11.02.07
12:25
значи въпроса ми до колко е най-добре да клякам с щанга (за бедра).например ас клякам до долу с по малко тежести,а други клякат наполовина с повече тежести? (много тъпо съм задал въпроса но се надявам да ме разберете)
11.02.07
13:23
Ще ти кажа от моят личен опит какво знам. Аз досега съм клякал все до паралела (наполовина) и изводите от това са ми следните :arrow:
Несъразмерно развиване на предна част на бедрото сравнено със задна, което води до стръкнал задник, особенно ако си по омазнен.
Задника според мен се натоварва доста и при полуклек, защото там тежеста е по-голяма и така задника винаги се вкючва повече от необходимото.
При пълния клек задника в самото движение може би участва малко повече сравнение със полуклека, но тежестите са по малки. Незнам дали го обесних правилно и дали си схванал, ама казано накратко според мен натоварването на задника при пълен и полуклек е почти еднакво.
Задно бедро се наторва доста по-добре при пълния клек, както и долна част на бедрото участва в по-голяма степен.
При полуклека почти не участва задно бедро и основното натоварване пада върху hips (ака ханша), а и напрежението в кръста е по-голяма при полуклека заради по-големите тежести.
При правилно изпълнение и с разумна тежест няма да имаш проблем с колената, даже напротив.
Като заключение ще кажа, правили се лежанка със половин движение или други упражнения?
Както казва едно голямо има в ББ “Full range of motion = full muscular development” или нещо подобно :wink:
П.С. Доста време правих само полуклек, заради лоши слухове и митове свързани с пълния клек и сега много ме е яд за това.
11.02.07
13:58
мерси за съвта :) .значи окончателно пълен клек