колко кога и трябва ли да се почива между тренировките?

07.11.04
13:58

Здравейте, имам следния въпрос : тренирам /аеробика със касетите на Синди Крофорд, Клаудия Шифър, Били Бланкс, като ги сменям през известно време за да има разнообразие/, вече 7 месеца сутрин обед и вечер 7 дни в седмицата/събират ми се общо по 140мин на ден/, съчетала съм го с диета и ябълков отцет. Свалих 12 кг. и благодарение на избраните от мен програми успях да моделирам тялото си точно както искам.  В момента съм с мерки 90-65-90 при тегло 56 кг. и височина 165 см./27год. момиче/

Искам да знам трябвали да се правят почивки от месец, например или няколко дни? До сега през тези месеци не съм почивала нито ден, но чувам че трбвяло да се правят почивки от около месец без тренировки на всеки 3 месеца/съответно и без ябълков оцет, било за рапускане/.

Въпроса ми е така ли е наистина, особено при условие че аз редувам тренировките. Това да спра примерно напълно да тренирам за около месец ме плаши, защото това значи че мускулите ми ще се отпуснат. Искам да знам, дали са задължителни почивките от този тип и каква е методиката за почиване? ЗАЩОТО ИСКАМ ДА ЗАПАЗЯ ПОСТИГНАТАТА ФОРМА:)

DO

07.11.04
14:09

Определено е нужна почивка , в противен случай рано или късно ще стигнеш до такова изтощаване , което да те извади от тренировки за дълго време . Моето мнение е , че е по-разумно да не тренираш всеки ден а примерно на 2 дни тренировка - 1 почивка или на 5 дни , 2 почивка , или нещо подобно , което да не изтощава тялото ти , защото от начина по който тренираш в момента съм на мнение че форсираш тялото си . Самите ти стави имат нужда от почивка , още повече че при всекидневни тренировки тялото ти изпитва по-големи енергиини нужди , което може да ти изиграе лоша шега при една евентуална преумора . Съвета ми е - бъди по-умерена , постигнала си чудесен резултат , просто сега го запази чрез правилно хранене и режим на трениране .  Хубава фигура се подържа найстина с постоянство , но тренирането всеки ден ще те изтощи прекалено .

07.11.04
14:21

Балгодаря за отговора, но не мислиш ли че ако намаля темпото може би ще загубя постигнатото ?

DO

07.11.04
14:28

Виж , просто няма начин да продължиш да тренираш всеки ден , рано или късно нещо ще те изкара от този цикъл ,ако не умора , то дори промяната в начина на живот . Мисля че при подходящо хранене и разумни тренировки , няма да загубиш постигнатото , напротив , така ще го подържаш постоянно . Все пак това което си правила до сега е как да ти кажа - прекалено и за кратко време си постигнала бърз резултат , но по принцип това не е правилният начин , защото точно след такива интензивни тренировки ,и спартански диети , при спирането им се качва много . Вероятно ако намалиш темпото е възможно в началото да качиш малко , но те ще е нищожно спрямо това което би качила когато умората те накара да спреш . Повярвай ми, това е един затворен кръг и аз съм го изпитвал върху себе си . Дори и да качиш малко при намаления интензитет , то ще е само начално , после пак ще се върнеш в познатата форма , но най-важното е че по този начин ще я запазиш постояннна и лесна за подържане !

07.11.04
14:55

преди месец опитах да съчетая към ябълковия отцет и тренировките и диетата и L-карнитина. Установих обаче че той допринесе за напомпването ми би ли могъл да ми препоръчаш нещо което  е безвредно и допринася за отслабване без да спомага за орелефяване или допълнителна мускулна маса?!?!

07.11.04
16:44

в никакъв случай недей даправиш пауза от един месец,нищо хубаво няма да постигнеш. На първо време си почини 2-3 дена, за да може тялото ти да се възстанови. После или редувай трениров.ден с нетрениров. ден , или намали натоварването, като същевременно спазваш някаква диета с по-малко въглехидрати. Не се притеснявай, няма да си загубиш формата, ако намалиш продължителността тренировките, но ще го направиш ако не тренираш редовно.

07.11.04
17:02

Добре , приемам съвета и мисля да го спазя и без това не ми се иска да спирам тренировките! Имам предвид, че режима не ми се струва тежък и не се чувствам изтощена аз до толкова свикнах с тренировките че когато съм опитвала да прескоча някоя и съм се чувствала недобре, а да прескоча цял ден напрова не съм успявала, ако трябва да блъда честна! В смисъл въпроса го зададох за да разбера дали са задължителни тези почивки от месец и такива ми ти работи ако направо ми се вижда тежко и не се чувствам добре когато се опитвам да не тренирам!
И бихте ли ми казали за друг препарат освен Л-карнитина защото все пак ми се вижда необходимо да сменям  от време и ябълковия отцет с нещо друго, особено при условие че се убдих че при тренировките е добре да се сменят . ТОГАВА ЕФЕКТА Е ПО-ДОбър!

07.11.04
17:27

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО почивай поне един ден в седмицата. Ти не си машина и при всяка тренировка, освен мускулите, се натоварват и ставите, нервната и ендокринната система, които се нуждаят от почивка и възстановяване.
Относно по-големите почивки, карай по усмотрение, т.е. както се чувстваш. Аз през последната година имам 3-4 почивки от покъм седмица, в т.ч. и поради болест.
А този ябълков оцет, който споменаваш във всеки свой пост, каква роля трябва да играе?

07.11.04
17:36

За ябълковия оцет . той спомага за обняната на веществата за горенето на мазнини продава се на капсули и намалява чувството за глад и засилва имунната система- на мнение съм че мъжете не го ползват защото не спомага реално за увеличаване на мускулната маса или урелефяване! Възприех го защото ми се видя абсолютно безвреден и не допринася за напомпване един вид като по-женска хранителна добавка! още повече като се има предвид че както вече споделих Л-карнитина с който се опитах да го заместя за известно време допринесе за нарастването на мускулите ми и го спрях! Сега ми се иска да замествам оцета с нещо друго но не смея защото не знам какъв препарат мога да използвам който да спомага за намаляването  на теглото ми мез да допринася за увеличаването на мускулите ми - все пак съм момиче и не ми се иска да съм мускулеста а просто да съм добре оформена със всичките му леки заобленостти!!!!
Да добавя само да изглеждам стегната без да личи че полагам усилие за това!!!!

07.11.04
18:27

не съм чувал научно обосновано мнение за това, че оцета помага за горенето на мазнините. Единственото нещо от което имат нужда мазнините за да горят е кислород :D . Наскоро четох, май във форума на бодибилдинг.ком дискусия за оцета и нямаше нищо хубаво за него.
А що се отнася до правенето на мускули - няма опасноста да натрупаш много такива, поради простата причина че принадлежейки към нежния пол, нямаш необходимото количество тестостерон. :D
А що се отнася до това колко добре изглеждаш, няма да ти повярвам докато не пуснеш снимка :)

07.11.04
18:35

хихихихихи ама вие мъжете никога не подхождате много на сериозно към жените особено пък към въпросите им отностно тренирането препаратите и т.н.
Започвам да си мисля че това се дължи на това че не смеете да давате съвети и не се достатъчно добре запознати поради съответните различия :D Това в кръга на майтапа разбира се
Но ако подходим сериозно знаши ли за препарат или хранителна добавка която да допринася за отслабване без да прави мускули, която да пробвам без да ми увеличи сантиметрите!!!!

07.11.04
18:44

що ве, съвсем сериозно се отнасям към теб :D .
Отслабването е 99% диета и тренировка, останалия 1% са всякакви там фет-бърнъри. Виж в раздел “хранителни добавки”.

07.11.04
18:47

:lol: гледала съм го раздела захранителни добавки и не само тук, но не ми се иска да направя същата грешка като със Л-карнитите пък и е друго като говориш с някои който вече е приложил даден препарат въпреки че при всеки има някакви разлики!!!
Това е същото като другия ми проблем! целта ми е да сваля още 5 см- от талията ама с когото и да говоря за упражнения за тази част ми казва такива които знам и благодарение на които съм ги постигнала тези 65см- от близо 78 обаче тея 5 ме ядосват така че какво би пепоръчал за намаляване на талията?!?!?!

BO

07.11.04
19:32

хмм, прочетох аз всичко и да обобщим: тренираш всеки ден аеробно по 140 мин., на диета си, даже и на оцет към нея (не съм запознат с оцета как действа и дали наистина действа) и въпреки това мислиш, че ти трябва хранителна добавка за изгаряне на мазнини? Хмм.. може би е време да ни запознаеш по-подробно с диетата ти? Всъщост да разбирам ли, че въпреки тези тренировки и диета ти все още не си отслабнала колкото искаш???  8)

за намаляване на талията - тичане и скачане на въже - при мен работи ама много ги мразя и двете  :wink:  :cry:  :lol:

07.11.04
19:47

ами диетата си я съставих спрямо организма . значи ставам правя една тренировка от 40 мин след това пия една капсула ябълков отцет ако съм гладна ям половинка кисело мляко със мюсли с 5 вида продове и една лъжица мед! после си правя обедната серия от 40 мин. През деня в зависимост от това дали съм малко или повече гладна си позволявам варени картофи на салата имам предвид с малко олио сол червен пипер, абе както си е реда, или пък зеленчуци салата, плодове и това е пия си кафе нормално и естгествено 1,5 л вода на ден но напълно съм спряла хляба, сладкото, газираното алкохола / само червено вино с вода 50/50 в компания защото не върви все пак да не пия и да се правя на интересна/естесвено понякога съм си позволявала и пилешко месо или нещо такова но по малко и просто от учтивост нали знаеш в определени случай не можеш да откажеш или пък нещо сладко но само по изключение!

Вечер пак по една капсула япълков отцет и ако съм нещо гладна плод някакъв предимно ябълки през лятото и дини такива мити работи сиренце също хапвам! Вечер правя 1 час упражнения защото установих че тогава съм по активна не точно преди да си легна разбира се!

Този режим ми даде да отслабна с 12 кг. още след първите два месеца, започнах от май месец и от тогава просто го поддържам и съм доволна! Но преди месец опитх да заменя двете капсули от ябълков оцет с една ябълков и една Л.карнитин и мускулите ми взеха нещо да нарастват спрях го този л-карнитит и сега се връщам към желаната форма! Имам предвид че в сантиметри качих само около 1.2 но самия вид на мускулите ми след започването на Л-кернитина се промени до тогава изглеждаха по-издължени а след него тялото ми придобии някак по-плътен вид б самите мускули станаха по.подчертани е разбира се и защото реших да пробвам и някои нови тренировки де авно по-силови и се върнахкъмпредишните/ - това ме разтревожи затова взех да се интересувам от почивки от тренировки и такива ми ти работи а талията ме притеснява защото като че ли тези пет сантима е невъзможно да бъдат свалени!
Та това е в общи линии пък и не изкам да свалям много още а просо да задържа нивото без да се опасявам че ще прекаля с заслабването или развиването на мускулите!!!! А и целта ми е да изглеждам добре за момиче без да личи че полагам усилия за това!

BO

07.11.04
20:10

ами диетата ти е направо плашеща... не знам как живееш но щом се чувстваш добре... Не би трябвало да се плашиш от пилешко месо, по-скоро замени картофите, ориза с месо - птичето месо няма мазнини толкова, рибата също е добра, т.е. намали въглехидратите за сметка на белтъчините.

А за тренировката... не знам какви точно упражнения правиш, но за тези 5 см. от талията просто сутрин тичай за 40 мин. и след месец ще питаш за маса как да качваш  :wink:

успех ти пожелавам!

07.11.04
20:14

за диетата моята фигура по принцип е с овални форми имам предвид че не съм загубила женските форми и дитата не я възприем като тежка чувствам се добре
Обаче това с бягането не мога да го приложа в симъл, че не мога да бягам /леки шумове на сърцето нищо особено но просто не мога да бягам/ именно затова залагам на упражнеия и лека аеробика
затова предложи ми друга алтернатива на бягането ако може!
А и другия ми проблем е че съм ходила 7 години на балет който съм спряла в пубертета но мускула ми от коляното до глезенна е доста развит как мога да го намаля

BO

07.11.04
22:01

бягането е тежко да, но алтернатива на бягането е например скачане на въже. Но скачане на въже може да не ти е препоръчително също както бягането.  :? 

моята бивша приятелка също е тренирала балет преди и има доста развити прасци. аз ги намирам за много секси... но незнам за какви см. става въпрос при теб. Само знам, че прасците трудно се правят и трудно се свалят. Трябва да ги претренирваш и след като от храна няма да получават нужното за възстановяване ще ги намалиш (катаболизъм). Може да правиш повдигания на пръсти, докато си опряла пръстите на краката на трупчета а петите на пода - подпираш стената с ръце за опора - 5-6 серии, 30-40 повторения, ако ти е леко сложи някоя друга гиричка на рамо и така... ако първия път си докараш доста мускулна треска в тях значи си на прав път...претренирваш ги отново и отново.... (обаче в началото може да се получи и временно напомпване, което след като спреш за седмица ще отмине и те би трябвало да спаднат още)...  :wink:

08.11.04
14:19

Благодаря много!

16.09.10
20:15

Здравейте,имам следния въпрос:тренирам 4 дни един след друг и след това един ден почивка,тази почивка достатъчна ли е за да ми отпочинат мускулите и да продължат да се развиват ?

16.09.10
20:49

Не тренирай всеки ден, примерно Събота или Неделя почивай или и в двата дни почивай, а може и примерно в месеца да почиваш една или две Съботи и Недели.
Лично мое мнение.

16.09.10
21:26

Да гадаем ли сега, каква ти е тренировката, как се храниш, какво пиеш, какво взимаш? Как се чувстваш, какъв е ефекта от тази програма?
То може и всеки ден по 3 пъти да тренираш и пак да са развиваш, ама дали на теб тази почивка ти стига, няма как да знаем.
П.П. И точно в тази стара тема ли намери да пишеш?

17.09.10
07:39

Едната тренировка ми е гърди,бицепс.Другата ми е гръб,рамо,трапец и перки,а и всеки ден тренирам корем.Ям яйца на очи сутрин с пържени картофи,варени следобед,ориз вечер и други работи.Пия Мuscle juice revolutions s amino 2002,преди тренировка една мерителна juice и едно amino,същото след и в почивен ден една мерителна juice и три amino.

17.09.10
08:23

казано от lobitko на 17.09.10, 07:39:

Едната тренировка ми е гърди,бицепс.Другата ми е гръб,рамо,трапец и перки,а и всеки ден тренирам корем.Ям яйца на очи сутрин с пържени картофи,варени следобед,ориз вечер и други работи.Пия Мuscle juice revolutions s amino 2002,преди тренировка една мерителна juice и едно amino,същото след и в почивен ден една мерителна juice и три amino.

Браво на тебе. Ти кво мислиш че си написал?

другите работи да не са сладолед,цигари,алкохол,наркотици.. ?!

17.09.10
17:21

Еми други работи, ям каквото майка ми е сготвила,не пия,не пуша и наркотиците съм ги спрял.Хаха

ах добре тогава... почивките ти много зависят от самата тернировка,сериите,повторенията които целиш ( малък или голям брой ),тежеста и може би най-много зависи от моментното ти състояние но повече от минута и половина две... според мен е излишно да се почива освен ако не тренираш някакъв силов спорт ( вдигане на тежести,трибой ) където тежестите са много високи а повторенията 1,2,3…

18.09.10
10:23

Не тренирам силови спортове,но мисля че ще е по-добре да тренирам два дена и един почивка.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1