07.01.07
03:58
Някой ще ми обесни ли, защо навсякаде се препоръчва приема на белтачини да е по 2+г на 1 кг телесна маса!
Това няма смисъл! Твърди се, че натурално трениращ билдер, не може да качи повече от 1 кг мускулна маса максимум на месец!
Да направя една проста сметка:
Аз съм 83кг да кажем. Приема на протеин трябва да ми е някъде между 160-170+ грама на ден! Дори 50г от тези 170+ да отиват за растеж на мускулна маса, пак би следвало да кача 1.5кг! Вярно, че това са много груби сметки и не са отчетени много други фактори, но целта ми е да разберете за какво говоря! Може ли някой запознат по въпроса да ме светне :idea: малко, че нещо не ми се вързват работите тука!
Това, дето си го мислиш не е проста математика. Първо, 1 кг мускули не се състои от 1 кг протеин, че да смяташ по - този начин. От там нататък съответно разсъжденията ти са погрешни. А и протеините не се ползват само за изграждане на мускули. Просто приеми на доверие, че ти трябват повечко белтъци, когато тренираш. А ако се съмняваш, пробвай да ядеш само по 50 грама дневно, да видим колко мускули ще качиш.
07.01.07
15:21
Петко К
Прав си сметките ми не са правилни! Просто исках с този “пример” да покажа нагледно какво имам предвид! А ако не се лъжа мускула е 20-25% протеин и повечето от останалите % вода! Това го бях чел някъде, но не мога да се сетя къде точно! Целта ми не е да споря по въпроса, а да разбера защо е така (Даже виж загралвието на темата :D )
Пък и доколкото съм чел и чувал приема на протеин за нетрениращ човек трябва да е между 0,8-1 г протеин на телесно тегло!
Пък и знам, че производители на добавки (протеини) имат голяма полза от това, по-колко протеин трябва да взимаме! Знаеш какво имам предид!
Затова пуснах тази тема, за да разбера защо са нужни тези определини грамове и къде отиват повечето грамове, ако не за растеж!
http://www.bodybuilding.com/fun/softball14.htm Виж за мит 3 тук! Знам още, че и Mike Mentzer е твърдял, че излишен чак толкова голям прием на белтаци!
П.С. Преди време бях пуснал тема за оформянето на мускулатурата помня, тогава ти ми каза, че това е генетично заложено! Замислих се над това, което ми каза добре и установих, че определно имаш право! А и наскоро ми попаднаха материали по този въпрос, които напълно разсеяха всички съмнения по въпроса! Та тогава се замислих и останових, че има доста митове в бодибилдинга ( браво на мен :lol: )! Сега искам да провера дали не живея с още илюзии за бодибилдинга!
Установени са опитно тези норми, и повечето са ориентировъчни. То зависи и от други неща - колко усвояваш например и какъв е източника и т.н.
Иначе, белтъка се ползва ежедневно за обновяване на тъканите, дори да не тренираш. А като тренираш, естествено е да имаш нужда от повече.