Вярно ли е?

31.01.07
23:49

Един лекар македонец, следващ тук в Пловдив, ми каза че гърбът може да се натовари достатъчно, и да добие нужната форма единствено и само на скрепци и набирания, без никакво свободни тежести, мечки, гребане, мъртва тяга. Моят гръб е плосък като бит с дъска отзад, никакъв обем... чудя се как би могъл да добие обем като няма свободни тежести?! Прав ли е македонеца, че само с всичкте скрепци и набирания може да се добие нужната форма... човека изглеждаше страхотно...

Въпроса е защо мислиш, че не може. Все пак и тези упражнения натоварват значително частите на гърба.

01.02.07
13:01

[quote author=“DissenteR”]Един лекар македонец, следващ тук в Пловдив, ми каза че гърбът може да се натовари достатъчно, и да добие нужната форма единствено и само на скрепци и набирания, без никакво свободни тежести, мечки, гребане, мъртва тяга. Моят гръб е плосък като бит с дъска отзад, никакъв обем... чудя се как би могъл да добие обем като няма свободни тежести?! Прав ли е македонеца, че само с всичкте скрепци и набирания може да се добие нужната форма... човека изглеждаше страхотно...

Нали знаеш, че и с влак и с кола и с автобус можеш да отидеш до Бургас, въпроса е с кое ще го направиш най-бързо и най-сигурно? Отговори си сам!

01.02.07
13:56

[quote author=“DissenteR”]Един лекар македонец, следващ тук в Пловдив, ми каза че гърбът може да се натовари достатъчно, и да добие нужната форма единствено и само на скрепци и набирания, без никакво свободни тежести, мечки, гребане, мъртва тяга. Моят гръб е плосък като бит с дъска отзад, никакъв обем... чудя се как би могъл да добие обем като няма свободни тежести?! Прав ли е македонеца, че само с всичкте скрепци и набирания може да се добие нужната форма... човека изглеждаше страхотно...

Ще качиш ММ в гърба, но само в някой части и ще е доста несиметрично...
Само с набирания и скрипци не става добър гръб...

01.02.07
15:08

този, който ти го е казал явно не знае кво тренира. Не им вярвай на македонците.  :D с набирания и скрепци ще разшириш гърба. Но ти трябва и плътност. а и упражнения за долната част на гърба, както и трапец. Абе изобщо пълна глупост ти е казал.

01.02.07
15:48

Истината е, че тягата най-добре и равномерно натоварва всички мускулни групи на гърба, като почнеш от трапеца та до долната част на гърба.
Аз поради кунтузия немога да правя тяга и за това се старая да го натоварвам по друг начин ... и съсщо става

Като се видим в залата (ако не си сменил залата, защото на последък рядко се засичаме) ще ти кажа моята програма за гръб и се надявам да ти допадне

01.02.07
20:38

Предполагам че освен форма,искаш да направиш и плътност и маса.Трудно ще стане това без базовите упражнения със свободнии тежести.

КВ

01.02.07
21:32

[quote author=“Jorku”]Въпроса е защо мислиш, че не може. Все пак и тези упражнения натоварват значително частите на гърба.

а за долната част на гърба какво може да се прави  :?:  :shock:

01.02.07
21:43

[quote author=”КУМЧО ВЪЛЧО”][quote author=“Jorku”]Въпроса е защо мислиш, че не може. Все пак и тези упражнения натоварват значително частите на гърба.

тяга, долен скрипец - прав лост, подхват, хват с ширина на раменете

01.02.07
22:12

Зависи какво има впредвид “българчето” с добре оформен

FI

01.02.07
22:27

[quote author=”КУМЧО ВЪЛЧО”][quote author=“Jorku”]Въпроса е защо мислиш, че не може. Все пак и тези упражнения натоварват значително частите на гърба.

За долна част:

http://www.bb-team.org/exercise/000053.php

02.02.07
16:04

Само със Скрипци можеш да разшорош гърбът нищо друго , Прави си Нужните упр , не слушаи този Македонец(демек българин де ...  :wink: )

10.03.07
12:29

за плътност на гърба може да се набира с тесен хват - страоотно упражнение :P ама за долната част вече не мога да се сета как само с набирания и скрипци ще стане работата. някой правилно каза за влака колата  и буса.

отделно - не знаеш кво е зобил пича  :wink:

10.03.07
20:30

Кажи му на тоя да си ходи в Македония.
Не са достатъчни  , защото кабелите натоварват само определени части от дадена мускулна група , а свободните тежести натоварват цялостно. Ако само кабелите бяха достатъчни , аналогично защо правим лежанка ?Няма ли да добием същата плътност и само с кросоувър?

10.03.07
20:35

При мен след тренировката за гръб със свободните тежести поне 10 минути не спира да тече пот, това никога не мога да го постигна със скрипец. Само със скрипец не става!

11.03.07
00:28

Въпреки скромния ми опит,ще си позволя да изкажа мнение,че и със скрипец и набирания може да се постигне плътност освен разширяване.Когато лоста се хване по тясно горе-долу на широчината на раменете или съвсем малко повече става и за плътнос(за справка погледнете упражненията в този сайт).Аз лично имам слаб кръст и не мога да правя тези базовите упражнения защото ме е страх да не сатне фал.Познавам и тоста по-здрави момчета от мен също с проблем с кръста и от набирания и скрипец имат добър и плътен гръб.Допускам,че с базовите упражнения може би ще е по-добре,аз не съм ги правил,но ако не ти се правят и със скрипец и набирания ще стане.Както бе казано в предни постове пътя е един,а дали с влак,автобус или самолет ще пътуваш вече решаваш.Категорично не съм съгласен,че без базовите упражнения не може да се направи плътност на гърба.Това твърдя на базата на това,което съм чел,видял на други хора от залата и изпитал на самия мен.

JA

11.03.07
11:14

аз по принцип не сам голем разбирач ама се уча обаче вав 1 списание имаше статия на Рони Колман които казваше че гърба се разширява сас упражнения които вклиучват движение отгоре-надолу а плътност и обем се праи сас движения отпред-назад незнам колко е верно обаче според мен има смисал вав това поне за мене

11.03.07
11:36

аз отначало правех само скрипци и гребане с дъмбел за гръб и имах съвсем малкък напредък,след това
прочетох бая из саита и започнах да права  чукове мечка Мт....... и разликата е удивителна
остави го тоя  провинциалист кво ти приказва  :D

11.03.07
12:36

Чисто и просто скрипеца не е основен спрямо свободните тежести.

11.03.07
12:55

Според мен даже няма нужда от скрипци. И освен това зависи и от гена ти.

Имам едно странно наблюдение, че хора които имат трудности да правят набирания. Когато проявят воля и започнат да се набират системно постигат супер резултати в сравнение с други които използват разни свободни тежести. А зависи от гена, защото съм виждал други, които се набират с по много повторения, но нямат големи резултати откъм обем...

11.03.07
12:58

Има и полезни скрипци - пек-дек и кросоувър!!! (не че без тях не може)

11.03.07
13:32

Хора, само да поясня, че и скрипеца е свободна тежест. Да, машина е, не е щанга, но е и свободна тежест в същото време.
Замислете се малко, много опростявате нещата - от това растял от онова не, това било за плътност, онова за ширина. Моят гръб например се е развивал чудесно и само от скрипци, и само от свободни тежести и разбира се, от комбинацията от двете. Важни са и други неща, не само какви уреди полвате.

11.03.07
15:42

може да се развива от скрипец и от набирания ,но не е достатъчно ... за мен добър гръб се прави с Мъртва тяга , Набирания и Гребане с щанга ....

11.03.07
15:55

[quote author=”Петко К”]Хора, само да поясня, че и скрипеца е свободна тежест. Да, машина е, не е щанга, но е и свободна тежест в същото време.
Замислете се малко, много опростявате нещата - от това растял от онова не, това било за плътност, онова за ширина. Моят гръб например се е развивал чудесно и само от скрипци, и само от свободни тежести и разбира се, от комбинацията от двете. Важни са и други неща, не само какви уреди полвате.

Скрипеца не може да се причисли към свободните тежести , защото има макари , а от тях се печели сила. При чуковете разчиташ само на себе си , и няма макари от които да печелиш сила.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1