Упражнението Чукчета

BO

11.11.04
21:44

Много ми се иска да стане едно от любимите ми упражнения, но нещо не мога да го почувствам това упражнение. Правя всичко като техника както е описано и показано навсякъде, включително и в този сайт... но все някак си не чувствам добре това упражнение...ако някой е имал такъв проблем а после го е оправил нека ми даде съвет моля!  Ето днес го правих на тренировка и сега нещо ми е схваната дясната част на трапеца...а в латералните не усещам нищо...

освен това искам да попитам с каква тежест е правилно да се изпълняват чукчетата (процентно от максималните възможности). Например аз съм 180 см , 80 кг. с колко кила според вас горе-долу трябва да изпълнявам чукчета?

12.11.04
02:46

Не вярвам някой от първия път да е усетил веднага това упражнение.
Значи първо почни някой път с него и с по-леко и тогава най-лесно ще усетиш къде те натоварва. Може по много начини да се изпълняват просто трябва да прецениш коя част на гърба искаш да удариш и да го почустваш. Но отначало с леко сложи 50-60 килца.

12.11.04
11:39

Да това според мене си е най-доброто упр. за гърба.Само че наистина е трудно да се почуства в началото.Номерът е да събираш лопатките,а не рьцете.Трябва наистина да се усети тежестта в гърба,а не в бицепса.Що се отнася до трапеца,той винаги поема натоварване при това упр.,но не трябва да е основното.За това трябва да си наведен напред и не изгърбен,а и няма лошо да ти се товари трапеца.Никой не може да ти каже с какви кг да тренираш това си е индивидуално,но като начало почни с по-леки кг за да почнеш да го усещташ и гледай бе з проблем да правиш 12-15 повторения :wink:

BO

12.11.04
17:10

[quote author=“mile”]Номерът е да събираш лопатките,а не рьцете.Трябва наистина да се усети тежестта в гърба,а не в бицепса. :wink:

Добре mile, съгласен съм да... кажи ми моля те как точно да събирам лопатките? лактите до тялото ли ... бавно ли.... бързо ли да придърпвам... защото имам чувството че лопатките ми се уморяват най-малко и последни с това упражнение.... хмм

12.11.04
17:48

Като придърпаш щангата,ръцете трябва да ти служат като куки само докато събереш лопатките.Дьрпаш до долната част накорема,задържаш за 1-2 сек/най-вече за да не те влвче инерцията/ и пак с тях отпускаш до изходно положение.Няма начин трябва да го правиш за да го почустваш и да ти се изморят лопатките ,а не бицепса примерно :wink:

BO

12.11.04
17:52

ok! ще внимавам повече като го правя следващия път... мерси

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1