Тяга със свити или изпънати крака

10.01.07
16:16

Възнамерявам да правя мъртва тяга малко по-сериозно (вместо хиперекстензии в края на тенировката за гръб).
Все още обаче не съм решил на кой от двата варианта да се спра.
Тази с изпънатите крака натоварва доста повече кръста, но четириглавият бедрен мускул при нея не играе и доколкото знам този вариант на тягата натоварва по-ефективно трапецовидния мускул, горната вътрешна част на гърба (т. нар. Rhomboids) и външната подмишнична част Dorsi. От друга страна тягата със свити крака снема значителна част от напрежението в кръста и седалището, като го пренася на квадрицепса.
При положение, че искам да наблегна на гръбните мускули ми се струва логично да избера тягата с изправени крака (независимо, че ще трябва да се работи с по-малки тежести)...
Всъщност доколко мъртвата тяга способства за развитието на гръбната мускулатура?

10.01.07
16:41

римската тяга - с изпънати крака товари здраво и задното бедро и глутеуса

12.01.07
17:58

сас изпанати крака прави . Способства МНОГО :)

12.01.07
18:30

Ами аз тяга правя само за гръб !

Така че се накланям и като усетя че товари задния бедрен мускул и приклеквам малко за да не ми хваща само гърба. Може би зависи какво искаш да постигнеш чрез това упражнение , ако искаш да ти хваща и крака , значи римска я прави :)

То целта не е ли само да поемеш тежеста като се изправяш с краката? Така не се натоварват чак толко че да усетиш. Аз така правя.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1