Бързи въглехидрати ?

__

05.02.07
01:12

Кои храни са бързи въглехидрати освен меда

SP

05.02.07
01:54

Захарта(=>сладките), белия хляб, белия ориз и други. Сега за тия се сещам.

05.02.07
23:44

За да не пускам нова тема ще питам тук, макар да не е много по темата.
Вярно ли е, че бързите въглехидрати оказват влияние върху акнето? Говоря за ... тийнейджърското акне по лицето.

пп: на мен също ми е интересно, кои други са бързи освен изброените.

Донякъде да. Предизвикват го, но зависи от много неща.

06.02.07
16:39

[quote author=“manson”]Донякъде да. Предизвикват го, но зависи от много неща.

Какви са те ?

[quote author=“Dancho`”][quote author=“manson”]Донякъде да. Предизвикват го, но зависи от много неща.

Какви са те ?

Примерно общия прием на въглехидратите и най-вече си зависи от самия организъм - цвят, чувствителност на кожата и т.н.
На някои хора сладкото не им влияе въобще на кожата. (тъмните предимно)

РО

06.02.07
17:46

[quote author=“__-Hooligan-__”]Кои храни са бързи въглехидрати освен меда

Шоколадовите вафли преди тренировка.

06.02.07
17:54

банани.И сладкото,както вече ти казаха.

06.02.07
20:30

[quote author=“manson”][quote author=“Dancho`”][quote author=“manson”]Донякъде да. Предизвикват го, но зависи от много неща.

Какви са те ?

Примерно общия прием на въглехидратите и най-вече си зависи от самия организъм - цвят, чувствителност на кожата и т.н.
На някои хора сладкото не им влияе въобще на кожата. (тъмните предимно)

Е да ама аз съм светъл мисля че проблема е ся кат ям сладко и като съм в побертета и получавам пъпки теи да се каже заради това гледам да се ограничавам от сладкото надявам се като излезя от побертета без проблем да ям сладко и да нямам пъпки ;)

06.02.07
21:30

Белия ориз бърз въгл. ли е?
Хм.... не знаех. Сигурни ли сте?

06.02.07
21:43

[quote author=“Cocoa”]Белия ориз бърз въгл. ли е?

Бавен е...

SP

07.02.07
03:10

[quote author=“DJПетко”][quote author=“Cocoa”]Белия ориз бърз въгл. ли е?

Бавен е...

Бърз е, в повечето таблици го дават между 60 и 80 ГИ, което ни води на мисълта, че определено е бърз.

Белият, полиран ориз е с висок ГИ, за разлика от кафевия, неполиран. Въпреки това, сварени, те имат нисък гликемичен заряд така, че можем да си го позволяваме.

07.02.07
14:32

[quote author=“manson”]Белият, полиран ориз е с висок ГИ, за разлика от кафевия, неполиран. Въпреки това, сварени, те имат нисък гликемичен заряд така, че можем да си го позволяваме.

Банана бърз въглихидрат ли е ?

Да

07.02.07
14:57

Гликемичен индекс 55 и по-малко се счита за нисък, а 70 и нагоре за висок. Вварен ориз има гликемичен индекс 64. Така че по-скоро минава за среден ГИ.
nutritiondata.com

[quote author=“butthead”]Така че по-скоро минава за среден ГИ.
nutritiondata.com

Аз казах гликемичен заряд, а не индекс. Едното не е по-маловажно от другото.

SP

07.02.07
15:14

[quote author=“Dancho`”][quote author=“manson”]Белият, полиран ориз е с висок ГИ, за разлика от кафевия, неполиран. Въпреки това, сварени, те имат нисък гликемичен заряд така, че можем да си го позволяваме.

Банана бърз въглихидрат ли е ?

По-скоро не.

[quote author=“manson”][quote author=“butthead”]Така че по-скоро минава за среден ГИ.
nutritiondata.com

Ще разясниш ли разликата? :roll:

07.02.07
15:22

[quote author=“manson”][quote author=“butthead”]Така че по-скоро минава за среден ГИ.
nutritiondata.com

Да, не обърнах внимание, че ГЗ имаш предвид. Само не мога да разбера как прецени, че гликемичния заряд на ориза(и то по-специално сварен) е нисък, след като той зависи от количеството приети въглехидрати на едно хранене. И съответно при порции 200-300 г. + няма как да е нисък. А ГЗ по принцип на белия ориз е 33, което е височко. Просто питам.

07.02.07
15:34

Аз бях чул, че е бърз въглегихдрат  ;)

По твоята логика и пилето има въглехидрати, щото често го ядем с ориз ... тук говорим за чисти храни. Като приемем ориза за 100 грама, сварен, въглехидратите падат към 20-25%. От там зарядът пада на тия 100 грама.

Sportex, това е друга характеристика на въглехидратите, пряко свързана с гликемичния индекс.
Зарядът е равен на ГИ разделено на 100(т.е. го ползваш като проценти), умножено по грама въглехидрати в порцията.

Това ти дава представа как ще се повлияе кръвната ти захар след яденето.

Примерно: белият ориз е с висок ГИ. Изяждаш 100 грама и той ти качва глюкозата в кръвта. Обаче ако изядеш 50 грама, той ще я качи два пъти по-малко. Както при диабетиците, така и при НВД които пазим, гледаме пика на захарта, а не времето, в което тя присъства в тялото. При по-нисък пик ще се отдели по-малко инсулин от там вероятността черния дроб да превърне излишъка в мазнини става по-малък, тъй като няма да се усети дисбаланс(причината за омазняването).

SP

07.02.07
15:50

[quote author=“manson”]Sportex, това е друга характеристика на въглехидратите, пряко свързана с гликемичния индекс.
Зарядът е равен на ГИ разделено на 100(т.е. го ползваш като проценти), умножено по грама въглехидрати в порцията.

Това ти дава представа как ще се повлияе кръвната ти захар след яденето.

Примерно: белият ориз е с висок ГИ. Изяждаш 100 грама и той ти качва глюкозата в кръвта. Обаче ако изядеш 50 грама, той ще я качи два пъти по-малко. Както при диабетиците, така и при НВД които пазим, гледаме пика на захарта, а не времето, в което тя присъства в тялото. При по-нисък пик ще се отдели по-малко инсулин от там вероятността черния дроб да превърне излишъка в мазнини става по-малък, тъй като няма да се усети дисбаланс(причината за омазняването).

Ясно, мерси много.

07.02.07
16:17

[quote author=“manson”]По твоята логика и пилето има въглехидрати, щото често го ядем с ориз ... тук говорим за чисти храни.

Знам, имах предвид количеството ориз и най-вече въглехидратите в него, защото те са важни.

Разбрах какво си имал предвид като каза, че сварения ориз има нисък гликемичен заряд - 100г варен = 35-40 суров, по-малко въглехидрати на 100, съответно по-нисък ГЗ. Съгласен съм с всичко, което каза. Просто исках да отбележа, че
гликемичния заряд не е константа и съответно варения ориз при количества 250-300 г има вече висок такъв.

Прави си, малко не се бяхме доразбрали. И аз съм напълно съгласен с теб  :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1