За (без)вредния аспартам

През седмица някой във форума оругава аспартама и протеините, които са подсладени с него. Всички прочетоха темата, в която беше цитирана една книга за здравната конспирация, която за цел има само да критикува здравните организации и техните дейности (включително употребата на аспартам).

Ето ви едно линкче, за да видите, че монетата има и друга страна: http://www.bodybuildingpro.com/aspartame1.html

Ето и по-важните моменти за по-мързеливите:

So, to get to the bottom of this issue, we went straight to the top and asked the real experts - scientists who have actually investigated the effects of aspartame in ‘clinical studies’. And what we discovered was that the overwhelming majority of these experts not only say these rumors are groundless, but that aspartame may actually be healthier than nature’s natural sweetener: sugar - which, unlike aspartame, has been scientifically linked to numerous health problems, including osteoporosis, cancer, high blood pressure, diabetes, heart disease and obesity - not to mention the time honored association between sugary foods and tooth decay.

The FDA calls aspartame one of the most thoroughly tested and studied food additives it has ever approved, adding that more than 100 toxicological and clinical studies it has reviewed confirm that aspartame is safe for the general population.

The bottom line? Researchers and scientists alike - people who’ve actually done their homework and investigated the issue firsthand - give aspartame a thumbs up, while at the same time, cautioning the excess of sugar, not artificial sweeteners, as the true cause for concern.

NX

09.02.07
13:28

Като се замисля няма нещо което да не е подсладено с аспартам (разтворими сокове,дъвки,бонбони,безалкохолни и др.) ако е толкова вреден да са го забранили отдавна. някои учени твърдят че и картофите били много вредни защото съдържали соланин , соята и бирата пък съдържали естрогени , от боба се изпускали много газове , червеното месо причинявало рак на дебелото черво , рибата пък съдържала тежки метали, солта не била полезна, млечните продукти образували камъни в бъбреците. ако се доверяваме толкова на научните статий то излиза че няма полезни неща, да не говориме че учените много често си противоречат кое е вредно и кое е полезно.

За съжаление аз също съм противник на аспартама.
Извинете ме, но първоизходът му най - малкото е от пестицид.
И според мен въобще цялата работа с доводите за храните и храненето е пълна бутафория.
Сравняват се храни, към които организмът е привикнал и с които се прекалява, с неща, които трудно можем да наречем храни - заместители по вкусови качества, но които храносмилателният тракт отхвърля, защото не успяват да се адсорбират или реагират в организма. А доколкото го правят, то е токсично.
И се казва: ей го на, храна, полезна, здравословна. А сравнимо ли е като храна с другото или само го докарва на вкус? Най - здравословно по таз логика е по 1-2 грама син камък на ден. Никакви бактерии не моАт те нападна. Остава само да му изчислим калориите и да го докараме на вкус.
Несравнима е захарта с аспартама и естествено, че захарта е по - добро!

NX

09.02.07
14:54

които не харесва протеин подсладен с аспартам , може да си вземе неовкусен да прибави малко ванилия и стевия и ще го докара вкуса , доколкото знам  добавките now foods се овкусяват със стевия , така че ако някои го е страх от аспартама има начини да намери заместители.

Протеин? Не е само това.
Аспартамът е навсякъде :)

09.02.07
17:10

http://en.wikipedia.org/wiki/Aspartame_controversy

Хора, колкото и да е вреден компаниите пройзводителки ще дават милиарди, за да се допусне на пазара. Както е било и с маргарините. На никoй от тия компании не му пука за вашето здраве. Повече ги интересува мерцедеса да е с кожен салон. Научни изследвания се правят лесно и лесно се манипулират. Всеки консумира на собствен риск!

edit: ·

There have been 164 official studies on aspartame. 74 of those done by industries associated with aspartame. 100% of those studies showed no problems. 90 studies were done by industries with no association to aspartame industries. 92% of those studies showed MAJOR problems.

·After the FDA Commissioner approved aspartame for carbonated beverages, he took a consulting position with the marketing firm owned by GD Searles (maker of aspartame) at a salary of $1000/day.

  :lol:  :lol:  http://forum.bodybuildingpro.com/showthread.php?t=677

NO

09.02.07
17:27

Убедил съм се че подобни статии в сайтове на фирми, които търгуват с хранителни добавки не трябва да се четат изобщо.
Между другото има протеини без аспартам и аз винаги се интересувам от това.

Имаше скоро една тема “вредна ли е кока-колата” 9/10 от противниците й казаха, че не я пиели заради аспартама..

10.02.07
17:08

Много издребнявате с тоя аспартам  :? Чак толкова в малки количества сигурно не вреди.То и баничката като си я купиш има свинска  мас (незнайно кво количество) и организмът ти забива като 256 Hz процесор пред NFS Carbon ,ама нищо кой знае колко страшно не става.Още повече с БГ стандарт няма да можете редовно да пиете суроватъчен протеин подсладен със спартам  :lol:

ВН

11.02.07
13:18

[quote author=“introducer”]Много издребнявате с тоя аспартам  :? Чак толкова в малки количества сигурно не вреди.То и баничката като си я купиш има свинска  мас (незнайно кво количество) и организмът ти забива като 256 Hz процесор пред NFS Carbon ,ама нищо кой знае колко страшно не става.Още повече с БГ стандарт няма да можете редовно да пиете суроватъчен протеин подсладен със спартам  :lol:

Да! Малко е в колата. Малко е в дъвките. Малко е в протеина. Малко е във корнито. Малко е в мюслито. Малко в натуралните сокове. Малко в плодовите млекца. Колко е малко + малко + малко + малко... ? Всеки ден? :?

[quote author=“Vladimir.Nedkov”][quote author=“introducer”]Много издребнявате с тоя аспартам  :? Чак толкова в малки количества сигурно не вреди.То и баничката като си я купиш има свинска  мас (незнайно кво количество) и организмът ти забива като 256 Hz процесор пред NFS Carbon ,ама нищо кой знае колко страшно не става.Още повече с БГ стандарт няма да можете редовно да пиете суроватъчен протеин подсладен със спартам  :lol:

Да! Малко е в колата. Малко е в дъвките. Малко е в протеина. Малко е във корнито. Малко е в мюслито. Малко в натуралните сокове. Малко в плодовите млекца. Колко е малко + малко + малко + малко... ? Всеки ден? :?

Hell on Earth :twisted:  :twisted:  :twisted:
Някой или някъде да има лист със всички или повечето продукти, които съдържат аспартам?

ВН

11.02.07
13:47

Да, това е хубав въпрос. Ще помоля manson да пусне 1 анкетка в поста си ако иска, любопитен съм колко от хората се интересуват от “Е-номерата” на етикетите на храните! Може би и други хора са любопитни, една анкета би ни отговорила на въпроса.  :?:  :idea:

[quote author=“Vladimir.Nedkov”]Да, това е хубав въпрос. Ще помоля manson да пусне 1 анкетка в поста си ако иска, любопитен съм колко от хората се интересуват от “Е-номерата” на етикетите на храните! Може би и други хора са любопитни, една анкета би ни отговорила на въпроса.  :?:  :idea:

Сложих една анкета. Промени си я по твой вкус, ако така не е добре.  :wink:

ВН

12.02.07
08:53

Перфектна е! Сега остава да броим гласовете на есен :) ...

12.02.07
17:06

как да се интересувам като нищо не разбирам а и не ми се чете понеже на повечето продукти не пише нищо !

12.02.07
18:08

Работата е много сложна. Ако в един протеин няма аспартам, ще има ацесулфам. Ако няма ацесулфам, ще има захарин... Същото важи за всеки друг подсладен продукт.

Не че няма по-добри алтернативи - например стевия, но монополът в Америка е стиснал здраво кокала и не го пуска - пречи се по всякякъв възможен начин на популяризирането на стевията.

NO

13.02.07
00:11

Тук има една статия, която на мен ми се стори интересна:
http://www.bnap.org/2006/10/10/aspartam-splenda/

CS

13.02.07
14:39

За повечето неща избягвам аспартам.

13.02.07
17:18

Абе фанали сте се като удавници за клечка. Голема работа аспаман ... То тва ако беше единственото вредно ок, ма при положение , че в София въздуха е доста мръсен , събирам се само с пишачи (и пуша, но ги отказвам) , пия алкохоли , немога да мисля и за некви аспамани. Толкова вредни неща има , че тва да ви е проблема ;) + тва вие кво ? Искате здравословен живот и да живеете до 120г. ? Еми ходете в планината , станете отшелници е готово :)
Тва е 1 от най-малките неща , за който да се тревожите :) Живейте си живота и не му мислете много :)

Пич, вероятно си объркал форума и търсиш форум за алкохолици....

IN

13.02.07
21:37

[quote author=”[.::Ultras::.]”]Абе фанали сте се като удавници за клечка. Голема работа аспаман ... То тва ако беше единственото вредно ок, ма при положение , че в София въздуха е доста мръсен , събирам се само с пишачи (и пуша, но ги отказвам) , пия алкохоли , немога да мисля и за некви аспамани. Толкова вредни неща има , че тва да ви е проблема ;) + тва вие кво ? Искате здравословен живот и да живеете до 120г. ? Еми ходете в планината , станете отшелници е готово :)
Тва е 1 от най-малките неща , за който да се тревожите :) Живейте си живота и не му мислете много :)

Бтв напълно съм съгласен с тебе :mrgreen: ...тука се проявява симптомът на “вманиачения фитнесджия” :lol:  който толкова се е съсредоточил в тялото и храната си че се вманиачава за глупости...не знам какво обсъждате въобще като нищо не може да промените...квото произвеждат това ше ядете :lol: ...дори и да не пише че няма е малко вероятно да е така...за тва take it easy и по лекичко го карайте :)  :wink:

Това е форум за здравословно хранене и спорт.
И това, което обсъждаме, не е аспаМАН, а аспаРТАМ.
Сериозен, световен проблем. Бих казал не по - малък и дори по - голям от генно модифицираните храни.
Аспартамът е бил първоначално пестицид. Да го кажем с други думи - например ОТРОВА ЗА ХЛЕБАРКИ. Или за скакалци. Или за комари. Все тая. Може би по - скоро е бил отрова за бурени.
Случайно са установени вкусовите му качества.
И с няколко смесвания на вкусове, без да се променя химичната му структура обаче, той е станал нашият любим подсладител.
И сега го има навсякъде. В закуските, в сокчетата, в млекцата, в кафенцето ви сутрин.
Свързва се с някои видове рак и заболявания на мозъка. Проблемът е, че тези заболявания са с недоказан причинител и връзката между този причинител и болестта е доказана само статистически.
Как мислите: дали това е проблем?
Или е вманиачаване във фитнеса и т.н.?
Кой казва, че дизелът или фабриките са безвредни? Никой.
ВЪпросът е да направим нещо там, където можем да направим.
Ако консумацията на продукти с аспартам намалее, и производството на продукти с аспартам ще намалее. Азбучна истина.
А че имало такива, дето можели да пият по 5 ракии на ден и хич да не им пука... Има. Винаги ги има. Но не са еталон да се равняваме. Който не му харесва, не участва, не се вманиачава и толкоз.
Поздрави!

IC

20.02.07
17:18

[quote author=“InDaHEad”][quote author=”[.::Ultras::.]”]Абе фанали сте се като удавници за клечка. Голема работа аспаман ... То тва ако беше единственото вредно ок, ма при положение , че в София въздуха е доста мръсен , събирам се само с пишачи (и пуша, но ги отказвам) , пия алкохоли , немога да мисля и за некви аспамани. Толкова вредни неща има , че тва да ви е проблема ;) + тва вие кво ? Искате здравословен живот и да живеете до 120г. ? Еми ходете в планината , станете отшелници е готово :)
Тва е 1 от най-малките неща , за който да се тревожите :) Живейте си живота и не му мислете много :)

Бтв напълно съм съгласен с тебе :mrgreen: ...тука се проявява симптомът на “вманиачения фитнесджия” :lol:  който толкова се е съсредоточил в тялото и храната си че се вманиачава за глупости...не знам какво обсъждате въобще като нищо не може да промените...квото произвеждат това ше ядете :lol: ...дори и да не пише че няма е малко вероятно да е така...за тва take it easy и по лекичко го карайте :)  :wink:

И аз съм съгласен с него ... аз нито пуша нито пия обаче...не ме интересува дали е със захарин с аспартам или с незнам какво ...вие да не мислите че натуралния сок е натурален ?хаха не се излагайте няма нищо напълно здравословно в днешно време ...

?хаха не се излагайте няма нищо напълно здравословно в днешно време ...

Говорим за нещо напълно нездравословно.
Както и да е :) За мен са показателни резултатите от анкетата.
Каквото и да обсъждаме, явно интерес на хората в тази насока има, Владо.

20.02.07
18:42

Факт е че в САЩ има най-много заболявания от рак, всичките тези неща който произвеждат огромните им концерни може и да правят храните по-вкусни и по-евтини но и ефектите са налице. Наскоро бях чел нещо за храните им който се водят с био-произход - ами това не значело в САЩ че храната няма нитрати или не е пръскана с хербициди, означава че фирмата производител си е платила за да има правото да си го пише това на етикетите.

21.02.07
16:29

[quote author=“IceMan”] ...вие да не мислите че натуралния сок е натурален ?

Не, не мисля така, затова и не пия натурален сок ;)

21.02.07
17:20

Дано в шоколада да не слагат ,тъй като кола,нат.сокове,протеинчета :lol:(от финансова гледна точка за протеина) почти никога не пия.
ДЗВЕР,уважавам знанията ти,но все пак си мисля ,че едва ли е преработена отрова за мишки..пък и то в химията почти всичко е отровно ,така че го смятам за нормално :wink:

Не, не е за мишки. Хербецидите са мисля отрова за плевели. И “преработена” е наистина силно казано. По - скоро бих употребил “докарана на вкус”.
Всеки сам си решава с какво да се трови :) Но тезата, която аз изказвам, е че всъщност - по - добре продукти със захар отколкото със паспартам.
Ето още:
”Нервотоксичен”
Кратката му дълга история - “безвредният” аспартам и откровенно канцерогенният нутрасуит
Повече за аспартамските въздействия
Че са писаници, писаници са. Но няма да е проблем да се намерят и сериозни научни студии. Само че няма да са на български. Сигурен съм, че и Владо разполага с доста.
За съжаление зад аспартама стоят титани. Ако има нещо, което обединява Кока Кола и Пепси, то е това - те са зад аспартама  ивсъщност те със съвместни усилия го наложиха. Индустрията за добавки също силно го използва. Здравите пари водят и до голяма пропаганда “про” аспартама. Но истината е друга.
Естествено, цигарите са вредни, но на много хора не им пука и си пушат.
Тука говорим за тези, на които всъщност, малко или много им пука. И това са доколкото виждам, около 2/3 от попълнилите анкетата.
Поздрави!

D3BEP, а защо толкова се настоява за използването му? По-евтин е от другите подсладители ли?

22.02.07
15:03

[quote author=“manson”]D3BEP, а защо толкова се настоява за използването му? По-евтин е от другите подсладители ли?

Макар да не е към мен въпроса. Това мисля, че отговаря

The attractiveness of aspartame as a sweetener comes from the fact that it is approximately 180 times sweeter than sugar in typical concentrations without the high energy value of sugar. While aspartame, like other peptides, has a caloric value of 4 kilocalories (17 kilojoules) per gram, the quantity of aspartame needed to produce a sweet taste is so small that its caloric contribution is negligible, which makes it a popular sweetener for those trying to avoid calories from sugar.

от Wikipedia. Диетична кола. Само 4 калории.

Много са факторите .Но основният го изтъкнаха, Менсън. Само ще добавя:
Това дава възможността някому безпрепятствено и евтино да завладее нишата на диетичните продукти по пазарите. Гигантската индустрия на “здравословното хранене”. И пиене. И болести, като да кажем диабет... По времето, когато аспартамът възникваше и се налагаше, захаринът вече беше здраво дискредитиран.
А че нямал калории... Ми много ясно. Той просто не е за ядене :)

NO

24.02.07
19:00

D3BEP, а защо толкова се настоява за използването му? По-евтин е от другите подсладители ли?

5 грама аспартам са колкото 1 кило захар - смятай каква е финансовата изгода и колко много спестява... и пари и място!

Не знам къде гледаш ценовата листа, noble. Аз лично не се сещам за продажби на чист аспартам, има едни хапченца - подсладителни, ама те далеч не са чисти.
Но разсъждението ти е подвеждащо и неточно.
Даже и такава да е цената:
Колко пъти по - сладък е аспартама от захарта? Ето въпросът, на който следва да дадеш отговора за една такава опростена оценка.

Към това добави:
1. Трайност
2. Лесно съхранение и транспортиране
3. Спестяване на складово място и производствени мощности
4. Слабо реактивен към газираното например, т.е. улеснен производствен процес
5. Може би улеснен процес на придобиване(закупуване и стопанисване), поради това, че не е хранителен продукт с органичен произход, т.е. разрешителни, контрол и т.н.
6. Независим от обективни фактори, като слаба реколта и лоша суровина, гранични, вносни и други ограничения, на практика може да се произведе навсякъде.

Тези фактори са абсолютно достатъчни за това да се избере аспартамът пред захарта в индустрията и да се предпочита твърдо, даже и в случай, че излиза малко по - скъпо, което определено не вярвам, че е вярно.
Оттам вече какво предпочиташ и мислиш ти или какво мисля аз, няма значение. Щом е утвърден в производствен процес - край. Единственото, което ти остава: щом не искаш, не купуваш.
Надявам се че съм бил достатъчно ясен. Всеки, който е виждал производствено предприятие е наясно какво - повече от решаващо - значение имат споменатите по - горе фактори.
Поздрави.

Ще се повторя:

Някой или някъде да има лист със всички или повечето продукти, които съдържат аспартам?

25.02.07
15:14

Мнго подробна информация за Аспартама може да получите на адрес http://www.wnho.net/aspartamenews.htm . Изобщо целия сайт е интересен www.wnho.net . Има и списък с компанните ползващи Аспартам, но е за американския пазар. Раздела за генно модифицираните храни е много подробен.

КЙ

03.03.07
18:41

................

Мнението беше редактирано от Красимир Йолов на 03.10.07 23:16.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1