09.03.07
17:43
Честито на всички :)
Според приетата дата днес се навършват точно 777 години от битката при Клокотница - Иван Асен срещу Теодор Комнин.
В тази битка императорът, върнал си севастократорската титла и целящ да завземе Константинопол от латинците и целият му антураж е пленен.
След тази битка България е имала най - голямата си доказана площ в историята си.
От далеч зад Дунава, голяма част от черноморието, до Унгария и навътре в македония, че дори в Гърция.
И това при две империи - епирска и никейска срещу нас и надигаща се заплаха от унгарското великодържавие.
За пръв път България има свое монетосечене.
И за последен път е велика сила.
Честито!
09.03.07
17:56
Днес чух, че е официалния празник на DJ-ите и диско водещите. Струва ми се абсурдно, но все пак да го отбележа :roll:
09.03.07
18:02
Честито на всички българи и по специално на Dj Петко. :P
Мерси за уточнението D3BER. Добре е да си спомняме такива дати.Ако може малко да допълня :
Голямата победа на българските войски е ознаменувана с надпис върху паметна мраморна колона, поставена в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, който гласи:
“В лято 6738 [1230], индикт 3, аз, Иван Асен, в Христа Бога верен цар и самодържец на българите, син на стария цар Асен, издигнах из основа и с живопис украсих докрай пречестната тази църква в името на светите 40 мъченици, с помощта на които в дванадесетата година от царуването си, в която година се изписваше този храм, излязох на война в Романия [Тракия] и разбих гръцката войска, а самия цар кир Теодор Комнин взех в плен с всичките му боляри. И цялата му земя от Одрин и до Драч превзех, гръцка още и арбанашка [албанска] и сръбска; а пък градовете, които се намират около Цариград, и самия този град владееха фръзите [латинците], но и те се покоряваха под ръката [скиптъра] на моето царство, понеже нямаха друг цар освен мене и благодарение на мене прекарваха дните си [съществуваха], тъй като Бог така заповяда, понеже без Него нито дело, нито слово не се извършва. Нему слава вовеки, амин.”
09.03.07
18:55
Голямата победа на българските войски е ознаменувана с надпис върху паметна мраморна колона, поставена в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново
Абе няма я там :) Църквата беше доста време заключена; твърдеше се, че колоната на Омуртаг е там. Преди време бяхме вътре с един приятел. Няма никаква колона, за съжаление, това че е там е басня от учебниците. Може и да е била там, не зная. Но изглежда се правеха някакви разкопки, не само реставрация.
ПП. Ходил съм преди реставрацията. Но се съмнявам, че даже и да има изложени колони сега, най - вероятно са някакви копия...
09.03.07
20:11
Нека се намеси един болярин :) Има оригинал на колона. Колоните са шест, но не помня дали всичките бяха оригинали. Ходих преди месец-два. Зад самия манастир сега правят някакви допълнителни разкопки, но едва ли ще открият нещо :roll:
09.03.07
21:20
Почти съм сигурен, че може и да има колони, но копия.
Има колона, която не би следвало да могат да махнат - мисля че беше на Крум. Колоната е включена в градежа на църквата, не е просто експонат.
Е, като бях там - нямаше я.
Не знам :) Трудно е да се каже дали една колона е истинска или не.
Не знам дали от 6 колони, както каваш ти, някоя може да е истинска....Ако не се лъжа обаче в музеите в Търново и в София има чудесни копия точно на тези колони....
Както и да е де, не е това идеята на темата. Но според мен подходът на археолозите е да се запазят експонатите и да не се подлагат на опасност, камо ли пък всички заедно. А св. 40 мъченици е строена именно след Клокотница и е своего рода апотеоз и музей на бг. владетелите - имам чувството, че Иван Асен II е струпал там всичките колони, до които е успял да се докопа....
Поздрави!
http://news.ibox.bg/material/id_292243272/#clist -
http://www.varna-sport.com/?pg=ViewNews&NewsID=1173249361
Заради такива работи се нервя много и се замислям има ли смисъл да се живее в БЪЛГАРИЯ :x
10.03.07
13:14
[quote author=“VictuS”]http://news.ibox.bg/material/id_292243272/#clist -
http://www.varna-sport.com/?pg=ViewNews&NewsID=1173249361
Заради такива работи се нервя много и се замислям има ли смисъл да се живее в БЪЛГАРИЯ :x
Малък офф: Събираме се момчета от форума 5-6 коли и отиваме там, лошото е, че така нещата ще се задълбочат и после пак тези момчета ще оберат пешкира. :?
10.03.07
13:24
Идеята на темата не е да проповядва религиозна или етническа нетърпимост. Чел съм я тази простотия. Това си е чисто изнасилване и престъпление, няма много общо с националността, още по - малко пък с 3-ти, 9-ти или 90-ти март. Ако може да се вярва на журналистическите сензации и украшения, разбира се. Защото за мен има съмнение дали наистина има престъпление.
Не бива да се преекспонира с такива неща. Циганите и турците в България са много. Много от тях имат по - нисък стандарт на живот и живеят в изолирани субобщества.
Най - жестоките и извратени престъпления обаче рядко са от тях.
Да грабнем 2 престъпления през последния месец и да ги пишем етническа война е най - лесната работа, а за същият период реално престъпленията са сигурно десетки, и има и много по - тежки.
Ако български банди не пребиват и ограбват роми, то е защото не смятат, че има какво да им вземат!
Моля, не ме карайте да изтривам темата. И без това се замислям да я махна като неуспешна и безинтересна, не внасяйте в нея и искрата на етнически конфликти. Не говорим за това!
10.03.07
13:25
Не можеш да решиш проблем със логиката, която го е създала.
ДЗВЕР темата е интересна, поне на мен. Тези неща аз не ги знаех.
[quote author=“D3BEP”]Идеята на темата не е да проповядва религиозна или етническа нетърпимост. Чел съм я тази простотия. Това си е чисто изнасилване и престъпление, няма много общо с националността, още по - малко пък с 3-ти, 9-ти или 90-ти март.
D3BEP Аз не съм “проповядвал” никаква нетърпимост нито религиозна , нито етническа.Ако е обратното кажи с кое съм го направил това?
“Чисто изнасилване и престъпление” - това очевидно не така. Не е битов скандал.
Аз просто съм написал даден факт, нека всеки си го тълкува ,както си иска.
Ако искаш я изтрий темата все ми е тая, то в съвременна БЪЛГАРИЯ да си българин е обидно , гадно , мръсно ...... .
Поздрави.
VictuS,
Да да можеш сега ти да говориш, са умирали милиони, твои предци са умирали с едничката мисъл да докажат обратното на това което ти каза. А тяхната кръв е твоята кръв.
Да си мислим по-внимателно когато говорим.
Извън съвременна България, за мен е повече от чест, че съм потомък на тези хора.
Честит празник.
tpd Не съм казал , че за мен е обидно да съм българин даже напротив.А че другите хора ти лепват какви ли не обиди : нацист , фашист , ксенофоб - без да им знаят значенията.Това че си извън БЪЛГАРИЯ не те прави по малко българин.Проблема в съвременното ни общество си проличава и в този форум - има тема за правопис на думи като мускули :roll: Не искам да ме разбирате погрешно, но май така стана.
Айде със здраве.
12.03.07
12:15
Ами публикуваш журналистически материали - пропаганда срещу цигани и турци. Нека да мине следствието, поне да установим има или няма престъпление и после да съдим къде ни се живее и къде не.
Сега, и аз знам села, където не пускат жени по кръчмите, защото са жени. Не ми е кеф. Но не е тука мястото.
Не е това темата на разговор. Нека да не превръщаме темата с историческото и културно наследство в тема тип “Глей колко много станаха циганите”. Надявам се ме разбираш, а точно натам вървяха нещата с твоя коментар.
Поздрави!