескочи до:
ВН

28.08.06
01:39

Това е тема-идея. Идеята е потребителите да съставят правописен речник на най-бърканите думи в писаниците из форума. В случай, че Ви допадне предложението ми, моля въведете поне 1 дума във вида:

Правилно: мускули; Грешно: музколи, музкули, мусколи

Свидетелство за грешки: http://www.bb-team.org/forum/search.php?mode=results

28.08.2006. ПП:
И преди са пускани теми коментиращи правописа сред пищещите, тази тема е тяхно практическо следствие.
Всяка седмица, ще въвеждам всички нови думи в регистър под този текст в първия пост, за да улесня читателите. Моля, въвеждайте думите, като изписвате сгрешените букви с главни цветни букви за по-ясна разлика. Така ще ме улесните в синхронизацията. Речникът ще бъде азбучно подреден.

29.08.2007. ПП2: Почистих темата от странични постинги, моля ползвайте темата като система.
РЕЧНИК:

аЗ

безСмислен

вЪглехидрати

грЪБ
гЪрди

заЩото

култУризъм
културисТ
кУпувам

мУскУл

най-голям
ниЩо

по-голям
помоЩ

раСтеж

сигУрност
сЪвет
стриИ

упражнение

фиНи овесени ядки
фЪстъци

FI

06.11.06
10:15

Ето още 2 предложения:

съоченик - съученик правилно

разобеждавам - разубеждавам правилно

06.11.06
10:38

и редовното - имам предвид!
грешно - имам В предвид, имам ВЪВ предвид, имам НА предвид  :idea:

IN

06.11.06
11:04

И айде най-после се научете кога се пише пълен и кога кратък член...баси неграмотните хора има ей...не зацепихте ли че като думата се замества с ТОЙ се пише пълен член(ът,ят),а когато думата се замества с НЕГО се пише кратък (а,я)!

Нищо против темата, но наистина ли мислите, че някои, които си пише пост-а ще влезне тук, за да потърси правилно ли е изписал дадена дума..Още повече, че не са подредени по азбучен ред и т.н.
Моето предложение към цялата тази идея е да има само 1 пост с мнооого думи в него,подредени по азбучен ред..

П.П. Така и така говорим за правописа,ще ме извините, че не пиша никога “й’, но това е, защото не знам къде се намира на фонетиката и направо пиша “и”. :)

[quote author=“MI5”]П.П. Така и така говорим за правописа,ще ме извините, че не пиша никога “й’, но това е, защото не знам къде се намира на фонетиката и направо пиша “и”. :)

Буквата “Й” се крие под латинската буква “J” ;)

09.11.06
22:10

Аз бих напомнил и за пунктуацията. Неща от рода, че пред “че” обикновено стои запетая, както и пред “който, която, както” и прочие.
Такива разни неща..
Жалко, че наистина няма как да се накарат хората да погледнат и научат такива неща, след като са изпуснали началното си образование.
Е, може например да се сложи за регистрацията на нов потребител (извадка от това да стои на екрана да кажем 2-3 минутки). Малко след дъжд качулка...но е един вариант поне...

ВН

12.11.06
13:34

Ами темата е направена, за да се дава като линк от грамотни потребители на неграмотни такива, с цел самоусъвършенствуване :) ...

12.11.06
14:24

Правилно: дъмбел (идва от dumb-bell на английски)
Грешно: дъмпел.
Съжалявам, че шрифта и цветовете не са ми по устав, ама нещо не ми се получи магията;)

FI

26.11.06
20:28

Целият пост е пълен с грешки, затова го пускам целия.:roll:  :roll:  :roll:

“Според мен , ако прегледаш форума и си направиш добър режим , за покачване на маса , ще е най - добрия варият за барзия ефект , но ако нямаш пари , има една тема за най-ефтините белтаци и подобни - аз секи ден си хапвам риба , ефтина е , и садаржа сичко нужно . За млякото , аз предпочитам прясно мляко , и аз поне знам че , е по полезно от киселото , са ако някои смята че, киселото е по добро , да са ваздаржи неми се спори , взимам на Верея с калций които е 1.50 , 1 литар . “

Съжалявам ако съм пропуснала някоя грешка... :roll: Пунктуация хич не искам да я маркирам, защото то всичко ще стане червено. :lol:

27.11.06
21:33

вместо ефтин предлагам да се пише еВтин. Някак си по-правилно ми се струва ;)

FI

28.11.06
16:34

[quote author=“marzipan”]вместо ефтин предлагам да се пише еВтин. Някак си по-правилно ми се струва ;)

Така е.

А това направо ме разби:

спорд

:roll:

29.11.06
00:47

Тук ще дам пример как НЕ трябва да се пише. Този пост просто ме уби и не се сдържах да му се развикам и в темата.

Значи играх канацка и в следствие на тва ме були левия лакет сухойилието ли кво там коста нз не съм ходил на лекар не е сериозно обаче ме були от 2-3 дена къв савет ще ми дадете а сега съм му сложил ластичен бинт

Сега ще напиша този пост правилно. Отне ми много време, най-вече да посоча грешките, но се надявам, че някой ще прочете тази тема, ще се замисли и ще си пооправи граматиката.:

Значи, играх канадска и вследствие на това ме боли левия лакът, сухожилието или каквото е там, костта ли, не знам. Не съм ходил на лекар, не е сериозно, обаче ме боли 2-3 дни. Какъв съвет ще ми дадете. Сега съм му сложил ластичен бинт.

SP

29.11.06
03:33

[quote author=“marzipan”]Тук ще дам пример как НЕ трябва да се пише. Този пост просто ме уби и не се сдържах да му се развикам и в темата.

Значи играх канацка и в следствие на тва ме були левия лакет сухойилието ли кво там коста нз не съм ходил на лекар не е сериозно обаче ме були от 2-3 дена къв савет ще ми дадете а сега съм му сложил ластичен бинт

Сега ще напиша този пост правилно. Отне ми много време, най-вече да посоча грешките, но се надявам, че някой ще прочете тази тема, ще се замисли и ще си пооправи граматиката.:

Значи, играх канадска и вследствие на това ме боли левия лакът, сухожилието или каквото е там, костта ли, не знам?! Не съм ходил на лекар, не е сериозно, обаче ме боли 2-3 дни. Какъв съвет ще ми дадете? Сега съм му сложил ластичен бинт.

Оранжевото е препоръчително, червеното задължително. :)

FI

05.12.06
16:57

http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?t=21213

Един от най-неграмотните постове дето съм чела.

Особено тази част:

Сряда поччивка

четвъртък пак като понEделник

петак гарди гръб

прая само за горна гърда от наклон от лежанка за горна гърда 6тото нямам

и за гръб дигам там 1 дъмбели

въпроса ми е дали изобщо каато цяло е добре .
щото в кащи тренирам имам само 1 “ЛЕЖАНКА” ама върши работа
и 2 дъмбела за тва сам избрал такива опражнения
Wink

ако ва интирисуват на 14-15 години ,176См ,64 кила

MI

07.12.06
10:52

понEделник  <—- в тази дума няма грешка  8)

FI

07.12.06
16:18

[quote author=“mihail.kolev”]понEделник  <—- в тази дума няма грешка  8)

Има има, човекът е написал понделник. :wink:  :wink:  :wink:  :wink:  :wink:  :wink:  :wink:  :wink:  :wink:  :wink:  :wink:  :wink:

MI

07.12.06
17:17

[quote author=“fitday”][quote author=“mihail.kolev”]понEделник  <—- в тази дума няма грешка  8)

Има има, човекът е написал понделник. :wink:  :wink:  :wink:  :wink:  :wink:  :wink:  :wink:  :wink:  :wink:  :wink:  :wink:  :wink:

ааа може , не съм му гледал пост-а . Мислех буквите , написани с червено , че показват грешката .... разбрах те ;)

19.12.06
21:19

това не е ли саит за body building <кво значение има как пишеш това да не е контролно по литература по-важно  е да ти разберат мисълта или въпроса  :!: е това е само мое мнение
:D

19.12.06
23:47

Ако си го написал с грешки може и да не те разберат, все пак хората не могат да надникнат в главата ти и да видят какво си мислиш... :wink:
Хубаво е когато всичко е чисто написано без правописни грешки, по-лесно се чете...

FI

20.12.06
10:19

[quote author=“sat…”]това не е ли саит за body building <кво значение има как пишеш това да не е контролно по литература по-важно  е да ти разберат мисълта или въпроса  :!: е това е само мое мнение

Ами идеята е, някой човек като влезе в форума и като види неграмотно написаните постове веднага ще си помисли, че тея “кОлтуристи” са егати и тъпанарите и мислят само за “мускОли”. Ако искаш хората да мислят такива неща за тебе си пиши както си искаш. :roll:  :roll:  :roll:

IN

20.12.06
11:23

Ми според мене искате прекалено много от хората във форума....са някой от тука,без да назовавам имена,са доста тъпи деца,които не са прочели една книга през живота си,пък камо ли да знаят как се пише...Еми то с щанги акъл не се прави....така де,хубаво е да се тренира,ама някои хора само тва правят.И най-смешното е като почнат да ползват някви клиширани изрази с цел да се направят на много начетени...жалка история.Не се хабете да ги пишете тия неща,просто малоумниците ше си останат такива...

FI

20.12.06
14:02

[quote author=“InDaHEad”]Ми според мене искате прекалено много от хората във форума....са някой от тука,без да назовавам имена,са доста тъпи деца,които не са прочели една книга през живота си,пък камо ли да знаят как се пише...Еми то с щанги акъл не се прави....така де,хубаво е да се тренира,ама някои хора само тва правят.И най-смешното е като почнат да ползват някви клиширани изрази с цел да се направят на много начетени...жалка история.Не се хабете да ги пишете тия неща,просто малоумниците ше си останат такива...

Човек трябва да опита! С тая нагласа доникъде няма да се стигне. Дай, защото някой е спортист да не може две дума на кръст да напише... :roll:

21.12.06
03:48

Аз се опитах да пусна идеята тая тема да се дава като линк на всеки новорегистриран, и без да я отвори да не го пуска нататък, белким поне занапред малко се ограничат най-фрапантните правописни грешки, но не вярвам да стане.
И аз не съм убеден дали подобна мярка би помогнала, но не вярвам да навреди поне.

sat… Точно заради такова отношение към нещата повечето незапознати хора си мислят за трениращите като за безмозъчни кретени, които могат да напишат само една дума правилно - стероид.
:evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:

21.12.06
07:06

[quote author=“marzipan”]Аз се опитах да пусна идеята тая тема да се дава като линк на всеки новорегистриран, и без да я отвори да не го пуска нататък, белким поне занапред малко се ограничат най-фрапантните правописни грешки, но не вярвам да стане.
И аз не съм убеден дали подобна мярка би помогнала, но не вярвам да навреди поне.

sat… Точно заради такова отношение към нещата повечето незапознати хора си мислят за трениращите като за безмозъчни кретени, които могат да напишат само една дума правилно - стероид.
:evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:

Нея я пишат по-често “стеройд”  :lol:

21.12.06
08:52

[quote author=“fitday”]Ами идеята е, някой човек като влезе в форума и като види неграмотно написаните постове веднага ще си помисли, че тея “кОлтуристи” са егати и тъпанарите и мислят само за “мускОли”. Ако искаш хората да мислят такива неща за тебе си пиши както си искаш.

ами фитдей те ги мислят независимо как пишат,първото впечатление е такова :) иначе после като си полафим си личи кой чел, кой учил :)

IN

21.12.06
10:15

[quote author=“fitday”][quote author=“InDaHEad”]Ми според мене искате прекалено много от хората във форума....са някой от тука,без да назовавам имена,са доста тъпи деца,които не са прочели една книга през живота си,пък камо ли да знаят как се пише...Еми то с щанги акъл не се прави....така де,хубаво е да се тренира,ама някои хора само тва правят.И най-смешното е като почнат да ползват някви клиширани изрази с цел да се направят на много начетени...жалка история.Не се хабете да ги пишете тия неща,просто малоумниците ше си останат такива...

Човек трябва да опита! С тая нагласа доникъде няма да се стигне. Дай, защото някой е спортист да не може две дума на кръст да напише... :roll:

Ми ти защо си мислиш хората са на тва мнение...просто защото си е така :wink: .Спортистите са си тъпи по принцип.Тяхната работа не е да си развиват мозъка,а тялото...еми то резултатите не закъсняват много..

Момчето дето държи залата в която тренитам веднъж ми разправя:”Аз като тренирах борба цяла сутрин ти е тренировката, след това в училище спиш в часовете защото си едвам останал жив и след училище отиваш на втората тренировка за деня. Вечерта се прибираш у вас, едвам успяваш да се изкъпеш и наядеш и вече си заспал. Така всеки ден. И то кога да учиш ебаси?! За тва борците сме толко тъпи.”

И аз си мисля, че трябва да се пише колкото се може по - правилно, но реших да ви постна това негово изказване защото явно има нещо вярно  :D

22.12.06
18:51

Много ясно е че има “нещо” вярно.
Ми то си е така, хващам бас, че 80% от тука пишещите ученици си спят в часовете. Всичко опира не точно до това колко книги си прочел и колко си интелигентен, опира до това да си подреден и организиран човек, да се опиташ да спазваш някакви лични принципи и обществени норми. Правилата са създадени, за да има ред. :wink:

IN

22.12.06
19:54

Ооо повярвай ми приятелю книгите формират културния бекграунд на всеки един човек...тези които се мислят за много умни като копират някоя друга фраза бият на очи веднага-именно те са ограничени.По добре като си тъпичък да говориш както можеш и да не се превъзнасяш,защото в противен случай изглеждаш жалък и смешен...а тук има тооолкова такива хорица,че...както и да е :wink:

FI

26.12.06
21:00

[quote author=“InDaHEad”]Ооо повярвай ми приятелю книгите формират културния бекграунд на всеки един човек...тези които се мислят за много умни като копират някоя друга фраза бият на очи веднага-именно те са ограничени.По добре като си тъпичък да говориш както можеш и да не се превъзнасяш,защото в противен случай изглеждаш жалък и смешен...а тук има тооолкова такива хорица,че...както и да е :wink:

Превъзнасянето няма нищо общо с грамотността. :roll:  :roll:  :roll:

26.12.06
21:36

[quote author=“InDaHEad”]Ми според мене искате прекалено много от хората във форума....са някой от тука,без да назовавам имена,са доста тъпи деца,които не са прочели една книга през живота си,пък камо ли да знаят как се пише...

Чак много не бих казал. Да пишеш правилно се учи на 6 - 7 годишна възраст, а тук повечето сте с 10 години отгоре. Не е нужно да си прочел цяла библиотека. Извинявай, ама това са най - елементарните неща, които се учат - четене и писане. Който не може и това, къде е тръгнал изобщо?

[quote author=“sat…”]това не е ли саит за body building <кво значение има как пишеш това да не е контролно по литература по-важно  е да ти разберат мисълта или въпроса  :!: е това е само мое мнение

Ами има значение. Аз бих взел предвид мнението на човек, който може да върже правилно две изречения, пред това на такъв, който пише неграмотно, пък ако ще втория да има 100 пъти повече знания по въпроса.
Извинявайте, ама има хора на по 16 - 20 години, които не могат едно изречение да напишат грамотно! Не мога да възприема сериозно мнението на човек, който прави елементарни правописни грешки, пък ако ще то да е супер компетентно.

26.12.06
22:43

Знаех ,че с първото си мнение по темата ще предизвикам много  коментари .Така че отпушете гнева момчета ! :lol:
(старах се да пиша без грешка дори запетаите , ако имам се пак  ще ме извините).
по-здрави :!:

28.12.06
00:16

Начина на писане показва и количеството на сивото вещество.Ти си нов но на мен ми е писнало да гледам правописни ламерщини , не само тук.Има грешки при писане но те си личат.А както виждам втория ти пост е добре значи можеш

30.12.06
12:19

БодибилдингЪТ е
това е в подписа на един потребител и мен лично много ме дразни !
Не искам да се правя на много грамотен защото и оценките ми по бг го показват но това вече ...

ВН

04.01.07
01:48

Що се касае до пунктуацията, “тя” се слага в края на думата, следва спейс и нова дума. На мен колко са ми се карали докато се науча...  :oops:

10.01.07
20:01

Как се пише думата КАЧЕВСТВЕН или КАЧЕСТВЕН ?

10.01.07
20:18

[quote author=“northshore`”]Как се пише думата КАЧЕВСТВЕН или КАЧЕСТВЕН ?

Второто естествено.

11.01.07
16:33

[quote author=”Петко К”][quote author=“northshore`”]Как се пише думата КАЧЕВСТВЕН или КАЧЕСТВЕН ?

Второто естествено.

Благодаря  :wink:

04.04.07
16:16

ПротеЙн няма, има протеИн!!!  :gulp:

18.05.07
12:28

И аз да добавя няколко думички, които направо ме втрещиха:

варЯнт /неправилно/ -> вариАнт /правилно/
кАм /неправилно/ -> кЪм /правилно/
смисАл /неправилно/ -> смисЪл /правилно/
невАзможно /неправилно/ -> невЪзможно /правилно/
кАде /неправилно/ -> кЪде /правилно/

Особено често чета тук следната грешка - при думи с окончание ‘ия’, множественото число е ‘ии’, а тук редовно се пише стриЙ, което е неправилно. Правилното е стриИ.
За сравнение други подобни:
история -> истории
материя -> материи
истерия -> истерии
мизерия -> мизерии
серия -> серии

:) С най-добри чувства ;)

Мнението беше редактирано от Грахче на 18.05.07 12:30.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1