15.01.07
16:41
Някой ще ми обесни ли или поне дам и даде линк за това как се извличат хранителните добавки от храни и подобие! (предполагам, че се извличат щом се водят натурални)
15.01.07
18:50
#1
Ряпа се извлича. Може 80% процента от даден протеин да е суроватъчен белтък и да е натурално, на да не мислиш, че отсаналите 20% е натурален продукт. Аз, например, вчера на моя протеин чета съдържание: фениланин. Коренно си промених мнението за суплементите и реших да не си тъпча организма с тия “храни”, за което един ден може да съжелявам.
И какво като съдържа фенилаланин? Той е незаменима аминокиселина, която се среща в повечето храни, особено белтъчните. След като суроватъчният протеин са прави от мляко, естествено, че ще има фенилаланин в него. Това какво повечето хора си мислят, като чуят “фенилаланин” е съвсем друг въпрос.
Всеки човек поема минимални дози фенилаланин от храната, но далеч не такива, които да повлияят на централната нервна система. Същото важи и за суроватъчният протеин - все пак той е просто едно по-скъпо сухо мляко.
Страдащите от фенилкетонурия (доста рядка болест) не могат да метаболизират фенилаланина и затова напоследък на храните и напитките, съдържащи повечко фенилаланин (или аспартам, който се разгражда до фенилаланин), има предупреждение.
По-добре гледайте в протеинът ви да няма аспартам, защото той (теоретично) е потенциално канцерогенен.
А протеин или кисело мляко без фенилаланин няма 8)
15.01.07
23:04
#3
Освен за протеините, амино, ала бала... въпросът ми се отнася и за креатина!
Съвсем случайно, както си карах сърфа в интернет, попаднах на това:
In 1846 tyrosine was obtained as a product of the degradation of the protein casein (from cheese). It was synthesized in the laboratory in 1883, and its structure was thus determined.
http://www.answers.com/topic/tyrosine
Мисля, че повечето неща се правят от мляко и млечни произведения, то от какво друго...
глутамина се прави от мляко
креатина се извлича от телешко
аминокиселините - соеви, сурватъчни, телешки, млечни, яйчни, пшенични (много глутамин), картофени
витамини - натурални от растени (скъпи), синтетични (евтини)
[quote author=“fitboy”]глутамина се прави от мляко
креатина се извлича от телешко
аминокиселините - соеви, сурватъчни, телешки, млечни, яйчни, пшенични (много глутамин), картофени
витамини - натурални от растени (скъпи), синтетични (евтини)
За останалите неща сигурно е така, но креатинът не се извлича от телешко. Той се синтезира от саркозин (C3H7NO2, N-Methylglycine) и цианамид (CH2N2) във химичен реактор със стъклено вътрешно покритие, под голямо налягане и висока температура. Това го разбрах вчера.
Саркозинът е аминокиселина, която се използва в производството на пасти за зъби и други неща. Синтезира се от хлорацетилова киселина (C2H3Cl) и метиламин (CH3NH2), който пък се получава от амоняк (NH3) и хлорометан (CH3Cl). Метиламинът се използва за синтезирането и на други органични съединения, а хлорометанът в миналото се е използвал в хладилниците, а днес - при производството на силикон и гума.
http://www.kre-alkalyn.net/admin/images/CreatineFacts.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Sarcosine
Последният ми час по химия беше преди десетина години, така че може да бъркам българските имена на някои съединения, но по формулите ще се ориентирате.
А тирозинът всъщност дори взима името си от гръцкото “tyros” - сирене.
[quote author=“Louie”][quote author=“fitboy”]глутамина се прави от мляко
креатина се извлича от телешко
аминокиселините - соеви, сурватъчни, телешки, млечни, яйчни, пшенични (много глутамин), картофени
витамини - натурални от растени (скъпи), синтетични (евтини)
За останалите неща сигурно е така, но креатинът не се извлича от телешко. Той се синтезира от саркозин (C3H7NO2, N-Methylglycine) и цианамид (CH2N2) във химичен реактор със стъклено вътрешно покритие, под голямо налягане и висока температура. Това го разбрах вчера.
Саркозинът е аминокиселина, която се използва в производството на пасти за зъби и други неща. Синтезира се от хлорацетилова киселина (C2H3Cl) и метиламин (CH3NH2), който пък се получава от амоняк (NH3) и хлорометан (CH3Cl). Метиламинът се използва за синтезирането и на други органични съединения, а хлорометанът в миналото се е използвал в хладилниците, а днес - при производството на силикон и гума.
http://www.kre-alkalyn.net/admin/images/CreatineFacts.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Sarcosine
Последният ми час по химия беше преди десетина години, така че може да бъркам българските имена на някои съединения, но по формулите ще се ориентирате.
А тирозинът всъщност дори взима името си от гръцкото “tyros” - сирене.
това не го знаех! мерси за инфото