Клекове

BL

30.12.06
12:55

вчера правих клекове с щанга и усещам повече мускулна треска в седалището отколкото в бедрата-това нормално ли е

Да. Как мислиш иначе се натоварват седалищните мускули? Виж тези на Христомир Христов за пример  :)

30.12.06
12:59

[quote author=“Jorku”]Да. Как мислиш иначе се натоварват седалищните мускули? Виж тези на Христомир Христов за пример  :)

Те и напади правят  :wink:

Те и по 8 упражнения за крака правят ама това вече е друга тема. Просто да се светне човека защо е така  :)

FI

30.12.06
13:47

[quote author=“Devil_May_Cry_”]вчера правих клекове с щанга и усещам повече мускулна треска в седалището отколкото в бедрата-това нормално ли е

Ами да и при мен е така. :)

30.12.06
14:06

клякал си додолу със широкичък разкрач ! 100% но принципно то така си е нормално

MO

30.12.06
15:18

Клякай с голяма тежест ,дръж кръста изправен ,разстоянието между стъпалата трябва да е към 25-30см ,не клякай до долу когато правиш серия(освен ако нямаш резервни капачки ) -остави това на трибойците ,клякай до паралел или дори малко по-високо.

Културистите правят по 8 упражнения ,но най-базовото упражнение ,даващо бърз растеж си остава клека.

10.01.07
17:05

точно така...Не клякай до долу, а докато бедрата ти станат успоредни на пода.
Също така ако правиш лег преси с твърде широк разкрач ще натоварваш повече седалището.

__

26.01.07
00:18

напяла съм съгласен че не трябва да се кляка до долу . При пълен клек се дава почивка на мускула . Клякаи така че бедрения мускул винаги да работи .

26.01.07
10:21

[quote author=“morphey”]Клякай с голяма тежест ,дръж кръста изправен ,разстоянието между стъпалата трябва да е към 25-30см ,не клякай до долу когато правиш серия(освен ако нямаш резервни капачки ) -остави това на трибойците ,клякай до паралел или дори малко по-високо.

Културистите правят по 8 упражнения ,но най-базовото упражнение ,даващо бърз растеж си остава клека.

Имам един въпрос..
Става въпрос точно за натоварването на колената.. капачките и т.н.
На мен ли така ми се струва или при полуклек, определено натоварването в колената е по-мощно :?:  Последния път, когато правих полуклек..същата вечер така ми изтрака коляното или по-скоро нещо в задната му част, че няколко дни едвам ходех, а клекове не правих около 2-3 седмици...после само пълни и с наколенка...
Виждал съм, че за полуклек...някои го правят с подложен стол...може би така е по-безопасно?

MO

26.01.07
11:24

[quote author=“NRG52”][quote author=“morphey”]Клякай с голяма тежест ,дръж кръста изправен ,разстоянието между стъпалата трябва да е към 25-30см ,не клякай до долу когато правиш серия(освен ако нямаш резервни капачки ) -остави това на трибойците ,клякай до паралел или дори малко по-високо.

Имам един въпрос..
Става въпрос точно за натоварването на колената.. капачките и т.н.
На мен ли така ми се струва или при полуклек, определено натоварването в колената е по-мощно :?:  Последния път, когато правих полуклек..същата вечер така ми изтрака коляното или по-скоро нещо в задната му част, че няколко дни едвам ходех, а клекове не правих около 2-3 седмици...после само пълни и с наколенка...
Виждал съм, че за полуклек...някои го правят с подложен стол...може би така е по-безопасно?

Попринцип всеки клек трябва да се прави с бинтове ,и тези които нямат (като мен :roll: )
са застрашени от контузия
Въпроса ти ме обърка и призовавам някой по-компетентен да изкаже мнение.
Но трибойският клек изпълнен със максимална тежест би трябвало да натоварва ставите повече от 8-12повторения на 75% от максимума
Примерно ако клекнеш макс със 175 1 път пълен клек ще е доста по-голям стрес за ставите от 8повторения на 150кг
Поправете ме ако греша.

26.01.07
11:36

Е със сигурност, при такава тежест.
Е, аз не държа да клякам с огромни тежести, защото по принцип краката са ми малко проблемни /стари рани..- кълчени, навехвани, пукани кокаляци и т.н. /, правя клекове по-скоро за тонус и за да не ги пренебрегвам тотално, даже ги правя с 6-6 повторения в три серии за да не трупам излишен обем, че засега ми ‘аресват така. :P

Но наистина, ако някой е наясно..би било полезно да каже, кое е по-щадящо за колена стави и т.н.
Всъщност, при полуклека..момента на спиране/задържане и повторно изправяне ми е по-тегав.

26.01.07
11:48

[quote author=“Lucifer_”]клякал си додолу със широкичък разкрач ! 100% но принципно то така си е нормално

Точно обратното..
Тесен разкрач и докато бедрата ти станат успоредни на пода...
Е, освен ако не целиш нарастване на седалището... :D За мен то си остава единствената част от тялото, чието нарастване е нежелателно.

26.01.07
12:35

[quote author=“Devil_May_Cry_”]вчера правих клекове с щанга и усещам повече мускулна треска в седалището отколкото в бедрата-това нормално ли е

Съдейки от моя опит, когато сложа повече кг отколкото мога да понеса тежеста ме удря точно в седалищните мускули.... :roll:

26.01.07
13:15

нормално е да но клека го прави до постигане на успоредно полужение на краката и пода а не пълен клек до доло и ще датовариш седалищните мускули по малко успех  8)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1