03.01.07
12:38
тренировката ми за гръб е такава : ->
1. набирания
2. придърпване на горен скрипец пред гърди/зад главата
3. придърпване на долен скрипец
4. гребане с дъмбел
значи четох тук някои постове дето изводите са такива че от скрипеца ФАЙДА няма .. :) и че тягата е било добро упражнение, но също така четох че не е за начинаещи иии се чуда какво да правя ... някакви идеи :|
03.01.07
13:16
Файда има голяма от скрипеца, но при теб не защото имаш набирания които заместват скрипеца. Махни скрипеца и добави тяга като последно упражнение. Прави я с повече повторения, а не с яко тежести. Правилното изпълнение е задължително при тягата!
[quote author=“Ilkooo”]тренировката ми за гръб е такава : ->
1. набирания
4. гребане с дъмбел
значи четох тук някои постове дето изводите са такива че от скрипеца ФАЙДА няма .. :) и че тягата е било добро упражнение, но също така четох че не е за начинаещи иии се чуда какво да правя ... някакви идеи :|
Човек имаш 2 упражнения за гръб :shock:
Пробвай така
:arrow: Тяга
:arrow: Чукчета
:arrow: Гребане с дъмбел
03.01.07
18:08
Според мен набиранията са задължителни в една програма за гръб. След това тягата или гребането, може да ги въртиш, а може вместо гребане да сложиш мечка. Някои правят и двете, но поне на мен ми идва много. Но едно е сигурно-без тяга е почти невъзможно да направиш добър гръб.
03.01.07
20:33
[quote author=“TREVATA”][quote author=“Ilkooo”]тренировката ми за гръб е такава : ->
1. набирания
4. гребане с дъмбел
Човек имаш 2 упражнения за гръб :shock:
Пробвай така
:arrow: Тяга
:arrow: Чукчета
:arrow: Гребане с дъмбел
няма упражнение за начинаещ или напреднал.има тежести за начинаещи и за напреднали. тва че те мързи е друг въпрос...
нищо не товари гърба така както тягата.
чуковете и гребането е едно и също.
мерси за положените усилия да ми помогнете... МИСЛИХ и стигнах до извода да почвам тяга нооо ДО МЕСЕЦ :roll:
Внимаваи много при тягата и чуковет да не си секнеш гарба трябва да има някои опитен до тебе , не прави глупости
че аз лично си секнах гарба мн яко при мечката ;) но ако нямаш поне 2-3 месеца стаж изчакаи още 1 месец преди да почнеш с тягата!
аз в началото правих
Горен скрипец - пред и зад граб
Долен скрипец
и Гребане(внимаваи и при гребането не дарпаи рязко дамбела ;) така има варянт да го дарпаш с бизепса ; караи леко по 8 повторения)
УСПЕХ :)
според мен е по-добре отсега да си правиш тяга и чукове, но с малки килограми и да хванеш правилната техника.ако не я схванеш, и след година(а не след месец) да почнеш да я правиш, пак можеш да се контузиш.
според мене...
1. 5 серии набиране с доста широк хват
2. 5 серии гребане с щанга с подхват
3. 5 серии чукове с дъмбел
набирането правя за да се разтегне хубаво гърба, а с гребането се пълни яко с кръв
според някои хора гребане с щанга и чукове с дъмбел е едно и също упражнение, което натоварва едни и същи части на гърба
според мене с щанга се товарят главно дългия(средния) гръбен мускул които са около гръбначния стълб, а с дъмбел се товарят “перките” страничните гр мускули в долната част
04.01.07
19:13
5 серии ??? :shock: не е ли малко множко :roll:
Вместо тяга можеш да правиш хиперекстензии (само с утежнение на тялото, а може и с допълнителна тежест).
Поне аз ги предпочитам пред тягата - при тях натоварваш основно кръста, по-малко седалището и въобще не засягат бедрата.
[quote author=“voland”]Вместо тяга можеш да правиш хиперекстензии (само с утежнение на тялото, а може и с допълнителна тежест).
Поне аз ги предпочитам пред тягата - при тях натоварваш основно кръста, по-малко седалището и въобще не засягат бедрата.
Не съм съгласен.. от тия екстензии лично на мен ми се твари и седалището. А също така те товарят главно долната част на гърба, така наречената лумбална област, докато тягата натоварва и по-нагоре. Абе общо зето тягата твари целия гръб и е незаменима с никво друго упражнение. 8)
12.01.07
11:57
aз също съм начинаещ и вчера на тренировката за гръб(мойта е като твоята) замених скрипеца с още 3 серии набирания и се чувствах добре, после си направих долнис скрипец и гребането с дъмбел. А какво мислите за тренировка за груб само с набирания - тесен , широк хват пред врат и широк хват зад врат (това си го мисля за лятото, да тренирам само на лостове със собствената си тежест) ? Сега и аз май трябва да включа вече тяга в програмата си, тя е за маса , нали ?
Просто я прави с по леки тежести и наблегни на правилно изпълнение(тягата).А за скрипеца... аз до колкото знам той е най-вече за релеф,а голям и масивен гръб се прави със свободни тежести-мечка,гребане,набиране...
Значи на мен ми влияят тренировки с по-ограничени упражнения (базовите), с по-голяма интензивност. Аз предлагам:
набиране 2х8 широк хват*
набиране 2х8 раменен подхват и втората надхват*
набиране 2х8 успореден хват*
водоравно гребане с щанга с подхват едната и надхват другата тренировка - 4х8
това последното за оплътняване на гърба
*всички набирания се изпълняват с тежест
[quote author=“Voyager”]Значи на мен ми влияят тренировки с по-ограничени упражнения (базовите), с по-голяма интензивност. Аз предлагам:
набиране 2х8 широк хват*
набиране 2х8 раменен подхват и втората надхват*
набиране 2х8 успореден хват*
водоравно гребане с щанга с подхват едната и надхват другата тренировка - 4х8
това последното за оплътняване на гърба
*всички набирания се изпълняват с тежест
чудесна тренировка баце моята е подобна