05.02.07
01:12
Кои храни са бързи въглехидрати освен меда
05.02.07
01:54
Захарта(=>сладките), белия хляб, белия ориз и други. Сега за тия се сещам.
05.02.07
23:44
За да не пускам нова тема ще питам тук, макар да не е много по темата.
Вярно ли е, че бързите въглехидрати оказват влияние върху акнето? Говоря за ... тийнейджърското акне по лицето.
пп: на мен също ми е интересно, кои други са бързи освен изброените.
05.02.07
23:49
Донякъде да. Предизвикват го, но зависи от много неща.
Какви са те ?
06.02.07
17:26
Какви са те ?
Примерно общия прием на въглехидратите и най-вече си зависи от самия организъм - цвят, чувствителност на кожата и т.н.
На някои хора сладкото не им влияе въобще на кожата. (тъмните предимно)
06.02.07
17:46
Шоколадовите вафли преди тренировка.
Какви са те ?
Примерно общия прием на въглехидратите и най-вече си зависи от самия организъм - цвят, чувствителност на кожата и т.н.
На някои хора сладкото не им влияе въобще на кожата. (тъмните предимно)
Е да ама аз съм светъл мисля че проблема е ся кат ям сладко и като съм в побертета и получавам пъпки теи да се каже заради това гледам да се ограничавам от сладкото надявам се като излезя от побертета без проблем да ям сладко и да нямам пъпки ;)
[quote author=“Cocoa”]Белия ориз бърз въгл. ли е?
Хм.... не знаех. Сигурни ли сте?
Бавен е...
07.02.07
03:10
[quote author=“DJПетко”][quote author=“Cocoa”]Белия ориз бърз въгл. ли е?
Хм.... не знаех. Сигурни ли сте?
Бавен е...
Бърз е, в повечето таблици го дават между 60 и 80 ГИ, което ни води на мисълта, че определено е бърз.
07.02.07
12:01
Белият, полиран ориз е с висок ГИ, за разлика от кафевия, неполиран. Въпреки това, сварени, те имат нисък гликемичен заряд така, че можем да си го позволяваме.
Банана бърз въглихидрат ли е ?
07.02.07
14:35
Да
Гликемичен индекс 55 и по-малко се счита за нисък, а 70 и нагоре за висок. Вварен ориз има гликемичен индекс 64. Така че по-скоро минава за среден ГИ.
nutritiondata.com
07.02.07
15:02
[quote author=“butthead”]Така че по-скоро минава за среден ГИ.
nutritiondata.com
Аз казах гликемичен заряд, а не индекс. Едното не е по-маловажно от другото.
07.02.07
15:14
Банана бърз въглихидрат ли е ?
По-скоро не.
[quote author=“manson”][quote author=“butthead”]Така че по-скоро минава за среден ГИ.
nutritiondata.com
Ще разясниш ли разликата? :roll:
[quote author=“manson”][quote author=“butthead”]Така че по-скоро минава за среден ГИ.
nutritiondata.com
Да, не обърнах внимание, че ГЗ имаш предвид. Само не мога да разбера как прецени, че гликемичния заряд на ориза(и то по-специално сварен) е нисък, след като той зависи от количеството приети въглехидрати на едно хранене. И съответно при порции 200-300 г. + няма как да е нисък. А ГЗ по принцип на белия ориз е 33, което е височко. Просто питам.
07.02.07
15:44
По твоята логика и пилето има въглехидрати, щото често го ядем с ориз ... тук говорим за чисти храни. Като приемем ориза за 100 грама, сварен, въглехидратите падат към 20-25%. От там зарядът пада на тия 100 грама.
Sportex, това е друга характеристика на въглехидратите, пряко свързана с гликемичния индекс.
Зарядът е равен на ГИ разделено на 100(т.е. го ползваш като проценти), умножено по грама въглехидрати в порцията.
Това ти дава представа как ще се повлияе кръвната ти захар след яденето.
Примерно: белият ориз е с висок ГИ. Изяждаш 100 грама и той ти качва глюкозата в кръвта. Обаче ако изядеш 50 грама, той ще я качи два пъти по-малко. Както при диабетиците, така и при НВД които пазим, гледаме пика на захарта, а не времето, в което тя присъства в тялото. При по-нисък пик ще се отдели по-малко инсулин от там вероятността черния дроб да превърне излишъка в мазнини става по-малък, тъй като няма да се усети дисбаланс(причината за омазняването).
07.02.07
15:50
[quote author=“manson”]Sportex, това е друга характеристика на въглехидратите, пряко свързана с гликемичния индекс.
Зарядът е равен на ГИ разделено на 100(т.е. го ползваш като проценти), умножено по грама въглехидрати в порцията.
Това ти дава представа как ще се повлияе кръвната ти захар след яденето.
Примерно: белият ориз е с висок ГИ. Изяждаш 100 грама и той ти качва глюкозата в кръвта. Обаче ако изядеш 50 грама, той ще я качи два пъти по-малко. Както при диабетиците, така и при НВД които пазим, гледаме пика на захарта, а не времето, в което тя присъства в тялото. При по-нисък пик ще се отдели по-малко инсулин от там вероятността черния дроб да превърне излишъка в мазнини става по-малък, тъй като няма да се усети дисбаланс(причината за омазняването).
Ясно, мерси много.
Знам, имах предвид количеството ориз и най-вече въглехидратите в него, защото те са важни.
Разбрах какво си имал предвид като каза, че сварения ориз има нисък гликемичен заряд - 100г варен = 35-40 суров, по-малко въглехидрати на 100, съответно по-нисък ГЗ. Съгласен съм с всичко, което каза. Просто исках да отбележа, че
гликемичния заряд не е константа и съответно варения ориз при количества 250-300 г има вече висок такъв.
07.02.07
16:52
Прави си, малко не се бяхме доразбрали. И аз съм напълно съгласен с теб :)