Проблема с ръцете при ектоморфите !

15.11.04
12:54

Та въпроса ми е следния - защо от както съм почнал да тренирам (5-6 месеца някаде) съм качил приблизително 8-9кг (бях 63-64, сега съм 70-72), а видимо бицепса и трицепса нещо не щат да растат (само като го меря е с 1см по-голям от преди). Тренирам го веднъж седмично по следния начин !

- скотово с дъмбел - 1х15 (загряваща), 1х13, 1х11, 1х9
- бицепсово сгъване с дъмбел - 1х15 (загряваща), 1х13, 1х11, 1х9
- концентрично с дъмбел - 1х15 (загряваща), 1х13, 1х11, 1х9

П.С - какво ви е мнението, да им сложа по още едно упражнение или да ги намаля, тренирам ги в началото с по-леки тежести и постепенно ги качвам.

НЕ, не ги увеличавай, но направи две неща:
Намали малко повторенията и увеличи тежестите.
Смени някои упражнения. Има упражнения с въженце, със щанга - права и начупена.... Лично аз между упражнения като вдигане с дъмбел, концентрично вдигане и скотова пейка не виждам много съществена разлика в режима и ъгъла на натоварване; още повече че читингът не е толков безполезен при бицепса специално, а в две упражнения тясно го изолираш... Отгоре на туй правиш средно по 10-тина повторения в пирамидата... Спред мен това води до претоварване.
Опитай примерно така:
Вдигане прав със EZ лост.
Вдигане от полулег без въртене на китките.
Концентрично сгъване.
Успех!!!

15.11.04
14:28

Както и Дзвера ти написа, а и още повече можеш да съкратиш (защото според мен ръцете не вървят поради претоварване, а не поради ниско натоварване). Опитай следното: Няколко серии набирания с тесен подхват и след това сгъване с щанга (някаква) прав.
А и не забравяй, че бицепса е само 1/3 от обиколката на ръката все пак.
Успех! :)

15.11.04
19:05

ok момчета, но все пак те почиват цели 6 дни, това не е ли достатъчно за възтановяване ?

15.11.04
19:10

Няма такова нещо. Ръцете участват при всички упражнения за горната част на тялото. Според мен правиш твърде изолирани упражнения и много повторения. И между другото, както ти споменаха, две трети от обема на ръката зависи от трицепса, така че е важна и неговата тренировка.

15.11.04
20:29

ouuu…забравих да спомена че и трицепса го тренирам в един ден с бицепса...

- Френска преса 1х15 (загряваща), 1х13, 1х11, 1х9
- Разгъване на дъмбел зад глава 1х15 (загряваща), 1х13, 1х11, 1х9
- Полу-кофички 3х17

16.11.04
11:10

Както Петко писа - ръцете участват във всички движения. Освен това - твоите бицепси (примерно) могат да се възстановят (и хипертрофират) при определено натоварване. Ако границата бъде премината (с по-обемна тренировка) това ще бъде претрениране за тях. И тук времето за възстановяване няма да има значение. Просто налице ще е тренировка, която не води до прогрес. Иначе по принцип 6 дни са си досатъчни (пиша по принцип, но има и изключения). По темата за ръцете при ектоморфите може да се напише цяла книга. Просто приеми съветите и най-важното - приложи ги. 
добре би било за трицепса схемата да ти е 10/8/5 например
А вместо 17 плукофички, много по добре е да правиш 6-8 цели!
Желая успех на един брат по съдба относно ръцете! :D

Ама направо ме събаряш с тея 1Х20 повторения за трицепс. Това ти е загрявката? Не я не я включвай като серия. Прави си три серии, но с добра тежест и понамали малко повторенията. Това е.
Загрявката е преди трицепса, а не преди всяка серия - поне така мисля аз.
Кофичките ги смени с нещо друго - да кажем къчове или скрипец с въженце.
Иначе бицепс и трицепс един ден - може. Даже е добре според мен.
И е възможно проблемът ти да идва от умора, неправилно хранене, липса на сън и още доста други неща.
И... не знам как е при Рони, но при начинаещите и средно напредналите голямата част от обиколката на ръката при сгъване се добавя именно от бицепса. Пък и трицепсът рядко изпъква повече в радиус от него(в стегнато положение), ако и площта му да е по - голяма...

17.11.04
22:31

Значи, мога и аз да добавя нещо - това как ще ги тренираш, до голяма степен зависи от сплита ти (как си подредил мускулните групи през седмицата).
Щом си екто, мога да кажа и какво даде резултат, поме при мен - големи тежести, 6-8 повторения, аколо 60 секунди почивка между сериите, с бавни изпълнение - 4 секунди негатовна и 2 позитивна част.
Успех  :wink:

17.11.04
22:55

[quote author=“Eclipse”]Значи, мога и аз да добавя нещо - това как ще ги тренираш, до голяма степен зависи от сплита ти (как си подредил мускулните групи през седмицата).
Щом си екто, мога да кажа и какво даде резултат, поме при мен - големи тежести, 6-8 повторения, аколо 60 секунди почивка между сериите, с бавни изпълнение - 4 секунди негатовна и 2 позитивна част.
Успех  :wink:

Пон. ==== бицепс + трицепс

Вторник ==== корем + крака

Петък ==== гръб + рамо + гърди

П.С - какво ще рече “4 секунди негатовна и 2 позитивна част”

17.11.04
23:32

Според мен ръцете ще иамт време да се възстановят до тренировката ,в което вземат активно участие (тази в петъка).
Само че, по-добре прави гърдите преди раменете, иначе рискуваш да има спад в постиженията ти в тази тренировка (раменете се изтощават и не могат да се включат адекватно като синергисти на гърдите).
За негатичнота и позитивната част - значи, като правиш например бицепсово сгъване, негативната част е свалянето на лоста към земята, а позитивната - сгъването на ръцете в лактите и придвижването му нагоре.

18.11.04
15:03

Значи то хубаво му правите на момчето тренировачен сплит ,но трябва специално внимание да се обърне върху тренировката за раце ,а не само върху сплита.Не случаино в САЩ профи или вип трениорите са специализирани в някои групи мускуло ,има си и трениори само за предмишница, бицепс и трицепс.При бицепса:
1-во Е много важно малкият пръст да ти е понавътре от другите пръсти и да е най-здраво стегнат.
2-ро Скрипците помагат за изолирането на бицепса и не бива да бъват пренебрегвани ,защото както имич казва (трудно е да овладееш бицепса),а Рони Колман твърди ,че със помоща на скрипците е направил тези 2 върха на бицепса.
3-то Има 2 типа хора едните с мусколест брахиалис други с по-дълги сухожилия и видимо при тях изглезда по дълаг.  При згъване с щанга за бицепс тези с по-дългият брахиалис трябва ,да исползват чийтинг защото при тях натоварването което е върху бицепса е по-малко. Другият тип може и да не използват чийтинг.
Трицепс:
1-во при испалнение на избутване на скрипец трябва рицете да са до тялото плътно ,а не да махат в страни ,тъка има и опасност за контузия на лактите
2-ро Според генетиката дали предната външна глава или краината глава ти е по-голяма трябва да наблягаш точно на упражнения които удрят в по-голямата глава.
3-то Упражниенията със свободна тежест според мене лактите може да се движат и голямата тежест ще помогне за растежат на трицепса ,но трябва да се загрее хубаво преди това.
4-то Гонете пълен стречинг (распъване) на трицепса.
Предмишница:
1-во Предмишницата е най-натоварената мускулна група ,защото тренировката на всички други освен краката я товарат. Затова тя трябва да си почива много добре и трябва по времето когато не тренираме тя да бъде в естествена за човека позиция. Дори и свиването на пръстите в юмрук я натоварват.
2-ро добри упражнения са сгъванията ,концентрични ,от скот или прав в китката 
3-то упражнения за хват също е добре да се прави едно такова е държане на диск само на върховете на пръстите докато испуснтете диска
*NoS^AuDiO -За предмишница се тренира с повече повторения и тежеста трябва да е тъкава ,че да направите поне 8-10пвт и максимално 20.
*NoS^AuDiO -На скотово за бицепс не се гонат рекорди по сила. Там трябва килограмите да са по малко защото е изолирано упражнение и голямата тежест носи опасност от нараняване на сухожилията.
по-здрави и успех дано съм помогнал
пп *-забелешка

19.11.04
15:25

emil_mlo

Това, което написа ми се вижда доста логично - но се нуждая от малко пояснение !
От написаното разбирам че аз съм от хората с по-дълъг брахиалис (ръцете са ми по-дълги) и това, което им се препоръчва е да правят упражненията с чийтинг !

П.С - правилно ли съм те разбрал !

19.11.04
23:16

Апсолютно точно си ме разбрал братле. Но не при всички упражнение е нужен чийтинг ,най-вече е нужен при сгъването със щанга.
по-здрави

22.11.04
00:30

Бих те посъветвал да тренира6 бицепса 2 пъти седми4но с не пове4е от 3 упражнения на тренировка и много интенzивно.Бицепса е малка мускулна група и бърzо се преуморява,но се и въzстановявя много барzо,което ти поzволявя да го тренира6 2 пъти седми4но.Поне аz прая така от миналата седмица ве4е го тренирам 2 пъти.Първо бицепс и трицепс.Това ми е основна тренировка zа бицепс.След 3 дена или 4 прая гръб и накрая праввя о6те 1 или максимиум 2 упражнения zа бицепса,ве4е в zависомост дали е иzморен от гърба.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1